kolega value si je dao truda i sve dostupno i poznato potanko objasnio. međutim, vrlo malo ljudi to može poloviti i shvatiti, tako da ovaj pad cijene 60-70kn uopče ne čudi. jednostavno, bježe od nepoznatog. osobno sam zakasnio sa ulazom na 490-510 prije mj dana. vjerujem u razvoj i u dobru priču, ali ću ipak pričekati cijenu i završetak dokapa.
ja mislim da bismo ovdje raširenih ruku dočekali dalibora ako bi htio navratiti da nam odradi jednu ebitda čaroliju.
naime, mi ne znamo ni sadasnju ev/ebitda valuaciju, a kamoli onu za godinu ili dvije. ja sam gore nesto natrabunjao, ali to j eonako seljacki. ipak, mislim da se moze uzeti da ces pola dokapa povraćati enke dugove, a pola uložiti i onda tu ide povrat od 10 ili mozda vise na svaku ulozenu kunu, 10 posto hocu reci.
mozda value moze dati neku svoju prognozu npr racunajuci da ce prikupiti milijardu kn, a da imaju milijardu kuna duga. s podacima koje vec ima u glavi moglo bi se nesto izmajstorisati za 2017 i 2018 god.
ja mislim da bismo ovdje raširenih ruku dočekali dalibora ako bi htio navratiti da nam odradi jednu ebitda čaroliju.
naime, mi ne znamo ni sadasnju ev/ebitda valuaciju, a kamoli onu za godinu ili dvije. ja sam gore nesto natrabunjao, ali to j eonako seljacki. ipak, mislim da se moze uzeti da ces pola dokapa povraćati enke dugove, a pola uložiti i onda tu ide povrat od 10 ili mozda vise na svaku ulozenu kunu, 10 posto hocu reci.
mozda value moze dati neku svoju prognozu npr racunajuci da ce prikupiti milijardu kn, a da imaju milijardu kuna duga. s podacima koje vec ima u glavi moglo bi se nesto izmajstorisati za 2017 i 2018 god.
To nitko ne zna, ali znamo neke druge valuacije.
Npr. ARNT sada ima cca 3000 soba u hotelima, recimo da ih jako konzervativno valuiramo sa 100.000 eura po sobi (znamo da su samo novi kupljeni po cca 150.000), a vjerujem da i ovi u Hrvatskoj vrijede barem toliko, ali neka bude diskont.
Dobiti ćemo skoro EV sa uključenim dokapitalizacijama.
Ostaje nam cca 25.000-26.000 kreveta. Po koliko ćemo to valuirati? 🙂
Investimir, radio sam projekcije naravno, ali nije to jednostavno kao kod LRH jer je osim samog spajanja i priče oko naknada u 2016. godini većina obveza refinancirana i reprogramirana, te za sada ne znamo dinamiku vraćanja tih pozajmica, a ima ih dosta. Pretpostavljati da li je 5% ili 10% glavnice godišnje je jako velika razlika i stoga nisam htio ništa iznositi da me ne bi poslije netko optuživao za drukanje i sl.
Druga stvar, kod pripajanja postoji mogućnost pojave raznih jednokratnih stavaka koje mogu računovodstveno (u manjoj mjeri financijski) značajno izmijeniti sliku, a vjerujem da će toga i ovdje biti jer očito sve rade planski i dugoročno. To će naravno imati pozitivan efekt (možda ne trenutno ali na duži rok sigurno da), ali koliko će to biti ostaje za vidjeti i zato je malo nezahvalno ulaziti u takve projekcije. S obzirom na veličinu imovine ARNT lako je moguće da to bude i preko 100 milijuna.
Vjerujem da ćemo biti puno pametniji nakon prospekta i ostalih detalja vezano za upis dionica, a koji su najavljeni. Nemam ni ja ništa protiv da se Dalibor ovdje uključi, dapače, ali s obzirom da voli nagađanja još manje od mene sumnjam da će i on projekcije iznositi.
