ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 05.11.2024. u 04:22
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
47,37
2.985
63
47,20
48,20
1,06%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Ovdje mi ne miriše na dobra pa sam napustio ovu vodu jer je zaobilaze svi veći investitori, jer u svom razmišljanju o ovoj dionici brine me samo jedno :Svaka čast upravi i nadzornom odboru ali ako netko u 5 godina može dobiti više dionica nego što ih neki fond menager može kupiti i tako puta tri četri pa ih kako navode na zg burzi otpusta jer ga čekaju nove onda mi ovo miriše na sve nego na poštenu utakmicu. Gosspoda za svoj rad mogu biti nagrađeni novcem a ne dionicama, pa neka novcem kupuju što ih je volja jer ovakva poslovna praksa u svjetu se sve više izbjegava . Druga stvar koja mi je poznata da trezor ne može biti veći od 10 % pa u slučaju veće navale na prodaju a to je oko 13 000 komada može ATPL završiti i niže nego što neki misle da je zabetonirano.

Poštujem tvoju odluku, svatko je sam gospodar svojeg novca ali imaj na umu slijedeće:

Društvo Atlanska plovidba dd u 1Q 2008 ostvarilo je oko 30 % višu operativnu dobit nego li u istom razdoblju lani nakon što izuzmemo prihode od prodaje brodova.
Također društvo je u 1Q ostvarilo gotovo 4 puta višu zaradu po dionici nego li 1Q 2007.
Očekuje se nastavak trenda za cijelo 1H 2008.
Također ATPL-R-A je paradoksalno izgubila gotovo 40 % MCapa u odnosu na završetak 2007.
Društvo Atlantska plovidba isplatilo je dividendu za 2007. a isplata se očekuje i za 2008. proporcionalno EPS-u za 2008. odnosno 1:3.
Iz svega navedenog vidljivo je da je društvo u ekspanziji, EPS raste kontinuirano a zajamčena je i dividenda.
Po meni čisti buy signal dokle god je tako kako sam naveo.
ATPL nije izuzetak po opcijskoj dodjeli dionica članovima uprave, na žalost to je realnost i kod mnogih drugih hrvatskih dioničkih društava, no Vlaho,Relja i Jere barem daju dividendu i objavom trezorske kupnje barem ulijevaju neku nadu u obranu cijene.
Nije poziv na kupnju, no vrijedi razmisliti, ja jesam…
Pozdrav iz Potpićna
[bye]

Ako novac zaista ne donosi sreću, onda mi ga vratite

Ovdje mi ne miriše na dobra pa sam napustio ovu vodu jer je zaobilaze svi veći investitori, jer u svom razmišljanju o ovoj dionici brine me samo jedno :Svaka čast upravi i nadzornom odboru ali ako netko u 5 godina može dobiti više dionica nego što ih neki fond menager može kupiti i tako puta tri četri pa ih kako navode na zg burzi otpusta jer ga čekaju nove onda mi ovo miriše na sve nego na poštenu utakmicu. Gosspoda za svoj rad mogu biti nagrađeni novcem a ne dionicama, pa neka novcem kupuju što ih je volja jer ovakva poslovna praksa u svjetu se sve više izbjegava . Druga stvar koja mi je poznata da trezor ne može biti veći od 10 % pa u slučaju veće navale na prodaju a to je oko 13 000 komada može ATPL završiti i niže nego što neki misle da je zabetonirano.

gledaj, uprava dobiva dionice jer se na njih ne plača porez .i dok god kod nas nema poreza na kapitalnu dobit bit ce tako ,bez obzira na cijeli svijet.

Good artists copy. Great artists steal.

netko se umorio?

LONZA VLAHO 49.016 3,51 Osnovni račun -35 30.7.2008
LONZA VLAHO 48.716 3,49 Osnovni račun -300 31.7.2008
LONZA VLAHO 48.716 3,49 Osnovni račun 0 1.8.2008
LONZA VLAHO 48.716 3,49 Osnovni račun 0 4.8.2008

Heaven or Las Vegas

gledaj, uprava dobiva dionice jer se na njih ne plača porez .i dok god kod nas nema poreza na kapitalnu dobit bit ce tako ,bez obzira na cijeli svijet.

