Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 41.993 | 857 | 47,80 | 49,50 | 0,00% |
[Naravno, pljuvati treba i "kretene" iz Uprave, jer svi su krivi kad cijena padne ispod nečije kupovne! Nitko ne smije prodavati, ne daj Bože netko iz Uprave, izgleda da se trebaju strpiti da cijena naraste i baš vas pričekati! Naravno…zato da se vi iskrcate!
He, he, kaže onaj koji se iskrcao na 3000 prije par tjedana[lol] . Ne brini, sljedeći put ću ti se i ja pridružit. Imat ću doduše jedno 3X veću količinu nego prije mjesec dva jer mi sad ništa drugo ne preostaje nego kupovat od "gospara" iz uprave, koji plaču na radiju kak im je firma jeftina i "pristojni su na skupštini" [shocked] [lol] , a u isto vrijeme nam uvaljuju papire. Bit će to jedno fantastično finalno istresanje i onda vam više neću smetati na ovom topicu o veličanju i hvalospjevima upravi.
p.s neke dionice su s razlogom uvijek jeftine, a vama koji čekate 4K i više, pitam se di će te naći partizane koji će vam to kupovati? U 2009, polako ali sigurno u buduće kalkulacije ulaze projekcije pada dobiti, a "gospari" iz uprave i ekipa iza skrbničkih će imat još finu hrpicu za istrest. Bit će "Lesi se vraća kući".[bye]
I još nešto za one koji na žalost ne kuže, a ja ću vam nesebično otkrit tajnu[kiss]… opasne su one dionice gdje kritična masa ima približno jednak target izlaska. Slobono taj target diskontorajte za 20% jer će te ostat nasukani. Ovo vam jako dobro znaju i "pristojni gospari" iz uprave koji su dionice stekli u kamenom dobu HTK-a. Radije si ovo uokvirite pored monitora[bye]
Ionako su već dežurni drukeri pripremili teren zadnjih dana i mislim da nisu dostojni tih informacija. Pa zar ne vidiš koliko je stručnjaka za ovo područje prestalo išta ozbiljno pisati i informacije razmjenjuju mailom, telefonom i susretima?!
Što se mene tiče, ja nikad nisam drukao ni gore ni dolje, uvijek sam čak i priznao kad sam kupio a kad prodao, sad mi je žao zbog te iskrenosti! A sa svake Skupštine sam izvijestio strogo o podacima, koje su onda neki naknadno mrcvarili i navlačili kako im odgovara za ukrcaj ili iskrcaj, ali vidi vraga nitko nije rekao "hvala, Miško"! Nego sad kad nekolicina forumaša više ne želi ništa pisati jer jednostavno neki ljudi na ovom mjestu prave informacije ne zaslužuju znati, još usto treba i pljuvati!
Naravno, pljuvati treba i "kretene" iz Uprave, jer svi su krivi kad cijena padne ispod nečije kupovne! Nitko ne smije prodavati, ne daj Bože netko iz Uprave, izgleda da se trebaju strpiti da cijena naraste i baš vas pričekati! Naravno…zato da se vi iskrcate!
[/quote]
Miško, prvo da kažem u svoje me hvala na korisnim informacijama i nedavnim fotkama koje si nesebično dijelio ovdje.
Inače, slažem se s tebom. Isto mislimo.
Uistinu je degutantno Lonzu razapinjati zbog činjenice da isti prodaje svoje dionice.
Sve dok čovjek svoj posao radi dobro (odlično) o njemu sve najbolje. Zar da rad uprave cijenimo po tome da li na tržištu prodaju ili kupuju dionice, nebitno, da li za sebi ili za trezor?
Zbog toga me ne zanima me da li kupuje ili prodaje. Čovjek sa svojim novcima, pošteno zarađenim, neka čini što želi. Isto vrijedi za svakoga od nas.
Cilj mojega posta je bio upravo da se na ovoj temi koja je nekada definitivno bila najbolja na forumu, između ostalih i zbog tvojeg pisanja, prekine s uzaludnom rapravom i nakon dužeg vremena povede korisna diskusija.
Ali čini mi se da će ostati na up-down-drys razini. Pozdrav.
Uh koliko pretjerivanja oko svega ovoga. Da se radije svi podsjetimo samih osnova ulaganja? Ako ulažete zbog fundamenata onda dobro ulažete. Ako ulažete zbog brzinskog trejdanja onda potencionalno možete i dobro i loše uložiti. Nema tu velike filozofije. Nema tu zakulisnih igara. To je burza.
Gledajući dugoročnost i budućnost cijene dionice, Uprava ne može biti u tolikoj mjeri kriva ako pojedini članovi prodaju određene količine vrijednosnih papira dok sve unutar Firme dobro funkcionira. Kriv je samo neiskustan dioničar koji takav podatak o prodaji krivo prosudi kao da slijedi slom firme.
