Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATGR | 51,50 | 824 | 16 | 51,00 | 52,50 | -1,90% |
nikako ne mogu razumjeti neke koji misle da bi netko Emil ili njegov stari ili ja ili bilo tko od uvaženih kolega forumaša trebao nešto svoje prodati nekome nešto SVOJE ispod cijene.
Ako ste poduzetnici – da li prodajete svoju robu ili usluge ispod najveće cijene koju možete postići. Ili još jasnije, ako iznajmljujete stan, da li pokušate postići najbolje uvjete ( ne samo cjenovno, nego i glede boniteta, ozbiljnosti, urednosti i slično samog najmodavca ).
Idemo dalje- Ako prodate bilo što, da li se grizete kad sutra vidite da ste to mogli prodati bolje, ili da li vas malo ždere ako netko drugi isto to sutra uvali 40% više?
AKo ste zaposlenik, radite za plaću. Da li bi svoj rad bili spremni dati nekome ispod cjene? Pretpostavljam da vam je cilj za svoj rad postići najbolju moguću vrijednost ( cjenu, uvjete rada, možda i službeni auto, duži odmor itd ).
I najgore-zamislite da poklonite nešto, ili svjesno date uz diskont nekome tko bi to trebao koristiti za sebe, o ovaj proda i ostvari na tome dobit. Da li bi vas tad grizla pomisao da ste izigrani?
Dajte shvatite već jednom IPO je ništa drugo nego ponuda na prodaju dionica. KOd HT-a još ste mogli imati neku priču tipa, sve je to bilo naše, sve smo mi to stvarali u socijalizmu, sve smo mi to platili kad smo skupim markama plaćali uvođenje priključaka i izgradnju infrastrukture…pa sad treba nama raji ) dati neki diskont.
Ali EMil je prodavao nešto što je sam izgradio, na čemu je radio godinama, što je stvorio, nismo mu mi dali lovu ( osim dobrovoljno, jer smo kupovali proizvode koje je distribuirao ) nije bio monopolist kod kojeg smo morali nešto kupiti ( kao HT ) i zašto bi on onda nešto svoje pokloni meni ili vama?
Prodao je najbolje što je mogao, u zadnjem trenutku, uzeo nam je lovu i svaka mu čast.
Nitko me nije tjerao da idem upisivati, plaćati, k vragu i na kraju držati te dionice. Nitko me nije tjerao da dokupim kad je padalo, niti da sad kad je na dnu čekam.
Tko to ne razumije, ne razumije bit poduzetništva, osnove trgovanja a bojim se da ne razumije ni prirodu burze. Ili je ispao iz Alana Forda pa kupuje skupo da bi prodao jeftino 🙂
Nemojmo plakati nad prolivenim mlijekom, sami smo kupili, kladim se da većina nas ( ja prvi priznam da nisam ) nije pročitala prospekt od početka do kraja, već smo uletili u euforiji, očekujući veliku zaradu na kratak rok. I naletili na šišač.
U stvari, sad kad još razmišljam o tome, siguran sam da se Emil grizao nakon IPO-a kad je vidio da je potražnja bila toliko puta viša od ponuđenog broja dionica: To je znak da je cjena postavljena ( u tome trenutku ) prenisko. Sigurno mu je prošlo kroz glavu "…k vragu, mogao sam podići još 20% i opet bi sve bilo upisano, koliko love sam bacio, koliko sam mogao još akvizicija napraviti s time…".
Da sam na njegovom mjestu, ja bih bio ljut na savjetnike koji su predložili tu cijenu.
@picman
I ja sam uletio na IPO-u makar nisam vjerovo u tu cijenu ni sekunde i pretpostavljo sam
da će se urušiti pa s toga nisam ni dodatno kupovo prvih dana da podebljam poziciju….
ti kažeš svaka čast a ja kažem nije bila realna cijmena i ušo sam u rizik, na kraju se
to pokazalo točnim…..ti kažeš da može žalit da nije i skuplje prodo, a ja kažem mogo je
još veće budale napravit od malog do krupnpog kapitala…..
Konačno! Pojavili se i oni koji su protiv ove dionice. "Distribucijska dionica" će neko vrijeme imati svoje oponente i to me jako veseli. Samo bi molio da pišete argumentirano te da se "tučemo" argumentima a ne spamanjem teme. To nikome nije u interesu. Izgleda da će ova tema neko vrijeme biti dosta živa na radost forumaša i dioničara koji čitaju ovaj forum. A "prevarenima" je bolje da se obrazuju nego da ih varaju na burzi. I ja sam u minusu na ovoj dionici kao i na nekim drugim dionicama ali sam si za to sam kriv. I zato… Kupujte Atlanticovo i nema straha…
Nisam ja protiv al samo nek se zna kakvu su perfidnu i pokvarenu igru odigrali
na vrhuncu euforije i povrata viška love od ht-a prodajući na IPO-u po 935 kn…..
to niko nemre negirat i finito….mnogi to zovu opravdanim mudrim poslovnim
potezom a ja to zovem drukčije kako i priliči…..
