ARNT (Arenaturist d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ARNT (Arenaturist d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Koliki bi bio book nakon svih tih pripajanja?

Kada se na bilancu od 3Q 2016 ubaci pripajanje Sugarhilla i kredit 10 mil eura, book ide sa 369 na 387. Neznatno povećanje, dok je P/B malo više porasao s obzirom da je i cijena porasla.
[/quote]

ZNACI SAD NA 31 12 U AKTIVI IMAT ĆEMO TA DVA HOTELA U NJEMAČKOJ PLUS NEMATERIJALEN IMOVINE U VIDU LICENCI, BRENDOVA I SL., A U PASIVI TIH NOVIH 10 MILJA ZADUŽENJA, ALI OPET IPAK OD VLASNIKA DAKLE – aop 084 te aop 094 za kratkoročni dio toga plativo je li u 2017.

ukupan dug dakle – banke plus vlasnik – će biti oko 600 milja u dugoročnom dijelu.
u kratkoročnom dio tog plativo u 2017 te dobavljači.

Pri izračunu EV – neki uzimaju dobavljače neki ne – kažu samo kamatonosni dug dugoročni i kratkoročni – što je ispravno.
[/quote]

@Investimir

Kod EV treba u obzir i novac i kratkotrajnu financijsku imovinu iz aktive, dok se iz pasive gleda kamatonosni dug kod kratkoročnih obveza (ne samo krediti nego i npr. obveznice ili neki drugi izdani VP ako ih ima) i ukupne dugoročne obveze (dakle i nekamatonosni dio).

Neće to biti vidljivo na 31.12.2016. jer je na sudu povećanje temeljnog kapitala potvrđeno i upisano tek prošli tjedan, ali vjerojatno će biti spomenutu u rubrici Značajni događaji nakon datuma izvještavanja. Sve te promjene vidljive u izvještajima očekujem u Q1 2017. i obveze će sigurno biti znatno više.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Sve što u nastavku navodim su (da ne kompliciram) moje računice za 2017. bez previše nagađanja, konzervativno i držeći se činjenica. Zašto 2017.?

• Izvještaj za 2016. neće uključivati Sugarhill

• S obzirom na opseg restrukturiranja i revalorizacije koje su u izvještajima najavili moguća su razna jednokratna umanjenja/otpisi koji su samo knjigovodstveni (ne i financijski stvarni rashodi) kako bi si kreirali porezni štit. Ako će ići tako daleko pokazati će čak i neto gubitak unatoč EBITDA 120-125 milijuna koliko očekujem za 2016., ali što ti otpisi budu veći to bolje jer znači da nam sami poručuju kakvi nas rezultati poslovanja očekuju. Zato kod ovoga mala ograda kod procjene vrijednosti imovine.

• Dobivamo u potpunosti novu kompaniju te izvještaji niti za Q1 2017 i Q2 2017 neće biti usporedivi iako će biti dobri indikatori onoga što nas čeka, barem bilančno. Vjerujem da ćemo kroz bilješke dobiti i dosta novih objašnjenja koja će dalje razjasniti stvar, a nadam se da će se i bloger javiti jer sigurno razumije ovo sto puta bolje od mene

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

OBVEZE

Po mojim izračunima ARNT nakon preuzimanja tri male kompanije od Davedeset devet d.o.o. (Goldman Sachs) i kredita od 10 milijuna eura (dio transakcije za hotele) ima oko 550 milijuna kuna duga. Još nekih 52 milijuna eura dobiva se sa Sugarhillom što je sve skupa značajno povećanje duga i imamo sveukupno 945 milijuna kuna, ali tu je u potpunosti uključeno:

1. Isplaćen je Goldman Sachsov udio od 80% u ARNT – ranije objašnjeno, naknade za upravljanje su bile izrazito visoke, i neto efekt na novoj ARNT trebao bi biti 26-30 milijun kuna na EBITDA

2. Zatvorena je pozajmica Goldman Sachsu – već sam ranije napisao više o ovome, čisto izvlačenje novaca kojeg više neće biti. 6-7 milijuna godišnje koje neće biti u EBITDA ali su sredstva koja ostaju u kompaniji.

