ARNT (Arenaturist d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ARNT (Arenaturist d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo link

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

@xdado

Nije mi promaknulo, ali rekao bi da je ta opcija worst case scenario za slučaj da se ne skupi željenih neto 750 milijuna. Onda na taj način ubace ostatak Sugarhilla kao i prethodnih 88%, znači da ne troše sredstva iz dokapa i ne umanjuju dodatno realizaciju dokapa. Jer zašto bi inače kod namjene sredstava svugdje pisali Sugarhill kao prvu stavku? Također, ne bi se razrijedila struktura (iako nam je svejedno da li imamo 0,5% ili 0,8% jer na m se ništa ne mijenja) više nego što je već planirano. Što se mene tiče, neka slobodno to naprave i u slučaju da skupe željeni iznos ako će s druge strane efekt biti maksimalno poboljšanje uvjeta duga.

Postoji još jedna opcija, iako bi ona značila da se ne drže onog što su rekli u najavi dokapa pa ju nisam ni razmatrao ozbiljnije. Svih 2.000.000 dionica bi značilo da padaju ispod 50%, već sam napisao prije zašto mi nema smisla da to rade. PPHE bi dokapom na način da ubaci Sugarhill (čak ne treba cijeli na taj način) dobio dovoljno dionica ARNT da ostane iznad 50%. Ali to je već malo teorija zavjere, ako je uopće izvedivo, i značilo bi da u startu gube kredibilitet koji su se kroz ovakav prospekt potrudili zaraditi.

Koji mrtvi kredibilitet?

Pa oni su spremni dati dionice i po 350 kuna i očito je da ako dobiju 400 u IPO-u da mogu biti sretni da su se “preskupo” prodali, a ti si fasciniran njihovim prospektom… daj zovi u pomoć onog manipulatora s LRH pa da i on potvrdi da su oni budale jer su morali staviti barem raspon od 600 do 800 kuna!

Evo objavljen je raspon cijene za dokapitalizaciju od 400 do 500 kn. Prognoza se pokazala točnom. I dalje mislim da će cijena biti bliža cijeni od 420 kn nego cijeni od 500 kn.

Kolega, gdje? Vidim da se spominje nekakva cijena od 20kn. 🙂
Molim te pojasni. Imam je na 490 kn i cini mi se da nece ici u dobrom smjeru.
[/quote]

Kolega kjelic, bilo bi dobro da se educirate barem minimalno ako već investirate u dionice, evo da vam pojasnim ovo što pitate. Nominalna cijena je 20kn, nominalna cijena NOVIH dionica će biti 20kn, međutim nominalna cijena NIJE uvijek ista cijeni izdavanja novih dionica, pa ćete tako morati platiti između 400 i 500kn za 1 novu dionicu, koja će imati nominalnu od 20kn. Na to utječe tržišna vrijednost poduzeća te odluka postojećih dioničara koliko vrjednuju poduzeće tj. po kojoj cijeni su spremni u vlasničku strukturu primiti nove dioničare.

Stvar je kako se to računovodstveno knjiži, iznos od 20kn * broj dionica = temeljni(upisani) kapital u pasivi, dok će se ostatak knjižiti na konto KAPITALNE REZERVE pa npr. ako će cijena 1 nove dionice biti 420kn, onda će 420kn – 20kn(nominalna) = 400kn * broj dionica =kapitalne rezerve u pasivi. Na strani aktive bit će knjiženo: cijena nove dionice npr. 420kn * broj noivh dionica = NOVAC. Kasnije se taj keš koristi za vraćanje dugova, investiranje itd. to imate sve u prospektu što će raditi, ovo je vjerojatno najdetaljniji prospekt u povijesti zse (ispravite me ako griješim jer sam na zse od 2013.g.) pa bih vam savjetovao da ga barem na brzinu prođete i pročitate koje poglavlje!! Lp

Više puta sam napisao da očekujem cijenu oko/iznad 500, očito je da tako neće biti ali vjerojatno je to dobrim dijelom i zbog utjecaja na Agrokora opći sentiment na tržištu. Bez obzira što nemaju veze s tim osim što uzimaju neku robu od njih, ali ovdje nebitno.
Ako će stvarno ići po 421 po koliko je Sugarhill ubačen unutra onda je to po meni jako dobra prilika jer se ne plaća nikakva premija u odnosu na dokap većinskog vlasnika, a u međuvremenu su stvari postale puno jasnije. Stojim i dalje iza svega što sam pisao, ništa se u biznisu Arene zbog Agrokora nije promijenilo. Turisti i dalje dolaze, i to u još većem broju kao što vidimo po zadnjim brojkama. Samo loš tajming.

