ARNT (Arenaturist d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ARNT (Arenaturist d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ali, kako to zgleda u vidu brojeva – jer i dokap i novo zaduženje će jako podići ev, a u nazivniku te jednačine stoji ebitda koji sve to mora amortizirati, a još ne može

Ako Sugarhill hoteli unatrag nekoliko godina posluju s ebitda oko nule, oni su i u 2016 poslovali oko nule, a u 2017 to će biti vjerojatno bolje, ali tek smo na početku 2017.

evo ni rivp ne može nositi 12 ebitda, makar projekcije od 1,7 i ca 600 ebitda se brat bratu uzeti kao gotova stvar, mada naravno hocemo li vi i ja sutra biti zivi, bni to nije gotova stvar.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Točno Investimir, priča bez brojeva je samo priča… Ali ponavljam da je kod Sugarhilla važno razlikovati EBITDAR i EBITDA, nešto s čime se na našem tržištu za sada nismo susretali (da li će se i kada vlasnici i mirovinci za to odlučiti tko zna…).
Kupnjom hotela od strane ARNT taj R od 8 milijuna eura godišnje više ne postoji i samo tu će koliko sam do sada shvatio doći do uštede od cca 4-5 milijuna eura casha (R kao trošak rentanja nestaje, ali raste I kao trošak kamate za kredit kojim su kupljeni hoteli). Na to još dodajte ono što znamo od prije iz izvještaja ARNT – nema više pozajmice 100 mil kuna prema matici po 8,5% i naknade za upravljanje će biti najmanje prepolovljene.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

A to koliko tko može nositi EV/EBITDA je meni u smislu vrednovanja poslovanja malo upitno (ili apstraktno), izmišljotina s bloga.

Ta multipla mi je orijentir za eventualno preuzimanje. Kao kupnju kompanije/biznisa prije bi platio ATLN i ACI 15-17 EV/EBITDA nego RIVP ili ARNT na 11-12. I sada neka mi netko kaže zašto je to krivo?

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Nije dakako krivo, spektakularan biznis zasluzuje posebnu cijenu.

nego, ako nećemo računati, što ćemo onda raditi. Tih 8 milj eura – to se odnosi na sve hotele – svih 8, a arnt je kupila samo dva, dakle samo kod dva hoteća će umjesto R imati I tj umjesto najamnine, plaćati kamate na zaduženje kojim je kupila hotele.

Problem je veliki to inozemno polsovanje – evo i vi sami kažete da ste preko frendovog frenda uspjeli doći do njega. tko to još može, tj tko to još uopće hoće.

Ja ne znam to sam napraviti tj. nije mi jasno kako će se to odvijati, zato pokusvam nesto razbistriti prije no sto odlucim kidam li nalijevo ili nadesno :))

Mislim da je bloger ovdeu oravu sa 12 ebitda – svi koji nesto razumiju kazu pa to se na trzi na 6 ebitda ili n 7 ebitda, kako je to moguce. ako je percepcija da je 6 ili 7 povoljno, onda istom logikom na drugoj strani spektra 12 ili 13 ebitda mora biti skupo. a da li je dionica jeftina, povoljna ili skupa, to je pitanje svih pitanja,

nego, ako nećemo računati, što ćemo onda raditi. Tih 8 milj eura – to se odnosi na sve hotele – svih 8, a arnt je kupila samo dva, dakle samo kod dva hoteća će umjesto R imati I tj umjesto najamnine, plaćati kamate na zaduženje kojim je kupila hotele.

Nije točno, pogledajte ovdje stranicu 4. Od 8 hotela plaća se za 4 i od ta 4, dva se kupuju a od dva koja ostaju najveći dio otpada na Park Plaza Wallstreet Berlin Mitte.

Ne moramo se složiti, ali sami sebi postavite pitanje. Da li bi rađe kupili ACI po 7 EV/EBITDA ili RIVP (ARNT; MAIS svejedno) po 12? I ako ne, zašto ne?

da, to j e tako – 4 hoterla u oper lizinigu, od toga sada dva u vlasništvu.

uzeli su 10 milja eura, kamatnjak ne znamo – ili znamo ?

