ARNT (Arenaturist d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ARNT (Arenaturist d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Slažem se sa spalatom. Ne razumijem zašto netko plaća 550 u ovom trenutku

Meni se cini malo previse 550 kn za toliki dokap morat ce postojat neka premija na takvu kolicinu dokapa po meni je realnije 400-450kn
[/quote]

cijena dokapa svakako jest relevantna jer uplatitelji će ponuditi svoju cijenu na temelju uvida u puno detaljnije i dublje podatke nego što ih mi imamo. zapravo, bez value bismo imali vrlo malo, s njegovim izvodima ipak možemo steći stanovitu sliku trenutne imovine, duga i te bruto i neto poslovanja. to je ono što je arnt na kraju 2016, kraj 2017 je durga priča a kraj 2017 pogotovo.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

…Meni se cini malo previse 550 kn za toliki dokap…

Zašto?
Imaš neke podatke pa na temelju njih to pišeš ili? Nekima se npr. 550kn čini premalo. Bez argumenata sve je to prazna slama.

boca, nemaju mirovinci što tražiti u turističkim dionicama. zapamti to. to je ultra rizično ulaganje koje može propasti da jedna petarda pukne u puli na hotelskom bazenu…ta jedna petarda znači 3 godine suše od turizma…to si utuvite u glavu već jednom svi vi koji želite da naše mirovine idu u rizičnu imovinu.

Je, bas imas pravo. Eno u Francuskoj je onaj malo gazio po turistickom naselju i od onda vise niko nikada nije iso u Francusku! Najbolje da mirovinci sve nagruvaju u obveznice RH jer one su sigurne i ako grune koja petarda…
[/quote]

niti jedan mirovinski fond ozbiljne države ne investira u turističke tvrtke pa ne vidim zašto bi hrvatski fondovi investirali u užasno rizične poslove. pa ne mogu naše mirovine biti taoci lijepog vremena, oluja, kišnih ljeta, bombaša i sličnoga…i junk obveznice su bolja opcija za penziće. toga ćete i sami ubrzo postati svjesni.
[/quote]

Pa normalno da nijedan mirovinski fond ozbiljne države ne investira sve u turističke tvrtke ili u bilo koju tvrtku iz druge branše.Mirovinski fondovi ,ozbiljnih država diverzificiraju , tj. ulažu u razne branše , pa tako i u turističku , a ne kao naši g.lupi mirovinski fondovi koji su , barem do sada trpali sve u obveznice! A ti ćrš ubrzo postat svjestan da si prozirni druker , koji misli da će svojim piskaranjem na nešto utjecat! Uozbilji se , i postani svjestan toga .

Mene full zanima zasto ljudi daju 260 dolara za dionicu Tesle, koja proizvodi aute sa gubitkom? Mislim da je im mkt cap preko 30 mlrd dolara.
Kupuju buducnost. Ne mozes uvijek gledati sad i odmah, nego nekad moras zaviriti u buducnost i planove, potencijal…

Je. Al treba znat mjeru… Npr. i u tech bubleu su ulagali u budućnost… Mislim tu na Teslu, ne na Arenu… Iako o Tesli ne znam bas apsolutno ništa…

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

zm i krešo, ja nisam druker nego sam samo objektivan. u turizam se ne ulaže , osim većinskih koji ulažu isključivo radi nekretnina, da kasnije skuplje preprodaju. a to mi je rekao vaš idol dok smo igrali golf, to ja nisam izmislio. dakle, ja vas educiram i nema potrebe da se ljutite kako kakve curice. mirovinski fondovi nemaju što tražiti u turistima, a posebno ne u precijenjenima poput hrvatskih. kažem ti, a nisam jedini, isto kaže i predstavnik saxo banke – turizam je varljivo ulaganje – pogledaj tursku…pa tko bi rekao da će se ovakve stvari događati…tako se može desiti i kod nas ako ne budemo poslušni (a ovih dana nešto nismo poslušni prema oncle samu). jedno sr-anje u dubrovniku i ode cijela sezona 2017-18-19 u pm. i što će onda biti sa našim penzijama? odoše i one u ponor. ne mora ni biti terorizam, može biti promjena klime, plimni val, oluje, vrućina, hladnoća, potres…svašta. o svemu turizam ovisi. dakle, meni je jasno da vi hoćete mirovinske fondove u dionicama gdje ste zaglavili preko ušiju, ali ne budite sebični . država ispred svega, a tek onda pojedinci i njihova pohlepa koja nema granica. hoćete kruha preko pogače. to neće moći.

