mene je također zlato zaintrigiralo.
evo jedan dobar članak o zlatu općenito
http://www.poslovni.hr/84436.aspx
ovdej su predviđanja rasta zlata u 2008 – sponzorirana
http://www.blanchardonline.com/gold_as_investment/gold_rise.php
nikako naći zašt ne raste
što se tiće zatvaranja burze ,ja sam definitivno protiv.jer kako bismo drugačije zaradili.neko mora izgubiti da bi netko dobio.naša je greška što imamo prevelike ulaze.
ja te moram zamoliti da nam objasniš kako ili tko je zaradio na ovoj recesiji.
Kažimo da sam ja prodao tebi ATPL kad je počela padati po 2600 pa sam je ja ponovno otkupio te iste dionice po 2300 pa si ti opet od mene otkupio te iste dionice po 1800 pa sam ja opet od tebe po 1500 i tako dalje do danas na 1120 kn… Probaj mi objasniti tko je tu zaradio a tko izgubio ?
@Conan
ja vidim da su vasi brokeri zaradili…vas dvojca..hmmmmmm
Prosjecan povrat na burzi u godinama koje slijede nakon godina u kojoj se market podigao preko +20% je oko +6.3%. Prosjecan povrat na berzi u godinama koje slijede nakon godine u kojoj je market pao preko -20% je oko +18.3%. No, ljudska priroda je takva da tjera covjeka da kupuje kada market ide na vise, a prodaje kada ide na nize. Slijedeci stado, statisticki i dugorocno, se zaradi puno manje. Svi nekako teze da "kupe nisko a prodaju visko", a niko opet ne zeli da kupi kad je nisko u nadi da moze kupiti jos i nize. To je jedan od razloga zasto vecina ucesnika na burzi ne moze da prati glavne indekse dugorocno. Zarada US kompanija ne ide na nulu, a samim tim ni premije.
___________________________________________________________________________________
Pa ako recimo prodaš 10 dionica na 2000 i poslje ih kupiš za 1500 zaradio si 5000 kn, onda opet prodaš te od 1500 pa kupš po 1100 zaradio si još 4000 kn, ili jednostavnije prodao si po 2000 i kupio po 1100 i zaradio si 9000 kn. Ne zarađuju svi niti mogu svi zaradit pa tako ni ja ali to se može radit, mene je frka jer mi se ovako niska cijena čini nestvarnom i još na 1800 sam mislio da je dno.
Istina to je lakše bilo raditi kada je padala sa 2700 na 1900 sa dan dva stagnacije ili plusa.
Pa ako recimo prodaš 10 dionica na 2000 i poslje ih kupiš za 1500 zaradio si 5000 kn, onda opet prodaš te od 1500 pa kupš po 1100 zaradio si još 4000 kn, ili jednostavnije prodao si po 2000 i kupio po 1100 i zaradio si 9000 kn. Ne zarađuju svi niti mogu svi zaradit pa tako ni ja ali to se može radit, mene je frka jer mi se ovako niska cijena čini nestvarnom i još na 1800 sam mislio da je dno.
Istina to je lakše bilo raditi kada je padala sa 2700 na 1900 sa dan dva stagnacije ili plusa.
Oprosti ali mislim da ti matematika nije jača strana. Ti si ovdje iznio kako da investitor manje izgubi odnosno da si smanji ulaz tj. da jedno sutra može izači na manjoj cijeni . To što sam ja prije napisao odnosi se na današnja vremena te mogu slobodno tvrditi da ovdje pobjednika za sada jednostavno nema….
Danas sam imao više sreće nego pameti.
Jučer navečer sam stavio nalog za kupnju na malo iznad 1200. Mislio sam, ako padne koliko i dan prije, poklopit će me, ako ne padne, odlično, nije potop. [cool]
A kad sam vidio otvaranje… [shocked]
I onako sav u bedu da me skinulo na iznad 1200, a tadašnja cijena ispod 1100.
