ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 15.11.2024. u 15:34
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ATGR
51,00
13.413
263
51,00
52,00
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Proizvodit ćemo novi Čokolešnik

http://www.business.hr/hr/Kompanije/Vijesti/Tedeschi-Slovencima-vraca-ponos-Proizvodit-cemo-novi-Cokolesnik?homesrclink=carousel

Gospodarska diplomacija

http://www.seebiz.eu/si/podjetja/prehrana/tedeschi-danas-kod-slovenskog-ministra-gospodarstva%2c-jer-tako-se-pristoji,84413.html

EBRD: V Atlanticu ostajamo približno pet let

Upravni odbor EBRD je včeraj potrdil nakazilo sredstev Tedeschijevi Atlantic Grupi. Hrvaški družbi bodo nakazali do 30 milijonov evrov sredstev za dokapitalizacijo in do 40 milijonov evrov podrejenega dolga družbi Atlantic Investment , v Sloveniji ustanovljeni hčerinski družbi, ki je uradna lastnica Droga Kolinske.

Atlanticova dokapitalizacija bo vredna 83 milijonov evrov – poleg EBRD bodo denar vložili tudi Tedeschi in nemški DEG. Okoli 170 milijonov evrov posojil pa bodo prispevali Unicredit , Zagrebačka banka , Raiffeisen banka in Raiffeisen Zentralbank .

Sicer pa so nam v EBRD povedali še, da bodo v kapitalu Atlantica, kot je običajno, od tri do sedem let, verjetno pet.

http://www.finance.si/284216/Emil-Tedeschi-danes-pri-gospodarskem-ministru-Lahovniku-ker-se-to-spodobi

@MyMoon

A kad je molim vas lijepo ovdje netko opljačkao male dioničare??

IPO je bio prvorazredna pljačka. Emil je oportunistički iskoristio priliku tog trenutka i preskupo prodao dionice malim dioničarima. To je primjer za udžbenike, primjer na kojem bi se studente trebalo poučavati kako se rade IPO-i. Ali to ne amnestira male dioničare od vlastite odgovornosti prema kupovini te dionice.
Htio sam sam samo reći da on nije nikakva moralna vertikala od koje bi se mogao očekivati pošten odnos prema malim dioničarima, pa ne znam čemu sad odjednom čuđenje.
[/quote]
Po meni, ovaj tvoj način gledanja na problematiku IPO-a je pogrešan.

Ja tu ne vidim etički ni trunku ništa upitno. Njegva dužnost kao predsjednika uprave (neovisno da li sada kada ima puno dioničara ili onda kada ih je bilo samo nekoliko iz obitelji) uvijek raditi u interesu firme tj. postojećih dioničara.
To znači da kapital kada prikuplja to mora učiniti na maksimalno povoljan način.
On je taj posao odradio vrlo uspješno, i to je za udžbenički primjer, i to je zbog toga upravo pozitivno.

Na onome tko kupuje je da odluči da li mu cijena odgovara ili ne. Svi smo mi različiti, imamo različite zahtjevane stope prinosa… i zato svima nama različite cijene mogu biti povoljne. Oni koji su se javili na IPO-u su trebali biti oni kojima ta cijena odgovara, odnosno oni koji se javljaju su trebali promisliti i odlučiti svatko za sebe a dužnost g. Emila je bila da im tu uspije prodati po maksimalno visokoj cijeni koju oni pristanu platiti. I mislim da je to dobro napravio. Neetičko bi bilo evenutalno to ako bi se ustanovilo da je mogao po višoj a iz nekog razloga nije! (jer bi to značilo da je stvorio oportuni gubitak postojećim dioničarima, dakle svom ocu, sestri, sebi…, i onim Nijemcima). Uvijek su postojeći dioničari oni čiji je interes iznad svega, a potencijalni budući dolaze pod njegovu brigu tek kada postanu dioničari. A kada su postali dioničari, od tog trenutka, dokle god ih se sve tretira na jedan način a firmu vodi tako da oplemenjuje kapital… on radi svoj posao kako treba i etično. Ako su neki imali pogrešne procjene pa puno platili za postati dioničarom (neovisno da li na IPO ili burzi!) to je njihov osobna stvar i ne može se dovoditi u vezu ni sa čime/kime drugim. (isto tako su oni mogli ispasti u pravu… budućnost nije nikada 100 % predvidiva)

Moraš shvatiti da je valuacija vrijednosti firme osobna stvar onoga tko ju čini tj. da su rezultati subjektivni. Kada to ne bi bilo tako onda bi i u svakoj kuporodaji neetičan bio onaj koji prodaje a prevaren onaj koji kupuje. To se ne može tako gledati. Prodavač želi prodati po što skuplje, kupac kupiti po što jefitnije – kada se negdje nađu – to je trgovina, i svatko bi mogao biti zadovoljan (ako imaju različite "zahtjevane" prinose, ili mogu na drugačiji način upravljati tom imovinom…), a ako netko na kraju ne ispadne zadovoljan – to je samo njegova stvar.

