Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 16.072 | 328 | 47,60 | 49,00 | 0,00% |
DryShips Inc.
(NasdaqGS: DRYS)
NEW Real-time: 9.92 Up 2.75 (38.35%)
daj Arnolde objasni nam šta se to dešava ???
Ne znam prijatelju, ali znam da je na Drysu ovo najveći volumen ikada i da je trenutno 35% u zelenom,a Dow, Nasdaq i SP više od 2% u crvenom. Ovo je strava decoupling. Ne može mi nitko prodati da brodarske njuške preko bare nisu nešto nanjušile u sektoru. A to ćemo saznati tek za koji dan. Kad cijena bude malo drugačija. Sutra će ATPL biti na testu jer će tržište težiti ka korekciji. Ponovit ću, ako Drys bude oko 10 dolara sa svim svojim dugovima i sranjima, ATPL vrijedi minimalno 700. Vrijedi puno više, ali minimalno 700.
Sakai, neš se događa, nije samo "anticipiranje" new dealova.
[/quote]
Cuj, Industrogradnja mijenja naziv u Industrogradnja Group. Drys raste? Zbroji dva i dva. "Najdrazi Vodja" preuzima Drys!
Ma ne znam, FFA su narasli nesto, ali nije to nesto revolucionarno. A znas da ti Ameri skacu na najmanji susanj. Dionice brodara su (kao i trziste) jako volatilne, pa kao sto padaju u preprodanost i potcjenjenost, tako se i brzo dizu. To je onako moje misljenje jer trenutno tapkam u mraku.
Mozda su i nesto nanjusili, ali ja ne mogu prokljuviti sto….
kinezi? hanger imas li sto?
Evo nešto u vezi Kineza.
http://www.cnbc.com/id/28122091
Sirovine su sada jeftine, krenuti će i kupnja.
meni je ovo baš zanimljivo.
drys ima oko 40 mil. dionica,
a trenutno promet oko 62 mil.
ili se trejda da boli glava, ili neko nekog preuzima…
Ovo se događa na mnogo brodarskih dionica.
DRYS je po mnogočemu iznimka najviše je padao za vrijeme korekcije, a sada ima i najveći rebound. Interesantno je da se dobar dio vrijednosti dionica vratio na razine prije prethodnog pada oko 12.11.2008.
Pretpostavljam da nema neke jedinstvene vijesti koja je potjerala sektor, a za koju ne znamo.
Najprije je došla informacija da je došlo do kakve-takve stabilizacije financijskog sektora i da postaje sve lakši protok kredita (LOC!), zatim najava investicijskih planova, sve glasnije tvrdnje o oporavku marketa u 2H2009, oporavak na futuresima tj. FFA (uz značajan porast prometa), rebound cijena metala, rebound spot cijene sirovine, a po najnovijem i presing Kine da se ugovori o godišnjoj cijeni rudače počnu odvijati što ranije, po mogućnosti da se primjeni nova cijena od 1.1.2009 (umjesto od 4. mjeseca).
Ovo je znak da su Kinezi nestrpljivi da zaključe ugovore što ranije, jer što se dalje bude otezalo s ugovorima, smatra se da da Kinezi imaju manje šanse na značajniji diskont (tj značajnije smanjenje ugovorne cijene). Također znak da i Kinezi vjeruju u navedena predviđanja.
DRYS je, vraćam se, prva dionica koja je reagira na ovakve vijesti, a jučer je odreagirala s +50% na ogromnom (rekordnom) prometu, da bi danas rekord bio i više nego poduplan. Dovoljan razlog da i ostali brodari povuku.
Nisam ekspert za cijenu, ali govoreći za DRYS i DSX, mogla bi se neko vrijeme zadržati tik iznad sadašnjih razina. Po meni DRYS trenutno ima obzirom na vijesti prostora maximalno do 20-25 $. Za nešto više potreban im je porast BDI-a.
kako stoji BDI trenutno?
hanger
koliko je po tebi izvjesno da ATPL idući period (godinu do dvije dana) "klizi" u gotovo horizontalnom kanalu (vidi graf period kraj 2004.-2006.) a vezano za eventualnu stagnaciju BDI-ja?
