Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 47,37 | 2.985 | 63 | 47,20 | 48,20 | 1,06% |
Bez obzira što je činjenica da su Lonza i Jerković najveći gubitnici, vjerujte da oni spavaju ko bebe.
[lol] Čaša mlijeka i to je to. [thumbsup]
Obzirom da se neki propituju o zalihama koje su Kinezi nagomilali, pokušat ću dati sliku kako to izgleda, obzirom da sam u toj industriji pa nek si svatko povuče zaključke sam…
Tijekom ove godine, slikovito rečeno, tvrtke koje se bave metalima mogle su sklapati ugovore po cijenama koje su rasle od samog početka godine. Npr, cijena lima bila je po mjesecima
sij 750
velj 850
ožu 900
tra 980
svi 1050
lip 1060
srp 1100
kol 1150
ruj 1200
da bi se dogodio listopad BUUUUUM:
lis 850!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pa onda najava za studeni BUUUUUUUUUM:
stu 650!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
projekcije za prosinac NEMA!!!!!!!!
kinezi su gomilali, kao i svi koji su špekulirali, svoje zalihe početkom godine kupujući bjesomučno u prvoj polovici godine. onda su najavili zaustavljanje nabavki uslijed olimpijskih igara… i sad ih je zadesilo ovo što se događa…
kako su kinezi zaustavili nabavke tako je (dijelom uslijed tog razloga jer svakako su tu i druge stvari) i bdi počeo tonuti…
Posljedično, počeli su padati i bookinzi u proizvodnjama… proizvođači su se našli pred zidom i morali su spustiti cijene…
Paralelno s tim događa se kaos u Americi sa bankama…
Svatko onaj koji se našao sa visokom količinom zaliha koje su, u odnosu na nove cijene, skuplje i do 40% suočava se sa golemim gubitkom… Počinje histerično rješavanje skupih zaliha prvenstveno da se dodje do sredstava za nove nabavke… jer moraš u novi ciklus… ali i iz razloga što se sa svakim novim danom izlažeš dodatnom gubitku jer na tržište dolazi jeftinija roba…. ali nema baš nekakve specijalne potražnje… uzima onaj koji mora… uzima se za najnužnije potrebe.
Čak i kod nakupaca dilema ostaje: da li je uopće dobra kupovina i na ovih 650 ili čekati još! Svaki građevinar će kupovati samo ono što mu je nasušno neophodno po ovakvim cijenama… čekat će pad koji će nastupiti kad ova cijena za primjerice proizvodnju listopad dodje na tržište u siječnju.
Posvemašnja paraliza.
Vrlo vjerojatno je da pad ne može ići do u nedogled… ali svatko onaj koji misli da će se ovo ludilo riješiti kak pukneš prstima, taj je u ozbiljnoj zabludi… morat će proć mjeseci i progutat gorke pilule kako bi se došlo do casha jer ga naprosto nećeš moći dobiti iz banaka obzirom da si trenutno ne posudjuju ni međusobno!
BDI će sigurno početi rasti, ali osobno ne vjerujem da će se to dogoditi do Nove godine. za početak iduće godinu sam već puno optimističniji… Do tad će vjerojatno i Brazilci popustiti u svojim nastojanjima o povećanju cijene koja postaju bespredmetna u ovakvoj situaciji….
Dao bog da griješim …
Kupovao sam na svim razinama. Imam dosta ATPL(35% portfelja) a prosjek jos uvijek previsok s obzirom na sadasnju cijenu. Ali nema veze, jos ima kesa, srecom radim vani, doduse vjerovatno jos samo do kraja godine, ali i ostatak ustedjevine cu upucat u dionice. Ako to ne bude dosta, kad sve jos jednom ode 50% kvragu, odoh u banku po margin pa cu i to napucat. E, ako to ne bude dosta onda cu se lijepo bacit u konzultantski posao i okolo drzat predavanja kako ne treba ulagat na burzi i kako te splet okolnosti uspije sjebat i kako nije dovoljno imat kes i biti uporan vec treba uc samo kad je sve na 20% od ATH, upucat sve sto imas, ako treba prodat i punicu i izaci kad se sdupla. Naravno, sve prihode od predavanja cu ulagat i dalje za smanjivanje prokletog prosjeka na ATPL i jos ponekim dionicama. A, ako i to ne bude dovoljno, onda u boj sa skupljacima boca. Cash je cash!
