Žičara je u remontu tri mjeseca u godini koji njima nose minimalan prihod što će imati vrlo mali utjecaj na neto dobit. Ako usporedimo prihode ATLN-a u prvom kvartalu 2009. godine, odnosno. kada žičara još nije radila vidimo da su prihodi firme iznosili 1,5 milijuna kuna, dok su prihodi u 2015. za prvi kvartal iznosili 3,5 milijuna. Pri čemu je Excelsi treći mjesec jači od dvanaestog, tako da je realan utjecaj još manji od 2 milijuna kuna, ali recimo da je onda u najgorem slučaju propušteni prihod radi remonta 2 milijuna. Čak i da svih dvije milje odbijemo od profita za 4 zadnja kvartala došli bi do godišnje neto dobiti koja bi s 32 milijuna pala na 30 milijuna. Međutim, kao što sam rekao žičara kreće u trećem mjesecu koji je jači od dvanaestog tako da bi utjecaj trebao biti i manji. Ako bi gledali kroz neto profitnu maržu koja iznosi 58% onda bi 2 milijuna kuna prihoda smanjilo dobit za 1,16 milijuna, što za zadnja 4 kvartala iznosi 3,61% dobiti. Ako uzmemo u obzir da je dobit u prva tri prošlogodišnja kvartala povećana 25% mislim da propuštena dobit od 3,61% ne bi trebala imati neki značajan utjecaj na poslovanje i dividendu. Pogotovo ako se u obzir uzme dugoročan potencijal jer će povećanjem cijena i broj turista do kraja ove godine sve bit nadoknađeno te će vjerojatno i sedmu godinu zaredom ostvariti rast dobiti.
Što se tiče novog projekta mislim da je to samo dodatan plus, a da je i bez njega ova dionica na P/E 10 podcijenjena. Mislim da ne možete naći u regiji nijednu kompaniju koja ima monopol na turističku atrakciju, ima mogućnost dugoročnog dizanja cijena, nema dugova, ima earnings yield od 10 te isplaćuje pola dobiti kroz dividendu. Ako se novi projekt u nekim slučajem i izjalovi onda će vjerojatno isplaćivati i veći dio neto dobiti ili čak cijelu pošto ne bi imalo smisla gomilati cash i kratkoročne financijske instrumente kojih već sada ima preko 40 milja. U tom slučaju potencijal dividende bio bi i dosta veći, odnosno na ovu cijenu i do 10%.
Gledano kroz budući potencijal, trendove dolazaka u Dubrovnik u posljednjih godina te business model u kojem ATLN trenutno za žičaru nema konkurenciju, a ne može ju niti dobiti, mislim da im je skoro pa zagarantiran dugoročan rast.
Pošto se remont radi svakih 7 godina moguće da niti neće ulaziti u trošak samo 4 kvartala 2015. i 1 kvartala 2016. nego će se kapitalizirati i amortizirati u narednih nekoliko godina.
Ovo što se vani dešava je normalno loše, ali možete vidjeti da primjerice u i nakon pada Eurostoxx 50 ima prosječan P/E 19, s time da prosječna kompanija unutar indeksa raste po puno nižim stopama od Excelse, a još manje ima potencijal za nastavak ovakvog rasta.
Mnogi gledaju da je na Burzi cijena dionice u dvije godine narasla s 50 na 100 kuna i gledaju na to kao da je dionica precijenjena, međutim, kao što je rasla dionica raslo je i poslovanje koje je gledano na godišnjoj razini povećano s dobiti od 15 milja u 2013. godini na preko 30 milja u 2015., tako da ako se gleda po P/E, EV/EBITDA, EV/EBIT valuacijama kompanija nalazi na istim razinama.
Ja ne kažem da cijena s ovih razina ne može još dolje, u kratkom roku je na dioničkom tržištu sve moguće, ali u dugom roku cijenu dionice vode fundamenti i dobit, a to je u ovom slučaju na strani Excelse.
Krameru imaš li još koju dionicu osim atln?