Također ATPL je vezana i za Crobex, pa da li možemo očekivati rast bez de facto uzlaznog trenda Crobexa?
zanimaju me vaša razmišljanja
Neznam zašto se čovjek ljuti, pa ovdje se roka bojevom municijom, nije ovo humanitarna a još manje moralna institucija. Nema fair play igre, i treba biti spreman na sve ili ništa. Niti nas je tko zvao a još manje će barem mene netko silom otjerati. Malo dostojanstva ne bi škodilo jer kad se i gubi to treba biti uzdignute glave bez obzira o kakvim je sumama riječ. Nemojte smetnuti sa uma da su ti veliki igrači ujedno i veliki radoholičari, da strasveno rade ovaj posao i da su emotivno najviše vezani za novac. U tom zgrtanju love ono što im ispadne sa strane treba pokupiti, ali treba biti tu hladne glave da to možeš napraviti. [thumbsup]
Stigla čestitka, kalendar i Bulletin. Svim zaposlenicima i dioničarima Atlanske želim
Čestit [pray] Božić i sretnu novu Godinu. [huh]
Pitanje je izvrsno, ali bojim se da ne znam dati posve točan odgovor.
ATPL je povezan i za Crobex i za BDI (koji je ujedno i dobar ekonomski indikator). Po meni bi bilo logično da se ATPL kratkoročno drži trenda Crobexa (što je vrlo često radila do sada), a dugoročno da se ravna po BDI indeksu.
Teško mi je otet se dojmu da gdje idu svi (Crobex), tu i mali Mujo (ATPL), pa je moguće da ćemo ovu dionicu gledati čak i dulje vrijeme vezanu za kretnje Crobexa, pogotovo ukoliko duže potraje oporavak domaće burze, neovisno od oscilacijama BDI-a. BDI je ipak po meni volatilniji i brže se mijenja od domaćeg indeksa.
Svjedoci smo da prilikom svakog rasta i pada naše tržište i dalje reagira neselektivno, pa i jučer je sve i svašta raslo po 8-10%, i što treba i što ne treba. Nije bilo veće razlike ni danas. Slično je bilo i pri padu. Samo što su sa sve dubljim padom i brodari i građevinari dobro popušili u odnosu na ostale. Neki kažu korekcija prethodnog rasta. A pitanje je, da li sada brodari zaslužuju rebound? Vjerojatno da…
Vrlo teško je ipak po meni očekivati izoliranu reakciju naših brodara na burzi. A rast od nekih 20-ak % (što je većina američkih brodara danas odradila unatoč padu Nasdaqa i NYSE) je mislim za nas utopija. Možda se jednog dana iznenadimo. I to možda u trenutku kada se definitivno osjeti oporavak na domaćem tržištu.
Cuj, Industrogradnja mijenja naziv u Industrogradnja Group. Drys raste? Zbroji dva i dva. "Najdrazi Vodja" preuzima Drys!
Ma ne znam, FFA su narasli nesto, ali nije to nesto revolucionarno. A znas da ti Ameri skacu na najmanji susanj. Dionice brodara su (kao i trziste) jako volatilne, pa kao sto padaju u preprodanost i potcjenjenost, tako se i brzo dizu. To je onako moje misljenje jer trenutno tapkam u mraku.
Mozda su i nesto nanjusili, ali ja ne mogu prokljuviti sto….
Da nisu narasli na ovolikom prometu i ja bi mislio da je ovo prolazno.Promet je bio bolestan, na vrhovima je bio 4 puta manji nego sada a onda je bio veliki.Pardon ne promet nego kolicina dionica koja je promijenila vlasnika.Malo sam pogledao kolicina protrgovanih dionica na vrhovima se kretala izmedju 16 i 12 miliona komada.
meni je ovo baš zanimljivo.
drys ima oko 40 mil. dionica,
a trenutno promet oko 62 mil.
ili se trejda da boli glava, ili neko nekog preuzima…
I na drugim brodarima je promet velik.Ali moguće je i da je preuzimanje u igri.
hanger
koliko je po tebi izvjesno da ATPL idući period (godinu do dvije dana) "klizi" u gotovo horizontalnom kanalu (vidi graf period kraj 2004.-2006.) a vezano za eventualnu stagnaciju BDI-ja?
Također ATPL je vezana i za Crobex, pa da li možemo očekivati rast bez de facto uzlaznog trenda Crobexa?
zanimaju me vaša razmišljanja
Iskustvo nam govori da će teško ATPL izići iz okvira Crobexa ali isto tako iskustvo mi govori ako brodari nastave rasti vani da bi ATPL mogla pokrenuti oporavak Crobexa.Sutra svakako treba pratiti i CROBEX i ATPL.
mene brine kako ćemo se mi ponašati u 2009. kad očekujem bolje vozarine i općenito bolju klimu za poslovanje ATPL a na domaćem terenu mislim da će se tek početi otkrivati problemi u građevinarstvu i nekim drugim djelatnostima … mislim da bi loši rezultati firmi mogli štopati rast crobexa a time posredno i ATPL … što mislite koliko mogu domaći problemi usporiti ATPL čak i kad se vozarine oporave?