Nemam ATLN pa ne želim nešto pretjerano ulaziti u diskusiju s imaocima jer smatram da i nije nešto pretjerano fer od mene da vama solim pamet. Ali pretjerali ste ljudi, pišete ovdje danima i noćima u neviđenim hvalospjevima o firmi čija je tržišna kapitalizacija 200, a godišnji prihodi 40 mil kn. Čak jedan kolega koji i štanca najviše postova piše kako je sa 100% portfelja u ovoj dionici. Ako mislite da je to investiranje, mogu vam jedino preporučiti da pročitate knjigu “Inteligentni investitor” koja bi trebala biti početak bilo kakvog učenja o investiranju i razumijevanja tržišta kapitala općenito. Nemojte zamjeriti ali nakon što ste napisali da ste sa 100% portfelja u ovoj dionici diskvalificirali ste sve ono što ćete tek napisati.
krivo, krivi, krivo…dat cu ti 1000 primjera kako su krenuli mnogi investitori, biznismeni, poduzetnici…sve sta su imali su ulozi u jedno u ono sta su vjerovali….ja u ovu tvrtku vjerujem i vjerujem u svoj ulog, a ne preispitujem se svaki dan i letim iz jednog udrugu ili kupujem da smanjim ulog….
a to sta tvrtka ima 200 m kapitalizacije i 40 m prihoda, kakve to veze s odabirom ulaganja?????, sta bi trebao u ht ili inu, ili podravku ulozit oni imaju prihode preko 5,7,10 milijardi…..sa tom recenicom s mi sve rekao…
Ali pretjerali ste ljudi, pišete ovdje danima i noćima u neviđenim hvalospjevima o firmi čija je tržišna kapitalizacija 200, a godišnji prihodi 40 mil kn.
Pa nije prihod jedini bitan, firma ima vrijedne nekretnine na dobrim pozicijama, između ostalog i 9,5% vlasništva Jadranskih luksuznih hotela što je ogromna vrijednost….
Kada nam netko poput tebe bez iskustva na burzi govori što je best buy to treba uzeti sa velikom rezervom. Nisi ni najmanje kompetentan za davanje takvih savjeta.
i jos jedan podatak koji sam tek sada shvatio da mojedionice navode podatak neto dobit od 15,88 mil kn za 2012 godinu…a prava cifra je 17,49 mil kn(poslije poreza na dobit)…tocnije smo vec dotakli 19,08 mil kn 2012 godine ako pogledate izvjestaj…sto bi dalo reci da nam je porez na dobit nekih 10%
jos jedan argument za buy
i jos jedan podatak koji sam tek sada shvatio da mojedionice navode podatak neto dobit od 15,88 mil kn za 2012 godinu…a prava cifra je 17,49 mil kn(poslije poreza na dobit)…tocnije smo vec dotakli 19,08 mil kn 2012 godine ako pogledate izvjestaj…sto bi dalo reci da nam je porez na dobit nekih 10%
jos jedan argument za buy
tako da nema straha nikakvog, da imam jos kapitala kupio bi sve do 100 kn sve dionice ko pivac u krasu
Pogledajte kolega najnovije izvješće VLHO-R-A (Valamar grupa d.d.). P/E po mom izračunu cca 11, amortizacija povećana za 30 mil kn na monstruoznih 222 mil kn.
pogledao sam, impresivan podatak, a jeste vidjeli da je dug/kapital 150%, jeste primjetili da je ogroman novac ulupan u investicije u podizanje kvalitete, kazem to moze biti dobitna ali i gubitna situacije….nadam se da menadment zna sta radi, al mislim da bi bilo pametnije zbog ogromnih ulaganja i zbog dionicara i zbog svega da se smanji sama stopa amortizacije….
kod atln takvih problema nema jer 50% prihoda je dobit…..dobro za sve vlasnike…..
Pogledajte kolega najnovije izvješće VLHO-R-A (Valamar grupa d.d.). P/E po mom izračunu cca 11, amortizacija povećana za 30 mil kn na monstruoznih 222 mil kn.
gdje ima za pogledati te podatke. na fini do neki dani nije još bilo podataka za 2012
Ukupni dug ATLN je cca 40 mil kn, a toliko iznose i godišnji prihodi. Ukupni dug VLHO je cca 1.000 mil kn, a toliko također iznose njihovi godišnji prihodi. Omjeri imovine i kratkotrajnih obveza su također tu negdje. VLHO, prema sadašnjim cijenama ima veću dobit od ATLN, a istovremeno amortizira 230 mil kn, a to je preko 40% ukupne TK, tj. skoro 25% ukupnih prihoda. ATLN amortizira cca 4 mil kn, a to je samo 2% TK tj. 10% ukupnih prihoda. Amortizacija je knjigovodstveni podatak, nemojte to zaboraviti. Da su htjeli VLHO su mogli amortizirati najmanje 30 mil kn manje (smanjenje 25 godina na 20), odnosno prikazati dobit veću za 30 mil kn, a to vam je još cca 3,5 kn/dionici. A tada bi p/e bio cca 8. Platili bi veći porez, a to zapravo nikome nije interes. To vam je bilo onako u grubo, iz rukava reklo bi se.
tako je placati veci porez je u interesu malih dionicara, jer mi zivimo od dobiti(buduce dividende ili rast cijene)…a vecinskim vlasnicima nije u interesu placati porez nego trositi novce, nabijati troskove a prikazivat sto manju dobit…to valjda znaju svi koji imaju tvrtke(to je problem malih dionicara, jer ovisimo o gazdi), zato je meni draze biti kod luksica jer takvih stvari jos uvijek kod njih nema, i mogu reci da su kroz proslost vrlo korektni, i da vole dobit, a ne manje plati poreza, vise povuci iz tvrtke.
Po toj tvojoj logici interes malih dioničara bio bi da se sve rasproda i isplati dioničarima, a zločesti gazde.to ne žele nego, zamisli, oni žele raditi!
Nego, kada se prikaže manja dobit gdje idu novci? Ispare? Ili ti novci dalje stvaraju nove novce?
A kada se prikaže veća dobit i plati porez, di idu ti novci od poreza?