Geronimo, nemoj se ljutiti ili se naći uvrijeđen. Obzirom da te (kao jednog od najiskusnijeg ovdje) očito hrpa "malih" investitora sluša i upija tvoje komentare, stvarno sam očekivao od tebe da im malo detaljnije pojasniš svoje pretpostavke, a ne da ti "zineš", a svi gledaju u tebe kao u zlatno tele. Kao pravi znalac budi fer i reci realne procjene. Znam i ja da cijena ATPL još nije vidjela svoj vrh, ali sada definitivno nije vrijeme za to.
Ljep post Hanger
napisat ću da se za 3Q2008 procjenjuje prosječni spot market earnings na oko 115,000$ za capesizove i 57,500$ za panamaxe.Tvoj citat,pa normalno je da se sada ocekuje ta razina kao sto se za danas isto ocekivala manja razina prije par mjeseci,ali ocigledno ti to ne razumijes.
Ath BDI bi volio osobno vidjeti u 6 mjesecu tako da ATPL sto bolje ugovori brod koji joj dolazi.
Sto se tice 2009 ne boj se za nju i ona ce bito odlicna kako sada stvari stoje.
Sto se tice prosijecnog BDI za ovu godinu itekako mi znaci i biti ce veci u odnosu na proslu.
A sto se tice cijene, Target sam napisao prije desetak dana tako da o 15000kn o kojima pricas je cisto vrjedjanje i sprdanje.Jasno je da dionica ne moze rast svaki dan ali isto tako je jasno da je usla u srednjerocnu pozitivnu TA.
Ako po tebi ATPL ne valja molio bih te da nam ti preporucis koju dobru fundamentalnu dionicu.
Unaprijed zahvalan.
Nije sprdanje, već govorim o principu. Naravno da neće u idućih par godina na 15000. Poanta je da za nekakve stvari treba postojati prirodni tijek, pa tako i za ATH stvari. Puno se događaja poklopilo da bi BDI indeks dosegao današnju vrijednost. Jednako se tako mnogo stvari mora dogoditi da cijena ATPL dosegne svoju najvišu vrijednost. Put je trnovit i brdovit i nije tako jednostavan kao sutrašnji rast BDI-a. Nitko ne zna pod koliko će se ugovoriti Zagreb i Pracat. Isto tako, šta vrijede eventualno dva dobra ugovora ako u najgore vrijeme isteknu neki stari i uprava se bude morala pogađati po niskim cijenama?
To je poanta priče, nekad će ići i dolje, a ne samo gore i u redu je upozoriti ljude. A da mi ova dionica ne valja niti bi je pratio niti bi je komentirao. Cijena je svakako u konačnici fundamentalno podcijenjena i debelo će se zaraditi do kraja godine na njoj, to nisam baš nikad sporio, ali nije isto napisati da se treba strpiti do kraja godine i voziti preko uspona i padova i napisati da će cijena ići pravocrtno gore. Prva teza ima smisla, dok je druga produkt mašte.
Ici ce vam ATPL jos gore ,zasto ?Zato jer Kneletovih prijatelja koji su kupovali ATPL po 100kn i 90kn jos nema na prodaji koliko sam ja uspio vidjeti.
je prosli put sam napiao kada ce cijena stati, napisao sam i da je ok poceti kupovati oko 2700..
opet cu najaviti ako bude problema, za sada je i market ok i narednih par dana ne bi trebalo biti probleme!..oko atpl za sada nema zime, bdi ce do olimpijade rasti iako treba biti oprezan, jer vec sam rekao, kinezi ulazu puno u zeljeznicki prijevoz rude!
p.s za kolegu iznad, oba broda mogu biti iznajmljena po stotki
Nije sprdanje, već govorim o principu. Naravno da neće u idućih par godina na 15000. Poanta je da za nekakve stvari treba postojati prirodni tijek, pa tako i za ATH stvari. Puno se događaja poklopilo da bi BDI indeks dosegao današnju vrijednost. Jednako se tako mnogo stvari mora dogoditi da cijena ATPL dosegne svoju najvišu vrijednost. Put je trnovit i brdovit i nije tako jednostavan kao sutrašnji rast BDI-a. Nitko ne zna pod koliko će se ugovoriti Zagreb i Pracat. Isto tako, šta vrijede eventualno dva dobra ugovora ako u najgore vrijeme isteknu neki stari i uprava se bude morala pogađati po niskim cijenama?
