Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 41.993 | 857 | 47,80 | 49,50 | 0,00% |
Nakon što je kolega lopina naveo podatke o selektivnom rastu i padu brodarskih dionica u zadnje vrijeme zanimljivo je pogledati kretanje zadnjeg trgovinskog dana u US;
http://finance.yahoo.com/q/cq?s=DRYS,DSX,EGLE,ESEA,EXM,GNK,NM,QMAR,TBSI&d=e
Nekad u početku korekcije svi su brodari ulazili u plus ili minus zajedno ali izgleda da danas tržište postaje selektivno.
Vrlo vjerojatno će se selektivnost preliti i na ZSE, ne samo na brodare već i na ostale sektore.
Mišljenja sam da dolaze neka nova vremena na svjetske burze, a da kratkoročno TA i FA neće biti presudne u određivanju budućih kretanja cijena dionica. Anticipativni karakter burze će doći u prvi plan, odnosno prosudbe o budućim stanjima i kretanjima na svjetskim tržištima.
P/E sigurno više nije najvažniji parametar u određivanju cijene dionice, veću ulogu će igrati P/B ,likividnost, solventnost, zaduženost, strukutra vlasništva.
Ništa neće biti od selektivnosti dok se mirovinci jače ne uključe na naše TK i ubrizgaju svjež novac, ovo sada među sobom trguju mali i srednji ulagači i pojedini fondovi koji se silom prilika iskrcavaju. Ne mislim samo na ATPL već za cijelu burzu. Jednostavno nema keša! Kad smo već kod ATPL ona ima još jedan velik problem- izuzetno raspršena vlasnička struktura + čelni ljudi koji rasprodaju dionice što koje su dobili na poklon od firme i time dodatno ruše cijenu! Takvo ponašanje je sramotno!!!
Nakon što je kolega lopina naveo podatke o selektivnom rastu i padu brodarskih dionica u zadnje vrijeme zanimljivo je pogledati kretanje zadnjeg trgovinskog dana u US;
http://finance.yahoo.com/q/cq?s=DRYS,DSX,EGLE,ESEA,EXM,GNK,NM,QMAR,TBSI&d=e
Nekad u početku korekcije svi su brodari ulazili u plus ili minus zajedno ali izgleda da danas tržište postaje selektivno.
Vrlo vjerojatno će se selektivnost preliti i na ZSE, ne samo na brodare već i na ostale sektore.
Mišljenja sam da dolaze neka nova vremena na svjetske burze, a da kratkoročno TA i FA neće biti presudne u određivanju budućih kretanja cijena dionica. Anticipativni karakter burze će doći u prvi plan, odnosno prosudbe o budućim stanjima i kretanjima na svjetskim tržištima.
P/E sigurno više nije najvažniji parametar u određivanju cijene dionice, veću ulogu će igrati P/B ,likividnost, solventnost, zaduženost, strukutra vlasništva.
Da ovako velike razlike su unatar istog sektora.Kod nas ako raste ATPL,raste I TNPL i ULPL i LPLH i
JDPL.Pa što ima TNPL sa ATPL.Pa ove dvije kompanije imaju samo zajednički segment od 14 % TNPL
handysize.A što hotel Imperial ima sa pomorstvom.A avio kompanija u ATPL je jako utjeće na poslovanje ostalih brodara.
A razlog je TA koja je većini ispila pamet.Bez detaljne analize firmi na burzi se puno gubi,a tehničari
davaju previše važnosti nebitnim faktorima.TA pokazuje smjer tržišta,njegov prosjek i treba ga uvažavati ali FA pokazuje
što i zašto kupiti.TA vam nikada neće pokazivati koja firma ima šanse da ide pod stećaj ,a tada se gubi ne 10,20,50 nego gotovo 100%.
Ništa neće biti od selektivnosti dok se mirovinci jače ne uključe na naše TK i ubrizgaju svjež novac, ovo sada među sobom trguju mali i srednji ulagači i pojedini fondovi koji se silom prilika iskrcavaju. Ne mislim samo na ATPL već za cijelu burzu. Jednostavno nema keša! Kad smo već kod ATPL ona ima još jedan velik problem- izuzetno raspršena vlasnička struktura + čelni ljudi koji rasprodaju dionice što koje su dobili na poklon od firme i time dodatno ruše cijenu! Takvo ponašanje je sramotno!!!
Mirovinci brane svje promašene investicije i to će platiti više nego podcijenjenu dionicu dobre firme.
To se mora prihvatiti.Jedina nada je da dobiju konkurenciju.A jedina moguća konkurencija bi u ovom
trenutku mogli biti individualni ulagači/mali,srednji i veliki/,ali dobro educirani.A mi mali smo sve osim pametni i educirani i mirovinci imaju monopol.Svoje smeće će plačati skupo,a ono što vrijedi će
čekati nisko.I dokupljivati.Njima se ne žuri.Njima je dosta 5 do 6% godišnje.Mi hoćemo toliko sedmično.Ali ne ide.Ubi nas pohlepa.
Mirovinci brane svje promašene investicije i to će platiti više nego podcijenjenu dionicu dobre firme.