Troškovi remonta su preveliki da bi se prema bilo kojim računovodstvenim standardima, koliko god si netko dao slobode, mogli provući kroz troškove. Znači mora se staviti na dugotrajnu imovinu i eventualno kasnije ubrzano amortizirati, ali s obzirom da do sada nisu pretjerivali po tom pitanju vjerojatno neće niti ubuduće jer sada imaju koncesiju koja će umanjivati poreznu osnovicu (i neto dobit).
Korekcija na ino burzi bi se sigurno odrazila i kod nas što smo vidjeli već i prošli tjedan, ali ovo sa bombama i teroristima je stvarno smiješno. Tko se toga boji neka si radi doomsday bunker umjesto da kupuje dionice.
Troškovi remonta su preveliki da bi se prema bilo kojim računovodstvenim standardima, koliko god si netko dao slobode, mogli provući kroz troškove. Znači mora se staviti na dugotrajnu imovinu i eventualno kasnije ubrzano amortizirati, ali s obzirom da do sada nisu pretjerivali po tom pitanju vjerojatno neće niti ubuduće jer sada imaju koncesiju koja će umanjivati poreznu osnovicu (i neto dobit).
Korekcija na ino burzi bi se sigurno odrazila i kod nas što smo vidjeli već i prošli tjedan, ali ovo sa bombama i teroristima je stvarno smiješno. Tko se toga boji neka si radi doomsday bunker umjesto da kupuje dionice.
Kolega,
I ja se NADAM da terorizma nece nikada biti u RH! Ali dok god se ne rjesi na globalnoj razini taj problem – za nas uvijek postoji bojazan od djelovanja neke manje celije! A kao sto sam spomenuo u prijasnjim postovima nemogu se pouzdati (mozda iz razloga sto nisam dovoljno optimistican) u djelotvornost nase obavjestajne zajednice!
P.S. mislim da se i u tim strukturama nalazi jako puno “uhljeba” koji nisu u stanju cuvati stado ovaca nacrtanih na A4 papiru… a kamoli sto drugo!
Kolega,
I ja se NADAM da terorizma nece nikada biti u RH! Ali dok god se ne rjesi na globalnoj razini taj problem – za nas uvijek postoji bojazan od djelovanja neke manje celije! A kao sto sam spomenuo u prijasnjim postovima nemogu se pouzdati (mozda iz razloga sto nisam dovoljno optimistican) u djelotvornost nase obavjestajne zajednice!
P.S. mislim da se i u tim strukturama nalazi jako puno "uhljeba" koji nisu u stanju cuvati stado ovaca nacrtanih na A4 papiru… a kamoli sto drugo!
[/quote]
volio bih da atln napokon padne na 95 ili tu negdje da kikinho postigne svoj cilj, kupi i ušuti više sa ovakbim smijšnim postovima
Krameru imaš li još koju dionicu osim atln?
Od hrvatskih JMNC, LEDO, ILRA i još nekoliko. Uglavnom sve kompanije koje su kao i ATLN zadnjih par godine imale snažan rast prihoda i dobiti, a unatoč tome se trguju na P/E razinama između 8 i 12.
Kompanije koje u eurozoni imaju ovakav rast trgovale bi se vjerojatno uz P/E preko 20 jer je generalno cijelo tržište na 20. Povijesno gledano gornja granica P/E omjera je oko 20, tako da bi u eurozoni mogli vidjeti još niže cijene, a s druge strane donja granica povijesnog P/E-a je oko 10, i sve prethodno navedene kompanije se trguju oko ove valuacije.
Morate uzeti u obzir manjinski udio u jadranskim luksuznim hotelima od 2,46% i pripadajuću dobit od 934.800,00 kn ili 0,28 kn po dionici, a to je sve bez rada hotela kompas koji je nedavno obnovljen. Neka do daljnjega ostane godišnja dobit od cca 30 M kuna na P/E 10 to je preko 300M kuna tržišne kapitalizacije. Mirovinski fondovi po starom zakonu su imali ograničenje za ulaganje do 300 M – 350 M tržišne kapitalizacije nekog društva, a po novog zakonu to je još olakšano. Žičara ima 50 godina koncesije i samo se čeka trenutak kada će mirovinci uletiti, a znamo da oni vole dionice od P/E 15 do P/E 20, što daje raspon cijene od 135kn do 180kn iliti sweet spot od 157,5 kn i to sve bez projekta vanka grada.
