Možda će sada pogriješiti sa ulaganjima u Američke brodare [wink]
A čuj, nikad se ne zna. Satraće ih trgovci opcijama, tamo, lako im je bilo ovdje pravdu dijelit. [tongue]
OK, poslovanje će i dalje biti pozitivno, ali s puno manjim maržama. Recimo pri vrhu je panamaxima bilo:
vozarina 70k USD i 10k USD opex = 60k USD profita..
A s poslovne strane tko od vas ne bi potpisao ovakav ugovor:
20k vozarine – 10k troškova = 10k profita
iliti narodski
100kn prihoda – 50kn troška = 50kn zarade.. potpisujem!
Sasvim poštena zarada, jel da.. za situaciju uravnoteženije ponude i potražnje možda i realna, čak i pretjerana? Ne znam, samo tipkam pa što ispadne. Ali ako biste išli s takvom kalkulacijom dalje kakav biste EPS dobili? A target?
ma to sa cikličnima i s P/E je isto …
trguju se s niskim P/E na vrhuncu ciklusa, a visokim na dnu. tak da ak je npr. neki P/E sad 5, a zarade padnu 6 puta, cijena će pasti, ali ne na P/E 5 nego će biti viši, npr 20, 30.
bilo jedno takvo iskustvo s šećerašima – totalni "jeftinjak" na vrhuncu ciklusa i tadašnjem tržištu (P/E 12), a kad su pale zarade spustila se cijena, ali ne na P/E 12 nego oko 20 (VIRO). dobro, u međuvremenu palo cijelo tržište još, pa je sad oko 16, ali kuži se valjda poanta.
Možda će sada pogriješiti sa ulaganjima u Američke brodare [wink]
ajmo ashrak, Tech … [lol]
@Alien
Ne
ali ima manjih dionicara koji su uletjeli u ovu dionicu na preporuku!
No svakako treba poraditi na svojim govornickim sposobnostima!
.reci da je brodarsko trziste u krizi i da ce tako potrajat, a ne smiriti duhove isto tako da kaze kolika je ocekivana zarada u ovoj godini i koliko je to povecanje u odnosu na proslu….sorry …debilizam u najmanju ruku
govoriti da postoje firme koje voze za 0 USD dnevno samo da im se plati pristojbe i nafta, a ne reci da su tvoji brodovi u dugorocnom najmu te da nisi direktno pogodjen padom BDI-a jer tovji brodovi nisu na spotu kao od DRYSHIP-sa je isto tako bedasto
Nereci da ce ATPL braniti cijenu svoje dionice ( sto i radi ) koliko je god to u njenoj mogucnosti i kad procjene da je za njezino dobro….
STARI SORRY…
ja mislim da za razliku od njega svako sa imalo marketinskih sposobnosti moze napraviti iz ATPL brodarski IGH!!
toliko od mene…ja znam da i ti to znas i ne drukam nigdje ja sam u ATPL sa poprilicno para i tako ce ostati…..
ps.neko ti stusnuo keca …ja ti popravio prosjek!!Zivio
/quote]
Caccone Jerkovic je ipak ozbiljan manager. Kazavsi sve ovo sta ti nabrajas svrstao bi se u eklatantnu grupu forumasa koji svojim postovima pokusavaju dignuti cijenu dionice ili popularno nazvani drukeri. Jednom nasem kolegi forumasu koji me je na PM pitao o krizi odgovorio sam ovo sta se dobrim djelom podudara sa Jerkovicevin.
………. brodare pogadja Molodovsky efekt-odnosno ciklicnost zarada. Izgleda da smo usli u negativan dio sinusoide i kad ce preokret tesko je prognozirati. Obicno je ciklus 3-5 godina. Zadnji je bio kad je pao Azijki tigar a trajao je manje od dvije godine. Misljenja sam ukoliko je pad generiran krizom u Americi nece trajati puno a narocito ako pobjedi Osama.