[/quote]

Ma sve da i uvedu taj porez , opet bi isti bio na štetu malih doničara. Uprava bi opet sebi isplaćivala bonuse te bi na njih kompanija plaćala poreze i doprinose čime bi se direktno smanjio poslovni rezultat a time i zarada dioničara. Naravno dividende bi time bile oporezive te bi i tu veći ceh platili mali dioničari.
Opcijska podjela dionica managementu postoji i na razvijenim tržištima a tamo postoje i dodatne dioničke opcije poput varanata koji dodatno umanjuju kapital dioničara koji su dionice stekli kupivši ih na burzi.
Prema tome sve navedeno postoji i na drugim tržištima na kojima se dobit od kapitala oporezuje, jedini problem vidim u svojevrsnoj netransparentnosti i slaboj informiranosti dioničara o nekim potezima uprava dioničkih društava izlistanih na ZSE.
No od 01.01.09. stvari bi i na tom planu mogle biti bolje.

netko se umorio?

Bit će da je burza zatvorena [huh]

Imperial 75,510 2007 Gijon 22-28 Jul China $85,000 Glory Wealth 23/7
A Imperial i dalje dobro zaradjuje

Evo i novog pojacanja
Zagreb 80,500 2008 worldwide 1-31 Aug worldwide $70,500 Sealink 2 years 8/7
Bilo je rijeci na skupstini o novom brodu i trogodisnjem ugovoru? Jel to bio Zagreb ili neki drugi brod?

Imperial 75,510 2007 Gijon 22-28 Jul China $85,000 Glory Wealth 23/7
A Imperial i dalje dobro zaradjuje

Evo i novog pojacanja
Zagreb 80,500 2008 worldwide 1-31 Aug worldwide $70,500 Sealink 2 years 8/7
Bilo je rijeci na skupstini o novom brodu i trogodisnjem ugovoru? Jel to bio Zagreb ili neki drugi brod?

Sve su to podnajmovi, Imperial radi za 77 tisućica na dan /1g/, a Zagreb za 60 tisućica na dan /3g/.

hvala na info hanger
bas me zanima zasto nije uprava mogla isposlovati ovaj dvogodisnji ugovor Zagreba na dvije godine (koji je podunajmljivac ostvario) umjesto trogodisnjeg ugovora koji je stvarno isposlovan?

DRYSHIPS INC Down 6.77 (9.20%)

Idemo dalje!!!

netko se umorio?

Bit će da je burza zatvorena [huh]
[/quote]

burza da, sda ne, ovi datumi su datumi promjene u sda, ili ukratko zadnja dva dana promjene prema sda Vlaho nije tržio [tongue]

Heaven or Las Vegas

hvala na info hanger
bas me zanima zasto nije uprava mogla isposlovati ovaj dvogodisnji ugovor Zagreba na dvije godine (koji je podunajmljivac ostvario) umjesto trogodisnjeg ugovora koji je stvarno isposlovan?

Mogla je, ali teško je procijeniti vrijednost budućih jednogodišnjih ili dvogodišnjih ili trogodišnjih t/c vozarina koje će biti recimo u kolovozu 2010. Slijedom tog zaključka bolje ugovoriti brod na 3 godine za 60000$/dan nego na 2 godine za 70000$/dan. Prvim načinom osiguravaš prihod i za treću godinu od dana ugovaranja, a drugim načinom otprilike pokušavaš maksimalizirati dobit bez obzira što dalje u trećoj godini slijedi.

Postoje brojni određeni (a možda i neki nepredvidljivi) pokazatelji za pretpostavku budućeg kretanja spotova i t/c, a onaj koji dobro razumije cjelokupno tržište (za pretpostaviti je da to zna Uprava) može temeljem toga lako pretpostaviti što je u danom trenutku dugoročno najisplativije. Tako ponekad brod završi na spotu (ako bi t/c ugovor bio relativno nepovoljniji u danom trenutku, odnosno dok se ukaže povoljnija prilika za dugogodišnji t/c), a ponekad na kraćem ili dužem t/c ugovoru, ovisno što koji model ugovaranja trenutno više pruža.

Tako je naprimjer teroretski Uprava mogla ugovarati Zagreb za spot putovanja po 80000$/dan dok se recimo ne oporave ili ne dobiju značajnije na vrijednosti vozarine za 3-godišnje t/c ugovore na jesen, a zatim ugovoriti i unosniji 3-godišnji t/c od sadašnjeg. Međutim ponekad se nije baš ni za igrati s ovim (jer tko zna što će točno biti s tržištem za par mjeseci ili da ne govorim godina) već je potrebno donijeti okvire u kojima će se racionalno poslovati.

Samo za primjer brod sličnih karakteristika Zagrebu je ovih dana unajmljen za oko 26000$/dan kroz 5 godina. Ima li ovo smisla ili ne, to će vrijeme pokazati. Ali različite firme imaju očito različite modele poslovanja. A način poslovanja Atlantske za sada više ide na ruku srednjeročnim do dugoročnim investitorima. Znači racionalnost i konzervativnost uz jednu manju dozu agresivnosti.

New Report

Close