Pogledajte koji su osnovni načini stjecanja kapitala kod zdrave firme. Sve je to praktički ´kao po knjizi´ napravila ova Uprava. Uspjeli su ostvariti stabilan izvor prihoda, pa reinvesticije, pa povećanje kapitala i osiguranje budućih prihoda, itd. Baš ova firma može služiti kao klasični pokazatelj kako se okreće kapital i stvara dodatna dobit. I to je sve što bi dugoročnog investitora koji temelji svoja ulaganja na fundamentima trebalo interesirati. I dokle god imaju perspektivu (a imaju je) kako iskoristiti prilike koje ovo tržište pruža (a tržište pruža obilato), takav investitor se nema šta brinuti.
Svi ostali kratkoročni ulagači (na njihovu žalost) robuju pogađanju kuda će cijena kratkoročno ići. Ma nemam ja ništa ni protiv toga, sasvim je normalno da se netko voli kockati da bi zaradio više, ali većinom ih takva kocka prevari (to će potvrditi i oni iskusniji forumaši-ulagači koji su se dobro opekli takvim ulaganjem). I zbog toga svi takvi igrači moraju nositi takav rizik. Izgleda da svi zaboravljaju taj rizik i kada krene neočekivano po njih koriste ovakve prilike za pljuvanje po drugima, a sve tada pod izlikom fundamenata. Potrebno je opredjeliti se: ili trend ili fundamenti.
Cijena ove dionice je iznimno volatilna i teško je predvidjeti na što će kratkoročno reagirati i pogotovo u kojoj mjeri. Ovakva prodavanja od strane člana Uprave su samo jedan od valjda desetak bitnih razloga u danom trenutku (drugi su naprimjer: 1.stanje BDi, 2.stanje BDI futuresa, 3.stanje i trend Crobexa, 4.stanje i trend kretanja cijene stranih brodarskih kompanija, 5.stanje cijene nafte, 6.stanje potražnje Kine za uvozom sipkih tereta, 7.stanje cijene čelika, 8.stanje broja novogradnji i njihove isporuke, 9.stanje dogovora Kine i rudarskih kompanija, 10.stanje vremenskih nepogoda, 11.stanje globalne ekonomije, 12.stanje moguće prodaje broda, 13.stanje moguće kupovine broda, 14.kupovina ili prodaja od strane drugih ulagača (banke, fonda)…mogu tako nabrajati do sutra ima toga još…). Pa nisam primjetio da neko proklinje Kineze što ne povećavaju uvoz tijekom ljeta ili PBZ što stihijski prodaje ili što je BDI pao, čemu sad ovo…
Zbog čega bi onda Uprava ili član Uprave koji prodaje dio svojih dionica (i predstavlja samo jedan od faktora među šumom ostalih) trebao biti glavni krivac? Zbog čega bi uopće trebao biti samilostan prema takvim ulagačima koje interesira kratkoročni ulaz-izlaz iz dionice? A čovjek je ipak bio dugoročan ulagač i na volji mu je ako će sada pokupiti profit. Neće se valjda zbog njegove prodaje t/c Zagreba smanjti na 20000 US$ dnevno, otkazati narudžbe svih panamaxa i time ugroziti poslovanje firme? Pa svašta. Pa i da proda sve do jedne dionice, svih 50000 koliko mu je ostalo, siguran sam da će ih netko kupiti i to bar iz dva naznačajnija razloga, a to su fundamenti i zdrav način poslovanja firme!
Ova firma svima nama donosi ili će donositi profit, na temelju njenih odluka su ljudi zarađivali i zarađivati će, a sada se po njima pljuje. Da Hrvatska nema ovakve firme ulagali bi svi u kojekakve gluposti. Ako nekome Burza ili Uprava nije po volji neka odmah slobodno proda svoje dionice Atlantske, pa čeka neku bolju burzu ili bolju upravu, i prestane pisati po forumu, jer već je dosta gluposti rečeno.
P.S. Jerković, Lonza i ostalo društvo su u ušli među TOP10 ulagača ATPL tek početkom i sredinom 2007.g., s ukupno
P.S. Jerković, Lonza i ostalo društvo su u ušli među TOP10 ulagača ATPL tek početkom i sredinom 2007.g. i trenutno ukupno posjeduju nekih 15-ak posto svih dionica firme. Hoću reći, dioničari se stalno mijenjaju na TOP10 pozicijama, ali Uprava i dalje ostaje ista kao i prije…
Dosada nisam sudjelovao u ovoj raspravi i protiv uprave nisam rekao ništa. Davnih dana sam njih navodio upravo kao primjer dobre uprave, ali na nekom drugom topicu.
Ali sada, kada su već svi zabrijali, bio bi reda da se kaže ono što se aludirao kroz tvoje postove.
Iskreno, već sam te tokom dana mislio pitat što bi to značilo "izdizanje iznad njezinih granica", ali kako ću već saznat što se događalo dolje odustao sam.
Nego, ako se već raspravlja o nečemu (iako mi nije bitno što Vlaho i trezor rade) ako već imate informacije, bilo bi lijepo da ih iznesete na forumu.