Usporedjivat ZSE i Teslu je ravno usporedjivanju Zimbabvea i Svicarske. Kolega kada firma STVARA novu industriju, STVARA novo trziste, TESTIRA potencijal profitabilnosti cijelog jednog sektora, naravno da posluje sa gubitkom. Uostalom 38,4% dionica TSLA-e je shortano. To je ogroman broj ljudi koji vjeruje u pad cijene. Primjerice AAPL ima samo 0,9% dionica shortano. Koliko god shortanje bilo na neki nacin toksicno, daje odredjenu percepciju koliko ljudi ne vjeruje u firmu, a to je ocito jako puno.

Sve u svemu, to su sasvim drugacije price od nase burze gdje pola firmi pokusava prezivjeti u sektorima koji postoje vec stoljece. Sta VDKT dokazuje? Da je moguce graditi mostove sa profitom? Ili DLKV? Da se dalekovodima moze zaraditi pinku? Pa naravno da se moze. Sta cu im ja kada su nesposobni poslovati cak i u nekonkurentnom okruzenju. Mantra o “kupovanju buducnosti” prerasta u kult, iskace iz pastete svakodnevno. Sve su to samo lijepe zelje. Krize su fenomenalna stvar za ekonomiju jer omogucavaju bankrot nesposobnih i konsolidaciju sposobnih. Mi smo kroz protektorat drzave i PSN krizu iskoristili za prezaduziti vecinu firmi van svake pameti taman tako da se razduze do razumnih razina do pocetka sljedece krize. I tako u krug.

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

Ne mogu pronaći članak. Prije par dana sam pročitao članak na Hrvatskom o tome da investitori iz EU trebaju pojačati kreditiranje svih sektora, a ne samo ulagati u turizam.
Ako je još netko pročitao ili može pronaći članak neka stavi link.

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

@znalcevsin

Da mirovinski fondovi vani ne ulažu u turizam je totalna glupost, izjava iza koje ne stoje nikakve brojke ni činjenice. Ali da ne idem u širinu, baš na ARNT to spominjete, gdje Sugarhill u Njemačkoj ima aranžman s mirovinskim fondom BVK koji upravlja s imovinom od 70 milijardi (1,8 milijuna osiguranika) i odlučio se uložiti dio u turizam, istina kroz nekretnine (izgradnja hotela) ali to je samo varijacija na temu zahvaljući stupnju razvijenosti njihovog financijskog sustava. Na kraju dana planirani prihod od nekretnine ovisi o poslovanju hotela.

A Nijemci su koliko znamo prilično konzervativni. I drugo, upravitelja tog fonda ne tjera politika na ulaganje u nekretnine kao naše na ulaganje u obveznice pa je riječ o tome da su risk reward ratio procijenili kao prihvatljiv. Relativno gledano, udjel tih ulaganja nije velik, ali to je sasvim racionalno jer imaju pedeset zdravih industrija u koje mogu ulagati. Kod nas ih baš i nema puno poput turizma gdje je tolika inozemna potražnja, što je pak jako bitno s obzirom na fizičku ograničenost naše ekonomije i platežnu moć. Brzo dođete do 100% potencijala, a koliko vidimo nakon toga se van nije lako probiti koliko god mi mislimo da smo lijepi i pametni. Kompanija koje su vani konkurentne ima, ali nažalost nisu baš na burzi.

