Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 47,15 | 1.839 | 39 | 47,10 | 48,30 | -6,00% |
BDI -240
Baltic Indices 02/07/2008 BDI 9139 (-240) BCI 13032 (-438) BPI 9164 (-306) BSI 5759 (-51) BHSI 2697 (-9) Copyright Baltic Exchange Ltd. (2008) BCITCavg $152093(-5230) BPITCavg $73937(-2456) BSITCavg $60215(-531) BHSITCavg $39097(-89)
da danas išta kupujem, kupovao bih atpl, ernt ili ht, s tim da mislim da je atpl stvarno besramno jeftina.
zapravo, svjestan da ću se možda pokajati jer čekam, čekam među ostalim i zato što je danas na atpl bilo ukupno 157 transakcija, od čega 126 s 10 ili manje dionica, a 143 s 20 ili manje komada. a danas i nije bio neki strašan dan, ono, s blokadama u minusu, katastrofičnim televizijskim prilozima… malo jači pritisak na živce malih dioničara, i eto ti kaosa.
da danas išta kupujem, kupovao bih atpl, ernt ili ht, s tim da mislim da je atpl stvarno besramno jeftina.
Vrlo filozofski rečeno, i vrlo plitko ako smijem dodati. Pa šta se onda čeka s ulaganjem? Nismo to valjda postali mrvicu preprokleti u želji da kupimo jeftino i ne propustimo kakav up-trend? Vidim da već neke malo svrbi ova cijena…
Da se razumijemo: da kupujem na burzi svaki dan ja bih kao ulagač baš svaki put kupovao atpl, jer je, zapravo, ne samo danas, već zadnjih nekoliko mjeseci konstantno besramno jeftina, uzimavši u obzir što otprilike slijedi i što će se tek prikazati u budućnosti. I uopće me ne bi zamaralo da li se trguje uglavnom u prosjeku s 4 ili s 45 dionica dok su ovako jeftine. Kupovao bih svaki dan i s onoliko novaca koliko god imam. I zadovoljio bih se na kraju s 30% profita koji bi uslijedili na jesen. Ali s obzirom da (kao i većina ovdje) nemam baš mnogo cash-a i ne kupujem svaki dan, radije ću pričekati da se malo stabilizira situacija na brodarskom planu i cjelokupnom tržištu pa onda krenuti ulagati s ostatkom novca, jer budi siguran, neću ni tada ništa spektakularno propustiti. Ovo što ja radim je racionalno ulaganje, a ovo što bi drugi kao htjeli raditi a ne rade je čisto špekulativno i primitivno i-wanna-do-it-too ulaganje. I još navlače druge na isto (…eh da bar ja danas kupujem vidjeli bi ste svi vi…), kao svi su jadni i neupućeni. I još nemaju nimalo srama pisati o tome.
Vrlo filozofski rečeno, i vrlo plitko ako smijem dodati. Pa šta se onda čeka s ulaganjem? Nismo to valjda postali mrvicu preprokleti u želji da kupimo jeftino i ne propustimo kakav up-trend? Vidim da već neke malo svrbi ova cijena…
Da se razumijemo: da kupujem na burzi svaki dan ja bih kao ulagač baš svaki put kupovao atpl, jer je, zapravo, ne samo danas, već zadnjih nekoliko mjeseci konstantno besramno jeftina, uzimavši u obzir što otprilike slijedi i što će se tek prikazati u budućnosti. I uopće me ne bi zamaralo da li se trguje uglavnom u prosjeku s 4 ili s 45 dionica dok su ovako jeftine. Kupovao bih svaki dan i s onoliko novaca koliko god imam. I zadovoljio bih se na kraju s 30% profita koji bi uslijedili na jesen. Ali s obzirom da (kao i većina ovdje) nemam baš mnogo cash-a i ne kupujem svaki dan, radije ću pričekati da se malo stabilizira situacija na brodarskom planu i cjelokupnom tržištu pa onda krenuti ulagati s ostatkom novca, jer budi siguran, neću ni tada ništa spektakularno propustiti. Ovo što ja radim je racionalno ulaganje, a ovo što bi drugi kao htjeli raditi a ne rade je čisto špekulativno i primitivno i-wanna-do-it-too ulaganje. I još navlače druge na isto (…eh da bar ja danas kupujem vidjeli bi ste svi vi…), kao svi su jadni i neupućeni. I još nemaju nimalo srama pisati o tome.
[/quote]
ha… ne kupujem svaki dan. možda ni svaki mjesec. kupujem nakon što skupim malo love, a cijena je povoljna.
dalje, u proteklih šest-sedam mjeseci kupovao sam i po načelu podcjenjeno-kupljeno. na kraju će to – vrijeme buduće – dobro ispasti. ključne riječi – vrijeme buduće. na kraju, zar je grijeh probati kupiti po najpovoljnijoj cijeni?
– ……. večer H …
– " Preprokleti "….. [smiley]
– Ja sam od 2660 dva puta kupio i prodao ….. [smiley]
– Ako slučajno prolazite po Petrinjskoj ulici u Zg. , a tamo vidite kako nešto
betoniraju ………..
– Nije to ljetno uređenje grada , već ovi iz "Abacus-brokera" meni postavljaju spomenik [smiley]
– Sa mojom trgovinom oni zarađuju više od mene ……. !!!!
. Dr M Wagner
P.S.
