ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 25.11.2024. u 22:04
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATPL
49,00
21.266
434
49,00
49,50
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Mavan u pravu.

ATPL ima potpuno identičan graf IGH-u. Da li BDI utječe na performanse IGH?
Kad pada-sve pada. Kad raste-sve raste.
Smiona je pretpostavka da ATPL određuje smjer Crobex-a. Što je bilo prvo, kokoš ili jaje?
Smjer crobex-a je psihološko stanje ulagača. Svako kretanje je neselektivno. Imati portfelj sa više od dvije dionice + cash je besmislica. Jedna brza i jedna spora-amen. Ako ste konzervativni imajte dvije spore, a ako ste skloni riziku onda dvije brze. A najpametnije je samo jednu (po mogučnosti brzu i likvidnu) i peri po njoj nutra van. Prodaj na euforiji, kupuj na panici. Ne treba nikakva FA i TA. Ja imam jednu brzu (ovu) i jednu sporu koju ne diram I to je to za sada. Kad se stvari smire (ne mora to značiti rast, samo da se smiri ovaj san francisko) onda opet u slaganje portfelja, a to će biti tamo najranije početkom 2009. kako se stvari čine). Ako ste propustili koji val nedavno ili možda popušili neke pare, ne brigajte bit će toga još. Ja sam popušio jer nisam prodo ATPL prije par dana na Crobi 4100 jer sam mislio da će se ATPL držat na činjenici da su vozarine i nihova projekcija za nadolazeći period BRUTALNO visoke,izvješće zlatno, i tako to…sad mi je bezveze prodavat, al nema frke bit će uskoro.. užas…

I btw.. nema boga da stabilno rastemo dok su Ameri nestabilni. NITI JEDNA DIONICA!! Nekoć sam mislio da je to moguće. Joj kako sam se prevario. Znam da nema logike, al to je jednostavno tako. Prihvatite ove činjenice i zaradite si novce umjeto da ga gubite.

Ovo sve ne vrijedi za dugoročne (prave) ulagače, al ako se takvim smatrate onda ovaj forum niti ne otvarate, zar ne?

ajd bok vam i sretno,
idem kosit travu

I'LL BE BACK

@ smootko

meni se čini da se skupila kritična masa pesimizma. od sredine 2007. se govorilo o recesiji i da je bullish razdoblje gotovo. ali su se burze uvijek sabrale poslije svakog šoka jer su rezultati bili dobri tako da su držali vagu s doomsday scenarijem. a onda je prevladao strah od budućnosti i počele su konkretne brojke otpisa banaka. koliko se sjećam, BDI se baš i nije pojavljivao kao faktor.

mislim da kak se decki loptaju kod nas sa dionicama da tak i vani rade ,samo je razlika u nulama tj.prometu

Vlaho Lonza na "Pomorskoj večeri", radio Split!

Zar je Orsula u 10-godišnjem čarteru? 1-2 su na spotu..

Prinova "Zagreb" 8.07.2008.
M.Pracat 20.08.2008.

Vjetnam, porinuće 1. krajem 6.og/poč. 7-og, isporuka početkom 2009-e.

1 milijun tona se očekuje tek 2011 (radi prodaje polovnjaka) kad prime 4 novougovorena Kineza..

..skupština u prvoj pol. srpnja, dividenda oko 50kn, isplata u roku mjesec dana od GS

The end!

@ governor

Uglavnom se slažem s tvojim postom (pokušavam i sam funkcionirat na toj brza/spora bazi), no to što ATPL ima isti graf kao IGH još uvijek može značiti da je ATPL predvodnik crobexa, a time i IGH. U stvari, može se reći da je riječ o newsflow-u, koji je najčešći i najobilniji upravo na brodarima (BDI i svi ostali podaci). Da je tome tako dokaz je i trgovanje na burzi prije/poslije objave BDI-a.
Naravno, kad se pojave vijesti tipa IGH ugovorio elektrane u Rusiji i slične onda one preuzmu vodstvo dok se ne istroše pa opet nazad na raspoložive dnevne novice.