@ Kramer, saležm se da ovo uopće nije skupo. Sa mojedionice podaci:
EV/EBITDA 7,56 3/15
P/E 10,49 3/15
P/B 1,51 3/15
EV/EBITDA znači da se kupnja društva isplati za manje od 8 godina. A riječ je o svemu vezanom za žičaru što je sto puta objašnjeno plus nekretnine kojima godišnje raste cijena najma a čiji je CAPEX redovan i kojima vrijednost sigurno neće padati (pogovoto ne ispod cijene nabave plus troškovi održavanja). Ovo da je i 20 da je povrat 5% godišnje što s obzirom na trenutno kretanje kamata i tržišta uopće nije malo. Ne možemo isto promatrati čak niti ovo ni neke turiste koji nisu prošli kompletan razvoj jer tamo psotoji i taj rizik potencijalno krivih investicija.
P/E opet nije ništa visok, kao niti P/B koji i dalje svi kod nas gledaju jer ovdje nije riječ o nekoj prenapuhanoj imovini nego imovini koja donosi sa sobom profitabilnost kakvu niti jedna kopmanija na burzi nema.
@MrKikinho i ostali koji se bore terorizma: rađe umjesto toga sudjelujte s nečim konstruktivnim, ne razumijem koja je svrha uvjeravanja ostalih da dolazi kraj sviejta i ISIL. Ja ih se za sada uopće ne bojim ovdje jer kod nas neam muslimana koji se osčeaju zbog nečega potlačeno ili diskriminirano pa da bi se osvećivali. A druga stvar je što nam ovdje ide u plus što smo mali i što nas apsolutno nitko ne doživljava na međunarodnoj cijeni. Samo moje površno mišljenje, ne ulazim dalje u raspravu oko ovoga…
EV/EBITDA 7,56 3/15
P/E 10,49 3/15
P/B 1,51 3/15
EV/EBITDA znači da se kupnja društva isplati za manje od 8 godina. A riječ je o svemu vezanom za žičaru što je sto puta objašnjeno plus nekretnine kojima godišnje raste cijena najma a čiji je CAPEX redovan i kojima vrijednost sigurno neće padati (pogovoto ne ispod cijene nabave plus troškovi održavanja). Ovo da je i 20 da je povrat 5% godišnje što s obzirom na trenutno kretanje kamata i tržišta uopće nije malo. Ne možemo isto promatrati čak niti ovo ni neke turiste koji nisu prošli kompletan razvoj jer tamo psotoji i taj rizik potencijalno krivih investicija.
P/E opet nije ništa visok, kao niti P/B koji i dalje svi kod nas gledaju jer ovdje nije riječ o nekoj prenapuhanoj imovini nego imovini koja donosi sa sobom profitabilnost kakvu niti jedna kopmanija na burzi nema.
@MrKikinho i ostali koji se bore terorizma: rađe umjesto toga sudjelujte s nečim konstruktivnim, ne razumijem koja je svrha uvjeravanja ostalih da dolazi kraj sviejta i ISIL. Ja ih se za sada uopće ne bojim ovdje jer kod nas neam muslimana koji se osčeaju zbog nečega potlačeno ili diskriminirano pa da bi se osvećivali. A druga stvar je što nam ovdje ide u plus što smo mali i što nas apsolutno nitko ne doživljava na međunarodnoj cijeni. Samo moje površno mišljenje, ne ulazim dalje u raspravu oko ovoga…
upravo to – kako reče lazanski – sto mrtvih srba nije bas neka vijest, 100 mrtvih parižana itekako. isto vrijedi za hrvatsku. perverzno, ali istinito
EV/EBITDA 7,56 3/15
P/E 10,49 3/15
P/B 1,51 3/15
upravo to – kako reče lazanski – sto mrtvih srba nije bas neka vijest, 100 mrtvih parižana itekako. isto vrijedi za hrvatsku. perverzno, ali istinito
[/quote]
Slazem se da oko stava da o terorizmu ne pravimo trakavicu. Ali kolege molim Vas znate i sami strukturu turista po nacionalnosti – radi se upravo o drzavama predvodnicama “slobodnog svijeta” a ne o nikakvim srbima i nasima…