Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATPL | 49,00 | 41.993 | 857 | 47,80 | 49,50 | 0,00% |
Konacno da i mi budemo na Dnevniku….
kak ce to odjeknut na nasu cijenu tek treba vidjet…..
[thumbsup]
ATPL Upravo bila na Dnevniku [thumbsup]
Isporuka novih brodova iz kine i još neki detalji koje ekipa ovdje već zna ali ne sjećam se kada je bila na Dnevniku i to čitave 2-3 min.
E, da nas crobex nekim čudom sutra poštedi dubokog zaranjanja možda bi izvukli neku korist iz ovog pojavljivanja u najgledanijoj emisiji u hrvata [thumbsup]
U stabilnija vremena mogao bih se kladiti u rast 3-4% prekosutra, ovako smo na milost i nemilost okoline što bliže što dalje…
No nije zabranjeno nadati se… bar do 10:00h u ponedjeljak[thumbsup]
zaronila ili ne, ovo je najbolja dionica u Hrvata, a bit će takva još duže vrijeme
zaronila ili ne, ovo je najbolja dionica u Hrvata, a bit će takva još duže vrijeme
Citiram samo da naglasim dubinu ove misli.
Sve stoji [thumbsup]
A i šire! [thumbsup]
zašto bi crobex zaronio?možda baš kad mislimo da će zaroniti,on izroni..pa,burza uopće nema logike..a i tko idući tjedan zadrži dionicu,dobit će dividendu…tko ne vjeruje u ovu dionicu na ovim razinama,nek izađe,slobodno..zašto mi moramo padati ako pada amerika,i zašto atpl mora padati ako padaju koei,lkpc,igh i slično..pa vidite li ljudi da nitko ne gleda fundamente,nego se ponašaju ko guske u magli..čista psihologija,a i zašto bi prodavao dionicu ako i znam da će privremeno zaroniti,kad znam,kad se okrene smjer da će eksplodirati..samo brokerima punite ionako već pune džepove..kanite se ćorava posla,i budite strpljivi,i ne gledajte burzu svaki dan kao što ja to radim,jer ćete se prevariti……
Ispravak: najbolja firma u Hrvata i šire, a jedna od lošijih dionica, najveća žrtva plitkog tržišta!
JESTE LI ZNALI? (kutak za „prepametne“ i lijene fond managere koji tretiraju ATPL kao najobicnije gradjevinsko turisticke dionice)
… da je 21% znacajne kineske bulk flote starije od 30 godina!!!!?
A da je sljedecih 20% starije od 25 godina!?
Zna se da bulkeri mogu pozivit dugo ali ovo je malo previse. 40tak% flote starije od 25 godina?! Te podrtine sigurno ne mogu van kineskih voda.
A scrapa nije bilo goooodinama. Prethodni ciklus bulk scrapinga je bio kratak i minoran po volumenu. Mislim da bi se bipsici (BPI&BSI) mogli razigrati u dogledno vrijeme.
Trenutna cijena scrapa je cca 850-900USD po toni i ide lagano up. Ako nastavi, mogao bi scrap biti skuplji od novog celika.
[wink] [thumbsup]
A sada na pomorski business. Sta prosjecni ulagac zna o njemu? U principu ono sta je naucio citajuci Forum a to je BDI i stanje brodara na NASDAC-u. Zao mi je kolege ali nije dovoljno. Stvar je kompleksnija.
Definitivno se slazem sa ovim dijelom. Nazalost, 90 % forumasa ovdje radi ‘analize’ upravo na temelju toga, je li se Economuu digao jutros ili ne, zasto je NASDAQ pao a s njime i DRYs, cija je glavna slicnost sa ATPL da su firme koje se bave prijevozom sipkih tereta. Posebice je ‘vazno’ jel BDI pao ili narastao za 0.02 % sto ce biti od presudne vaznosti za ATPL. Mos’ mislit.
Evo samo malo usporede. CoD je ugovoren na 66.5 (3-5 mjeseci) u trenutku kada je BPI bio:
Baltic Panamax Index [BPI] Feb 19, 2008 7653.00
I sa takvim BPI (da se razumijemo to je jos uvijek bezobrazno visok BPI) ATPL je imala nevjerojatan 1Q. Zagreb stize na vrijeme, ugovoren je na 3 godine po 60 K, Jerkovic kaze… samo pogledajte usporedbu. CoD 3/5 months 66.5 K, Zagreb 3 g 60 K…!
I sto cemo sad? Ako Pracat stigne u nezgodno vrijeme i bude ugovoren na nizu cijenu od ove, a postoji znacajna vjerojatnost?
Ne postoji brodar koji ugovara svoje brodove na peaku i izbjegava dna, nisu Jerkovic i ekipa sposobni kao tu neki forumasi koji to uspijevaju sa dionicama [lol] . Neki ce brodovi biti ugovoreni na peaku, neki na losijim razinama a prosjek ce i dalje biti BEZOBRAZNO visok. Nije to DRYs da bi se svakodnevno panicarilo oko BDI-a. Bitno je kakva ce biti ova, a i iduca godina. Sve ostalo su nepotrebne informacije, osim u slucaju da netko zna da ce BDI past na 5 K i vise se nece oporaviti….
E sad, svakom ostavljam na procjenu zasto se tu postaju DRYs i NASDAQ, jel to iz neznanja ili…svatko je odgovoran za vlastite postupke, a ako netko nije ulagao u znanje zasluzuje biti ‘kaznjen’. No isto ne razumijem zasto se postovi poput kolege Hangera docekuju na noz.
Nije valjda da je pogodio u ‘sridu’?
