ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 02.11.2024. u 00:31
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
47,15
1.839
39
47,10
48,30
-6,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Bravo kolega Hanger vrlo informativan post.Još jedna činjenica koja ide nama u prilog kratkoročno i dugoročno će osigurati zagrijanost na brodarskom tržištu.

Upravo tako, dobar post. Ne zaboravimo da su Kinezi silovali gradnju najvece hidrocentrale na svijetu, i zavrsili je usprkos upozorenjima da im brana ima pukotine. Ako se dobro sjecam, ukupna snaga te monstuozne hidrocentrale je negdje deset nuklearnih :O

[/quote]
Tocno, bio je lijep dokumentarac na Reporterima, 3 rijeke, tako nekako se zove…
Moguce da je to cudo i uzrokovalo potres.
Digli su razinu rijeke 80 metara mislim, ma bolesno

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Svaka cast hanger na postu, a tebi sailor evo 1, nečeš ti učit Geronima trejdanju vjeruj mi, radije se zamisli ako ti on kaze da je mozda vrijeme za hold [proud]
No svako radi što hoće.

Hanger, iako se ponekad ne slažem s tobom, moram reći da si ti jedan stvarno vrijedan lik. Drago mi je što si se pojavio i da se muvaš po ovim stranicama. Evo sam ti poslo zahtjev da ti budem frend.Hvala[smiley]

I'LL BE BACK

Zmrklicu svaka cast i tebi i Geronimu. Trejdanje rocks:)))) Ne znam da li si pazljivo citao moj post jer sam rekao da se slazem s indijancem u vecini toga. Medjutim, to ne znaci da nisam u pravu kad kazem da je steta ne trejdati dionicu koja je medju najlikvidnijima i koju drze svi fondova, koji je redom imaju u prvih 10, ali su zadnjih mjeseci prisiljeni prodavat zbog opcepoznatih stvari. Dakle nitko ti ne brani da slijedis druga Geronima ali razmisli i o ostalim savjetima. Osim toga nije potrebno da ga ti branis, dovoljno je on sposoban to i sam raditi.

VIVA LA REVOLUCION !!!

@ hanger

Lijep i opsežan post.. ispravio bih ipak jedan nebašdetalj. Pregovori koji spominjete (Brazil i Australija) nisu vezani za cijene ugljena kao što rekoste već za cijene željezne rudače.

Usput, u kontekstu proizvodnje el. energije radi se o termalnom, a ne metalurškom (coking) ugljenu. Da li je običaj da se o godišnjim cijenama također pregovara nije mi poznato, ali sigurno ne u smislu i važnosti vezanoj za željeznu rudaču, kao i coking coal. Termalni ugljen je još uvijek relativno jeftin, tako da u kineskoj luci pola njegove cijene su troškovi prijevoza.. Coking coal je znatno skuplji. Ako vas zanimaju cijene, google je vaš, ja ih nemam u rukavu.

@ mavan

Ostav se Geronima.. ili još bolje shvati važnost tih informacija..
Upravo zbog toga šta nam je zse "u banani" bitno nam je projicirat kakvo će biti brodarsko tržište 2009, 2010 itd, s pretpostavkom da će tada zse biti zdravija.. Ako je BDI snažan ili čak raste u ovom razdoblju, imat ćemo bolje ugovore za nove panamaxe. Bolji ugovori, veća dobit. Imaj na umu da svaki dodatni dolar ide u dobit. Dakle, ako je ugovor umjesto danas po 80.000 USD/d zaključen idući tjedan po 100.000 USD/d imamo čistih 20.000 USD dobiti više SVAKI DAN. Obično kad raste cijena povećava se zbog dodatnih troškova, npr. kruh će poskupit ali ne ide im cijela razlika u dobit nego njome nadoknađuju narasle troškove, zato naglašavam tu činjenicu.

I zato, malo skuliraj svoje doživljaje vezane za crobex vs atpl vs bdi i uhvati se investiranja, što će reći prepoznaj dobar trenutak za kupit dionicu dobre firme, koja je u pravilu potcijenjena:

a) jer je još nisu otkrili
b) jer prolazi kroz prolazne poteškoće u poslovanju
c) jer je došlo do makro poremećaja na tržištu pa novac bježi iz dionica

Ad a) ovdje više ne vrijedi, nažalost pioniri su davno bili ovdje.. bez mene
Ad b) također ne vrijedi, posluju bolje nego ikad
Ad c) to je naš problem. Međutim, imamo sreću da nije u kombinaciji sa b), dakle unatoč krizi ATPL posluje bolje nego ikad.