Rečeno potkrepljujem citatom: “In a volatile market the word fundamentals is a dirty word,” Dur said. “People are trading on news, not on the fundamentals of the stock, which creates tremendous volatility.”
http://www.hellenicshippingnews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7811&Itemid=31

Još jednom napominjem, nije ovo nikakva apsolutna istina niti ovim tvrdim da se treba povoditi kretanjem BDI-a za kupnju/prodaju HT-a.. čisto još jedan uteg na vagi. A u nekoliko navrata sam uočio ili mi se bar tako učinilo, kad bi se okretao trend na crobexu, obično bi atpl prva krenula.. možda griješim, nisam se time previše zamarao, a kolega mavan me "povukao za tipku" da to iznesem, pa eto..

Mavan u pravu.

ATPL ima potpuno identičan graf IGH-u. Da li BDI utječe na performanse IGH?
Kad pada-sve pada. Kad raste-sve raste.
Smiona je pretpostavka da ATPL određuje smjer Crobex-a. Što je bilo prvo, kokoš ili jaje?
Smjer crobex-a je psihološko stanje ulagača. Svako kretanje je neselektivno. Imati portfelj sa više od dvije dionice + cash je besmislica. Jedna brza i jedna spora-amen. Ako ste konzervativni imajte dvije spore, a ako ste skloni riziku onda dvije brze. A najpametnije je samo jednu (po mogučnosti brzu i likvidnu) i peri po njoj nutra van. Prodaj na euforiji, kupuj na panici. Ne treba nikakva FA i TA. Ja imam jednu brzu (ovu) i jednu sporu koju ne diram I to je to za sada. Kad se stvari smire (ne mora to značiti rast, samo da se smiri ovaj san francisko) onda opet u slaganje portfelja, a to će biti tamo najranije početkom 2009. kako se stvari čine). Ako ste propustili koji val nedavno ili možda popušili neke pare, ne brigajte bit će toga još. Ja sam popušio jer nisam prodo ATPL prije par dana na Crobi 4100 jer sam mislio da će se ATPL držat na činjenici da su vozarine i nihova projekcija za nadolazeći period BRUTALNO visoke,izvješće zlatno, i tako to…sad mi je bezveze prodavat, al nema frke bit će uskoro.. užas…

I btw.. nema boga da stabilno rastemo dok su Ameri nestabilni. NITI JEDNA DIONICA!! Nekoć sam mislio da je to moguće. Joj kako sam se prevario. Znam da nema logike, al to je jednostavno tako. Prihvatite ove činjenice i zaradite si novce umjeto da ga gubite.

Ovo sve ne vrijedi za dugoročne (prave) ulagače, al ako se takvim smatrate onda ovaj forum niti ne otvarate, zar ne?

ajd bok vam i sretno,
idem kosit travu

od mene dobiješ odmah 100%
svaka čast majstoru švarcu, svi znamo da kod mister olimpije nema puno filozofiranja, nego samo one more, one more i uradi što je zamislio

mišljenja sam također da tu netreba puno filozofije
kao da fond menadžeri puno računaju , sve vrli dr matematike, ekonomije ko novoselac, galinac idr

po meni oni naprave brifinge, dogovore barem jednom tjedno
napravi se plan šta će se kratkoročno i sredneročno raditi sa crobexom, kad će bull run , kad će rušenje i tako to ide
koliko puta se pokazalo do sada da je kod nas bilo i praćenja eu indexa, ali i nepraćenja
padali smo puno više od srbije kad su bili nemiri na kosovu , izbori isl, a rasli kad je coijela eu padala isl.

nekažem da ne treba pratiti i te faktore, ali naši fondovi kad hoće mogu i protiv svih ekonomskih i burzovnih zakonitsti, protiv fundamenata dobrih dionica, a u korist dionica s lošim fundamentima

njima, vijesti sa drugih tržišta, nafta, izbori, nemiri itd bivaju samo okidač , dobar povod, opravdanje da JAKO krenu s bullom ili bearom

jako malo igraju fundamenti, a više samo kretanje crobexa i to je činjenica

zato, stoji što kaže guverner švarc, plivaj na valovima, i to je jedini način da uspiješ
treba samo dobro ocijeniti kad se val diže , a kad se spušta i na vrijeme uletjeti

dragi su mi i komentari uvaženog kolege FEBE jer sam primjetio da je u većini slučajeva realist, a vrlo malo druker

e, sad odoh i ja u filozofiju
idem naliti ložu u svoj traktor i nadati se da ću i ja naučiti surfanje u što kraćem roku, jer samo surferi uspijevaju i kod žena i s novcem…
[pray]

meni se čini da se skupila kritična masa pesimizma. od sredine 2007. se govorilo o recesiji i da je bullish razdoblje gotovo. ali su se burze uvijek sabrale poslije svakog šoka jer su rezultati bili dobri tako da su držali vagu s doomsday scenarijem. a onda je prevladao strah od budućnosti i počele su konkretne brojke otpisa banaka. koliko se sjećam, BDI se baš i nije pojavljivao kao faktor.