Na kažem da ste dužni to učiniti, ali kad bi to učinili vjerovatno bi bilo manje "degutantnih" komentara na forumu.
Spasite sebe i nas takvih, pa napišite nešto konkretno.
P.S. Ovo "izdizanje iznad njezinih granica" me stvarno zaintrigiralo.
Mudro čovjek veli, da pređemo na stvar. [smiley]
Evo, ja sam dobila informaciju sa skupštine da je za ovaj novi brod sklopljen trogodišnji ugovor o najmu na 60.000 USD dnevno, što bi ga praktički otplatilo u tom periodu..
Imam informaciju da će još dva stara broda ići na prodaju u ovoj godini te da će se 2 nova naručivati.
P.S. ispričavam se ako je netko ove informacije već dao, nisam baš detaljno čitala jer nažalost većinom je bilo natezanja a malo informacija i razmišljanja.
[/quote]
znaci idu na sigurno… jer danas na spotu takav brod dobiva 90.000$ dnevno
vidjet cemo u buducnosti kolko je ova odluka bila pametna
Vjerojatno ima pametnije ulaganje u nešto drugo osim u dionice jer je možda procjenio da posjeduje veliku koncetraciju kapitala na jednom mjestu kad se u nepunih mjesec dana rješava 7500 komada ali ima i kupaca za sve njegove i ostale u top 10 .
Uh koliko pretjerivanja oko svega ovoga. Da se radije svi podsjetimo samih osnova ulaganja? Ako ulažete zbog fundamenata onda dobro ulažete. Ako ulažete zbog brzinskog trejdanja onda potencionalno možete i dobro i loše uložiti. Nema tu velike filozofije. Nema tu zakulisnih igara. To je burza.
Gledajući dugoročnost i budućnost cijene dionice, Uprava ne može biti u tolikoj mjeri kriva ako pojedini članovi prodaju određene količine vrijednosnih papira dok sve unutar Firme dobro funkcionira. Kriv je samo neiskustan dioničar koji takav podatak o prodaji krivo prosudi kao da slijedi slom firme.
Upravo suprotno, nema dugoročnog ulaganja sve dok su na čelu Atlantske kapetani koji neznaju ništa drugo nego navigat. Nije ovo prvi put da nam to rade, svake godine se ponavlja ista priča.
Njima pod hitno treba financijski stručnjak koji će ih podućiti kako funkcionira tržište kapitala i kako se na tržištu treba ponašati.
Upravo suprotno, nema dugoročnog ulaganja sve dok su na čelu Atlantske kapetani koji neznaju ništa drugo nego navigat. Nije ovo prvi put da nam to rade, svake godine se ponavlja ista priča.
Njima pod hitno treba financijski stručnjak koji će ih podućiti kako funkcionira tržište kapitala i kako se na tržištu treba ponašati.
[/quote]
Vorda, varaš se. Jerković je svojevremeno bio broker za tržište pomorstva (shipping) u Londonu a ni ovaj financijski direktor koji lići na Groucho Marxa nije za baciti. Uprava je sasvim kompetentna za vođenje ove kompanije, koga bi ti postavio za CEO-a, Čovića? [huh]
…osim toga njihovi rezultati dovoljno govore o njima ili misliš da su ti rezultati pali s neba?! [smiley]
ne brini, ima vremena, stigneš se još ukrcati, ispod XXXXX(autocensored) sve je povoljan ulaz u ovu dionicu [bye]
Febo – investicijski savjetniće,
Molim te, nadopuni Svoj prethodni post bez "autocensored".
Zanima me, a vjerujem i mnoge druge forumaše koji uvažavaju Tvoje postove.
…osim toga njihovi rezultati dovoljno govore o njima ili misliš da su ti rezultati pali s neba?! [smiley]
ne brini, ima vremena, stigneš se još ukrcati, ispod XXXXX(autocensored) sve je povoljan ulaz u ovu dionicu [bye]
Znači da nam to rade namjerno? [smiley]
Velika je razlika između dobre tvrtke i dobe dionice. Atlantska je bez sumnje dobra firma, ali loša dionica. I uprava je dijelom za to zaslužna.
Imaš hrpu firmi na burzi koje su za ku.a., ali dionice im imaju dobru cijenu (TODEx npr.). Meni je, kao malom dioničaru ipak važnije kako kotira dionica nego kako kotira firma. [bye]
Evo, ja sam dobila informaciju sa skupštine da je za ovaj novi brod sklopljen trogodišnji ugovor o najmu na 60.000 USD dnevno, što bi ga praktički otplatilo u tom periodu..
I ja sam bio na skupštini pa da malo preciziram. 60.000 USD dnevno je prosječna cijena najma koja će se postići u tri godine s time da je ugovoreno da najam stoji u:
1. godini 70.000 USD dnevno,
2. godini 60.000 USD dnevno i u
3. godini 50.000 USD dnevno.
Moram još dodat podatak o velikoj zabrinutosti uprave o manjku pomoraca u cijelom svijetu. Taj problem su jako naglasili.