…Jasno da na pikovima se otpusti manji dio dionica ali ne više od 25%.Tako rade veliki samo problem malima je što ne znaju izračunati kada kupiti dionicu i kada je ona pala ispod svoje fer vrijednosti…
Najinteresantniji dio posta gdje se stvarno svašta može čitati između redova. U prijevodu, ovo znači fantastično kontroliranje vremena ulaska i izlaska iz dionice s određenim dijelom sredstava. Kao što je rečeno, neki to izvanredno koriste i time ostvaruju prihode čak i kad cijena dionice (unutar određenog cjenovnog raspona) kroz nekoliko mjeseci stagnira.
Većina ulagača ima određenu target cijenu (uzmimo za primjer 3800kn) kada planira kapitalizirati dobit prodajom većine dionica. Oni koji se razumiju u oscilacije na ovom tržištu imaju recimo sličnu target cijenu, ali dijelom sredstava (do recimo 1/4 portfelja) konstatno obrću promet i ostvaruju manje dobitke (5-10% od uloženog), zahvaljujući volatilnosti tržišta. Iako ti ulagači također imaju i očekuju svoj target (koji je gotovo neminovan jednog dana zbog zdravih fundamentalnih pokazatelja), jednako dobro ili čak više im odgovara volatilnost cijene jer i na njoj ostvaruju prilično dobre prihode. U konačnici, prilikom dosezanja iste ciljane (target) cijene, konzervativniji ulagači će ostvariti prihod od recimo 30-40%, a oni vještiji recimo 60-70% uz jednak početni kapital i isti vremenski period ulaganja.
Zbog toga se navodi osnovni problem procijene nekakve fer vrijednosti dionice koji ti veliki ulagači mogu prepoznati, a mali ne znaju. Negdje prije su me neki forumaši napali kad sam spomenuo tu fer vrijednost, a evo sad je i Geronimo opisuje. Znači da očito postoje dvije različite fer vrijednosti ovisno kako tko želi interpretirati. Jedna fer vrijednost (orjentirana prema tehničkoj analizi + kratkoročne prognoze + sentiment tržišta + …) je iskazana sasvim drugim pokazateljima u odnosu na drugu (orjentirana prema fundamentalnoj analizi npr. NAV). Prepoznavanjem oscilacija te prve navedene fer vrijednosti veliki igrači obrću dodatnu dobit. Jedini problem je što se stvarno dobro treba razumjeti u pokazatelje koji je u tom slučaju definiraju, a to mali ulagač jednostavno ne zna, jer je cijelo vrijeme vođen sasvim drugim kriterijima.
Tko će se držati fundamenata i NAVa neka samo čeka dane kada će ostvariti svoj cilj i neće tu biti nikakvih problema. Ostalima koji se ne zadovoljavaju time je za preporučiti traženje drugih faktora koji utječu na kratkoročnu promjenu cijene. A vidjeli smo da ni dnevna vrijednost DRYS-a kao ni dnevno stanje BDI-a to jednostavno nisu.
I to je uostalom osnovni razlog zašto ponekad netko u jednom periodu više piše o dobrim stvarima o ovoj dionici (očekivan rast i očekivanje prodaje dijela dionica), a u drugom periodu šuti i ne komentira (očekivan pad i očekivanje kupovine dijela dionica). Stvar je to čiste psihe odnosno raspoloženja po potrebi, kako situacija nalaže. I da se razumijemo, nema tu zaista ništa loše! Loše postaje samo onda ako ta psiha postane patološko razmišljanje pa se krenu navoditi netočni i iskrivljeni podaci ovom manjem dijelu čitatelja foruma i ulagača da bi se preko njih zaradila koja kuna više. Nije ni čudo kada se tako kod jednog dijela ulagača doslovno izaziva bijes zbog pada cijene dionice i psuje se sve i svatko, a onda se svega ovdje i naslušamo. U kratkom vremenu se tako pojave sve moguće i nemoguće teorije i razlozi kojima se doslovno zatrpa forum. Zbog ovoga ne podnosim neargumentirano drukanje jer indirektno uništava kvalitetu foruma, kvalitativno i kvantitativno. I zato smatram da su ovakve rasprave dobre.
Pozdrav
Neradni je dan i možemo malo u revijalnom tonu .. [smiley]
Mislim kako se precjenjuje utjecaj ovog foruma …. , na TA možete vidjeti koliko
se puta otvori neki graf …. i to je to …. oko 100 ljudi …. (moram priznati da ja otvorim isiti
po 3-4 puta , a možda i drugi ….) [smiley]
Nitko tko čita ne preskoči graf …….
Koliko se ljudi ovdje "kuži" ,to je teško kazati , ali bilo bi bolje vrtiti lovu koja je
"višak" , "pala s neba" ….itd …. možda bi bilo manje grča i manje teških riječi ..
ATPL će stajati kao i CROBEX , s tim da će u periodima povlačenja sredstava , padati
nešto brže nego ostale , a kada se zazeleni rasti će brže i sa većim prometima , jer eto
sada je prilika doći do dobre firme ……. [smiley]
Znači nema tu ni BDI-a , DRYS-a , a ni D ili N od amera ….
Točnije može to malo "zaljuljati" na otvaranju ili zatvaranju , ali ako je cijela ZSE u zelenom ,
neće ATPL biti jedina crvena , makar BDI pao na nulu taj dan ….. [smiley] ili obratno …..
To se jednostavno može isčitati iz prošlih turbulencija , a na kraju je (ako je netko
pomalo neodlučan , poput mene ) dobro pogledati i omjer izmedju trenutne cijene i
fundamenata ,jer stvari na kraju , ipak dodju na svoje …….
…….. samo je pitanje vremena ……. [smiley]
Dr M Wagner