Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATGR | 51,50 | 824 | 16 | 51,00 | 52,50 | -1,90% |
Cijena ATGR i danas ide dalje.
To je sasvim očekivano nakon što su se paničari i početnici iskrcali.
Ako po tebi WACC nije veci od 8% onda ovo vrijedi i 1300. Jer WACC je stopa diskontiranja, sto veci to je manja vrijednost enterprise valuea. Daj se ne pokopovaj. Sta small fish kaze, nisam vidio taj post. Znaci, po tebi ako firma ne isplacuje diidende vec sve ide u retained earnings nemoze se izracunati cost of equity. A sta je onda beta, sta je onda risk free rate, sta je onda risk premium?? Sve se da napraviti..
Pa nečemo valjda diskont na dionici sa P/E preko 40 određivati sa risk free rate…ipak treba koji postotak više…
A po tebi koliki je risk premium kada je dionica pala od samog početka…
Šta si mislio sa betom, beta mjeri korelaciju neke dionice u odnosu na index, trenutna korelacija je of course pozitivna jer se cijelo tržište korigiralo, no tako treba biti i u budućnosti, no i beta je manji od 1…
Neznam ja dal se mi razumijemo…
da prekinem ovo prpiranje,
ja sam kupio prvi dan nešto malo, al po 850,
pa sam planirao jos nize nadokupit, al nisam….
i sad ako za mjesec dana sve prodam za cijenu iz IPO-a,
ja sretan[rolleyes][lol]
To small fish:
Ok, kuzim od cega polazis, veci risk premium jer jest, istina je da se tu prodaje 5 year plan, ne sutra.
Ok, slazem se da bi se to tako moglo gledati.
Ali risk premium zato sto je dionica pala nema veze, gledaj risk premium ako im izvjesce bude malo kvrgavo a cijenu na burzi, to nema veze.
Dobro uglavnom mislis da treba biti veca diskontna stopa i ne vjerujes prospektu.
To su rasprave Sampras, a ne tvoje trkeljanje.
Slazem se da je 8.5% diskonta malo premalo, no ja ga takodjer nebih stavio na 15%, to je zaista previse..
sto se tice prospekta, ja im vjerujem i mislim da mogu biti puno bolji od toga.
I to je to.
JA im vjerujem i mislim da cijena nije skupa, vi ne vjerujete i to je to.
Dosta je glupe rasprave up i down.
Radije da kupimo po jednu cedevitu ili Multipower cokoladice (zasta su dobre) i to je to..
Da li Burza radi i u ponedjeljak ili je ovo zadnji dan ove godine,pa u l6 sati možemo podvući crtu pod 2007.?[rolleyes]
To small fish:
Ok, kuzim od cega polazis, veci risk premium jer jest, istina je da se tu prodaje 5 year plan, ne sutra.
Ok, slazem se da bi se to tako moglo gledati.
Ali risk premium zato sto je dionica pala nema veze, gledaj risk premium ako im izvjesce bude malo kvrgavo a cijenu na burzi, to nema veze.
Dobro uglavnom mislis da treba biti veca diskontna stopa i ne vjerujes prospektu.
To su rasprave Sampras, a ne tvoje trkeljanje.
Slazem se da je 8.5% diskonta malo premalo, no ja ga takodjer nebih stavio na 15%, to je zaista previse..
sto se tice prospekta, ja im vjerujem i mislim da mogu biti puno bolji od toga.
I to je to.
JA im vjerujem i mislim da cijena nije skupa, vi ne vjerujete i to je to.
Dosta je glupe rasprave up i down.
Radije da kupimo po jednu cedevitu ili Multipower cokoladice (zasta su dobre) i to je to..
Kolega Small_Fish te rasturio na proste faktore i pokazao ti da on ima više znanja u malom prstu od tebe, a što se tiče mene ja sam ti već davno priznao da imaš više znanja od mene pa ne vidim razlog tvom podrugivanju, ja znam manje od tebe ali to nije razlog da ne mogu sudjelovati u raspravi i iznjeti svoj stav, jer to je samo moj stav isto kao i tvoj a nijedan ne mora biti točan.
