Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ATGR | 52,42 | 21.439 | 409 | 52,00 | 52,50 | 0,00% |
evo jedan tvoj stari post, nisi se ništa promjenio
Recite mi zasto bi pocelo ispod 935.
Da li vam je preveliki rast firme u prospektu.
Da li ste u svom modelu koristili vecu diskontnu stopu zbog vise duga, tj. veci WACC pa vam je vrijednost 0.
Da li ste dodali cash od IPO na valuaciju.
Da li ste dodali neke stavke koje se ne koriste u poslovanju na fair value?
Da li ste uopce procitali prospekt?
Niste, samo znate gluposti pisati, vecina, cast iznimkama.
nemam, ne zelim se navikavati na jos nesto.
[thumbsup]
Opet sam navukao nekod da ukuca 2 milje na 880 a vrijedi, koliko ono ljudi, 700 kn, jel??
ukucano je i 200 milja na 930 a sad je ono koliko???
[yawn]
@ blueman:
Šta se busaš sa tim WACC-om, jel ima gdje u tom izračunu dobit? Kako određuješ cost of equity kad nema dividendi, daj ne trkeljaj gluposti i ne razbacuj se pojmovima koje i sam ne kužiš…
WACC po meni nije veći od 8%, znam da će me opet napasti jer po njemu je vjerovatno 10%, ali u tome i jest razlika što je on popušio a ja ne.
Ako po tebi WACC nije veci od 8% onda ovo vrijedi i 1300.
Jer WACC je stopa diskontiranja, sto veci to je manja vrijednost enterprise valuea.
Daj se ne pokopovaj.
Sta small fish kaze, nisam vidio taj post.
Znaci, po tebi ako firma ne isplacuje diidende vec sve ide u retained earnings nemoze se izracunati cost of equity. A sta je onda beta, sta je onda risk free rate, sta je onda risk premium??
Sve se da napraviti..
Ako po tebi WACC nije veci od 8% onda ovo vrijedi i 1300. Jer WACC je stopa diskontiranja, sto veci to je manja vrijednost enterprise valuea. Daj se ne pokopovaj. Sta small fish kaze, nisam vidio taj post. Znaci, po tebi ako firma ne isplacuje diidende vec sve ide u retained earnings nemoze se izracunati cost of equity. A sta je onda beta, sta je onda risk free rate, sta je onda risk premium?? Sve se da napraviti..
Pusti Samprasa ( multinick ), nije vrijedan toga.
Evo vidim 895kn.
A di je nestao moj post? Šta jel nepodoban?
WACC se ovdje ni neda računati jer imaju jadnjikavu dobit u odnosu na EV, tako da diskontna stpa ispada prilično mala s obzirom na broj dionica, pa tako bi trebalo uvrstiti nekakvo očekivanje povrata…što uz ovu cijenu mora biti barem 15% kako bi se diskontirao CF, a opet CF treba lijepo izračunati, a ne koristiti ovaj pun snova iželja iz prospekta…
Poštovani, nije mi namjera mješati se u vaše rasprave , kao prvo nisam dovoljno ni stručan a tu je poštovabje prema starijim kolegama .Ali ja sam u izravnom kontaktu sa Atlanticom , on je distributer robe koju moja firma proizvodi (radi se o multinacionalki), i vjerujte mi oni su tipična balkanska prčija koja se u javnosti predstavlja kao moderna kompanjia , oni su sitni lopovi kad je riječ o distribuciji – i vjerujte mi da je samo pitanje vremena (1-2 god) kada će neki od njihovih principala otići i potražiti bolju soluciju za distribuciju.To je cca 100 -160mil kn godišnje, pa ćemo onda vidjeti Emiljija , Webera i Nakića kako će to namaknuti.Nemojte me krivo shvatiti nemam je ništa protiv Atlantica, ali računanje samo fin pokazatelja bet pravog uvida u kompaniju može vas dovesti do krivih zaključaka.Nije mi namjera ispasti druker, ja te dionice nemam niti ću ih kupovati sad za sad, bit ovog posta je da budete oprezni s FI i brojkama do kojih se dođe.Unaprijed se ispričavam što sam se samo tako ubacio u raspravu,ali nisam više mogao posmatrati.Pozdrav
A di je nestao moj post? Šta jel nepodoban? WACC se ovdje ni neda računati jer imaju jadnjikavu dobit u odnosu na EV, tako da diskontna stpa ispada prilično mala s obzirom na broj dionica, pa tako bi trebalo uvrstiti nekakvo očekivanje povrata…što uz ovu cijenu mora biti barem 15% kako bi se diskontirao CF, a opet CF treba lijepo izračunati, a ne koristiti ovaj pun snova iželja iz prospekta…
Mala ribo smiri malo doživljaje.
A di je nestao moj post? Šta jel nepodoban? WACC se ovdje ni neda računati jer imaju jadnjikavu dobit u odnosu na EV, tako da diskontna stpa ispada prilično mala s obzirom na broj dionica, pa tako bi trebalo uvrstiti nekakvo očekivanje povrata…što uz ovu cijenu mora biti barem 15% kako bi se diskontirao CF, a opet CF treba lijepo izračunati, a ne koristiti ovaj pun snova iželja iz prospekta…
Decko ne pisi gluposti.
Sa 15% mozes diskontirati firme u Bosni i na Kosovu, cak i tamo ja nebi stavljao tako visoko..
Bio ko iole sto zna nesto da koristis 15% za bilo koju nasu firmu (ok, veliku vecinu) bi ti se nasmijao.
Sta nevalja sa ovim cashflowom, u cemu je problem?
PO meni uopce nije nerealan, stovise mislim da ce actuals biti bolji od budgeta.
Necemo se spustati na istu razinu kao i neki te ne zelim pisati smiri dozivljaje.
kvalitetena rasprava je najbolja rasprava, nemoramo se slagati.
15% diskont, po meni previse.
8.5% takodjer mi je malo, to sam vec i rekao.
ali valjda Stojic malo vise zna, mislim da takav covjek nebi pisao gluposti..
A sad vi kako zelite.=, mozete mu vjerovati, mozete vjerovati meni, mozete vjerovati small fishu, ali mi barem nesto pisemo a ne govorimo samo up and down.
” WACC po meni nije veći od 8%, znam da će me opet napasti jer po njemu je vjerovatno 10%, ali u tome i jest razlika što je on popušio a ja ne.
Iz ove vaše poruke je i više nego jasno da nemate ni najosnovniju predodžbu što je WACC. Što samo po sebi i ne mora biti sramota ali vi umjesto da idete negdje učiti, dolazite na forum i pravite se pametni. Jako loše. Kod mene ste izgubili kredibilitet.