3. Kupljene su od Goldman Sachsa Arenaturist hoteli d.o.o., Arenaturist Zlatne stijene d.o.o., Arenaturist turistička naselja d.o.o. – Ukupna aktiva sve tri je na kraju 2015. 187 milijuna kuna od čega materijalna imovina cca 100 milijuna, dok su dugovi 10 milijuna kuna.

4. Pripojeno je 88% Sugarhilla koji pokriva operacije u Njemačkoj i Mađarskoj. Osim spomenutog pod prvom točkom, ovdje dobivamo i diversifikaciju portfelja – geografski, smanjuje se utjecaj sezonalnosti (stabiliniji cash flow izvan peaka domaće sezone), a mijenja se i struktura gostiju jer njemačko tržište više ovisi o korporativnom sektoru i poslovnim klijentima nego o klasičnim turistima kao ARNT.

5. Kupljena su dva hotela u Njemačkoj – zamjena plaćanja rente sa kreditom donosi uštedu od 3 milijuna eura godišnje koje ostaju u kompaniji, dok se EBITDA povećava za cijeli iznos rente odnosno cca 4,5 milijuna eura koliko sam shvatio

6. Reprogramirana je većina obveza – bolje kamate i bolja ročnost. U izvještajima ARNT vidjeli smo da je bez pozajmice matici prosječna kamata na dugove bankama oko 4,5% što je sada dodatno spušteno. Njemački dio naravno ima još povoljnije financiranje i sve skupa prosječna kamatna stopa ne bi trebala ići preko 4%, ali recimo da je 5%. Na 945 milijuna kuna to je 47,25 milijuna kuna godišnje za kamate što se podmiruje bez problema. Dug bi bio oko 4,5-5 EBITDA i zaduženost oko 45% što je sasvim održivo dok s druge strane donosi značajno veći ROE što je u konačnici većinskom prvi kriterij. Nedostatak kod ovoga je što je osim manjeg dijela kredita HBOR-a, sve od komercijalnih banaka (većinom Zaba) i vezano je za EUR odnosno euribor koji je trenutno na takvim razinama da u budućnosti (srednji rok??) može samo rasti što onda poskupljuje financiranje. Zato mislim da će ići dokapitalizacija kako bi se ovaj dio malo poboljšao i kako bi se otvorio prostor za nove investicije i akvizicije, prije svega preuzimanje daljnjih 12% Sugarhilla za što je rok 18 mjeseci).

IMOVINA

Očito je riječ o značajnom povećanju duga ali, kao što sam kod svake stavke naveo, dolazi i do značajnog povećanja imovine. Nakon svih navedenih transakcija dugotrajna imovina trebala bi iznositi oko 1,90-1,95 milijardi kuna, a aktiva ide na 2,15-2,20 milijardi. Tih 150-200 milijuna kuna odnosi se više-manje na potraživanja i cash. Od ovoga se naravno očekuje da donosi nove/veće prihode, a kroz restrukturiranje ćemo dobiti i puno višu razinu efikasnosti što će u konačnici značiti veću EBITDA maržu i veću neto dobit.

PRIHODI I PROFITABILNOST

U startu svako restrukturiranje donosi jednokratne troškove, ali kasnije dolazi jednostavnije, efikasnije i povoljnije poslovanje koje u konačnici donosi veće povrate.

ARNT 2016

Q32016 je bio na razini 417,8 mil. i zadnji kvartal dodajem još 2% (najniže od 2010. unatoč pozitivnim najavama Uprave) te dolazimo na 426,16 mil prihoda za cijelu 2016. Konačni EBITDA bi po trenutnim rezultatima trebao biti 120-125 milijuna kuna, što bi značilo podjednaku EBITDA maržu kao i prošle godine; 29-30%.

SUGARHILL (NJE + MAĐ) 2016

Prihodi 27,5 mil eura odnosno 209 milijuna kuna dok je EBITDA oko 1 milijun eura, ali tu je uključeno plaćanje rente za dva hotela. Bez toga je EBITDA oko 5,5 milijuna eura što daje slabiju EBITDA maržu nego kod ARNT – oko 20%. Ovdje također treba navesti kako je većina hotela iz portfelja tek uređena što se odrazilo na troškovnu stranu dok kroz prihode i profitabilnost tek bude.

