Nisam ga stigao detaljno pogledati, samo sam letimično prošao. Ali nisam iznenađen, očekivao sam to i najavljivao da se stvari drastično mjenjaju, usporedite sa izvještajima matice pa ćete vidjeti da je riječ o jednakoj razini i vizualno i po transparentnosti. Možda sada neki budu malo manje sumnjičavi.
Ono što je meni odagnalo i ono malo sumnje je današnja glavna skupština, cijelo rukovodstvo prisutno i nakon formalnog dijela spremno odgovoriti na sva pitanja. Vjerojatno su ostali u nevjerici koliko su svi inertni i lako je moguće da više ne dođu u tako jakoj postavi (čak Ivesha osobno), ukupno je bilo ako se oni ne gledaju niti pet ljudi, doslovno je svaki gost imao svog konobara. Ali nije to samo na ovoj dionici tako, općenito je žalostan (i meni osobno nevjerojatan) pristup malih dioničara prema svjojoj imovini.
ps. Ako sam vas dobro shvatio vi računate 2 + 8, ali ta 2 kupljena su već u tih 8 Sugarhilla (stranica 4)
@WaluWalk
je li bilo sto zanimljivog receno na skupstini?
Planovi? Ocekivanja za 2017.?
@WaluWalk
je li bilo sto zanimljivog receno na skupstini?
Planovi? Ocekivanja za 2017.?
Bilo je svašta zanimljivo i sve pozitivno tako da mi stvarno nije jasno tko to poklanja po ovim cijenama, očito panika malih ulagača. Napišem danas-sutra najvažnije, nisam ni izvještaj pogledao…
Ako uzmemo normaliziranu ebitda za 2016 te neto dug na 31 12, onda imamo jedan parametar. Ako nam još value kaže što uprava najavljuje ili u kojem smjeru radi, onda možemo stvoriti slku što nas čeka 2017 i 2018 –
Pretpostavljam – podizanje prihoda kroz bolju popunjenost i više cijen te podizanje marži kroz bolju efikasnost. 30 i kusur matža to sigurno ne može biti ni kraj ni poanta priče
dakle, sva hotela u 100 vlasnistvu te još 6 u suvlasništvu, najmu i pod upravljanjem.
Samo copy paste mojih bilješki, malo neuredno i vjerojatno s greškama ali bolje i to nego ništa. Nisam stigao prije skupštine pregledati izvještaj nažalost, vjerojatno bi se našlo još neko pitanje. Neke brojke treba provjeriti i uskladiti, provjeriti projekcije, ali sve skupa odličan i pozitivan dojam, glavno je da kreće intenzivno podizanje kampova.
Šteta što nije bilo nikoga, možda bi se povela i neka rasprava, formalni dio kao u većini slučajeva prošao u revijalnom tonu. Samo AZ i neka mala banka ako sam dobro pohvatao, nije bilo ni PBZ-a ni Bakića.
• neto efekt spajanja na naknadama – 10 – 12 milijuna kuna koje su išle u PPHE ostaju u ARNT – čista NETO dobit (samo izdaci ARNT, bez onoga što će prihodovati i bez ušteda koje Sugarhill ima)
• neto efekt (ušteda) na kupnji dva hotela u Njemačkoj (kamata umjesto troška rentanja i nešto veći CAPEX jer nema više udjela ranijeg vlasnika objekta) – 2,5-3 milijuna eura neto, osim ove kupnje dva hotela još su uspjeli smanjiti i neke najmove – također čista dobit
• ARNT je pripajanjem Sugarhilla prisutan kao jamac u još nekim pričama vezano za Nizozemsku ali i to se trenutno rješava na način da se prebacuje na PPHE jer ARNT nikako ne konzumira te operacije
• Goldman Sachs je znatno kočio ulaganja i spori razvoj priče – ovi su puno brži, znaju što i kako hoće, te da nisu opsjednuti kao naši ljudi da su vlasnici svega. Čak više preferiraju najam/upravljanje jer to donosi veći povrat na kapital
• Jednokratne stavke i umanjenje imovine – Stvarno jesu umanjili što je za smanjenje, a neuvećali što je za uvećanje jer tako nalažu MSFI te su se revizori toga držali. Njima nije bio jasan pristup revizora jer su istom metodom odredili i vrijednost hard asseta (hoteli veća imovina i manji EBITDA) i light asseta (kampovi manja imovina i veći EBITDA). Neto efekt bi u konačnici bio 0 jer je podjednako bilo s obje strane.