Unquote
ajmo ashrak, Tech … [lol]
[/quote]
Ako imas love danas uloziti u bilo sta kod nas i u Americi nije pogreska. Pitanje je koliko ce se profit cekati ali nema vise bajke zvane lova preko noci, margini i slicne stvari. Sta se tice prodaje KF Atlanske na 3700 za sta moram kazati da je bio odlican potez (iako vjerujem neplanirani) doticni je tu zaradu dijelom prenio u JDPL na 680 i jos je tamo. Zakljucak bi bio no one is perfect [smiley]
Na poslijetku, ja smatram da će se oporavit vozarine, a nadam se i relativno brzo.. na trenutnu razinu BDI-a gledam kao na oversold, ali ja zaista ne znam hoće li se taj oporavak i desiti.
Postovani kolega a da se prije pisanja dogovorite sam sa sobom da li ce se oporavak desiti ili nece. Puno bi nam pomoglo da to znamo. [rolleyes]
Vidim hoćete me i dalje uvjeravati da je kupnja na 3700 bila bolja (istina tada su forcasti za brodare bili puno svijetliji nego danas) nego danas na 1200 kn.Ok ne kazem može Atpl pasti i na 900kn ,ako bude opća svjetska frka i zeru niže ali matematički kupnja na 1200 je ipak bolja od kupnje na 3700 bez obzira na forecate ili vi znate neku drugu matematiku koju ja još nisam naučio.
A što se tiče čika Kriste puno je manje ubacio u JDPL nego što je nama tada prodao na 3700kn ili je možda kako je ono bilo prodao svoje dionice svom fondu,nemogu se baš prisjetiti……
Vidim ista ekipa koja je tada vikala kupi,kupi sada viče prodaj, samo još fali Stravinski da mi i on dođe na ovoj temi govoriti da prodamo pa da sve zaokružimo.
Vidim hoćete me i dalje uvjeravati da je kupnja na 3700 bila bolja (istina tada su forcasti za brodare bili puno svijetliji nego danas) nego danas na 1200 kn.Ok ne kazem može Atpl pasti i na 900kn ,ako bude opća svjetska frka i zeru niže ali matematički kupnja na 1200 je ipak bolja od kupnje na 3700 bez obzira na forecate ili vi znate neku drugu matematiku koju ja još nisam naučio.
A što se tiče čika Kriste puno je manje ubacio u JDPL nego što je nama tada prodao na 3700kn ili je možda kako je ono bilo prodao svoje dionice svom fondu,nemogu se baš prisjetiti……
Vidim ista ekipa koja je tada vikala kupi,kupi sada viče prodaj, samo još fali Stravinski da mi i on dođe na ovoj temi govoriti da prodamo pa da sve zaokružimo.
Ja mislim da je kupnja na 3700 bila bolja. Kupovala se dionica koja je imala uporište na izvrsnom svjetskom marketu i nadprosjecnim prihodima brodova. Nakon toga je došla ko zna koja pljacka u Hrvata pa je Samodol kojeg bih ja odavno nogom u rit zbog cinjenja a i radi spurijusa jer njegovo prezime ne obecava (Samo doli) srušio market dozvolivši mirovincima da povuku gomilu novaca iz fondova u dan. Znaci dionicari su nasamareni politicki.
Sada je svjetski market u komi i moguci oporavak moze trajati godinama. Na marketu je puno dionica koje se mogu oporaviti puno prije jer su pale samo zbog opce klime. I kako onda brodari mogu biti dobar pick u ovom trenutku?
Zaboravio sam dodati da imam dionicu ATPL.
30 000 X 3700= 111 000 000 kn
Pusing forumasa kolega Tech 111 miliona,ovih vaših 5 milja je smjesno,i ja bi volio da sam tako popušio [lol]
30 000 X 3700= 111 000 000 kn
Pusing forumasa kolega Tech 111 miliona,ovih vaših 5 milja je smjesno,i ja bi volio da sam tako popušio [lol]
O tu se slazemo samo sam htio istaknuti da nitko nije savrsen. I nisam siguran da je prodaja bila vidovitost koliko nuzda jer je trebalo isplatiti gomilu casha. Samo mala zamjerka racunu. Poceo je prodavati na 3700 a zavrsio znacajno nize sta je jos uvjek masala. [wink]