Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATGR | 51,00 | 13.413 | 263 | 51,00 | 52,00 | 0,00% |
Izvješće o razlozima za isključenje prava prevenstva pri upisu novih dionica
http://www.atlantic.hr/hr/news?group=mediji&id=296
Srdačan pozdrav
Ovo je radila i Ingra (još dok je dobro stajala) i tada sam na njenom topicu napisao da dokapitalizacija po cijeni većoj od tržišne nema smisla. Naravno, da je bilo onih koji su pisali da će dokap glatko proći, neću o njima sami će se prepoznati…
I sada istu stvar rade oni….
Zašto, ali zašto bi netko platio novu dionicu 700 kn, kad je na burzi može kupit po 680 ???
pa pravo na kupnju imaju samo odabrani (oni očito imaju neki drugjavascript:__doPostBack(‘ctl00$ctl00$TopLevelContent$ContentPlaceHolder1$PostList1$NewPost1$lbNewPost’,”)i dil).
Zašto, ali zašto bi netko platio novu dionicu 700 kn, kad je na burzi može kupit po 680 ???
zato što ne može željenu količinu dionica kupiti po 680 kn, jer kada bi krenuo tolike dioncie kupovati brzo bi cijenu podignuro PREKO 700 kn, pa mu ovako naravno ispadne jeftinije i zapravo jedino moguće (obzirom na likvidnost…). A neki čak niti ne mogu kupovati na burzi po bilo kojoj cijeni jer bi došli u obvezu podnošenja ponude za preuzimanje a za što ipak nemaju dovoljno novca…
P.S. Izgovor zašto su mali dioničari isključeni im baš i nije naročito jak… aali prolazi, ipak prolazi, neću ima jako zamjeriti (jer nisam mali dioničar, da jesam … možda bi me i više diralo) no i dalje tvrdim da bi bilo puno puno ljepše da su se potrudili omogućiti svima sudjelovanje, bez obzira što se 99 % ovih najmanjih dioničara ne bi odazvalo (u skladu sa gornjim natpisima 680 vs. 700 kn) ali iz prinicpa bi trebalo ostaviti im mogućnost da se odazovu, i taj prinicp da su se potrudili se mogao ispoštovati. Ipak to nije tako skupo i komplicirnao i naravno da bi se (uz skromnu naknadu) moglo to vrijeme dok procedura ne završi premostiti kratkoročnim kreditom… Neki principi bi se ipak trebali poštivati, radi principa samoga. On je sad ovdje bio previše pragmatičan na stvari na kojoj nije baš jasno da treba biti 100 % pragmatičan, ja bih bio ovdje principijelan, a pragmatičnost ima svoja druga područja na kojima se ispoljava (za čega pohvale) ali i eto savjet za ubuduće malo više držanja do nekih principa/ideala.
Ovo teorija koju spominje kolega Lynx-a je bila prisutna i na topicu Ingre kad sam pisao da dokap neće proći…..
No, ako je tako, zašto onda taj kojem treba toliko dionica (vjerojatno fond) ne kupuje sad ovu količinu ispod 700 kako bi si smanjio ulaz ???
Naime, burza nije ništa drugo nego plac. Ako ja dođem na plac kupiti 10.000 jaja po cijeni od 1 kn/kom, sasvim sigurno ću pokupovati prvo ona koja se daju za 0,8 kn/kom…
zato što ne može željenu količinu dionica kupiti po 680 kn, jer kada bi krenuo tolike dioncie kupovati brzo bi cijenu podignuro PREKO 700 kn, pa mu ovako naravno ispadne jeftinije i zapravo jedino moguće (obzirom na likvidnost…). A neki čak niti ne mogu kupovati na burzi po bilo kojoj cijeni jer bi došli u obvezu podnošenja ponude za preuzimanje a za što ipak nemaju dovoljno novca…
P.S. Izgovor zašto su mali dioničari isključeni im baš i nije naročito jak… aali prolazi, ipak prolazi, neću ima jako zamjeriti (jer nisam mali dioničar, da jesam … možda bi me i više diralo) no i dalje tvrdim da bi bilo puno puno ljepše da su se potrudili omogućiti svima sudjelovanje, bez obzira što se 99 % ovih najmanjih dioničara ne bi odazvalo (u skladu sa gornjim natpisima 680 vs. 700 kn) ali iz prinicpa bi trebalo ostaviti im mogućnost da se odazovu, i taj prinicp da su se potrudili se mogao ispoštovati. Ipak to nije tako skupo i komplicirnao i naravno da bi se (uz skromnu naknadu) moglo to vrijeme dok procedura ne završi premostiti kratkoročnim kreditom… Neki principi bi se ipak trebali poštivati, radi principa samoga. On je sad ovdje bio previše pragmatičan na stvari na kojoj nije baš jasno da treba biti 100 % pragmatičan, ja bih bio ovdje principijelan, a pragmatičnost ima svoja druga područja na kojima se ispoljava (za čega pohvale) ali i eto savjet za ubuduće malo više držanja do nekih principa/ideala.