S druge strane, to znači da je vrijednost trenutne dugotrajne materijalne imovine realno veća 140-150 milijuna iako je to niti 10% vrijednosti nakon pripajanja Sugarhilla pa nije značajno. Nakon investicija će imati imovine i mogu se očekivati i veće amortizacijske stope, kasnije više-manje capex=amortizacija. Ono što je puno bitnije je da je ovime kreiran porezni štit koji bi se trebao iskorisitit kroz 2017 i 2018., nešto iznad 20 milijuna kuna koje će ostati u kompaniji umjesto plaćanja poreza
• Prihodi, EBITDA,neto dobit, marže – oko 90 mil eur prihoda, EBITDA marža 30-31%, sasvim je realna EBITDA 200 mil, očekuje se i više od toga
• HARDMAN & CO analiza – nije im poznato, pretpostavlja da su se pogubili oko naknada i stavaka u pripajanju pa su smanjili EBITDA
• KREDITNI RIZIK S obzirom da je većina zaduženja vezana za EURIBOR (isplata GS je financirana 5,9+ 3m euribor, sve gdje je 3% + euribor ili skuplje od toga već je u procesu refinanciranja, već im je ZABA i sama ponudila kako ne bi išli u njemačku (dobili su ispod 2% za kupnju hotela u njemačkoj). Novce od dokapa računaju dobiti krajem lipnja te bi onda ovo provodili, dio bi se riješio na ovaj način. Ovdje bi trebao 1 milijun eura više u ARNT ostati.
HBOR također imaju u planu za projekte nakon dokapa, ali HBOR ne želi financirati preuređenja već traže nove investicije pa do sada nisu previše preko tih programa radili.
• Valutni rizik je anuliran kroz udio ino prihoda od 85-90% pa ih taj taj ne muči
• Dokap – Postoji znatan interes, ovu izmjenu koja omogućava dioničaru pravo prvenstva pri alokaciji i zadržavanje postojećeg udjela tražili su mirovinci, ali pitanje je da li je baš toliki interes da se boje da neće dobiti koliko bi htjeli ili to traže čisto jer mogu.
• Za ovu sezonu – tekuće, redovito održavanje, Hotel Holiday, Al Pini resort apartmanska naselja sa 3 na 4 zvijezdice (2017 ili 2018??)
• Iduća sezona
1. Kažela kamp (najveći kamp)
2. Par manjih kampova
3. Brioni koji ide sa 18X soba na 330, prvi ARNT hotel sa 5 zvijezdica koji je trenutno na 2 – prekrasna lokacija.
4. Što se tiče njih ima još spremnih i gotovih projekata, financiranje također nije problem, ali se čekaju još neke dozvole ili mišljenje ministarstva oko kategorizacija. Što se riješi na vrijeme da se može završiti za slijedeću sezonu graditi će se.
• Fokus će u investicijskom ciklusu bit na kampovima koji su do sada bili zapostavljeni jer GS nije u njih htio ulagati (Iako donose 30ak posto prihoda), nisu se s tim slagali (između ostalog problem s koncesijama, nedonošenje zakona, hrpa nerješenih pitanja…). Kampovi ovakvi kakvi jesu postižu i 40% EBITDA marže, očekuje se da se nakon uređenja dosegne i 50%. Znatan dio investicije odnosi se na dovođenje vode, struje i priapadajućih komunalnih troškova do samih parcela, a s obzirom da to sve ovdje već postoji ostaje samo uređenje objekata i manjim dijelom okoliša (hortikultura) te bi povrati ovdje trebali biti i veći od standardnih kod kampova. Cijene bi nakon uređenja apartmana i kampova trebale porasti preko 100%, potvrđeno da su kapaciteti veći od TUHO-A (4 turistička naselja – 1.060 raspoloživih apartmana 8 kampova – 6.075 raspoloživih parcela i mobilnih kućica). EBITDA marža bi trebala nakon uređenja svih kampova biti 35% i dovršetka planiranih investicija, ali kaže da do toga ima posla, i interno i od strane već spomenutih tijela o kojima ovisi brzina provođenja planiranih investicija. Zato nije to realno očekivati odmah 2018, odnosno u prvoj godini investicija.