@VauVau

Ne znam koji je vaš problem, ali:
• Zadnjih desetak stranica ove teme koliko pišem o ARNT nikada nisam rekao da je ARNT jeftina (nije ni skupa), ali vi nam slobodno dajte svoj izračun i objasnite svojih 350 kuna
• Nigdje nisam nikakvu cijenu spominjao već sam objašnjavao kakve se promjene događaju izlaskom Goldman Sachsa, te koji se utjecaj i efekti mogu očekivati kako jednokratno tako i u budućnosti. Glavni razlog je što još uvijek ne znamo iznos dokapa i što sve od planova u konačnici ide u ralizaciju.
• Više puta sam naglasio kako trenutna cijena ne nudi značajan diskont već da se radi o klasičnoj growth priči koja će uslijediti nakon planiranih investicija
• Da niste toliko ogorčeni vidjeli bi da ima i stvari oko kojih se ne slažem s Daliborom. Nemamo svi iste pristupe analizi, ali slagali se ili ne s njegovim, možete cijeniti barem doprinos i sve podatke koje je čovjek dao na izvolite
• Za razliku od toga ne sjećam se da ste vi igdje išta konstruktivno i afirmativno ponudili, i rasprava je naravno ok ali ni tu ne nudite nikakve argumente
• I zadnje, kada me već optužujete za drukanje, slobodno nađite neku temu gdje sam fulao ceo fudbal razvoj događaja unutar kompanije i biznisa

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Ja ne znam koji je tvoj problem pa stalno izmišljaš nekakvu vrijednost oko ARNT!

Činjenica je da su oni incijalno ciljali cca 100 milijuna eura dokapa za 2 milijuna dionica, a sad su malo podigli ljestvicu pa postavili razinu na 400 kuna. Više od toga neće ni dobiti. Ovih 500 je postavljeno da ne zrokaju cijenu put dolje što je očito.

Firma je skupa, a ti tipusi nisu nikakvi čudotvorci. I prestanite filozifirati oko toga, kako oni fenomenalno rade. rade dobro, nema tu nikakve fenomenalnosti i oni su menadžment kompanija i to ih jedino zanima. Njihov fee.

Eh da zamoli tog kojeg spominješ da se dogovori s tobom pa da nam svoje pisanije o nevjerojatnoj vrijednosti pišete s istim potpisom. Niti LRH, a niti ARNT nisu fenomenalno vrijedne, što an kraju krajeva pokazuje i tržište. Zdravo!

Ne da niste već po deseti put napisali nikakvu brojku niti argument nego ste još i nalupali svašta, plus standardno forumaško izvlačenje iz konteksta.

Ja nisam napisao da su čudotvorci, samo da će im fokus biti na investicijama i razvoju/rastu što sa GS-om nije bio slučaj. Niti 60 milijuna eura investicija u 7-8 godina to jasno govori.
Pogledajte kako su se u tom razdoblju kretali prihodi i EBITDA, a onda pogledajte efekte izlaska GS-a i pripjanja Sugarhilla plus planove poslije dokapa pa recite kako vi vidite prihode i EBITDA u budućnosti. Stavili su 60 milijuna eura svoje imovine ARNT da bi ju onda upropastili? Svaka čst, stvarno ste vrhunski to izanalizirali i zaključili.

Management kompanija koju zanima samo fee ne ulazi u kompaniju sa 70% vlasništva niti diže kredite kako bi kupila hotele s kojima upravlja. Također, upravo ulaskom PPHE dolazi do značajne promjene politike s naknadama pri čemu to sa sobom nosi i financijske efekte. Ali očito ni to ne razumijete pa ste i tu sve fulali. Prolistajte prospekt, ako vas i ne zanima ARNT da se svašta zanimljivo naći i o industriji općenito.

Pričate cijelo vrijeme o onome što je bilo, zbog toga dionica nije jeftina. Ja pričam o onome što će tek biti, zbog toga dionica nije skupa. Da prođe dokap po 400, pa kasnije ode i na 300, i dalje nisam ništa fulao jer pričam isključivo o biznisu. A kako će se tržište ponašati i sve to skupa vrednovati tek ćemo vidjeti.

Da spasite ostale forumaše od mene, Dalibora i ostalih takvih koji samo drukaju bez argumenata slobodno napišite nešto o 2-3 svoje glavne pozicije u portfelju.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Bavite se glupostima i navlačite ljude na nešto što ste očito je preplatili.