NOVA ARNT 2017 PRIHODI

Arnt – rast od konzervativnih 5% (od 2010. prosječna stopa iznad 10%) – 447,47 milijuna kuna
Sugarhill – rast od malo manje konzervativnih 5% (koliko je prosjek zadnjih godina) uz uređenje većine hotela + 3,5 milijuna prihoda novi hotel Park plaza Nurnberg sa 177 soba koji radi prvu godinu (ovi prihodi su uz samo 100 dana popunjenosti) – 32,37 mil eura – 246,05 milijuna kuna
Zajedno Arnt + Sugarhill = 693,52 milijuna kuna (91,25 mil eura)

NOVA ARNT 2017 PROFITABILNOST

Arnt – uz zadržavanje EBITDA marže 29,55% EBITDA iznosi 132,23 mil kuna
Sugarhill – s uključenim efektima dva kupljena hotela i jednog novootvorenog EBITDA je uz zadržavanje 20% marže na 49,21 mil kuna
Upravljačke naknade neto efekt – 26,00 milijuna kuna

Ukupno EBITDA 207,44 mil kuna
Ukupno EBITDA marža 29,91%

Nije super cool i sofisticirano kao DCF ali do sada je davalo dobre rezultate i kada sam griješio nije bilo značajno. U svakom slučaju, puno kompliciranije nego Valamarove i Ostojine kombinacije ali ono što sam siguran je da nas ovdje tek čeka najbolje.

Ako netko i čita ovo sve vjerojatno čeka famozni EV/EBITDA pa ga ostavljam za domaću zadaću, svi inputi su ovdje. Nadam se da je još netko spreman podijeliti računice pa da prokomentiramo, sigurno nije ovo sve točno u decimalu.

Vaš link …

Ovo je svakako skupština na koju bi svi dioničari trebali otići, Društvo se u potpunosti transformira i ova godina će biti veliki pozitivni game changer. Nisam stigao odgovoriti na sva pitanja pa su me preduhitrili, glavno je da ide dokapitalizacija za koju sam rekao prije par dana da me ne bi iznenadila.

je li too pphe opet dokapitalizira. pa zar nisu dokapitalizirali prije par mejseci. što se krije iza ove nove dokapa
[/quote]

Ovo sam očekivao i očekujem da neće PPHE sudjelovati jer mislim da u ovoj burzovnoj kotaciji moraju imati max 75%, a sada imaju više ša će to riješiti ovim dokapom.

DOKAPITALIZACIJA

Nigdje ne piše da je malima zabranjen pristup, da su isključeni i sl. Isključenje prava prvenstva znači da postojeći dioničari neće imati povlašteni tretman u prvom krugu pred ostalima zainteresiranim za sudjelovanje. Na prvu mi se ne sviđa, ali s druge strane ne znamo koja je minimalna cijena pa ne znamo ni da li bi sudjelovali.

Ono u što sam gotovo siguran je da PPHE neće sudjelovati pa u kombinaciji sa ukidanjem prvenstva postojećih ovdje praktički imamo javnu ponudu dionica, a ne dokapitalizaciju. Vidjeli smo već kod ponude za preuzimanje prošle godine da su pustili fondove unutra i to sa diskontom, dakle nisu brinuli za okrupnjavanje. Također, trenutno su u procesu restrukturiranja i konsolidacije grupe i sigurno neće na ovo trošiti sredstva.

Sa pripajanjem Sugarhilla došli su na 77,09%, i ostaje im veliki prostor za prikupiti sredstva i zaokružiti restrukturiranje do kraja, te očekujem da će ovdje biti mjesta za sve a ne samo za fondove, ukoliko se odluče na maksimalne iznose.

Trenutno stanje
Ukupno izdano dionica 3.273.750
PPHE 2.523.593 – 77,09%

Maksimalan broj dionica nakon povećanja da PPHE zadrži 50,00%
2.523.593 / 0,50 = 5.047.186

Veličina emisije
5.047.186 – 3.273.750 = 1.773.436

Prikupljena sredstva
Cijena iz posljednjeg povećanja: 421,54 * 1.773.436 = 747,57 mil kuna
Tržišna cijena: 580,00 * 1.773.436 = 975,38 mil kuna

Ne kažem da će ići na ove maksimume iako me ne bi iznenadilo, samo naglašavam koliki potencijal postoji. Plus cijena po kojoj će mirovinci ulaziti u sebi će morati sadržavati neki diskont.