E sad, moramo projicirat kakvo će biti b) kad c) više ne bude problem. A za to su nam potrebne informacije o fundamentima brodarskog tržišta, kako Geronimove tako i ostalih vrijednih kolega čiji trud nikako ne želim staviti u drugi plan, pa i onih koji su digli ruke od ove teme, čemu se uopće ne čudim. U tom smislu citirao bih dio posta uvazenog gospara miska:

25.05.2008.:
Od takvih i ja i svi mi učimo, svaka im čast!
Samo ih baš nešto nema u zadnje vrijeme, a vidim i zašto ih više nema, ljudima se jednostavno ne da pisati među gomilom…svega!
Žalosno je da od znalaca ovog segmenta treba učiti s drugog foruma ili u komunikaciji na PP ili mailom!

Ajmo probat podići (vratiti) kvalitetu ovog topica, zato da informacije više na razmjenjujemo mailom nego da svi skupa doprinesemo jačanju pozicije naših dionica time što ćemo važne stvari ipak pisati na forumu!
Meni bi bilo draže s ostalima voditi raspravu npr. o projekciji prihoda i dobiti za 2Q, a ne sad ovdje komentirati kako mrzim drukere! Pa kakve to veze ima s razlikom između Sulzera i Man/B&W?!

Fundamente tržišta nam je to važnije pratiti kad znamo da se očekuje hrpa novogradnji u narednom razdoblju, te moramo usklađivati naše projekcije i očekivanja.
Scenarij po kojem bi svi oni stigli na vrijeme, a Kina prošla kroz ovo razdoblje bez potresa koji je stvorio neplaniranu dodatnu potražnju.. ne bi ti nikakav crobex pomogao da ATPL ode preko 4000kn nakon ove krize, ako bi BDI u 2009-oj već bio u silaznoj putanji zbog novogradnji.

Sailor, samo kazem, da mi se čini da je na snazi stabilizacija tržišta i da bi mogo gledat ATPL tjednima 2750 – 2900, dakle u spreadu premalom za trade.

Zmrklicu, cuj ti si mozda i u pravu ali zarada od 110-120tak Kn po dionici u vrijeme kad je sve u banani nije ni tako losa ak imas recimo 50 tak dionica koje vrtis 1-2 mjesecno. Kaj ti mislis? U svakom slucaju vidjet cemo kaj ce donesti slijedeci dani.

VIVA LA REVOLUCION !!!

Evo svjezih FFA podataka u odnosu na jutros, svi brodovi gore, sutra bi mogao BDI skociti, a svim vrstama brodova bi trebale narasti vozarine.Ako neko hoce usporediti jutarnje sam postao oko 13h danas neka se vrati par stranica iza na ovoj temi.

SAM PROTIV SVIH

@ hanger

Lijep i opsežan post.. ispravio bih ipak jedan nebašdetalj. Pregovori koji spominjete (Brazil i Australija) nisu vezani za cijene ugljena kao što rekoste već za cijene željezne rudače.

Usput, u kontekstu proizvodnje el. energije radi se o termalnom, a ne metalurškom (coking) ugljenu. Da li je običaj da se o godišnjim cijenama također pregovara nije mi poznato, ali sigurno ne u smislu i važnosti vezanoj za željeznu rudaču, kao i coking coal. Termalni ugljen je još uvijek relativno jeftin, tako da u kineskoj luci pola njegove cijene su troškovi prijevoza.. Coking coal je znatno skuplji. Ako vas zanimaju cijene, google je vaš, ja ih nemam u rukavu.

O godišnjim cijenama ugljena također se pregovara.

Znam da su se Indijci (ArcelorMittal), Koreanci (Pohang) i Japanci (Nippon steel) s australcima dogovorili godišnje cijene ugljena još u trećem mjesecu.

Za kineze nisam siguran, ali čini mi se da su za ugljen i oni postigli dogovor.

Napomena ocekujem ovih dana znacajniji rast za Panamaxe ako me TA na njima ne prevari ali vidjecemo, pacemo ocijeniti dali Baronov MACD pali kod vozarina jer upravo se presijeko na vozarinama za Panamaxe.

SAM PROTIV SVIH

Sailor, ne znam, imam troznamenkast broj dionica, i umorio se od tog trejdanja.
Evo sta kazu neki

6. Day traders don’t make much money
Forget the get-rich-quick dreams in the online trading commercials. Sure, you can trade for a mere seven bucks a pop, or less. But you still got taxes, transaction costs and "opportunity losses." The truth is the average trader’s lucky to make $50,000 a year, probably less. No perks. Mucho stress. Burnoutsville. You’ll do better as a garbage collector. [lol]

No imajte u vidu da na Tibetu ima ugljena u nevjerojatnim kolicinama. Bit ce veselo kad to Kinezi krenu eksploatirati kak spada

New Report

Close