– Moram zapamtiti ovaj izraz ….. kada vidim bivšu ženu …… [smiley]
nije ni fondovima u interesu previse radit bull trapove,a poceli su…..kome ce poslje prodavat skuplje,kad ce svi bit u dionicama.malo ispipavaju teren koliko ovcice imaju para…
…
Pretpostavimo da je recimo 2004. tržišna cijena atpl bila 1,12NJ a fer vrijednost 2NJ (recimo neki sličan diskont kao i danas 🙂 ) i firma je isto imala mogučnost otkup vlastitih, to ne bi bio dobar posao da se je zbog tog trošenja sredstava propustila mogućnost narudžbi novogradnji koji joj sada nude višestruk povrat. Dakle, uvijek treba odabrati invesitciju koja nudi najviši povrat na investicijski kapital. I tu dolazi ono sa početka priče o potpunom poznavanju svih alternativa i transaprentnosti firme.
Jasno mi je da to samo daješ kao primjer, al da ja to malo nadogradim.. kako su onda krenuli s narudžbama novogradnji, namicanjem sredstava bareboat-om i slično, a sve dok možda i nije bilo svima jasno šta se na obzoru sprema, tako bi možda i sad bio dobar contrarian pristup.. odnosno usporavanje s ulaganjem u brodarstvo (eventualno još koji brod iz nekakvih strateških razloga).
Osobno sam mišljenja da bi se moglo desiti da pojedine brodarske firme upadnu u teškoće ako se preinvestiraju a vozarine padnu, tako da bi bilo dobro sada preusmjeriti ulaganja negdje drugdje, iskoristiti prilike koje pruža ova financijska kriza (psst.. otkup vlastitih dionica u po cijene), a zatim se pripremiti za eventualni freefall vozarina tamo 2012+ i sa solidnim zalihama cash-a čekat povoljne prilike za proširenje flote među posrnulim brodarima koje je zanos približio previše Suncu.. jasno, ako procijene da im to odgovara.
Najgore šta se može desit je da zarade nešto manje nego što su mogli da su dodatno širili flotu, ako se ovaj bum nastavi i iza 2010-e.
Šta se tiče tražene transparentnosti vezano za otkup dionica, volio bih i ja znati više detalja o poslovanju.. ali zar nisu i alternativna ulaganja jednako netransparentna. Kako znaš da je bolji potez kupnja broda, ili hotela, ili aviona.. ni tu nisu stvari toliko jasne da bi mogao reći, onda dobro, pristajem. Čak bih rekao da je transparentnija situacija s vlastitim dionicama. Imamo koncenzus da je potcijenjena, a dovoljan dokaz je što znamo da je takva situacija na tržištu i da su mnoge dionice kod nas i vani potcijenjene, jer ljudi sada kupuju novac, a ne dionice. A kako ATPL ima višak novca, nek im ga skupo proda za jeftine vlastite dionice.
Danas oni sa slabim živcima i bez casha-a pri ruci bolje da ne prate trgovinu, jer brodari preko velike bare juče bili u slobodnom padu:
DRYS 4:00PM ET 70.58 Down 6.40 Down 8.31% 3,476,504 Chart, Messages, Key Stats, More
DSX 4:06PM ET 27.47 Down 2.03 Down 6.88% 1,881,217 Chart, Messages, Key Stats, More
EGLE 4:00PM ET 25.82 Down 2.75 Down 9.63% 1,360,749 Chart, Messages, Key Stats, More
ESEA 4:00PM ET 11.76 Down 0.75 Down 6.00% 242,587 Chart, Messages, Key Stats, More
EXM 4:02PM ET 33.50 Down 3.48 Down 9.41% 2,430,158 Chart, Messages, Key Stats, More
GNK 4:01PM ET 59.33 Down 6.30 Down 9.60% 1,269,885 Chart, Messages, Key Stats, More
NM 4:00PM ET 8.63 Down 0.77 Down 8.19% 1,223,021 Chart, Messages, Key Stats, More
QMAR Apr 15 24.29 0.00 0.00% 0 Chart, Messages, , More
TBSI 4:00PM ET 35.35 Down 2.49 Down 6.58% 1,283,967 Chart, Messages, Key Stats, More
DRYS DRYSHIPS INC. 70.58 4:00PM ET Down 6.40 (-8.31%) 3,477,357
EGLE EAGLE BULK SHIPPING 25.82 4:00PM ET Down 2.75 (-9.63%) 1,360,749
NHF , ali samo prenosim.
Kratkoročno, kad se već gledaju strani brodari mislim da ne bi zgoreg bilo podsjetiti da se ovi koji su izlistani kod Amera divljački shortaju trenutno, što zna biti dvosjekli mač za one koji kasno ulete u igru. BDI s jedne, zarada s druge to je sve što trejdere preko bare interesira. Trenutno momentum igrači idu short ali dovoljno je stabilizacija BDI-a i možda blagi oporavak indeksa (zarade će sigurno biti ‘bolje od očekivanja’ samo je pitanje koliko će taj katalizator biti dovoljan) da se stvar okrene 180 stupnjeva i divljački krene gore.
smootko dobar post [thumbsup]
kad si usao? [smiley]
znam da su ti ATPL, VIRO i OPT na picku, pa pitam..ako nije tajna? [smiley]
hahaha ma nisam ušao ali budem i to po asku kad dođe vrijeme. Nego mi je previše ‘jarana’ ovdje ili se vrzma ovuda pa da im malo dam podršku u gadnim vremenima.
BTW, za OPTE čekam princa spasitelja na bijelom konju i daljnje smanjenje free floata, a VIRO ako uleti kakva bombastična novost [cool]