Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 17.542 | 358 | 47,60 | 49,50 | 0,00% |
Decki, vi koji ste izlazili,ok mozda ste u pravu.ali kupovali ste dionice kad je krobex bio 5k, a mlijeko kipuce, a sada vam se ne svidjaju na 3k,a mlijeko postalo jogurt [wink]
Upravo. Naime, OK… naslovi bombardiraju: recesija, pakao, glad.. Pitaj mog starog jer je gladniji i sterat ćete u krasan qurac. Frajer je sve deblji i deblji i bojim se za njegovo zdravlje i kolesterol.
A što se dionica tiće. Dosta sam iznenađen s nekim kolegama. Naime, da su otresli ATPL na razinama od 3100 pa do čak 2200 bilo bi mi jasno. Ako nešto pada, goni ga u qurac. Ja nisam prodavao nego dokupljivao, ali ne svakih 100 kuna nego svakih 400 kn pada. Ovaj pad do razina 1700 kn bio je van moje procjene, i karte na stol- sad se vidi da sam pogriješio što nisam sve rasprodao na razinama oko cca 2800, a razmišljao sam o tom. U zadnje vrijeme sam čak i zatrejdao s dijelom portfelja i isplatilo mi se.
No, ako sam pretrpio gubitak/pad vrijednosti portfelja od 1200 kn po dionici (uzevši referencu od 3000 kn koliko je bila max cijena proljetos) onda me još nekoliko stotina kuna po dionici sigurno neće dovesti do stanja pakla i gladi. Osim ako, naime, niste uvjerenja da će dionica na 1000 kn. Onda OK.
Osim toga, ATPL je fantastično likvidna, i ja cijelu svoju količinu istrpam ili utrpam u jednoj transakciji, pa tako vjerojatno i većina vas. Tako da se uopće ne bih iznenadio da kolega Alien ili Febo ponovo ulete u ATPL tamo za par dana/tjedana ako za to procjene da ima smisla.
Ne treba iz ovog radit neku nauku. Nismo mi ovdje Wareni, pa da su nam promjene pozicija neki strateško-umni potezi koji se mjesecima analiziraju. Ja sam od petka full in. Očekujem stabilizaciju i rast. ATPL jednostavno nije dionica da se nećega trebate bojati. Uvijek možete u blitzu van ili unutra.
Ne bojim se ja da Alien i Febo ovo imaju na nišanu [wink]
Milsim da je previse "vas" ocekivalo cudo u petak i sad je malo razocarano…..
napominjem…..izglasano je ali pare nisu isti tren uletile……
po meni…tamo su sad odigrali krupni igraci…sad ce splasiti do kraja sve koje su jos imali hrabrosti i dokupiti sve kaj je vrijedno
Dali ima vas koji misle da ono kaj novinari pisu je apsolutno istina ….
pa nije problem , cak ni meni obicnom smrtniku , progurati neki clanak u odredjen medij…a kaj mogu oni sa vise para i na funkcijama….joooj…ak treba ovi naslovi ce biti tu mjesec dana.
isto tako i kod njih ima "zelenih i splasenih" dionicara koji su ( ili ce ) u narednim danima povlaciti svoju lovu kao i kod nas kaj izvlace svi kaj su spusili u fondovima..
tako da impresivniji rast ne ocekujem.
@Conan…sad prodavat…ak te margin ne stisce ja nebi….stop loss je trebalo napraviti puno ranije….sad ( bar ja tak mislim ) vrijeme je za dokup
Ak crobi padne mislim da ce INA biti presudna za taj pad…ATPL je pal sasvim dovoljno.
no…ipak to je tvoja odluka pa
sretno sto god da odlucis
@Roosteru, Lonza je zaista prodavo zbog kuće, ne zbog toga što je predvidio pad BDI-ja. Brutalno skupa kućerina. Što jest jest. Nije opravdanje, ali samo da se zna.
@Roosteru, Lonza je zaista prodavo zbog kuće, ne zbog toga što je predvidio pad BDI-ja. Brutalno skupa kućerina. Što jest jest. Nije opravdanje, ali samo da se zna.
Nema problema, ne zamjeram ja njemu ništa, da nema zabune. Baš dapače, ATPL ima rijetko korektnu upravu i vrlo solidan odnos prema dioničarima. Teško se nađe kod nas. Zato ću i gledati da se vratim kada procijenim da je rizik uslijed potresa vani manji.
Nema problema, ne zamjeram ja njemu ništa, da nema zabune.
E pa mi mu zamjeramo, Jel tako Wagneru [lol] [lol]
nisam marginac tako da me ste strane nitko ne pretišće . U tvom članku mogu sebe prepoznati a to je da ti još uvijek vjeruješ u nešto ( u doba recesije) a to je da smo taknuli dno ili da smo tu negdije .
Biti optimist je vrlo pozitivno i pohvalno dapače no, vrijeme nije na našoj strani barem za sada.