CL krepala, ne vidi se ništa. Kad je proradila, vidim da me poklopilo na oko 1100. [smiley]
Doduše, imam još nešto sitno ako, zlu ne trebalo, bude drugi tjedan i niže. [sad]
Danas sam imao više sreće nego pameti.
Doduše, imam još nešto sitno ako, zlu ne trebalo, bude drugi tjedan i niže. [sad]
Samo ti čuvaj lovu. Vozarine idu prema nuli, još malo pa će voziti za đabe, ili uopće neče voziti. [smiley] A hladni pogon nemilosrdno troši, više od milijarde godišnje. Od kuda će se to plaćati?
Ali mislim da ključ procijene cijele krize (financijske, gospodarske, a posljedično tome i brodarske) leži u cijeni zlata.
Što se tiče pada zlata:
1) ovo je dosad još neviđeno i ni zlatu se više ne vjeruje
2) zlato pada jer ga ljudi prodaju jer su im dionice ponovo primamljive, priviđa im se dno
..osobno sam skloniji drugoj opciji mada je istina vjerovatno negdje između
[/quote]
I, kakve su tvoje procjene za buducnost?
U redu smanjio si ulaz, ali i dalje imaš jednak broj dionica koje si kupio po nižoj cijeni od onih koje si netom prije prodao i razilka toga dvoje je ona što ti ostane višak na računu i za koje možeš tražit isplatu na tekući. Ja sam također napisao da je to puno lakše raditi kada nešto pada ali ne slobodnim padom, nego je to situacija od prije 6-7 dana dana kada si recimo mogao kupit za 1900 za dva dana prodat za 2200 pa onda dva dana oko 1800 itd.
Nadam se da kužiš što pričam a sad kakva je moja matematika ne bih da je ispravna ne bi bio u minusu od 100000 kuna iako to nema veze sa matematikom, matematika koja tebi treba je možda sa ekonomije, ja sam matematiku položio na etf-u
I nikako mi nije jasna jedna stvar.. čudite se kako ATPL pada a istovremeno pratite kako se američki brodari još više strovaljuju??? Pa posluju na istom tržištu i naravno da će njihovo tumbanje povući i ATPL za sobom. Ako ništa drugo, onda radi arbitraže onih igrača koji trguju na našoj i na stranim burzama, kako fondova tako i stranih i naših investitora. Zašto ne prodati ATPL i kupiti nekog brodara preko bare? Veća likvidnost i veći rast ako do rasta uopće dođe. A prodajom ATPL ruši joj se cijena. Tim više šta su se i kupci povukli. Zatim, u razdoblju ovako naglog pada kad su ionako neki fondovi na rubu egzistencije, naravno da će platit najlikvidnije dionice u njihovom pokušaju dolaska do likvidnosti. Možda su se neki FM i preračunali pa išli u šoping prije nego dođe novac od INE da preduhitre konkurenciju, pa su sad u agoniji nadomak cilja? A BDI pada ko kamen.. pa ljudi moji a šta drugo očekivat nego ovo. Dno? Dno ne postoji.. uvijek treba računat da može još niže i imat pripremljene scenarije za svaki slučaj. Toliko od mene.
@Smootko, potpisujem sve do riječi.
Ali ima jedna interesantna stvar… ATPL se par godina taljigala na cca 900 kn flat kad su vozarine bile u qurcu. U to su je vrijeme fondovi akumulirali. Zašto baš nju i zašto baš tada? Tada se nije znalo o budućem naglom procvatu marketa. I "pametni" igrači su je zlifali fondovima po 750 do 900 kn (KF) i dobro se zajebali (sa izlazom mislim). No sada je ATPL nešto drugo nego tada. Nešto puno bolje i jače. Svakom je za razmisliti.
@Zgubi, imam neki feeling da si bio na bidu oko 1100 [smiley]. Jesam li u pravu?
Eto toliko od mene do daljnjeg.
Odoh i ja u scilencio štampa [bye]
P.S Wagneru, TAXI [smiley]