[/quote]
Lynx, svašta si kazao, a zapravo ništa konkretno.
Pročitaj Hanfin i ZSE pravilnik.
Procedura u slučaju uključenja "malih dioničara" jest skuplja ( neznantno), ali vremenski otežava cijelokupan proces realizacije transakcije koja je neophodna za financiranje kupnje DK-e.
Srdačan pozdrav
Pitaj Emila 😉 On je rekao da će on sudjelovati (i on ne može drugačije nego ovako), EBRD je rekla isto, mirovinski fondovi su odmah dignuli galamu da se ne smije njih isključiti da žele i oni… Dakle i to sa znatnim sredstvima žele sudjelovati. Tako da ne vidim gdje može biti problem u vezi prolaska.
Lynx, svašta si kazao, a zapravo ništa konkretno.
Pročitaj Hanfin i ZSE pravilnik.
Procedura u slučaju uključenja "malih dioničara" jest skuplja ( neznantno), ali vremenski otežava cijelokupan proces realizacije transakcije koja je neophodna za financiranje kupnje DK-e.
Srdačan pozdrav
Što nije konkrento?
Jasno i glasno sam rekao: "Ne odobravam izbor zakonske mogućnosti za isključivanje manjinskih dioničara jer etički nije u redu, iako pravno je. Međutim, kadar sam oprostiti ovaj puta jer shvaćam njihov položaj."
Rekao sam da shvaćam koje je to "otežavanje" ali da su htjeli da su mogli izabrati teži i skuplji put (radi "prinicpa").
Nikakv problem nije imati na vrijeme potrebna financijska sredstva i u tom drugom slučaju (može se dignuti kratkoročni kredit za to razdoblje) samo što to dodatno košta i time "poštivanje principa" ispadne u konačnici ipak skupo (u svakom slučaju se može očekivati viši trošak kamata na kredite za premošćivanje vremena, nego li što će se malih dioničara odazvati i uplatiti dokap) pa bi pragmatičan čovjek kao Emil zaključio "čemu bacati novce? Znamo da se neće odazvati, a frima da troši tolike novce da im se da to pravo koje oni 99,99 % da neće iskoristiti?".
Ja samo želim reći da ovdje možda nije trebalo tako odlučiti nego ipak "baciti novce" samo zato da se može reći da su svi imali jednake mogućnosti. To je stvar što više cijeniš, ovu "uštedu" ili onaj "ideal" (a zar ideal ima cijenu?)
Ali u svakom slučaju ok. Kada sam ja "oprostio", naravno da će i svi ostali (jer ljudi obično ne gledaju i takve "detalje" kao ja) pa Atlatic grupa ovim postupkom ništa ne gubi na reputaciji a stvarno uštedi neke novce.
P.S. Post prije ovoga je odgovor flyer-u, možda se ne vidi jer nisam citira.
[/quote]
Emilovo opravdanje je jadno. Koliko bi se izgubilo vremena da se provede dokapitalizacija koja bi uključila male dioničare? Mjesec do dva? Siguran sam da ta dva mjeseca ne igraju nikakvu ulogu u isplati Droge-Kolinske. S vlasnicima se mogao dogovoriti neki kraći poček plaćanja. Ovo mi miriše na još jednu Emilovu pljačku malih dioničara.
A kad je molim vas lijepo ovdje netko opljačkao male dioničare??
Nikad prije. Ovo je prvi puta da se događa nešto što bi se moglo zamjeriti, ali ipak u stvarnosti je činjenica da se većina ne bi odazvala pa im dođe na isto. Problem je samo ako ima netko tko se ipak bi odazvao pa mu je to uskraćeno.
@MyMoon
A kad je molim vas lijepo ovdje netko opljačkao male dioničare??
Nikad prije. Ovo je prvi puta da se događa nešto što bi se moglo zamjeriti, ali ipak u stvarnosti je činjenica da se većina ne bi odazvala pa im dođe na isto. Problem je samo ako ima netko tko se ipak bi odazvao pa mu je to uskraćeno.
IPO je bio prvorazredna pljačka. Emil je oportunistički iskoristio priliku tog trenutka i preskupo prodao dionice malim dioničarima. To je primjer za udžbenike, primjer na kojem bi se studente trebalo poučavati kako se rade IPO-i. Ali to ne amnestira male dioničare od vlastite odgovornosti prema kupovini te dionice.
Htio sam sam samo reći da on nije nikakva moralna vertikala od koje bi se mogao očekivati pošten odnos prema malim dioničarima, pa ne znam čemu sad odjednom čuđenje.