Kada bi ti znao o cemu ja i small fish pricamo nebi govorio da je tvoj WACC 8% a moj 10% pa meni vise vrijedi.
A to da me rasturio, znaci kaad ja kazem da ga kuzim kako radi onda me rasturio.
Gle, 15% diskonta je pre pre previse.
Govorimo o petogodisnjem planu.
Da se nadovežem na raspravu.
Smisao diskontne stope je taj da bude nerizična.
Ono što je u pravilu nerizično jesu državne 10 godišnje obveznice. Zato jer država garantira tu stopu i u pravilu nema rizika da neće biti isplaćene. No u slučaju, koji trenutno vrijedi, kad su kamate preniske ne možete diskontirati po toj stopi jer nećete dobiti dobar rezultat, uzima se neka druga prihvatljiva stopa držeći se teorije da bude nerizična kako bismo bili sigurni da će nam rezultat biti dobar.
Po meni, i mnogi priznati investitori, kao nerizičnu stopu uzimaju prosječnu dugogodišnju stopu rasta tržišta od 10%.
Sve preko 12 nema smisla. Iz osnovnog razloga što su previsoke, dugoročno nerealne, a dionički investicijski fondovi Vam jedva i garantiraju tu stopu prinosa, a i oni su već sami po sebi rizična kategorija.
Normalne stope diskontiranja bi bile između 8 i 10. Donja granica od 8 ne bi bila primjerena za naše tržište jer smo mi ipak rastuće tržište. Stope koje su bliže gornjoj granici od 10 su ipak prihvatljivije.
Također u donju krajnost ispod 8 također ne treba ići, jer opet neće dati realan rezultat, a oročenje u bankama se već kreće do 6%.
Mislim, da zapravo ne bi trebalo biti dileme oko stope.
Dileme i problemi su negdje drugdje, o čemu sam, djelom i pisao na forumu fundamentalna analiza.
Pozdrav
Bravo, da je vise ovakvih kvalitetnih komentara..
Da se nadovežem na raspravu.
Smisao diskontne stope je taj da bude nerizična.
Ono što je u pravilu nerizično jesu državne 10 godišnje obveznice. Zato jer država garantira tu stopu i u pravilu nema rizika da neće biti isplaćene. No u slučaju, koji trenutno vrijedi, kad su kamate preniske ne možete diskontirati po toj stopi jer nećete dobiti dobar rezultat, uzima se neka druga prihvatljiva stopa držeći se teorije da bude nerizična kako bismo bili sigurni da će nam rezultat biti dobar.
Po meni, i mnogi priznati investitori, kao nerizičnu stopu uzimaju prosječnu dugogodišnju stopu rasta tržišta od 10%.
Sve preko 12 nema smisla. Iz osnovnog razloga što su previsoke, dugoročno nerealne, a dionički investicijski fondovi Vam jedva i garantiraju tu stopu prinosa, a i oni su već sami po sebi rizična kategorija.
Normalne stope diskontiranja bi bile između 8 i 10. Donja granica od 8 ne bi bila primjerena za naše tržište jer smo mi ipak rastuće tržište. Stope koje su bliže gornjoj granici od 10 su ipak prihvatljivije.
Također u donju krajnost ispod 8 također ne treba ići, jer opet neće dati realan rezultat, a oročenje u bankama se već kreće do 6%.
Mislim, da zapravo ne bi trebalo biti dileme oko stope.
Dileme i problemi su negdje drugdje, o čemu sam, djelom i pisao na forumu fundamentalna analiza.
Pozdrav
Ajde, ako cemo raspravljat ovo sto si napisao vrijedi za wacc, sto se tice required return za capital, 10% je najcesce premalo i prosjecno 12% puno bolje zvuci i realnije (mozemo to i dokazivati [thumbsup]) , imho
Rekao sam da necu pisati na atgr, ali nisam izdrzao[wink]