Ovaj dokap je ispao super za male dioncare. Dok ce "veliki" kupovat po 700, mi malo kupujemo na burzi po 680. 🙂

Ova tema oko toga po koliko je Emil prodao na IPO je prožvakana i ne treba se na nju stalno vraćati. Potpuno se slažem s Lynxom i kažem vam opet: Čovjek je prodavao svoju firmu. Kome? Nama i nekim drugima. Za koju cijenu vi prodajete svoj stan? Maksimalno moguću. Svoj auto? Maksimalno moguću.
Dakle nemojmo tu moralizirati i nekoga nazivati imenima. Čak nije bitno tu interes dioničara itd. To je njegovo. On je prodao. Po kojoj cijeni? Onoj koju je tražio. Tko nas je tjerao? Nitko!
I za kraj po 100ti puta. Ja bi tražio tada još i više, preko 100 kn, jer je bilo vrijeme za deranje ovaca. I sam sam bio ovca. I derali su me. I još me deru. Zašto? jer sam sam došao pod nož. Nitko me nije tjerao. EOD

Ovo za čokolešnik. E da mi je to vidjeti. To bi bila pljuska gospodinu V. i njegovom mentoru gosponu F. I mislim da to nije Emil rekao "samo uput". BRAVO!!! Ajmo napraviti CEDEVITOLEŠNIK 🙂 I pokazati uspješnim podravcima i državnim managerima kako se to radi.

Što se tiče isključenja malih dioničara, kako sam već rekao, nisam sretan zbog toga. Ali definitivno je to veći trošak i spor postupak. Kako se radi o velikoj investiciji i kako je sad stvarno potrebno svaku kunu okrenuti par puta prije bacanja u vjetar, mogu to uvjetno podržati. Najviše zato jer mogu na burzi kupiti jeftinije od cijene u dokapu. Stoga se mi koji ne možemo kupiti količine koje bi digle cijenu možemo lakše progutati isključenje.

Stoga razumijem Lynnksa, ali i on je svjestan da je sad teško biti veliki idealista. No u potpunosti podržavam ono što on govori i mislim da se ovakve stvari ( isključenja ) kod firmi poput ove trebaju izbjeći. Demokracija je skupa 🙂

Zašto, ali zašto bi netko platio novu dionicu 700 kn, kad je na burzi može kupit po 680 ???

zato što ne može željenu količinu dionica kupiti po 680 kn, jer kada bi krenuo tolike dioncie kupovati brzo bi cijenu podignuro PREKO 700 kn, pa mu ovako naravno ispadne jeftinije i zapravo jedino moguće (obzirom na likvidnost…). A neki čak niti ne mogu kupovati na burzi po bilo kojoj cijeni jer bi došli u obvezu podnošenja ponude za preuzimanje a za što ipak nemaju dovoljno novca…

P.S. Izgovor zašto su mali dioničari isključeni im baš i nije naročito jak… aali prolazi, ipak prolazi, neću ima jako zamjeriti (jer nisam mali dioničar, da jesam … možda bi me i više diralo) no i dalje tvrdim da bi bilo puno puno ljepše da su se potrudili omogućiti svima sudjelovanje, bez obzira što se 99 % ovih najmanjih dioničara ne bi odazvalo (u skladu sa gornjim natpisima 680 vs. 700 kn) ali iz prinicpa bi trebalo ostaviti im mogućnost da se odazovu, i taj prinicp da su se potrudili se mogao ispoštovati. Ipak to nije tako skupo i komplicirnao i naravno da bi se (uz skromnu naknadu) moglo to vrijeme dok procedura ne završi premostiti kratkoročnim kreditom… Neki principi bi se ipak trebali poštivati, radi principa samoga. On je sad ovdje bio previše pragmatičan na stvari na kojoj nije baš jasno da treba biti 100 % pragmatičan, ja bih bio ovdje principijelan, a pragmatičnost ima svoja druga područja na kojima se ispoljava (za čega pohvale) ali i eto savjet za ubuduće malo više držanja do nekih principa/ideala.
[/quote]

Lynx, svašta si kazao, a zapravo ništa konkretno.