Krenuo izgleda trenutak istine ovdje.
Evo ja imam 390 kom po prosječnom ulazu 2600 kn pa računajte koliko je duboka moja provalija. Portfelj 100% ATPL. Ne dam ih ispod kupovne cijene makar me pokopali sa njima, a kako je krenulo to bi se moglo i ostvariti jako skoro.
Ima li tko da je u većim govnima?
mislim da ima
Krenuo izgleda trenutak istine ovdje.
Evo ja imam 390 kom po prosječnom ulazu 2600 kn pa računajte koliko je duboka moja provalija. Portfelj 100% ATPL. Ne dam ih ispod kupovne cijene makar me pokopali sa njima, a kako je krenulo to bi se moglo i ostvariti jako skoro.
Ima li tko da je u većim govnima?
ima [undecid] ja ću tražiti da me pokopaju s djelićem Mihe Pracata, onoliko koliko ga ja posjedujem [cry]
ja u minusu nekih par stotina tisuca kuna…ovako se ljudi otvore samo kada su pijani,ocito i kada gube na burzi..idem se napit,SAM.
iz protesta cu sve postove koje pogledam ocjenit sa 100..ne znam zasto niti kome se inatim.
Imam puno manji ulaz od navedenih clanova….no ipak boli… [cry]
sta je za rec………drzmo se ….svi smo u oluji svih oluja….
imamo dobar brod….
treba sam izdrzat…poputu ce bit zlo…ali i nakon najgore oluje dodje sunce….i
ak se sjecate…….jako vedro…sve je puno bistrije….
netreba nis nabrzaka napravit…i ak padnemo jos par posto….nije kraj….jer nemozemo do 0
kad tad treba doc do odbijanca…..
netko mi je jednom rekao
grafovi su kao fizika , odnosno linije su kao tijela koja se gibaju..
znaci…zakon akcije i reakcije..
ja tebe lupim ti meni padnes na pod ( ili vratis) [lol]
vidim da je raspolozenje na forumu sumorno,zelio bih unjeti malo smjeha pa molim moderatora da pusti ovaj post.nadam se da ce imati bar malo efekta.
….večer
-A sada nešto veselo …..
-Postoji na temi "tehnička analiza" neki frajer koji stavlja vrijednosti dna …. , on to
naziva targetima …. [smiley]
-Dobro , to nije tako čudno , očito je mlad i ima vremena , ali ekipa ……. [smiley]
-Trenutnu vrijednost umanji za cca. 5% (zato jer tržište pada , kada bude raslo povećavati će)
i napiše …."to je target"…..
-Jasno već sutra , ili za dan-dva , vrijednost dionice (ili indexa) dođe na tu razinu …..
…… , a svi padnu u trans i pišu ….: "Bravo majstore , svaka čast ….." …. [smiley]
…..to što već idućeg trenutka prođe taj "target" ….. ništa zato …… [smiley]
-Spremno će on opet oduzeti 5-10% i kazati : "To je novi target….."[thumbsup]
……i sutra , prekosutra opet aplauz …
….nisam ja to kužio ispočetka …., mislio sam ,to je neka njihova interna šala ….. ,
kad ono …..
-A "ekipa" …… , kao iz onih Fellinijevih filmova ….., to sam tek jučer skužio ….
….izgleda čitao je nešto ……. , ali …… [smiley]
. Dr M Wagner
Neznam da li da upotrijebim onu "malo nas je al nas ima" ili onu "hebote koliko nas ima".
Idemo svi na Pracata i kao onaj orkestar na Titanicu potonut dostojanstveno.
Evo i od mene 100tke svima….
ja u minusu nekih par stotina tisuca kuna…ovako se ljudi otvore samo kada su pijani,ocito i kada gube na burzi..idem se napit,SAM.
bit će nas noćas s bocom, ali K-plus piva jer mi je cijeli novac u atlantskoj pa nemam [bye]