Konačno! Glas razuma i demistifikacija čudesnog faktora BDI!

Početkom godine, prije točno 4 mjeseca je famozni BDI rovao po svom ovogodišnjem dnu i iznosio je slovom i brojem 5780. Prosječna vozarina za panamax 1y t/c je tada bila 55,000$/d. Tada je ATPL po procjeni ulagača vrijedila 2745kn.
Sada, 4 mjeseca poslije famozni BDI pliva na svom ovogodišnjem vrhuncu od 11465 (što je, ako još znam računati, DUPLO više u odnosu na prethodno navedeno). Prosječna vozarina za panamax 1y t/c je 84,000$/d. Sada ATPL po procjeni ulagača vrijedi 2716kn.
Dakle 29kn manje.
Interesantno zar ne?

Neki će na ovo možda reći: >Pa šta onda? Tada se očekivao rast, a sada se očekuje pad BDI. Ionako je sve ranije ukalkulirano u cijenu.<

A ja ću njima reći da ga onda ukalkuliraju u cijenu u slijedećem nizu:
28.03.2008. BDI 8069 ATPL 2528
28.04.2008. BDI 9344 ATPL 2752
05.05.2008. BDI 9581 ATPL 2806
12.05.2008. BDI 10220 ATPL 2911
19.05.2008. BDI 11709 ATPL 3125
23.05.2008. BDI 11465 ATPL 2813
26.05.2008. BDI 11xxx ATPL 2716
30.05.2008. BDI ~10000 ATPL ????
0x.06.2008. BDI ~9000 ATPL ????
1x.06.2008. BDI ~8000 ATPL ????
i nije nemoguće ponovo npr.
1x.07.2008. BDI 5780 ATPL 1415kn možda? Pa smanjit će se BDI za duplo, morat će i cijena!

To je istina, očekuje se pad BDI. A šta će onda biti s cijenom ATPL s obzirom kako je krenulo?
Kada BDI raste cijena se vuče gore polako, kada se samo spomene pad BDI-a, cijena pada ko zrela kruška (ili trula šljiva, kako se već uzme)…
Moja je poruka: ostavite se svi kratkoročnog komentiranja BDI i DryShipsa i koječega. Realnost je nešto posve drugo.
I usput rečeno, očekuje se prosječan BDI za 2008.g oko 8500. To je za neupućene oko 20% više od prošlogodišnjeg prosjeka koji je iznosio oko 7200. Pozivam sve cijenjene analitičare da ukalkuliraju ovaj podatak u cijenu…

Predviđanja su u iducim godinama rast cijena energije i hrane a i sami smo svjedoci divljanja cijene kukuruza te psenice kod nas prosle godine…

1. velika bitka ce se voditi u proizvodnji biogoriva za sto su potrebne velike zemljisne povrsine (SAD ce do 2025 proizvoditi 150 mil. biogoriva od kukuruza , posledica toga je veca cijena kukuruza -mesa= hrane)

2. zatim proizvodnja etanola iz šečera ( brazil ) povecava cijenu secera ….znaci trebat ce proizvoditi sve vise za jedno i drugo ( hrana i biogorivo) i sve vise ce trebati umjetnih gnojiva za koja se znamo koristi plin i zbog toga dosta zemalja ( arapskih ) koja imaju bogata nalazista plina narucuju brodove za prijevoz plina itd…

ZASTO SVE TO PISEM …..neke se stvari jednostavno događaju svojim tokom i nalazimo se u kriznim vremenima koja dolaze ili su vec dosla i uhvatila nas nespremne ( globalno)…dosad su bila dva negativna vala na svjetskim burzama ,

1. prvi u jesen 2007.g. i

2. drugi u sijecnju 2008.g.