Pročitaj Hanfin i ZSE pravilnik.
Procedura u slučaju uključenja "malih dioničara" jest skuplja ( neznantno), ali vremenski otežava cijelokupan proces realizacije transakcije koja je neophodna za financiranje kupnje DK-e.

Srdačan pozdrav
[/quote]

Nema razloga za nervozu. Svima nam je jasno da je to dopušteno i da je to u skaldu s regulama. Lynks samo postavlja pitanje da li je to fer, da li je u redu sa stanovišta nekih drugih principa i ideala.
ATGR nije tvrtka koja se opravdava pravilnicima, a siguran sam da to ne bi napravili niti ovaj puta. Trebala je lova, trebala je brzo i trebala je uz najmanji mogući trošak. Kupujmo na burzi uz diskont 🙂

Nije stvar u tome je li bilo sve po zakonu. Naravno da jest. Preveliki su oni profesionalci a da bi išli mimo zakona. Zakon je manjkav, ali takav je kakav je. Pitanje je je li dokapitalizacija izvedena pošteno. I Lynx je priznao da nije sve baš najpoštenije urađeno u ovom slučaju. A pitanje poštenja je jako važno, jer ako se Emil sad ponio ovako, tko kaže da neće i drugi put i da to neće biti na štetu malih, kao u slučaju Jadranske banke?
Pitanje IPO-a je prožvakano, ali nije besmisleno u ovom kontekstu jer se i u njemu ogleda odnos prema malim dioničarima koji je od početka dvojben. Kad mu je trebala lova od malih onda ih je zvao da sudjeluju i imao je vremena za IPO. Sad odjednom zbog žurbe ne stigne pripremiti sve. Priča za malu djecu. Zanimljivo je da je Emil malima uvalio svoje dionice po 900 kuna, a sad tim istim novcem vrši dokapitalizaciju po 700. Tko je tu pušioničar? Mislim da je jasno tko.
Ako se Emil u dokapitalizaciji ponio prema malim dioničarima kao da ih ni nema, zašto bi mali uopće ostali u vlasničkoj strukturi kompanije? To je ključno pitanje. Kakva je ovdje perspektiva za male? Kako ono kaže Buffet: Nikad s nepoštenom upravom nisam sklopio dobar posao. Tako nekako.
Ali ni ja nemam ATGR, pa je ovo samo naklapanje…

IPO je bio prvorazredna pljačka. Emil je oportunistički iskoristio priliku tog trenutka i preskupo prodao dionice malim dioničarima. To je primjer za udžbenike, primjer na kojem bi se studente trebalo poučavati kako se rade IPO-i. Ali to ne amnestira male dioničare od vlastite odgovornosti prema kupovini te dionice.

Jel uopće čitaš svoje postove dok ih pišeš?
ATGR od IPO -25% (+ dividende), Crobex -65%. Mogu mu dić spomenika ako su kupili na IPO i držali cijelo vrijeme.

Što napadate čovjeka bezveze? Stoji sve što je rekao.
Nema smisla gledati stvari na taj način koliko je koja dionica pala, jer oni koji su kupili HT nisu izgubili ništa…
Poanta je da je dijelu dioničara uskraćeno pravo koje drugi uživaju. To jednostavno nije fer.

šta i ja sam kupio na ipo-u i šta imam od toga- za sada NIŠTA baš ništa , kupio po 925 ako se dobro sjećam i dobio 2 puta dividendicu od par kunica, ništa jebote ništa. al kupio sam i ht na kojem sam u debelom plusu a i magmu koja ništa nije dala kao i ovo s…. ali sad će neki reći da ne stavljam magmu i ovo u isti koš ali meni su isti jer ništa nisam zaradio ni na jednom ni na drugom

Jel uopće čitaš svoje postove dok ih pišeš?
ATGR od IPO -25% (+ dividende), Crobex -65%. Mogu mu dić spomenika ako su kupili na IPO i držali cijelo vrijeme.
[/quote]

HT od IPO-a -2% +dividende + nagradne dionice….Krasno su se usrećili ti koji su kupovali po ponuđenoj cijeni….Da li je to moralno ili ne, to zavisi od čovjeka do čovjeka…Po meni i mojem viđenju morala nije….
Sad pljačka broj 2, za male dioničare…Nemaju pravo sudjelovat u dokapu….Obit će mu se to u glavu…

New Report

Close