ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 15.11.2024. u 22:25
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATGR
51,00
13.413
263
51,00
52,00
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Dok industrija pada
“proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 4,1 posto.”

@ Clicker
Pa ne mogu koristiti P/E ili EV/EBITDA s neefikasnih tržišta koja sama po sebi rade krivu procjenu cijene dionice. Pa zamislite jednu Jadranku koja se prodala za 120 mil kuna (50%, ali svejedno). A uložili su u nju u 4 godine 600 mil kuna. Zamislite milijun kvadrata zemljišta, 6 hotela, apartmani itd. Po 700kn po kojoj je prodana daje P/B od 0,4. Nerevidirano. Revidirano bi dalo P/B od 0,1. To je tržište krivo procjenilo i Rus je sretan ko malo dijete što je to kupio po toj cijenu. Zato sam i napisao “realne” cijene u navodnicima. Ništa samo po sebi nije realno na burzi, ali postoje nepravilnosti koje se onda mogu iskoristiti. Ja sam tako kupio JDRA za 470kn i mogu reći da sam jako nezadovoljan cijenom od 700kn iako mi je to bila dobra premija za držanje dionice 6 mjeseci.

Na efikasnim tržištima cijena (za ATGR) bi bila mnogo veća i to je ono što sam htio istaknuti. Ali takvi krivi izračuni naših “znalaca” na HR tržištu meni daju super mogućnost zarade.

Goodwill je nastao naravno kupnjom Droge kolinske (kad se plati nešto iznad realne vrijednosti kupljene kompanije može se to direktno upisati u goodwill) i ne vidim razlog zašto bi se on ispravljao. On se amortizira preko računa dobiti i gubitka i na taj način stvara čisti novac na računu preko novčanog toka. To može biti samo pozitivno. I u slučaju otpisa gubitak ne bi nastao iz redovnog poslovanja pa ne bi imalo dugoročno neki utjecaj na cijenu dionice. Ali se je goodwill u 3 god smanjio za 200 mil kuna i to je čisti novac na računu ATGR-a. A ima ga još 850 mil [emo_smijeh]

Za Jadranku se apsolutno slažem, neugodno me iznenadila ponuda za preuzimanje.
Ovakvo neefikasno tržište svakako nudi prilike, no ne slažem se s tvojim uspoređivanjem s USA jer bi to podrazumijevalo da će naše tržište postati efikasno u roku godine dana, a tko zna, možda nas cijeli ovaj višegodišnji rally na stranim tržištima zaobiđe.

Ono u što bih se pouzdao jest Tedeschijeva najava milijardu eura prihoda za Grupu (http://www.jatrgovac.com/2013/11/atlantic-grupa-zasluzna-za-inozemni-prodor-droge-kolinske/). Time pretpostavlja rast od 10% godišnje da bi to ostvario, a ako to ostvare 2018. rast je i dalje dobrih 8% godišnje. Uspiju li zadržati EBITDA maržu od 13% govorimo o EBITDA na razini milijardu kuna. Stoga, onaj tko je strpljiv vjerujem da će jako dobro proći sa ATGR.

Što se tiče goodwilla, da to je razlika između troška stjecanja i stečene neto imovine, ali se taj iznos ne amortizira (bilješka 14. FI2012) već se na kraju svake godine revidira. Ne znam je li stoga podložan šminkanju – rekao bih da da. FI2011 piše da se goodwill u iznosu 680.088 tisuća kuna odnosi na sinergijske efekte koji će se realizirati kroz proces integracije kompanija u postojeće poslovne segmente, te se testira na umanjenje vrijednosti u sklopu redovnog godišnjeg testiranja umanjenja vrijednosti imovine. U FI2012, bilješka 4 govori o alokaciji goodwilla po poslovnim jedinicama.
Inače mu ne bih ni pridao pozornost ali ovdje čini 16% ukupne imovine društva, a zanima me kako gledati na njega.

Ono što me svakako više zanima je tko stoji iza Grocer Holdinga. Naime, ne bih volio da se iza njega krije netko od menadžera Atlantica. Podatke o društvu nisam našao, osim da je osnovan 31.10.2000.( https://opencorporates.com/companies/lu/B78419), netom prije kupnje Cedevite 2001.