• Izvlačenja novaca sigurno više nema, priča sa naknadama je složena kako je upravo iz razloga da bi što više novaca za investiranje ostalo u ARNT, ovdje vide daleko najveći razvojni potencijal. Također, prilikom financiranja Zaba je postavila razno razne limite kojim su, i kada bi probali, spriječeni izvlačiti novce.
• Dividenda – ne baš skroz jasan odgovor, biti će dividende ali realno nemaju neki jasan plan kada bi krenula
• Ugovori (prava, naknade i ostalo…) su potpisani na 30 godina – po domaćima je malo optimistično jedan light asset ugovor o upravljanju godišnje dodavati u portfelj iako kaže da su do sada kao grupa vani ostvarivali nadprosječne stope rasta
• Nadaju se da bi ove godine konačno mogao biti donesen Zakon o turističkom zemljištu (problematika kampovi, koncesije…) – imaju sličan problem kao Excelsa sa žičarom jer u ugovorima stoji “do 50 godina” pa je to značajan rizik pri donošenju odluka o investiranju – nedefiniran rok i raskidanje ugovora mogu donijeti značajne gubitke… Dobrim dijelom zašto GS nije htio ulagati u kampove
• Razmatraju se i neke akvizicije van Istre, prvenstveno kampovi. Hoteli ih zanimaju isključivo kroz ugovore o upravljanju. Potvrda da je Valamar imao dobru strategiju što se u prvoj fazi širio i akvizirao dok je bilo sve povoljnije (još prije spajanja i akviziranja baške ili HIMR-a)
• PPHE vlasnici (Ivesha & Co) nisu opterećeni vlasništvom već ih isključivo zanima rast prihoda i ROE – zato i nakon dokapa neće biti primarno fokus na popravljanju omjera duga već isključivo na refinanciranju kako bi se i dalje poluga optimalno koristila, samo što će nakon izlaska Goldman Sachsa doći do značajnog povećanja investicija (više nego duplo u 2017-2018, nego u 2010-2016)
Hvala ValueWalk.
Od jučer sam i ja dioničar ARNT, gledao sam ga već neko vrijeme i sada nakon korekcije od 20% mi se činilo kao dobra prilika. Planiram podebljati poziciju sljedeći mjesec ako ostane na ovim razinama cijena.
Mislim da se ovdje stvara jedna jako lijepa priča.
tata profajler je rekao svoje. sad još da tata konzervativac zvani dalibor svrati i svrne pažnju ovdje pa da i on kaže koju o ebitdu i sličnim konzervativnim stvarima, imali bismo najbolje obradenu dionicu zg grobexa
ako tko vidi tatu, nek mu kaže da ga trazimo :)))
Value, koliko bi poslovanje ovih novih gradskih hotela u inozemstvu moglo smanjiti minus koji radi hrvatski dio zimi npr u slijedećem izvješću za prvi kvartal?
Value, jeli bilo govora kad se krece u poziv za dokapitalizaciju, cijena koje ce biti?
Prilično veliki iznos traze. Zadnja cijena po kojoj su oni dokapitalizirali bila ili 423kn prije cca 3 mjeseca, trenutna trzisna je malo iznad 500kn. Pitam se hoce li dokapitalizacija ici po trzisnoj ili ce ici s diskontom zbog velikog iznosa koja traze.
Koji datum ce se gledati za posjedovanje dionice za koji ce vrijediti pravo prvenstva?
Imam ARNT