Fondovske perjanice poput HT, ATGR, LEDO, ZVZD, PODR i sl. više nemaju gdje organski rasti, odavno su prisutni u svakom kućanstvu, na svakoj polici, u svakom hladnjaku… A van se jednostavno ne mogu probiti iz puno razloga. Do limita će doći i turističke kompanije, ali još smo daleko od toga.

Imate politički rizik koji direktno utječe na (ne)razvoj recimo ACI i PODR, zatim indirektno na ADRS ili ATGR, ERNT vani nije naplatio 70-80 milijuna kuna, itd. Svugdje postoji neki rizik… Ali usporedba nas i Turaka ili sjeverne Afrike po pitanju terorizma je u potpunosti bez temelja. Isto kao i usporedba naših mirovinaca sa mirovincima u razvijenim gospodarstvima sa razvijenim financijskim tržištima.

Ali da ne generaliziramo i držimo se ARNT, meni se ovaj dio poziva na GS čini kao da već imaju nekog u planu od tih fondova koji ne ulažu u prerizični turizam, ne sječam se da sam ovo do sada vidio na našem tržištu:

Povećanje temeljnog kapitala Društva na temelju ove odluke provodi se javnom ponudom Novih Dionica u Republici Hrvatskoj te međunarodnim institucionalnim ulagateljima uz primjenu Regulative S („REGULATION S“ prema U.S. SECURITIES ACT), upisom i uplatom Novih Dionica, na način koji će se odrediti odlukom Izvršnih direktora uz suglasnost Upravnog odbora i koji će biti objavljen u Prospektu izdanja i uvrštenja Novih Dionica (uključivši i dopune Prospekta) i javnom pozivu za upis i uplatu Novih Dionica.¸

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

@Value
Pa vi ste tu rekli da ako žele zadržati 50% mogu izdati najviše 1.7 mil dionica, ja sam samo primijetio da je 2 veće od 1.7 na blogu. A Čemu služi ta odredba, i kako bi se to stabilizirala cijena izdavanjem dionica mi nije jasno, valjda kako vi kažete da se vrate iznad 50%. Samo prodajom ostatka Sugarhilla već dobiju novce za skoro pola povratka preko 50%.
Biti ćemo pametnije za mjesec i nešto sitno kada se objavi javni poziv pa se vidi raspon cijena ili metoda utvrđivanja cijene i možebitne liste prioriteta pri dodjeli dionica. Ostavili su mogućnost i da nakon objave naprave roadshow na kojem će predstaviti dionice, i onda dioničarima koji se tu ubilježe dati prednost.

Točno da sam to rekao, ali to nije neko moje mišljenje nego matematika koja vrijedi i dalje unatoč njihovom planu. Ja sam računao uz preduvjet da zadrže 50%, PRIJE NEGO JE OBJAVLJEN DOKAP. Kasnije smo saznali da su spremni ići i niže od 50%. Iako, s obzirom na ovaj dodatak o izdanju novih do deset posto dionica, nisam fulao s pretpostavkom da žele zadržati 50%.

Ta uredba sa stabilizacijom cijene je (ako se dobro sjećam, provjerite) bila prisutna i na javnoj ponudi TPNG prije godinu dvije. Koliko sam shvatio radi se o tome da stoje na bidu za slučaj veće ponude od potražnje odmah nakon uvrštenja novih dionica, a ako je tako očito neće biti jeftina cijena kod upisa. Dok s druge strane oni misle (tj. znaju) da nije skupa kada su spremni kupovati.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Europski su investitori jako uplašeni, ulagat će samo u lake mete kao što je turizam. Oni nisu izbor ako tražite ulagače u druge sektore, kao što su energija; dugoročno obnovljiva, a kratkoročno transport nafte, te infrastuktura; aerodromi, luke, željeznice…

“Europski su investitori jako uplašeni”

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

New Report

Close