3. postavlja se pitanje da li ce uslijediti i treci negativni val na burzi? …. SAD je na trenutnu krizu i njihovo upadanje u recesiju odgovorio snizavanjem kamatnih stopa ali bi tadasnji proces snjizavanja kamatnih stopa ( FED) mogao dati neke rezultate u gospodarstvu u slijedecih 6-9 mj …, dakle nije slucajno kad mnogi spominju oporavak burze u jesen….
4. ako snizavanje kamatnih stopa ne donese rezultate u jacanju gospodarstava moguca je recesija u 1mj 2009.g. (treba pratiti cijenu zlata i promet )..

Konačno! Glas razuma i demistifikacija čudesnog faktora BDI!

Početkom godine, prije točno 4 mjeseca je famozni BDI rovao po svom ovogodišnjem dnu i iznosio je slovom i brojem 5780. Prosječna vozarina za panamax 1y t/c je tada bila 55,000$/d. Tada je ATPL po procjeni ulagača vrijedila 2745kn.
Sada, 4 mjeseca poslije famozni BDI pliva na svom ovogodišnjem vrhuncu od 11465 (što je, ako još znam računati, DUPLO više u odnosu na prethodno navedeno). Prosječna vozarina za panamax 1y t/c je 84,000$/d. Sada ATPL po procjeni ulagača vrijedi 2716kn.
Dakle 29kn manje.
Interesantno zar ne?

Neki će na ovo možda reći: >Pa šta onda? Tada se očekivao rast, a sada se očekuje pad BDI. Ionako je sve ranije ukalkulirano u cijenu.<

A ja ću njima reći da ga onda ukalkuliraju u cijenu u slijedećem nizu:
28.03.2008. BDI 8069 ATPL 2528
28.04.2008. BDI 9344 ATPL 2752
05.05.2008. BDI 9581 ATPL 2806
12.05.2008. BDI 10220 ATPL 2911
19.05.2008. BDI 11709 ATPL 3125
23.05.2008. BDI 11465 ATPL 2813
26.05.2008. BDI 11xxx ATPL 2716
30.05.2008. BDI ~10000 ATPL ????
0x.06.2008. BDI ~9000 ATPL ????
1x.06.2008. BDI ~8000 ATPL ????
i nije nemoguće ponovo npr.
1x.07.2008. BDI 5780 ATPL 1415kn možda? Pa smanjit će se BDI za duplo, morat će i cijena!

To je istina, očekuje se pad BDI. A šta će onda biti s cijenom ATPL s obzirom kako je krenulo?
Kada BDI raste cijena se vuče gore polako, kada se samo spomene pad BDI-a, cijena pada ko zrela kruška (ili trula šljiva, kako se već uzme)…
Moja je poruka: ostavite se svi kratkoročnog komentiranja BDI i DryShipsa i koječega. Realnost je nešto posve drugo.
I usput rečeno, očekuje se prosječan BDI za 2008.g oko 8500. To je za neupućene oko 20% više od prošlogodišnjeg prosjeka koji je iznosio oko 7200. Pozivam sve cijenjene analitičare da ukalkuliraju ovaj podatak u cijenu…
[/quote]

slažem se
kad raste bdi duplo ne raste i cijena duplo, nađe se sto razloga da se ukoči od očekivane korelacije

a kad padne bdi, onada se na sva zvona trubi da proporcionalno treba pasti i atpl, bez obzira na FI, ugovore , nove brofdove itd

to su sve samo POVODI i "razlozi" da se sruši već prije dogovoreno rušenje između velikih
a, od sto faktora koji se stalno vrte forumima , ivijek se nađu 2-3 da se sruši kad treba ili da se podigne kad opet u suprortnom smjeru treba

i onda se mi čudimo zašto ne igraju fundamenti, Fi-JI, NOVI BRODOVI i slične opipljive i egzal+ktne stvari

druk , druk i samo druk
ali , naučit ću se i ja surfati i drukati, pa me se čuvajte…
bit će belaja , ali i para u mom poketu…
[cool]

ali , naučit ću se i ja surfati i drukati, pa me se čuvajte…
[cool]

Evo za tvoje prve pocetke u surfanju prikladna glazba http://www.youtube.com/watch?v=gbRKfieMsdQ
[smiley]

@ smootko

Tnx! Naravno, uvijek je riječ o kritičnoj masi, al pomislio sam da je možda BDI bio jedan dio dijela kapi koja je prelila čašu. Dakle, konkretizirale se brojke za otpis, kažeš.. eh, a sigurno mi je to pisalo u nekom od newslettera u inbox-u [sad]

New Report

Close