ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

……. jutro

-Moram reagirati na izjavu gosp. Zmanojla…..

-Imam ovdje (Zg) jednog prijatelja , koji je "od doli" , i njegova izreka je :

VOLIM I MOGU , SVE ŠTO VOLE (I MOGU) MLADI !!!!

-Ali i on sam kaže (u trenutcima iskrenosti) , kao ta izjava spada u autosugestiju .. [smiley]

….a sada ATPL …. , još sam u minusu …… [smiley]

.., ono na 26xx je izgledalo kao neponovljiva prilika …….. [smiley]

. Dr M Wagner

Prekjučer zatvorili na 2549,99 danas na 2500,00, razlika 49,99kn. Dividenda 50kn. Eto, na ex-dividend day zatvorili točno za iznos dividende niže. Ko je spominjao žilet? [smiley]

Naravno da ovo, iz mojeg kuta gledišta, znači da dionica danas uopće nije pala iako se tarapana na ostatku tržišta nastavila (a na žalost i vani ne cvjetaju ruže). To samo znači da naša dionica unatoč turbulencijama svuda okolo sasvim solidno odolijeva. Jer ju na nogama drže jaki fundamenti.

OK, dividendu smo odradili. Evo, usudiću se biti na trenutak malo optimističan i prognozirati lagani plus sutra. Recimo taman da nadoknadimo ovaj pad. Ajde da vidimo…

Klap, klap! [thumbsup]

Iskoristio bih priliku zahvaliti se svima koji su vjerovali u moju, svoju i našu dionicu. [wink]

Prognozirao sam 50kn up, na zatvaranju smo 49kn up. Greška u zaokruživanju. Ali pad zbog dividende nadoknađen u jednom danu nije za potcijeniti. Pogotovo u ovako turbulentnom danu.

Nažalost, kviska sam potrošio, pa ništa od novih prognoza. Jednostavno je previše zajebano svuda oko nas da bi čovjek mogao biti pametan. Zato ću umjesto pametovanja poželit vam svima ugodan vikend i mirno more!

[/quote]

Oprostite , no Skuoština za ovu godinu je polovicom srpnja, kako onda ex dividenda day može biti 27. lipnja?
Možda griješim, no odluku o dividendi za 2008. godine donijeti će na Skupštini?

griješiš

KADA NARASTEM BIT ČU BROKER

Odluka o dividendi je jedno a ex div.day drugo..ukoliko ja ne grijesim:)
pozdrav moj mjesece

KADA NARASTEM BIT ČU BROKER

ex day je 9.7. dobio obavijest o korporativnoj akciji

Popis dioničara je 30.06, znači da je dionice trebalo kupiti barem 27.06.

Ako sam u krivu neka me netko ispravi.

SVE ŠTO JE DANAS SKUPO SUTRA ĆE BITI JOŠ SKUPLJE A BITI ĆE VAM JEFTINO?????????

…mislim da je 26-06 bio zadnji dan kupnje (3 radna dana)

Sutra 29.06. (nedjelja) u 13.25 sati na HTV-u u emisiji More ima prilog s krštenja Zagreba i Mija u Kini!

UPGRADING TO MARKET OUTPERFORM ON STRONG RAKIJA DEMAND!

dobio sam obavijest o isplati dividende. Ali nisam dobio obavijest koliko otprilike treba da sjedne na račun?

dobio sam obavijest o isplati dividende. Ali nisam dobio obavijest koliko otprilike treba da sjedne na račun?

daj malo prolistaj ovu temu ili proguglaj "ATPL-iznos dividende za 2007." prije nego postaviš ovakvo pitanje. Isplatu na racun mozes ocekivati do početka kolovoza.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Očekujem neslužbenu objavu rezultata za prvo polugodište na skupštini, ako ne i prije skupštine. Baš me zanima hoće li na skupštini objaviti planove u što misle uložiti svu ovu dobit. Mislim da će najveći dio dobiti ići na nove brodove, ali je očito da prodajom starih brodova skoro u potpunosti isplaćuju gradnju novih. Slijedeće godine će imati ogromnu količinu novca na računu ili će ići na kupnju nekih hotela, ili poveću dividendu,…

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

Dok se raspravlja o dividendi i procjenjuje kretanje tržišta (i cijene ove dionice), ponudit ću vam analizu na temelju koje se može procijeniti trenutna opravdanost kupnje ili prodaje ove dionice obzirom na određene pokazatelje koji su nam dostupni.

