Istina, P/E ≈ 13 sa mojedionice je prije poreza, i ispravno bi bilo navesti broj nakon poreza, što ispada P/E ≈ 16.
To ne mijenja zaključak, earnings yield je sada ≈ 6.25%, što je također jeftino za firmu s ovakvim poslovnim modelom i u okruženju vrlo niskih kamatnih stopa.
ako bi netko pokušao zaustaviti žičaru u sred sezone predpostavljam da bi uskoro plivao u uvali kao i oni paketi iz albanije.
Po Vašim komentarima potpisivanje koncesije i RETROAKTIVNO PLAČANJE KONCESIJE (koju i sama ATLN spominje u izvjestaju) biti ce pravi vjetar u leđa za cijenu dionice na burzi:). Pomalo je degutantno Vase ignoriranje negativnih utjecaja koji ocekuju ATLN u sljedecim mjesecima!
Po Vašim komentarima potpisivanje koncesije i RETROAKTIVNO PLAČANJE KONCESIJE (koju i sama ATLN spominje u izvjestaju) biti ce pravi vjetar u leđa za cijenu dionice na burzi:). Pomalo je degutantno Vase ignoriranje negativnih utjecaja koji ocekuju ATLN u sljedecim mjesecima!
Oni u izvještaju navode sve moguće rizike za firmu, takva su pravila, ali da će se koncesija plaćati za razdoblje dok ugovor nije potpisan je smiješno i vrlo malo vjerojatno.
Ohladi malo s tim širenjem panike.
A šta reć, sami slijepci !
Ili da postavimo jednostavno pitanje:
Pošto je većini vas dionica odradila 3x ili 4x, te imate dobar pregled poslovanja, kontinuitet u izvješćima , lako možete predvidjeti i buduće zarade.
S kojim očekivanjima može ući danas kupac po 150 . Koliko bi trebala narasti vrijednost dionice na temelju jednogodišnjeg poslovanja,ili koliko će imatelj zaraditi na dividendi, ili, najbitnije, KOLIKO PO VAMA, trenutno vrijedi dionica po klasičnim izračunima vrijednosti imovine i pretpostavljene jednogodišnje zarade, sa ili bez koncesije .
Jednostavno, Vi koji imate dionicu, navedite ako želite, target za prodaju iste ( ne treba razlog), ili razlog za držanje iste ukoliko nije prije navedeni target .
Nadam se samo da nećete navesti 285, ATH iz vremena prije podijele, dok su se gradile vile i tereni… A puran Crobex letio po bonaci.
NHF, ipak je ovo forum… Pa možemo komentirati i na ovom nivou…
Kolega Crumarix, evo moje kratko viđenje stvari:
kupac koji uđe na sadašnjim razinama prvenstveno ulazi zbog stabilne dividende koja je ipak unosnija od kamata u banci, a zna i da vrijednost koju je kupio neće padati (po meni veća je vjerojatnost da bankrotira banka gdje držiš lovu od Excelsa nekretnina). Da će dionica još ne znam koliko rasti, mislim da neće, možda 10-15% (moja procjena na osnovu maksimiziranja dobiti iz sadašnjeg modela poslovanja i pretpostavljenog P/E 15, recimo na 165-170 kn). Ako se realizira projekt iza grada, e onda je to neka druga priča … onda se i parametri mijenjaju, ali sada smo po meni daleko od toga (možda i nismo, ali mi to neznamo, netransparentno izvještavanje). Koncesija po meni nije neka velika prijetnja niti na cijenu dionice a niti na dobit iz poslovanja, ali slažem se i ne sumnjam da se neće to brzo riješiti i na opće zadovoljstvo dioničara, a malo manje zadovoljstvo nezasitnih socijalista. Ono što mene osobno ne zadovoljava ovdje je iznos dividende, za kojeg smatram da može bez problema biti veći (i do 8 kn godišnje) jer neznam (nismo informirani) za koje svrhe se čuva toliko operativne love.
Moja osobna exit cijena je 180 kn, to bi me u potpunosti zadovoljilo … a do tada, obzirom da ne znam šta bi pametnije sa lovom, ne treba mi novi auto, neda mi se zidat spomenike ljudskoj bahatosti, još manje mi se da davat lovu bankarima pa da oni daju meni 0,5% a istu lovu vrte po 5%, do onda držim lovu ovdje, ADPL, RIVP, KTJV, HBRL … pa ako ne ja, moj nasljednik će to za života sigurno spržit, ja sa ipak preracionalan tip …
Gledajte, u Hrvatskoj se nekretnine trže na P/E = 30.
Nekretnine koje nemaju šanse dugoročno aprecirati puno bolje od inflacije (a renta često i zaostaje za njom), a ovdje imamo biznis kojemu je po bogomdano (zbog monopola nad tim resursom, nitko neće ići graditi drugu žičaru) da podiže cijene barem koliko je inflacija. A vjerojatno tu još ima i nešto neiskorištenog “pricing power”-a.
I taj se biznis vrednuje po P/E ≈ 15!
I to u uvjetima ZIRP, kad bi se nešto s ovakvim cashflowom po prirodi stvari trebalo cijeniti puno više. P/E = 15 je možda OK cijena kad na depozitima možete dobiti 5%, ali ne i danas.
Sve ispod P/E = 20 je debelo podcijenjeno za ovakvu dionicu, a to implicira cijenu od oko 200 HRK.
Naravno, to ne garantira da će dionica dostići tu cijenu, ali to me zapravo i ne zanima jer ovo vidim kao priliku za vrlo jeftino kupiti siguran cashflow.
Hoće li tržište (i kada) postati dovoljno racionalno da to shvati me previše ne zanima, jer nemam “targete” i nemam problema s tim da držim tu dionicu i 10-20 godina.
Zapravo, vjerojatno je i bolje da špekulantići zabavljaju građevinarskim bankrotiranim smećem, a ovdje ostavljaju podcijenjen cashflow u svakom trenutku dostupan za dokup.
A da se i ja malo okrenem špekuliranju – zanimljivo je to što je dividenda puno niža nego što bi mogla biti, kako kaže kolega mjanko. Meni to izgleda kao signal će biti nešto od Centra iza grada ili neke druge veće investicije.
evo da se i ja oglasim. unutra sam 3 i pol godine, ulaz 60,35 kn.ne namjeravam je još prodavati, jer mi izgleda da tu ima još barem 30% prostora za rast. ako bi se pak, u kratkom roku, cijena približila 200 kn, počeo bih svejedno razmišljati o prodaji. ako je tko zainteresiran za 495 kom, može se javiti na private.
Vidim da se danas pokušava inscenirati panika i iskrcavanje na ATLN, doduše, možda se netko zaista uspaničio, ali žičara radi kao i uvijek, zapravo sve bolje, a dionice su više-manje u čvrstim rukama, tako da nema ništa od toga u ovoj mašini za sakupljanje novčanica, provlačenje kartica i primanje online uplata!