To je poanta priče, nekad će ići i dolje, a ne samo gore i u redu je upozoriti ljude. A da mi ova dionica ne valja niti bi je pratio niti bi je komentirao. Cijena je svakako u konačnici fundamentalno podcijenjena i debelo će se zaraditi do kraja godine na njoj, to nisam baš nikad sporio, ali nije isto napisati da se treba strpiti do kraja godine i voziti preko uspona i padova i napisati da će cijena ići pravocrtno gore. Prva teza ima smisla, dok je druga produkt mašte.
Koliko se ja sjećam nije geronimo govorio da će cijena ići pravocrtno gore nego je govorio da atlanska vrijedi 4000-5000 kuna. A ja mislim da nitko od nas ne može tvrditi da će cijena ići gore ili dolje jer o tome ne odlućujemo mi već fond menadžeri a i likvidnost tržišta koja je više nego duplo manja nego prošle godine. Dok neće na našoj burzi biti promet oko 100 milja dnevno do tad neće biti ni kontinuiranog rast, ja mislim da je to svima jasno
Sto se tice prosijecnog BDI za ovu godinu itekako mi znaci i biti ce veci u odnosu na proslu.
A sto se tice cijene, Target sam napisao prije desetak dana tako da o 15000kn o kojima pricas je cisto vrjedjanje i sprdanje.Jasno je da dionica ne moze rast svaki dan ali isto tako je jasno da je usla u srednjerocnu pozitivnu TA.
tehnicke analize treba razluciti jer rok na nasem trzistu je razlicit od roka svjetskih trzista, to znaci da srednji rok u americi nama vec predstavlja dugi rok, jer je trziste puno podloznije oscilsacijama, zbog velikog broja needuciranih ulagaca na nasem marketu, pa njima je i 1 mjesec dugi rok [lol]
gledajuci SMA i pojedine paterne ovo bi mogao biti i dugorocno pozotivan trend, dakle citaj 4-6 mjeseci..na dnevnom grafu abacus i ostalih stranica to se nemoze vidjeti jer uzimaju u proekciju prekratki period gledanja, ali ukoliko na bloombergu postavite graf na 1 godinu uz frkvenciju trgovanja od jedan tjedan, sto po meni daje najrelevantniji rezultat , mozete zamjetiti da se pojedini pravci slazu upravo tako da formuliraju dugorocno pozitivan trend!
Koliko se ja sjećam nije geronimo govorio da će cijena ići pravocrtno gore nego je govorio da atlanska vrijedi 4000-5000 kuna. A ja mislim da nitko od nas ne može tvrditi da će cijena ići gore ili dolje jer o tome ne odlućujemo mi već fond menadžeri a i likvidnost tržišta koja je više nego duplo manja nego prošle godine. Dok neće na našoj burzi biti promet oko 100 milja dnevno do tad neće biti ni kontinuiranog rast, ja mislim da je to svima jasno
[/quote]
likvidnost ce se vratiti uskoro, vanjski dug sjeda na naplatu, a iz drzavnih rezervi mi se ne cini da ima dovoljnoi sredstava za ispunjenje tog potrazivanja, nesto veliko ce morati biti prodana, a samim time ce se vratiti i lova na trziste…bilo bi idealno da to bude ina te da kupac kao vlasnik kontrolnog paketa usput i ponudi javnu ponudu za preuzimanje fondovskog udjela, tada bi nas uskratio velike muke!
Čitajući ovaj forum primjećujem nevjerojatno razinu drukerskih neargumentiranih postova ponekad i najobičnijih laži (namjernih ili slučajnih neću ulaziti).
Priupitao bi forumaša hangera gdje se može vidjeti procjena zarada za panamaxe u 3q2008 od 57.500$?
Još bi samo rekao da sam ja svoje prve dionice Atlantske plovidbe kupovao krajem 2004. po cijenama od 200-300kn i još ih nisam prodao, većini vas tu je to vjerojatno nezamislivo, iako su se kroz to vrijeme događale razne stvari od izlaska Flokija, ESOP, padovi i rastovi BDI-a znao samo zašto sam kupio dionice i vjerujem u firmu i brodarski biznis, te nema potrebu svaki dan 20-30 puta opravdavati svoju investiciju sveopćoj javnosti.