[/quote]
Slažem se da je cijena bila visoka, čak previsoka i da su igrali nekorektno i pokvareno. Iskoristili su priliku i uvalili dionice po znatno višoj cijeni od realne. Ali, svatko je u to ulazio dobrovoljno i bez prisile. Ja nisam sudjelovao u javnoj ponudi, kasnije sam se uključio i već pristojno gubim. A za to sam si sam kriv. Ipak, moje dionice neće vidjet, nema šanse da ih prodam u narednih 10 godina, a nakon 10 godina ću valjda biti u plusu pa ću moći izači sa pristojnom zaradom. Ova dionica mi je okosnica portfolia i tako će ostat. Planovi se ispunjavaju, firma raste u svakom pogledu, a valjda će uskoro i dionica. A da je 935 bilo previše, stvarno je bilo i to se može zvati svakakvim imenom pa u tom pogledu apsolutno dijelimo mišljenje.
[/quote]
Kolika je trebala biti cijena u IPO ?
@Picman
Nemoj zaboraviti da je Emil mogao staviti max. IPO cjenu od 960 kn ali nije, mislim da sam negdje pročitao da je to njegov dar dioničarima.
Evo daška optimizma za imatelje atgr.
Srećko Nakić, potpredsjednik za diviziju Distribucija u Atlantic Grupi: "Usprkos krizi, očekujemo rast potrošnje na HoReCa tržištu"
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=66767
ovdje neki ljudi misle da su bogom dani i da MORAJU zaraditi na IPO-u ATGR-a ili općenito na dionicama.Nikoga Emil ili vlada ili bilo tko drugi nije tjerao ili na bilo koji način prisiljavao da kupuje dionice na IPO-u ili na burzi .Cijenu određuje samo ponuda i potražnja,sve ostalo od dobiti,ispunjavanja prospekta,stanja na tržištu može samo posredno utjecati na cijenu neke dionice ali ne mora.Šta bi rekli da je cijena na IPO-u bila 400 kuna i da je ATGR izgubio neke ugovore o distribuciji,da su imali problema u proizvodnji ili da su potpisali neke loše ugovore i da je došlo do propasti i stečaja.Tko bi onda bio kriv.Uz dužno poštovanje svatko tko je kupio dionicu na IPO a mislio je da ona toliko ne vrijedi nije baš čist.Kao da posudite nekom novce i znate da će vam vratiti puno manje,da li bi to napravili.Poanta je u tome da sa dionicama nikad niste sigurni ali isto tako da svatko treba stati iza svoje odluke a ne kriviti nekog drugog za svoje eventualne promašaje.Ova dionica za sada ima jako lijepu budućnost a kako će se stvari razvijati ostaje nam da sačekamo i vidimo.
ovdje neki ljudi misle da su bogom dani i da MORAJU zaraditi na IPO-u ATGR-a ili općenito na dionicama.Nikoga Emil ili vlada ili bilo tko drugi nije tjerao ili na bilo koji način prisiljavao da kupuje dionice na IPO-u ili na burzi .Cijenu određuje samo ponuda i potražnja,sve ostalo od dobiti,ispunjavanja prospekta,stanja na tržištu može samo posredno utjecati na cijenu neke dionice ali ne mora.Šta bi rekli da je cijena na IPO-u bila 400 kuna i da je ATGR izgubio neke ugovore o distribuciji,da su imali problema u proizvodnji ili da su potpisali neke loše ugovore i da je došlo do propasti i stečaja.Tko bi onda bio kriv.Uz dužno poštovanje svatko tko je kupio dionicu na IPO a mislio je da ona toliko ne vrijedi nije baš čist.Kao da posudite nekom novce i znate da će vam vratiti puno manje,da li bi to napravili.Poanta je u tome da sa dionicama nikad niste sigurni ali isto tako da svatko treba stati iza svoje odluke a ne kriviti nekog drugog za svoje eventualne promašaje.Ova dionica za sada ima jako lijepu budućnost a kako će se stvari razvijati ostaje nam da sačekamo i vidimo.
Ljudi kupuju dionice i sudjeluju u IPO samo iz razloga da zarade.
Oni koji su sudjelovali u IPO ATGR izgubili su.
Usprkos krizi, očekujemo rast potrošnje na HoReCa tržištu
Recesija i kriza koje drmaju globalnim tržištem neizbježno će se odraziti i na poslovanje turističke djelatnosti, a kroz nju i na niz drugih proizvođača i djelatnosti koje su uključene u HoReCa kanal.
piše Antonija Knežević
antonija.knezevic@liderpress.hr
Istodobno, prema procjenama ugostitelja i hotelijera, Zakon o zabrani pušenja koji stupa na snagu ovog proljeća mogao bi utjecati na smanjivanje obujma poslovanja, pa posljedično i na njihove poslovne rezultate. Svi ti izazovi mogli bi utjecati na smanjenje broja turista i predstavljaju velike izazove s kojima će se u 2009. godini morati suočiti svi subjekti na hrvatskom tržištu hotela, restorana i kafića. Kako se nositi s tim izazovima te koliki bi mogao biti njihov negativni utjecaj na HoReCa tržište? Odgovor na ta pitanja potražili smo od Srećka Nakića, potpredsjednik za diviziju Distribucija u Atlantic Grupi, koja je tijekom prošle godine sklopila ugovore o distribuciji TDR-ovih cigareta i Nescaféa za HoReCa tržište i tako najavila intenzivniji ulazak u taj segment prodaje.
