ARNT (Arenaturist d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ARNT (Arenaturist d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ADR, RevPAr, stupanj zauzetosti

ja bih imao par pitanja da cujem kako forumasi razmislaju

1. Visok adr, ali u kratkoj sezoni, ili niži adr, ali u rastegnutoj sezoni – što je bolje

2. Neki navode revpar po danu, neki po godini – godišnji prihod/ broj smještajnij jedinica – što je relevantnije

3. stupanj zauzetosti – računa li se to dan po dan – recimo 30 06 70 posto popunjeno, 01 07. 75 posto popunjeno, 01 10 50 posto popunjeno itd.

kad čovjek kaže ebitda marza 40 posto, onda svi kazu kapa dolje. sto valja imati kod adr, revpar i sl da covjek moze reci – kapa dolje

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Da Goldman Sachs nije bio toliko pasivan Arena je već odavno trebala biti na drugom mjestu, a također se vidi i koliko je RIVP još odavno donio dobru odluku da prvo akvizira a onda podiže vlastite kapacitete. Teško da ih netko više može prestići.

Ako pak gledamo iste kompanije i spomenutu zaduženost onda imamo (isto na Q1 2017):

ARNT 55,35% (nakon dokapa 34,49% ili čak i niže)
MAIS 47,18%
RIVP 46,39%
PLAG 32,17%

Ove brojke također potvrđuju da su investicije neophodne za rast, a ako se pogledaju i ostale kompanije, očito je kako su niži omjeri zaduženosti kod onih koji već godinama prihodovno stagniraju (uglavnom državne firme, TUHO koji je došao do limita i LRH koja upravo kreće u novi investicijski ciklus).

PROSPEKT

Ima stvarno svakakvih podataka i informacija pa ću ovdje samo dvije stvari jer sam ionako već pretjerao.

Prva, sve kombinacije i neto efekti spajanja koje sam prije objašnjavao, a za koje većina misli da su čista nagađanja su sada lijepo dana u poglavlju 15.3., plus str 387. Svakako među važnijim stvarima prospekta.

Druga, potencijal kampova koji je još veći nego što sam do sada mislio, vjerojatno će se i @boca iznenaditi (stranice 72, 76, 81, 153, 156…). Kada bi se ovaj dio izdvojio u zasebnu kompaniju imao bi veće kapacitete od TUHO-a koji radi 200 milijuna prihoda 90 milijuna EBITDA.

To ću do kraja kada ulovim vremena naknadno raspisati zajedno sa projekcijama prihoda i EBITDA…

Osobno sam još prije par godina govorio da su ARNT kampovi duplo veći od TUHO, što po ovom prospektu ispada da nije. A najviše zato što Kažela nije označena kao 110 ha, što su informacije koje sam iskopao, već puno manje.
TUHO je 100 ha, tako da je samo taj kamp veći od TUHO.
Ne znam je li to ima veze sa koncesijskom naknadom pa da je u tablici samo ono što ide pod koncesiju pa da je zato samo 68 ha.

Kažu ispod tablice…

Predstavlja površinu zemljišta u svakom kampu korištenu za obračun i plaćanje preliminarne koncesijske naknade.

Treba uzeti u obzir i…

Sukladno odredbama Zakona o turističkom zemljištu, Društvo je u 2011. godini podnijelo zahtjeve za dodjelom koncesija na turističkom zemljištu za razdoblje od 50 godina (najduži dopušteni rok) u pogledu približno 170 hektara zemljišta u kampovima.
Društvo je u 2011. godini također podnijelo zahtjev za dodjelom koncesija na turističkom zemljištu na razdoblje od 50 godina (najduži dopušteni rok) u pogledu približno 31 hektar zemljišta u relevantnim turističkim naseljima, a koje je sukladno Zakonu o turističkom zemljištu vlasništvo jedinica lokalne samouprave.

Također…

Sukladno Zakonu o turističkom zemljištu, u odnosu na zemljište turističkih naselja i hotela, društvo stječe pravo vlasništva nad onim dijelom takvih područja koja su prethodno procijenjena kao dio kapitala društva tijekom postupka privatizacije. Preostalo turističko zemljište turističkih naselja i hotela koje nije procijenjeno u vrijednost kapitala društva smatra se vlasništvom jedince lokalne samouprave te je predmet dodjele koncesije na turističkom zemljištu u korist društva.

Ali to nije ništa novo i vrijedi za sve domaće turističke kompanije (još je daleko veći problem to kod marina):

Od donošenja Zakona o turističkom zemljištu, koliko je Društvu poznato, nije sklopljen niti jedan ugovor o koncesiji u odnosu na turističko zemljište u kampovima i turističkim naseljima/hotelima u Hrvatskoj zbog nejasnoća u odredbama Zakona o turističkom zemljištu i odgovarajućim propisima. Iz navedenog razloga, status zahtjeva za koncesiju koje je Društvo podnijelo, prema saznanju Društva, sličan je statusu zahtjeva za koncesijom podnesenih od strane drugih društava u Hrvatskoj.