Izneseni tekstovi nisu nagovor na prodaju ili kupnju dionica

Goodwill je nastao naravno kupnjom Droge kolinske (kad se plati nešto iznad realne vrijednosti kupljene kompanije može se to direktno upisati u goodwill) i ne vidim razlog zašto bi se on ispravljao. On se amortizira preko računa dobiti i gubitka i na taj način stvara čisti novac na računu preko novčanog toka. To može biti samo pozitivno. I u slučaju otpisa gubitak ne bi nastao iz redovnog poslovanja pa ne bi imalo dugoročno neki utjecaj na cijenu dionice. Ali se je goodwill u 3 god smanjio za 200 mil kuna i to je čisti novac na računu ATGR-a. A ima ga još 850 mil [emo_smijeh]

Mali ispravak, goodwill se ne amortizira već se testira na oštećenje (impairment), u pravilu jednom godišnje obično putem residual income modela te se u slučaju potrebe za umanjenjem otpisuje kao jednokratni trošak u rdg-u.

Znači da li će atgr morati otpisati taj goodwill ovisi ponajviše o profitabilnosti droge kolinske za koji je i plaćen. Veći ROE smanjuje mogućnost otpisa u budućnosti. Ali kao što je Alias rekao takav otpis je čisto računovodstveni i ne utječe na budući novčani tijek pored pozitivnih poreznih efekata.

Ja nisam uspoređivao naše i američno tržište. Zato sam i stavio nekoliko okvira, samo da se vidi razlika. P/E od 15 je opći prosjek pa je on tu i stavljen. A prosjek industrije je prosjek i s drugih tržišta. I npr pokazatelj EV/EBITDA. EV/EBITDA nije ovdje tek tako izračunat. Jer svaki podatak je posebno bitan za pojedinu firmu. Ja se ne razbacujem bilo kakvim pokazateljima samo kako bi popravio sliku pojedine dionice. Kao neki. EV je upravo izračunat zbog velikog duga i niske cijene dionice, i on u tom slučaju daje najbolji (baš najbolji) trenutni izračun vrijednosti ukupne kompanije. A povrat koji je tu bitan (opet zbog velikog duga) je naravno EBITDA. Mnogi na našem tržištu ne shvaćaju šta je bitno i misle da svaki pokazatelj vrijedi za svaku dionicu, ali to naprosto nije točno. Taj pokazatelj nije ovdje stavljen da bi popravio sliku dionice nego daje realnu vrijednost dionici. Pa mogao sam staviti neke pokazatelje koji su 10 puta bolji, ali to bi onda radilo krivu sliku. Ja to ne radim. Pa lopina će staviti P/B i od banke i od kompanije iz prerađivačke industije i od turista i misli da je to jedino bitno. Pa zamislite kompaniju koja se bavi skladištenjem. I ima jedno skladište od aluminija koje vrijedi 100.000€. A unutra drži poluge zlata i ima povrat od 1000% jer samo mora plaćati zaštitare. Šta će toj firmi druga imovina? P/B bi bio 50.000. I koga bi to bilo briga? Ovo je naravno karikirano, ali morate shvatiti bit. Pokazatelji su kao otisak prsta i svaki vrijedi samo za pojedinu firmu.

Za goodwill sam siguran da se amortizira i to možete vidjeti

http://novi-informator.net/amortizacija-goodwilla-kao-porezno-priznati-rashod

Oni ga vjerovatno ne amortiziraju još jer bi im to dodatno smanjilo kapital, što im ne bi odgovaralo s obzirom na trenutnu razinu duga. Ali taj goodwill će se kad tad amortizirati i to će onda preći direktno u dobit razdoblja. Tako da se tih 850 mil goodwilla može gledati kao budućih 850 mil kuna novaca u banci i blagajni tj. AOP 057.

Čini se da sam ipak u krivu za goodwill. Od 2001. se više ne računa kao što sam ja naveo. Morati ću to malo bolje proučiti [emo_smijeh]

4-traders.com, stock quotes, stock exchange, market price, stock market advice, technical analysis, stock chart analysis, Company News
Senden
Member access

Equities Indexes Commodities Currencies News Analysis Top & Flop Market Screener Tools WatchlistsPortfolios
4-Traders Homepage > Shares > ZAGREB STOCK EXCHANGE, THE > ATLANTIC GRUPA dd ATGR HRATGRRA0003
ATLANTIC GRUPA DD (ATGR)
0

