Molim Vas da sve komentare na presudu g. Laptalu iznosite na ovoj temi:
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=5332
….
3)…
Slažem se da BDI nije nekakav ekstra pokazatelj za ATPL, ali svakako dugoročno može detaljnije ukazati na neke pozitivne činjenice u brodskom sektoru, kao i određene slabosti, koje se u obliku kretanja vozarina ispoljavaju u konačnici u dobrom dijelu profita ATPL. Baš zbog toga mislim da se u ovakvim trenucima ta povezanost ATPL-IGH odvija više zbog činjenice da se realnija procjena trenutne tržišne vrijednosti dionice ATPL (koja ima kakve-takve realne pokazatelje) preslikava na izvedbe ostalih kvalitetnijih firmi kao što je i IGH (koja nema gotovo nikakve pokazatelje osim prikazanih ostvarenih ili planiranih poslova). Ovo je naravno moje mišljenje, ali mislim da više drži vodu nego bilo šta drugo.
Pa to ti ja kažem.. evo da se citiram od 26.05.:
Crobex diktira kretanje ATPL? Prije bih rekao da je obratno
…
Uglavnom, rijetko kada na bilo šta i bilo koga djeluje samo jedna sila, obično je riječ o međudjelovanju više razloga koji se izmjenjuju po smjeru i intezitetu, a radi pojednostavljenja mi obično tražimo "onaj jedan koji je kriv za sve". Ako ćemo tako, po meni je crobex više posljedica nego uzrok pada/rasta ATPL.
Naglašavam, nemojte me shvatiti doslovno, samo uzmite u obzir i ovaj "pila naopako" način gledanja. Kao što rekoh teško je i nemoguće izdvojit "onaj jedan" razlog koji je uzrok svemu. Prošlo je doba monsuna kad je vjetar puhao samo u jednom smjeru. Sad je vrijeme hirovito i tko najbolje prilagođava svoja jedra imat će najbolji rezultat. A odakle dolazi svaki pojedini udar vjetra znaju samo Eol i njemu bliski insideri.
Dakle, naravno da ATPL i crobex koreliraju kad se dionice kreću neselektivno (uplašeno jato ili stado), a ATPL kao ipak jedna od najlikvidnijih i najtransparentnijih firmi u HR (između ostalog i zbog BDI-a) služi u ovim danima kao svjetionik, tj. predvodnik ostalima. Kako se kreću manje više u grupi tako se formira i crobex u skladu s njihovim kretanjima. Stoga i moja namjerno provokativna tvrdnja iz naslova onog posta "Crobex diktira kretanje ATPL? Prije bih rekao da je obratno".
Opet disclaimer.. sva ta djelovanja su međuzavisna i ponekad ATPL povuče crobex, a ponekad crobex nju.. sad je INA ta koja nam je dala dodatnu stabilnost. U ovim vremenima ništa nije jednoznačno i ono što vrijedi danas ne mora vrijediti i sutra = volatilnost. Stoga mi je suvišno izučavat korelaciju s crobexom kad on više nije taj koji diktira nego samo reagira (ne ovisimo sami o sebi kao prethodnih godina), a dio nekadašnje snage mu se vratio zbog Ine. Treba tražiti izvore a ne ušća..
Opet ovi skriveni na prodaji. Nema nam rasta do daljnjeg.
[cry]
Hanger toliki tekst, a tako neobjektivan.
ATPL i DSX, pa stvarno je potrebno mnogo mašte da ta dva grafa počnu ličiti jedan na drugog kao i crobex i HT koje si naveo.
Da je marketing potreban više ili manje o tome bi se dalo diskutirati ali da je potpuno nepotreban pa to je najblaže rečeno smiješno.
Koliko je rasla ATPL 2007. na zse -puno jako puno, no tko nije!?!
Svakodnevno pratim evropske i američke indexe i od kada je nastupila ova kriza redovito ih slijedimo, iznimka su iskakanja kao ovih dana što je prouzrokovala INA svojom enormnom likvidnošću i bacala crobex gore dolje po svom kretanju, a time i IGH i ATPL i ostale. Ako to nije dovoljan dokaz da ATPL prati crobex, a ne crobex ATPL neznam što je.
Sa jednim dijelom tvog teksta bih se složio i ponovio po tko zna koji put da na zse nema selektivnosti ali to je tako i to treba prihvatiti, nije objektivo očekivati kako će se ATPL preko noći odvojiti i nastaviti solo brijati. [lol]
Eto moje mišljenje, nebih dublje ulazio da se ne ponavljam.
Nemojte zamjerit [wink]
Opet ovi skriveni na prodaji. Nema nam rasta do daljnjeg.
[cry]
Bez panike, od tog skrivenog naloga je ostalo samo 3 komada.
Osim toga, očekujemo dobre vijesti sa Skupštine, zar ne? [proud]
Veća korist je 100,00 za male dioničare, nego 4 MIL manje Upravi…. Zašto ? Pa zar mali
dioničari nisu specifična snaga na tržištu, i zar Upravi nije stalo da i njihovi radnici, koji svi
imaju dionice i ne prodaju ih , već čekaju dividendu- budu nagrađeni ?
Kao poslodavac……apsolutnu podršku dajem PRIJEDLOGU MALOG DIONIČARA- DA SE ISPLATI
DIVIDENDA OD 100,00 kn po dionici. Zašto- jer kao poslodavac znam- da uprava može nadoknaditi
razliku – kako ? Odmah prije nego napišu Ugovore o prijenosu dionica …. cijenom se to sve
može nadoknaditi … Bože moj…pa nismo na Aljaski..
Uprava…….. ma nemojte me nasmijavati- da će njima nešto faliti od ta 4 mil…. legalno će
to isto zaraditi .. bez ikakve pogreške..
Ovaj tekst je vrijedilo citirati.
Ni uprava nije iz sentimentalnih razloga u firmi pa zašto bi onda mali dioničari bili vjerni.
ajde nešto se počelo gužvati na atlanskoj
može kakav info od dobrih duša
hvala
čisto informacije radi….
kaže legenda iz inozemstva da bi BDI mogao napokon u plus 50-100 [pray] [thumbsup]
Tone: Firmer from the start with far eastern buying…well bid at last done across the board
Panamax: q3 74k +250 q4 76250 +750 cal09 65k +1k
cal10 46k unch
Capes: q3 162k +1k q4 168k +1k cal09 132k +1500
cal10 89500 unch
smax: q3 58500 +750 q4 59500 +750 cal09 49500 +500
cal10 35500 unch
Da FFA sve jači, eto preokret trenda
4) I ovdje dolazimo kod još jedne točke gdje se lome koplja, gdje se proziva Uprava da loše rješava trenutnu situaciju.
Tako je to… netko mora biti kriv. Samodol, Hanfa a sada i uprava…. svasta….
PS.
Ovi FFA mene zanimaju, a vjerujem i ostale dionicare. Mozes li malo objasniti educirati nas sto su ti FFA, cemu sluze i kako ce to nama pomoci?