Najveća žalost je da ste od ovog potencijalno odličnog načina razmjene informacija i mišljenja stvorili privatni alat za drukanje. Obraćam se svima i onima koji drukaju gore i dolje jer ionako kako se svakodnevno mijenjaju pozicije u portfelju tako se i mijenjaju nickovi i smijer drukanja.
Pozdrav, čujemo se za koju godinu možda i dvije.
Usput, pišeš da ne razumijem, a dvije su bitne stavke u kojima konstantno griješiš:
1) Pojam: očekivana procjena
Kvartalna očekivanja za prosječne spot vozarine vani rade ozbiljni analitičari. Te studije uključuju malo više analize od one najjednostavnije kao npr. što bi moglo biti s cijenom nafte i koliko će Kinezi još uvoziti rude. Radi se o kompleksnim analizama koje uključuju mnoštvo faktora i gdje je moguća veća pogreška (zato se i zovu procjene), od različitih analitičara, pa variraju od-do neke vrijednosti. Naravno da postoji nekakva minimalna i maksimalna očekivana vrijednost, te nekakva sredina o kojoj se govori. A ti po "defaultu" držiš procjene i očekivanja na maksimalnoj vrijednosti. Kao, "bilo je i prošli kvartal tako, pa mora biti i slijedeći". Tko kaže da mora biti i da je to normalno? Nije to odokativna procijena, niti kviz "Tko će lupit cifru i biti bliži". Jednako je moguće da ispadne najgori scenarij. Imaš svježiji primjer iz 2005.g . gdje je izostao očekivani bum vozarina. Ako se ipak tako dogodi, pa ispadne da tijekom naredna tri kvartala tvoja procjena bude bliža od one što navode strani analitičari, onda ćeš mi privatno poslati svoj bankovni račun da ti zahvalim. Toliko o pojmu očekivane procijene.
2) Slijepo praćenje BDI.
Kažeš da bi Ath BDI volio osobno vidjeti u 6 mjesecu, tako da ATPL sto bolje ugovori brod koji joj dolazi.
Ajde objasni slijedeći scenarij. Narednih mjesec dana nastane nekakva ekonomska kriza. BHP Billiton i društvo zbog boljeg procijenjenog omjera cijena/korist odluči ugovarati većinom capesizeove i drži im još uvijek visoku cijenu. Iz tko zna kojeg razloga panamaxi i supramaxi ne budu trenutno jednako isplativi i ugovaraju se po vozarinama nižim od očekivanih u odnosu na capesizeove. BCI ode na 23000, BPI na 7500, BSI na 5000. BDI tada dosegne ATH na recimo 12500. U usporedbi s trenutnim indeksima (BPI 9900, BSI 6500) to su po meni izrazito niže vozarine za panamaxe i handymaxe (koje atlantska plovidba posjeduje), unatoč BDI na ATH. Jesam li u pravu kad kažem da nam nije za vozarine i korelaciju s cijenom ATPL toliko presudan BDI već je bolje pratiti BPI i BSI? Čista logika zaključivanja.
P.S. Nema kod mene drukanja ni prema gore ni prema dolje, za mene su jedina istina logičke postavke i zakoni tržišta, njihovo kvalitetno prikazivanje i kvalitetno čitanje. Nadam se da ovaj forum bar približno može zadovoljiti navedeno.
capovi su najcvrsci pokazatelj, rastu li capovi rast ce i ostali..to ti je kao da uzmes jedan feder primis za jedan kraj i drugi i rastegnes, pa ne moze jedan dio bit rastegnut a drugi ostat skupljen [cool]
capovi su najcvrsci pokazatelj, rastu li capovi rast ce i ostali..to ti je kao da uzmes jedan feder primis za jedan kraj i drugi i rastegnes, pa ne moze jedan dio bit rastegnut a drugi ostat skupljen [cool]
Može se to još nazvati i zakonom akcije-reakcije tj. ako reagira jedan reagiraju i drugi
[thumbsup]