Stavili su svoju imovinu koja će biti unutra dok oni ne dođu do svježeg novca, pa što oni nisu napravili IPO svoje imovine nego to rade sa ARNT?

Oni će kad bude povoljno vrijeme, naći “novu ARNT” i to isto napraviti tuđom lovom. Oni žive od Fee-ja, a ne vrijedne imovine i dodavanja vrijednosti na burzi. Pa tko bi normalan išta ovdje uložio, osim naravno mirovinaca koji nemaju gdje ulagati.

Nemojte pisati gluposti jer nitko normalan neće pušiti vaše fore o 20 Ebitda potencijala i slično jer je to sve priča na dugome štapu. Nađite jeftinu i podcijenjenu dionicu koja ima dovoljno vlastitog kapitala i stvara vrijednost, a ne firmu koja petlja sa prebacivanjem imovine tamo-amo da uopće preskoči cenzus da pristupi nekom poslu za koji dioničari moraju pola dana raščlanjivati što to oni uopće rade i kako rade. Te priče neka pokušaju prodavati u City-u, a ne lokalnoj raji jer ona baš i nije vesla sisala i zna da stvari i investicije moraju biti jednostavne, razumljive i produktivne.

Stavili su svoju imovinu koja će biti unutra dok oni ne dođu do svježeg novca, pa što oni nisu napravili IPO svoje imovine nego to rade sa ARNT?

Oni će kad bude povoljno vrijeme, naći "novu ARNT" i to isto napraviti tuđom lovom. Oni žive od Fee-ja, a ne vrijedne imovine i dodavanja vrijednosti na burzi. Pa tko bi normalan išta ovdje uložio, osim naravno mirovinaca koji nemaju gdje ulagati.

Nemojte pisati gluposti jer nitko normalan neće pušiti vaše fore o 20 Ebitda potencijala i slično jer je to sve priča na dugome štapu. Nađite jeftinu i podcijenjenu dionicu koja ima dovoljno vlastitog kapitala i stvara vrijednost, a ne firmu koja petlja sa prebacivanjem imovine tamo-amo da uopće preskoči cenzus da pristupi nekom poslu za koji dioničari moraju pola dana raščlanjivati što to oni uopće rade i kako rade. Te priče neka pokušaju prodavati u City-u, a ne lokalnoj raji jer ona baš i nije vesla sisala i zna da stvari i investicije moraju biti jednostavne, razumljive i produktivne.

Prijatelju pišeš da pišeš ali ovo nema veze sa zdravom pameti.Ili želiš jeftinije kupiti inače nebi puno vrimena provodija na ovoj temi ili si zločest pa želiš da nitko ne zaradi jer ti nisi jeftinije kupija.
Sve napisano od valuea ja se u potpunosti slažem .Čovik uložija toliko vrimena da nam skenira stanje u areni a ti sad to pljuješ bez ikakvog argumenta ,tvoja neslaganja iskazuješ vrijeđanjem i omalovažavanjem a nikako da to argumentiraš.

Oni će kad bude povoljno vrijeme, naći "novu ARNT" i to isto napraviti tuđom lovom. Oni žive od Fee-ja, a ne vrijedne imovine i dodavanja vrijednosti na burzi. Pa tko bi normalan išta ovdje uložio, osim naravno mirovinaca koji nemaju gdje ulagati.

Osim što mi stavljate nešto što nisam nikada rekao/napisao, opet ste nabacali hrpu gluposti s kojima pokazujete da baš i ne razumijete priču tako da neću više trolati temu s ciljem dokazivanja tko ima većeg…

Poz

Oprosti, al ne samo da ne znaš i da dezinformiras javnost nekim svojim neodređenim očekivanjima nego si i bezobrazan.

Jesi li se ikad zapitao zašto Inozemna firma radi lokalni IPO na povijesno najnižim kamatnim stopama u Europi?

Zanimljivo. PPHE će sudjelovati u ponudi s 9 mil. €. Možda zato da ne padne ispod 50%?

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

Oprosti, al ne samo da ne znaš i da dezinformiras javnost nekim svojim neodređenim očekivanjima nego si i bezobrazan.

Jesi li se ikad zapitao zašto Inozemna firma radi lokalni IPO na povijesno najnižim kamatnim stopama u Europi?

I meni je to čudno?
Gospodine Vauvau, molim vas hoćete li mi objasnit što znači Fee, od kojega oni žive? Hvala.

New Report

Close