ValueWalk, svaka cast!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

NOVA ARNT 2017 PROFITABILNOST

Arnt – uz zadržavanje EBITDA marže 29,55% EBITDA iznosi 132,23 mil kuna
Sugarhill – s uključenim efektima dva kupljena hotela i jednog novootvorenog EBITDA je uz zadržavanje 20% marže na 49,21 mil kuna
Upravljačke naknade neto efekt – 26,00 milijuna kuna

Ukupno EBITDA 207,44 mil kuna
Ukupno EBITDA marža 29,91%

Nije super cool i sofisticirano kao DCF ali do sada je davalo dobre rezultate i kada sam griješio nije bilo značajno. U svakom slučaju, puno kompliciranije nego Valamarove i Ostojine kombinacije ali ono što sam siguran je da nas ovdje tek čeka najbolje.

Ako netko i čita ovo sve vjerojatno čeka famozni EV/EBITDA pa ga ostavljam za domaću zadaću, svi inputi su ovdje. Nadam se da je još netko spreman podijeliti računice pa da prokomentiramo, sigurno nije ovo sve točno u decimalu.

Ovdje trenutni ev/ebitda slabo što znači, ovdje je pitanje – na što oni pucaju – na koje prihode i na koje marže (ispod 35 nitko ozbiljan više i ne računa). kad bismo to znali i kad bismo pretpostavili da tamo žele stići npr za tri godine, onda bismo znali gdje ćemo biti za godinu dana. tu je dalibor tata mata – toliko j ušao u materiju da čita ostojine najave ne kao najave nego kao netom objavljeni izvještaj z aproteklo razdoblje.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Malo će se s ovim spajanjem popraviti, neznatno. Poslije dokapitalizacije ćemo tek vidjeti prave planove i obujam novih investicija, morate uzeti u obzir da investicijski ciklus tek sada uzima puni zamah i da prava profitabilnost tek treba proći kroz RDG u idućih 2-3 godine. Valamaru i Maistri sad prolazi, Plavoj laguni i recimo Tuhu je već prošla.

Po meni najveći potencijal rasta od turista, rješavanjem Goldman Sachsa riješili su se svih kočnica. A vlasničkog rizika nema jer će nakon ove dokapitalizacije PPHE vjerojatno pasti na 50-55%, pa likvidnost i free float nisu više upitni.

Malo će se s ovim spajanjem popraviti, neznatno. Poslije dokapitalizacije ćemo tek vidjeti prave planove i obujam novih investicija, morate uzeti u obzir da investicijski ciklus tek sada uzima puni zamah i da prava profitabilnost tek treba proći kroz RDG u idućih 2-3 godine. Valamaru i Maistri sad prolazi, Plavoj laguni i recimo Tuhu je već prošla.

Po meni najveći potencijal rasta od turista, rješavanjem Goldman Sachsa riješili su se svih kočnica. A vlasničkog rizika nema jer će nakon ove dokapitalizacije PPHE vjerojatno pasti na 50-55%, pa likvidnost i free float nisu više upitni.

Mi recimo znamo da valamar gada 600 milja ebitda i da pri ev ebitda 12 iznosi oko 48 kn i da je sasvim razumno kupiti sad i kroz godinu dana dočekati razinu od 50 kn.

e sad, kako ovdje svi potezu ev ebitda kao da su se rdodili u istoj ući snjom, uključujući i mene, ja bih volio znati za godinu gada koja će to cijena davati van e ev ebitda 12. jer, evo coca cola kupuje janicu i ne da bome vise od 10, mozda 11, najozbiljnija preuzimanja npr imperijal izvrsena su pio ev/ebitda skoro 13, dakle ako timovi financijasa i bankara kupuju uvrh glave po 13, onda moram i ja biti unutar tih gabarita jer ipak nisam ja pametniji od njih

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

New Report

Close