• Koliko će se prema vašem mišljenju pad turističke potrošnje zbog ekonomske krize odraziti na HoReCa tržište u Hrvatskoj?
– Očekivani pad turističkog prometa sigurno je u direktnoj vezi s HoReCa tržištem. No, Hrvatska ima priliku biti manje pogođena takvim očekivanjima s obzirom da su turisti koji posjećuju našu zemlju u najvećoj mjeri iz susjednih zemalja te će kao takvi najprije odustajati od tzv. ‘long-haul’ destinacija, a zbog još kvalitetnijih prometnica u sezoni 2009. moći će stići k nama još brže i jeftinije. Uvjet za takav razvoj situacije su i cijene turističke ponude kako u smještaju tako i u cijenama izvanpansionske potrošnje.
Zabrana pušenja utjecat
će na HoReCa kanal
• Iako bi zbog neradne nedjelje mogla rasti prodaja cigareta u kafićima, s druge bi strane zbog zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima prodaja drugih artikala mogla znatno pasti. Barem tako najavljuju ugostitelji. Kakve su vaše procjene?
– Mislim da nas čeka znatan razvoj. Ne govorim o ovoj, kriznoj godini, već o duljem razdoblju, od pet do deset godina. Vjerujem da ovu državu u ugostiteljsko-turističkom dijelu čeka veliki razvoj. Samim time, koliko god će zabrana pušenja utjecati na to da će ljudi manje boraviti u kafićima, s druge će se strane povećati potrošnja zbog rasta standarda, povećanja broja ljudi koji odlaze u ugostiteljske objekte, tranzita… U Hrvatskoj je još mnogo prostora za rast toga kanala i mi još nismo dostigli neku zavidnu razinu. Turistička sezona traje 30 dana. S druge strane, imamo dobar dio zemlje gdje ljudi od travnja do početka studenoga veći dio vremena provode na terasama kafića, gdje će se smjeti pušiti. Dakle, nisam pesimističan, jer vjerujem da će se s vremenom to kompenzirati kroz rast standarda.
• Koliko predviđate da bi HoReCa tržište u Hrvatskoj moglo rasti u 2009. godini i hoće li rasti, s obzirom na ekonomsku krizu?
– Rast Atlantic Grupe na HoReCa tržištu u 2009. godini trebao bi dostići dvostruku vrijednost u odnosu na 2008. godinu i mislim da svojim primjerom na određen način pokazujemo i put kojim bi usprkos ekonomskoj krizi potrošnja na HoReCa tržištu mogla rasti. Konkretno to znači daljnje proširenje ponude ugostiteljskih objekata i na asortiman koji ne podrazumijeva samo alkoholna i bezalkoholna pića. Italija je izvrstan primjer tržišta u kojem ugostitelji nude široku ponudu slanog i slatkog snacka, sendviča, sladoleda itd. te na takvom asortimanu ostvaruju znatan dio svojih ukupnih prihoda. Dobar primjer je i Slovenija, u kojoj ugostitelji u pravilu u asortimanu imaju žvakaće gume jer su svjesni da su zajedno s Hrvatskom među vodećim zemljama prema konzumaciji, a bez obzira na već dulju zabranu pušenja slovensko HoReCa tržište ima pet puta veći udio u ukupnoj prodaji cigareta nego u Hrvatskoj, jer je tamo mnogo veća prisutnost cigareta u kafićima. Ne treba zaboraviti da dobar dio tih artikala po
Ma nije pitanje kolika je cijena trebala biti u IPO-u, pravo pitanje je tko su majstori (a znamo tko su!!) koji su umjetno napuhali potražnju sa lovom budućih umirovljenika. Pitanje je tko je toj gospodi (i damama) radio analizu o isplativosti ulaska u ATGR po 935. Zbog njihove nesposobnosti i pokvarenosti cijena je bila takva kakva je i normalno da je to Emil nogao uvaliti po 935. JEDNA VELIKA SRAMOTA ZA MIROVINSKE FONDOVE I HANFU! A malih pohlepnih ulagača koji nemaju pojma o burzi mi uopće nije žao.
Da se nebi netko lovio za ovih 935, cijana je mogla a i trebala biti max. navedena u prospektu s obzirom na potražnju. Znači 960 i kao takva je trebala ići u analizu, ali valjda mirovinci znaju… Jadni budući umirovljenici, tko im upravlja sa lovom…
Što ti misliš Zvrc koja će biti cjena ATGR ili Ingre kod koje su mirovinci ulazili po 55 000kn za 10 godina. Ja mislim da će biti najmanje 5 puta viša nego danas. Mirovinski fondovi imaju ono šta nama malim ulagačima fali, a to je strpljenje. Oni mogu čekati 10,15 godina i ne moraju brinuti za isplate udjela, i automatski su s time u prednosti