To se mora prihvatiti.Jedina nada je da dobiju konkurenciju.
To i jest problem što nema konkurencije jer strani fondovi su većinom izašli ili upravo rasprodaju ovo što su još imali na ZSE i time dodatno obaraju cijene dionica. OIF su na samrti i jedino što sada rade je da rasprodaju preostale likvidne dionice. Sljedeća faza im je bankrot.
A što mi mali možemo napraviti je pitanje. U ovom trenutku mislim da jedino možemo čekati razinu koja će mirovincima biti opet interesantna za jači ulaz u dionice i preuzimanje preostalih dionica od OIF, a je li to pri crobexu na 2000, 1800 ili 1600 tek ćemo vidjeti. [undecid]
….dan
-Nemojmo biti katastrofični …. [smiley]
-Nemoguće je da BDI (kao i bilo koji index u drugim djelatnostima) bude takav , da
onemogućava profitno poslovanje …
-Ako bi se zadržao na ovim razinama koje ne pokrivaju troškove , to bi značilo
da bi dio firmi (brodari) stavio ključ u bravu …. , a onda bi došlo do deficita
u radnim kapacitetima (brodskim) …. , a to bi opet lansiralo cijene prevoza i na
više razine od dosegnutih vrhova …..
-Ukoliko je istina da se očekuje usporavanje rasta , to znači kako svi kapaciteti
(koji trebaju sirovine) ostaju raditi i ne propadaju , a to implicira daljnju potražnju …..
-Ako se stvarno rashoduje koji brod , ako se obustave narudžbe novih ….. to će
već vrlo brzo stvoriti ravnotežu , a na najmanji znak oporavka i deficit brodova …..
-Ne znam koliki je "fer" BDI , ali je to negdje po dosadašnjim brojevima od 3000 do
5000 , a ako je sada četvrtinu toga …. , to znači kako bi bar pola željezara , termo-
elektrana ,prehrambeno-prerađivačkih pogona moralo propasti …….
….. ,a to onda opet vuče ……. itd …itd ….. [smiley]
-Da rezimiramo ….. , neodrživ je rad sa minusom na duže vrijeme , …. neki će za
par mjeseci riknuti , a onda preživjeli pokrpaju gubitke i još poduplaju profit …..
…..tako je to u svim granama , pa i u ovoj …..
-Dr M Wagner
meni samo nije jasno: ako cijene vozarina padnu tako nisko da se svi zavežu za kraj, kako će onda bilo kakva roba ići iz Amerike u Kinu ili obrnuto ili iz japana u Australiju… pomoroskog prometa mora jednostavno biti i gotovo. mislim da se naši pomorci u atpl žale na niske plaće, e sada bi to mogao biti plus. ako imaš posadu koja ne zarađuje/troši veliku lovu onda ti se isplati ploviti i za male pare.
ali svaka kriza prođe pa će tako i ova. definitivno 2009. će biti teška a za dalje nitko ne zna.
možda nas zvekne asteroid… [proud]
znači Končar je odsada defloriran [lol]
[/quote]
Floki je prodao 30000 kom KOEI-a te mu je ostalo još 105000 kom što nije malo…
O ulazu u AP nebi ništa komentirao jer je to čista špekulacija i ja u to nebi vjerovao . Momentalno
otvara novi fond koji ima perspektivu na američkom tržištu a nesmijemo zaboraviti Aureus koji se istopio zadnjih 6 mj. pa nije isključeno da je napunio buđet fonda da ne bi slučajno otišao u bankrot.
znači Končar je odsada defloriran [lol]
[/quote]
Floki je prodao 30000 kom KOEI-a te mu je ostalo još 105000 kom što nije malo…
O ulazu u AP nebi ništa komentirao jer je to čista špekulacija i ja u to nebi vjerovao . Momentalno
otvara novi fond koji ima perspektivu na američkom tržištu a nesmijemo zaboraviti Aureus koji se istopio zadnjih 6 mj. pa nije isključeno da je napunio buđet fonda da ne bi slučajno otišao u bankrot.
[/quote]
A tko se nije istopio.Novčani fondovi i neki pametni koji su izašli iz dionica i ušli u keš.Aureus je
pobiga iz hrvatskih dionica zbog mirovinaca koji su sa povlačenjem udjela iz OIF dodatno urušili naše
dionice.Međutim,možda u ovom trenutku portfelj Aureusa ima toliki potencijal rasta,uz mali rizik
dodatnog pada da zaista Kike ne vidi bolju priliku.I ulaže u svoj fond.Inaće ne smijemo zaboraviti da je Aureus i dalje lider od ovih manjih fondova,a krenuo je kasnije od Victorie i Fime.
Međutim i brodari na ovim cijenama mogu biti odlična prilika.Kike zna kada treba ući.
Ajde prestanite suze ronit nad sudbom kletom….
China donijela plan pomoći gospodarstvu težak 586 milijardi dolara.
Šta bi to moglo značiti za Atlantsku, pitam se, pitam……
i ja se pitam…a zaključujem baš ništa.
nie wieder kapitalismus.jetzt nicht mit Kommunistische schprachen [bye]
RAF
Bojim se ništa.