Jednokratni dogadaji nisu problem, to i drukeri razumiju mada ih voole koristiti za svoje drukanje
Nagadanje izvedeno iz brojki ili logike – ja sam uvijek za takva nagadanja. Npr. bedasto je kupiti ili drzati bilo koju sobu ili skup soba ako iz nje ne mozes izvuci barem 35 ebitda. točno ili netočno.
I onda ako je to točno, onda znamo kamo idemo i gdje smo npt na kraju 2018.
value je opet pogodio – išli su u popriličan otpis tj usklasdu vrijednosti imovine na fer vrijednost – – 148 milja
Toliko je izvještaja danas izašlo da nisam ni primjetio ovaj koji me najviše zanima. A što se tiče ovog umanjenja tri stvari (sve na stranici 7.):
Sami kažu:
Radi se o nenovčanoj stavci i predstavlja otprilike 12% od HRK 1,236 milijuna kuna koliko je iznosila knjigovodstvena vrijednosti imovine prije umanjenja.
Do vrijednosti u uporabi dolazi se diskontiranjem procijenjenih novčanih tokova budućeg razdoblja koristeći diskontnu stopu prije oporezivanja koja odražava trenutne tržišne stope vremenske vrijednosti novca i rizike vezane uz određenu imovinu. Obzirom da Grupacija nije mogla odrediti tržišnu vrijednost uslijed nedostatka usporedivih transakcija, Grupacija je izračunala vrijednost u uporabi za svaku pojedinu operativnu imovinu.
Tko god je ovako nešto radio zna da samo mala promjena kod određivanja diskontne stope kroz duži period daje velike razlike u krajnjem outputu. U prijevodu, ovdje se u praksi inputi korigiraju dok se ne dobije željeni output koji je baziran na pretpostavkama koje se mogu obrazložiti pred revizorom. A to je opet subjektivno…
I zadnje, ovo priznajem da mi nije baš sto posto jasno odmah na prvu. Ako treba umanjiti moraš to napraviti, a ako treba povećati ne radiš to osim ako poništavaš umanjenje? A da su napravili oboje očito ne bi postigli željeni efekt, odnosno prijenos 90 milijuna zadržanih gubitaka u novu priču…
Međutim, vrijednost u uporabi pojedine operativne imovine bila je ispod knjigovodstvene vrijednosti, a odredbe MSFI nalažu vrijednosno usklađenje takve operativne imovine. MSFI ne dopuštaju povećanje vrijednosti u slučajevima kad fer vrijednost premašuje knjigovodstvenu vrijednost imovine, osim u slučaju poništavanja prethodnog umanjenja vrijednosti određene imovine.
Dosta kreativno i ništa zabrinjavajuće, pogotovo za one koji će tek ući jer očito dobivaju više nego clean start. Umanjili su vrijednost imovine za što je upitno da li postoji opravdanje dok sami kažu da nisu povećali vrijednost imovine kojoj bi se trebala povećati vrijednost.
bez obzira loše!!!
Zašto vam je loše? Kako mislite da će se priča razvijati?
Jos jedan kolega koji vrlo podrobno razumije koncept jednokratnih stavki.
Sva sreca svi znamo citati izvjesca pa nam je sve jasno!
value, kako vam se čini poslovanje , bez tih jos sad ce da ga umanjim stavki. prihodi, marze, odljev s naslova kamata, ukupan dug, sada vase projekcije mogu od krokija avansirati u dobar crtez
Malo sam u gužvi pa detaljno kada sve pregledam. Fulao sam nekih desetak posto ovo sa spajanjem mi se čini, ali inače je sve kako sam ranije pisao. Čak i ovo jednokratno umanjenje imovine koje je po iznosu značajno ali je samo po sebi non cash item, tako da generalno nisam promijenio mišljenje nakon izvještaja. Odlična growth priča.