Takvih sam se postova načitao kad je Crobex bio na 4500 bodova pa sve do danas. Danas u HR imamo
puno OIF koji su dosta više od mene u minusu od početka godine i meni su oni jedini pokazatelj krize na našoj burzi tim više što su isti svaki dan sve mršaviji i mršaviji a usudio bi se reči da pate od bulimije i anoreksije zajedno . Dokle god se oni u većoj mjeri ne oporave za barem 20% obični ljudi
neće se više vraćati u fondove a samim time i ZSE neće rasti.
nota bene: OIF si veliki rast kakvog mi očekujemo jednostavno ne mogu dopustiti u jednom kraćem vremenskom roku jer im se može desiti da ako opet nešto krene po zlu jednostavno nestanu…
istina….
no ja sam puno ranije radio stop lose na VIRO
ATPL mi je ulaz relativno nizak…tako da i ka padne nes nije zima….
no ja moram priznat imam margin i nebi mi se svidio taj scenarij
trebao bi biti manji odbijanac……nevjerujem da ce ovo sa americkih 700 mil..proc neopazeno
mozda je malo ali svakako nije bezazleno…….
malo me muci problem sa hypo…
jel vam se cini da ispastamo jer su drugi lako dobijali kredite??
a ja za svoj prvi kredit 1 suduznika, 2 jamca….i jos mi ospore visinu iznosa….
kaj bi bilo da sam kucu ili stan kupovo ko neki…..5 suduznika i 25 jamaca???, a u americi dovoljno imat primanja…
jeb..em tu zivot
….večer
-Prvo za Arnolda …… , u meni ćeš uvjek imati vjernog saveznika za prozivanje
svih glupih i nemoralnih poteza uprave ……, a pogotovo VL-a ….. [smiley]
…., a čim malo ojačamo …., srušiti ćemo ih i zasjesti ….[thumbsup]
….Conan
-Iste dileme imamo svi … , no za očekivati je rast ..
-Slična je pozicija bila i u proljeće , gotovo pravocrtni višemjesečni pad , ali se ipak
okrenulo ….
-Možda sada neće rast biti tako dinamičan , ali će do njega doći …… [smiley]
-Na kraju , cijenu će uvjek rušiti onih 1% VL-a , kojima baš sada treba lova …. , prometi su
veliki , ali mislim kako je većina ovakvih kao ja ……(u posljednja dva-tri tjedna imam promet
cca milju Kn , a sve sa nekih 50-ak dionica in/out ) …. , a brokeri (abacus) su zaradili vise
od mene …… [smiley] …u petak kupio 57…
-Nebih se usudio savjetovati ….. , pokušajte simulirati uvjete pa odlučiti
….Dr M Wagner
jel vam se cini da ispastamo jer su drugi lako dobijali kredite??
a ja za svoj prvi kredit 1 suduznika, 2 jamca….i jos mi ospore visinu iznosa….
kaj bi bilo da sam kucu ili stan kupovo ko neki…..5 suduznika i 25 jamaca???, a u americi dovoljno imat primanja…
jeb..em tu zivot
Ja sam sretan da je tako, ipak smo donekle u boljoj situaciji od njih.
Eto gdje ih je odveo leverage i laki krediti… Pitam se što sad kaže Kyosaki… [lol]
Nisam ništa prodao ali napisao sam da sam na prekratnici da to vrlo brzo učinim. Zašto? Zato jer
već duže vijesti nema ohrabrjućih poruka i ništa ne ukazuje da bi se tendencija pada mogla promjeniti . Ja stvarno nisam očekivao da u petak poslije dugoočekivane vijesti wall street završi u crvenom. Da stvar bude gora sad je već jasno da se recesija preselila u europu. Može li gore?
Ohrabrujućih poruka naravno ima, ali sve manje se komentira situacija u sektoru. Ovo tržište unatoč financijskoj krizi ostaje prilično zdravo zbog dugoročnije potražnje Kine kojoj ova kriza neće bitnije smanjiti apetite.
Čudno se većina inače ponaša, kada im se stvari serviraju na tanjur odbijaju ih koristiti, a kada im se ne serviraju kukaju da su gladni informacija. Malo da se svi podsjetimo kako je to izgledalo krajem 7.mj. kada sam otvoreno pisao o ovome što se nedavno dogodilo.
Zanimljiva je ocjena mog posta (nije da me pati, samo govori koliko su ljudi skloni primati informacije). A još zanimljiviji su komentari i kojima se pobijaju moji (čitati par postova ispod). Dotični su duplo bolje ocjenjeni za, ono što se sada pokazalo, izvrsne promašaje. Ali ne krivim ih, malo tko je imao nos za sve skupa.
A zatim i komentari na ovo:
Vaš link
Ma nije poanta da sad ja kažem I hate to say i told you so, but I told you so, na kraju krajeva ja osobno nisam prodavao dionice unatoč tome što je pad BDI-a bio jasan ko dan, jer smatram da tržište (a i način poslovanja At.Plovidbe) može ovakve cikličke mijene događaja ignorirati (a jednako tako i preuveličavati ako im stvari idu na ruku).
Moja jedina lošija procjena je što nisam procijenio stanje na globalnom financijskom tržištu i implemetnirao ga na pad BDI-a. Ali sve što mi to trenutno predstavlja je smanjenje target cijene, i u konačnici to znači da planiram i dalje dobro na ovoj dionici zaraditi iako ne u toj mjeri izvrsno kako sam početkom godine procjenjivao. Korekcija je svoje učinila, ali omjer buduće ponude i potražnje nam i dalje daje nadu da ostanemo pozitivni prema cjelokupnoj situaciji u ovom sektoru.
Hanger u pravu si.
Da ponovim puno puta ispričano: Očekujem oporavak vozarina i indeksa u 4Q.
Ili kako kaže Waren: Kada su dioničari uplašeni ja postajem pohlepan. Kada postaju dioničari pohlepni ja postajem uplašen. Nekoliko dana unazad upucao je Waren pohlepno ko u bordelu nekoliko milijardi dolara u General elektric 22$ po komadu sa garantiranom dividendom 10% godišnje. (rezultat: ovce su uplašene).