No quotes available
— HRK –.–%
1d ago ATLANTIC GRUPA DD : Atlantic Grupa invests EBRD’s funds in Serbian operatio..
2013 ATLANTIC GRUPA DD : Atlantic Grupa takes the distribution of Unilever for C..
2013 ATLANTIC GRUPA DD : Increase in sales with improved profitability
Summary News Calendar Company Financials Consensus Revisions
Income Statement Evolution
ATLANTIC GRUPA dd : Income Statement Evolution
Larger Image
Annual Income Statement Data
Actuals in M HRK Estimates in M HRK
Fiscal Period December 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Sales 2 269 4 727 4 930 5 093 5 270 5 466
Operating income (EBITDA) 202 517 559 592 617 646
Operating profit (EBIT) 147 309 399 438 457 475
Pre-Tax Profit (EBT) 107 – – – – –
Net income 107 – – – – –
EPS ( HRK) 33,8 – – – – –
Dividend per Share ( HRK) 8,50 – 9,00 10,0 13,0 15,0
Yield 1,12% – 1,19% 1,32% 1,71% 1,98%
Announcement Date 02/24/2011
02:33pm 02/23/2012
01:33pm 02/25/2013
12:37pm – – –
Finances – Leverage
ATLANTIC GRUPA dd : Finances – Leverage
Larger Image
Actuals in M HRK Estimates in M HRK
Fiscal Period December 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Debt 2 465 2 494 2 353 2 108 1 957 1 806
Finance – – – – – –
Operating income (EBITDA) 202 517 559 592 617 646
Leverage
(Debt/EBITDA) 12,2x 4,82x 4,21x 3,56x 3,17x 2,80x
Capital Expenditure – – – – – –
Book Value Per Share (BVPS) 17,2 HRK 432 HRK 424 HRK 472 HRK 523 HRK 578 HRK
Cash Flow per Share – 47,2 HRK 88,8 HRK 101 HRK 111 HRK 119 HRK
Announcement Date 02/24/2011
02:33pm 02/23/2012
01:33pm 02/25/2013
12:37pm – – –
Assessed data source :
© 2014 Thomson Reuters
ADVERTISEMENT

Financial Ratios

Size 2013e 2014e
Capitalization 2 531 M HRK –
Company Value 4 639 M HRK 4 488 M HRK
Valuation 2013e 2014e
PER (Price / EPS)
Capitalization / Revenue 0,50x 0,48x
EV / Revenue 0,91x 0,85x
EV / EBITDA 7,83x 7,27x
Yield (DPS / Price) 1,32% 1,71%
Profitability 2013e 2014e
Operating Margin (EBIT / Sales) 8,61% 8,68%
operating Leverage (Delta EBIT / Delta Sales) 2,98x 1,25x
Net Margin (Net Profit / Revenue) – –
ROA (Net Profit / Asset) – –
ROE (Net Profit / Equities) 12,8% 12,9%
Rate of Dividend – –
Balance Sheet Analysis 2013e 2014e
CAPEX / Sales – –
Cash Flow / Sales (Taux d’autofinancement) 6,60% 6,99%
Capital Intensity (Assets / Sales) – –
Financial Leverage (Net Debt / EBITDA) 3,56x 3,17x
EPS & Dividend
ATLANTIC GRUPA dd : EPS Dividend
Larger Image

24.02.2014. Financijski izvještaj za četvrto tromjesječje 2013. godine i nerevidirani financijski izvještaj za 2013. godinu

Dosta toga je u granicama o kojima sam ja pisao. Vrlo važan pokazatelj koji će utjecati na buduću dobit je (vidi se koliko pada po godinama):
(Debt/EBITDA) 12,2x 4,82x 4,21x 3,56x 3,17x 2,80x

ROE za ovako jednu veliku firmu je iznimno visokih 13%, ali to je naravno zbog dugova. Svejedno svaka čast. Oni imaju dosta nižu dividendu od one koju sam ja iskazao ali oni rade analize 5% +/- a ne idu duboko jer rade gotovo sve dionice svijeta. Zato analizu ne treba doslovno shvatiti nego samo kao prikaz nekog kretanja i konjukture (a to je da ide na bolje)

Vecinski vlasnik je najavio milijardu eura prihoda u 2016. godini.
Mozemo samo zamislit kolika ce dobit i cijena dionice biti ako se ti planovi,uz zadrzavanje ove razine profitabilnosti i smanjenja zaduzenosti,ostvare.

Promet u maloprodaji pao 1,1% ali ne u prehrani nego: “U tri trgovačke struke promet u maloprodaji lani je pao na godišnjoj razini. Tako je maloprodaja motornih vozila i dijelova nominalno pala za 5,2 posto, računala, knjiga, novina i druge robe za 4,6 posto, a audio i video opreme, željezarije, stakla, kućanskih aparata i namještaja za 3,5 posto.”

http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/maloprodaja-u-prosincu-realno-pala-za-11-posto/

Moglo bi ovo biti prilično, ako ne i jako dobro izvješće.

Svakodnevno se u posljednjih desetak trgovinskih dana proguta sve što MM ponudi na prodaji… Stalno se pomiće prema gore jer “nestane” sve što stavi. Evo sad je otišlo sve sa 766,00. Bit će ovo sjajna priča !

New Report

Close