Najvažnije je da (kao i svi ostali) cijelo vrijeme stavljaju to u rezervacije u RDG-u tako da kada se taj problem i riješi neće biti šokova.

Slijedom toga, Društvo ne plaća takvu naknadu, ali je izvršilo rezerviranja i iznos takve „preliminarne“ naknade za koncesiju (izračunat u skladu s primjenjivim propisima) za svaku godinu knjiži u računu dobiti i gubitka Društva.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Slijedom toga, Društvo ne plaća takvu naknadu, ali je izvršilo rezerviranja i iznos takve „preliminarne“ naknade za koncesiju (izračunat u skladu s primjenjivim propisima) za svaku godinu knjiži u računu dobiti i gubitka Društva.

gdje im je to – u poslovnim rashodima ne nalazim nikakvu koncesiju – str 124

To je pod rezervacijama, bilješka 13.

To je pod rezervacijama, bilješka 13.

hvala snowlep. ali opet mi nije jasno – kažu 50 posto plaćamo, 50 posto rezerviramo – dakle i jedno i drugo bi trebalo ići kroz rdg i to kroz rashode – najsličnije tomu je komunalna naknada, ali to zacijelo nije to.

jesam li u pravu pretpostavljaući da i onaj iznos koji se ne još ne plaća, nego rezervira, mora biti knjižen u rashode u rdg, a u pasivi u rezervacije.

Mislim da bi trebao i jedan i drugi dio u rdig. Mislim da je u poslovnim rashodima i da je pola koje se rezervira pod Naknade za franšizu, rezervacije i provizije a pola koje se plaća u ostlaim troškotvima ali nisam siguran.

@ValueWalk
Ako pogledate stranicu 167 pod izračun naknade Zajedničkim voditeljima izdanja i Voditeljima knjige upisa i na stanici 50 poglavlje 6.17 “Sudjelovanje velikih dioničara Društva u Ponudi” meni se čini da si PPHE ostavlja opciju da sudjeluje u dokapitalizaciji unosom dijela ili cijelog ostatka Sugarhilla.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

@xdado

Nije mi promaknulo, ali rekao bi da je ta opcija worst case scenario za slučaj da se ne skupi željenih neto 750 milijuna. Onda na taj način ubace ostatak Sugarhilla kao i prethodnih 88%, znači da ne troše sredstva iz dokapa i ne umanjuju dodatno realizaciju dokapa. Jer zašto bi inače kod namjene sredstava svugdje pisali Sugarhill kao prvu stavku? Također, ne bi se razrijedila struktura (iako nam je svejedno da li imamo 0,5% ili 0,8% jer na m se ništa ne mijenja) više nego što je već planirano. Što se mene tiče, neka slobodno to naprave i u slučaju da skupe željeni iznos ako će s druge strane efekt biti maksimalno poboljšanje uvjeta duga.

Postoji još jedna opcija, iako bi ona značila da se ne drže onog što su rekli u najavi dokapa pa ju nisam ni razmatrao ozbiljnije. Svih 2.000.000 dionica bi značilo da padaju ispod 50%, već sam napisao prije zašto mi nema smisla da to rade. PPHE bi dokapom na način da ubaci Sugarhill (čak ne treba cijeli na taj način) dobio dovoljno dionica ARNT da ostane iznad 50%. Ali to je već malo teorija zavjere, ako je uopće izvedivo, i značilo bi da u startu gube kredibilitet koji su se kroz ovakav prospekt potrudili zaraditi.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Iznenadilo bi me da dokapitalizacija ide po trenutnoj cijeni (550 kn). Zadnja je obavljena po 421 kn prije dva mjeseca i to u pravima, što po meni u pravilu vrijedi manje nego da je obavljena u novcu. Mislim da je najvjerojatniji scenariji da će nova dokapitalizacija ići po istoj ili sličnoj cijeni kao zadnja. Rekao bi da ima još 25% šanse da će raspon biti između 450 i 500 kn.

Evo objavljen je raspon cijene za dokapitalizaciju od 400 do 500 kn. Prognoza se pokazala točnom. I dalje mislim da će cijena biti bliža cijeni od 420 kn nego cijeni od 500 kn.

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

Evo objavljen je raspon cijene za dokapitalizaciju od 400 do 500 kn. Prognoza se pokazala točnom. I dalje mislim da će cijena biti bliža cijeni od 420 kn nego cijeni od 500 kn.

Može li link?

Kolega, gdje? Vidim da se spominje nekakva cijena od 20kn. 🙂
Molim te pojasni. Imam je na 490 kn i cini mi se da nece ici u dobrom smjeru.

New Report

Close