Ovdje se ne radi o klasičnoj tehničkoj analizi.
O fundamentalnoj analizi također neću govoriti jer je prema njoj cijena ove dionice podcijenjena, debelo, i točka s te strane.
I upozorenje za one koji nemaju volje ni živaca čitati i pratiti grafove, bolje da odustanu odmah, jer bi im mogli biti prekomplicirani, iako se trudim što jednostavnije objasniti.

Neki dan sam uspoređivao cijenu ATPL s indeksima BDI i BSI, čime sam želio istaći nešto jaču povezanost kretanja cijene dionice s BSI u odnosu na povezanost s BDI. Iako je i laiku vidljivo da veću povezanost s kretanjem cijene ima BSI, mnogi su ovakvo viđenje stvari dočekali na nož. Iako slični, jasno se može na grafovima primjetiti da je za pomak cijene ATPL potrebna veća promjena BDI-a u odnosu na BSI.

O tome govore i slijedeći priloženi grafovi (1 i 2) gdje je prikazan omjer indeks/cijena. Podaci su od početka 2007.g. Indeksi su BDI za graf 1. i BSI za graf 2.
Graf 1) prikazuje raspon tog omjera od vrijednosti 2,1 pa sve do 5,0 (graf je orijentiran na vrijednost 3,35 koja predstavlja ´tehnički fair value´ predstavljen pomoću BDI-a)
Graf 2) prikazuje raspon tog omjera od vrijednosti 1,35 sve do 3,25 (graf je orijentiran na vrijednost 2,0 koja predstavlja ´tehnički fair value´predstavljen pomoću BSI-a)

Vidi se da navedeni omjeri slično variraju od -40% do +60% u odnosu na referentnu fair vrijednost. Dakle slično se ´ponašaju´ kada cijena doseže maksimalne promjene u odnosu na tehničku fer vrijednost. Međutim razlikuju se u svojoj konvergenciji i divergenciji u odnosu na cijenu dionice (na grafu bi se trebali ponašati kao zrcalna slika cijene, ako se smatra da cijena dionice prati trend promjene indeksa).

Da se zornije prikaže taj odnos vidi graf 3). Iako na prvi pogled slično variraju, slučaj je takav da je kroz 2007.g. (lijevi dio grafa 3) omjer BDI/ATPL ipak bio bliži tehničkoj fer vrijednosti (koja je prikazana brojem 1) u odnosu na omjer BSI/ATPL, te se opravdano moglo tada govoriti da cijena prati BDI, međutim prelaskom u 2008.g. (desni dio grafa 3) odnosi se mijenjaju, odnosno BSI/ATPL omjer je bliži tehničkoj fer vrijednosti. Druga komponenta koja se također može pratiti na grafu je kovergencija i divergencija navedenih omjera u odnosu na cijenu. Ako se smatra da bi cijena dionice trebala pratiti promjenu indeksa (što bi se moralo ocrtavati zrcalnom slikom na grafu), vidi se da trenutno cijena prati BSI vs. fair value omjer (dakle BSI), što znači ujedno da ne prati BDI. Drugim riječima, kad bi pratila BDI (kao što većina ljudi očekuje), cijena dionice je već morala prošli tjedan dobrano skočiti (usporedi serije na krajnjem desnom dijelu grafa 3!), a što se nije dogodilo. Dakle, i analitički je potvrđeno da cijena trenutno prati BSI-indeks.

Ovdje se ne može govoriti o kvantitativnoj promjeni cijene u odnosu na BSI, već o kvalitativnoj. To znači da se promjenom vrijednosti indeksa događa određena promjena cijene, ali nam ništa ne govori koliko bi kvantitativno ta promjena trebala iznositi. Prateći grafove 1. i 2. može se generalno reći da je dionica podcijenjena (prema tehničkoj fer vrijednosti) kada je BDI/ATPL omjer veći od 3,35 odnosno BSI/ATPL veći od 2,00 (što je i sada slučaj) s većim naglaskom na potonji omjer. Prema ovim odnosima se jednako može planirati kupnja odnosno prodaja dionice, naravno ukoliko se obrazac (kao i budući sentiment) na vrijeme dobro procijeni, iako nije posve pouzdano, ali bar predstavlja kakav-takav pravilni pokazatelj.

Onaj tko želi ulaziti dublje u analizu može dobiti još pravilnije pokazatelje (vidi graf 4) koji gotovo savršeno koreliraju s cijenom dionice, bolje i od samih brodarskih indeksa. A onaj tko se razumije u srž indeksa, te

New Report

Close