Ako plaćaju npri 4,5 posto, i ako umjesto 8 milja za 4 hotela, sad plaćaju 4 milje za 2 hotela, te još jednu miuju za kamatu – to znači 3 milje više za arnt. nije malo.

inače legendaran je razgovor charlie mungera i buffeta
buffet – znam da valja ali nece da platim toliko
charlie ima da platis koliko god treba jer valja

i na kraju platio čoek, šta će 🙂

Vaš link …

Debt restructuring

Successfully completed several long-term refinancing facilities for most of the Group’s assets at favourable conditions.

Boris Ivesha, President & Chief Executive Officer, PPHE Hotel Group said:

2016 has truly been a year of transition for our Group, with several new hotel openings and soft openings, debt restructuring, the acquisition of a controlling interest in our Croatian operation and the transfer of our Germany & Hungary assets under our Croatian operation which will enable us to create further shareholder value.

2010. matica je Društvu je 2010. odobrila kredit čija osnovica i kamate dospijevaju 2021. godine. Inicijalna kamata je bila 5% na iznos od 78,11 milijuna (kombinacija dvije manje tranše prema Matici za kredit i jedna gdje su se vodili kao dobavljač).

Već iduće godine glavnica se uvećava za 21,84 milijuna obveza prema dobavljačima, dok se kamata mijenja sa 5% na 15%!?!?!? U nastavku vidimo da se to nastavlja i dalje, pa se dug cijelo vrijeme povećava, pri čemu se i kamata kasnije smanjila te je od 2013. EKS bio 8,85% iako je i to izrazito skupo.

Godina – Plaćena kamata matici – Iznos glavnice na kraju razdoblja
2010 5.815.000 kn 78.117.000 kn
2011 9.930.000 kn 88.047.000 kn
2012 10.274.000 kn 97.977.000 kn
2013 9.930.000 kn 107.907.000 kn
2014 8.277.000 kn 106.099.000 kn
2015 8.977.000 kn 115.076.000 kn
2016 16.900.000 kn – kn

Prošle godine je taj dug u potpunosti podmiren i zamijenjen puno povoljnijim financiranjem preko Zabe. Ono što je bitno, na taj način je kroz kamate isplaćeno u promatranom periodu 70,10 milijuna kuna.

ARNT da je i trebala ta sredstva mogla ih je dobiti kod HBOR-a po max 4%, i rekao bi da ovdje imamo 6-7 milijuna kuna godišnje koji će ostati u ARNT. Kroz neto dobit ćemo ovo osjetiti (ako se ne investira naravno), ali ne i kroz EBITDA.

Još izraženiji pozitivni efekti ovog pripajanja su naknade za upravljanje. U ARNT je situacija prije spajanja slijedeća:

Godina – Naknada za upravljanje – % prihoda
2010 8.662.000 4,19%
2011 9.542.000 3,96%
2012 6.582.000 2,39%
2013 11.867.000 3,98%
2014 18.304.000 5,80%
2015 17.628.000 4,86%
2016 22.900.000 5,48%

Ovdje se također može reći da se izvlačio određeni novac jer su se kamate koje su plaćali pripojeni hoteli u Njemačkoj i Mađarskoj kretale na razini 2-2,5% prihoda. Kao što smo vidjeli u obavijesti u pripajanju, ARNT postaje vlasnik branda Park plaza te se po toj osnovi više ne plaćaju naknade prema PPHE. Ono što se i dalje plaća je manji dio koji se odnosi na Carlsson kao globalnog nositelja. Također, tu je i dio koji će se ubuduće naplaćivati.

Kada se sve zbroji, ako sam dobro shvatio te kombinacije (više raznih licenci i podloga za naplaćivanje, dio varijabilan ali sa određenim donjim fiksnim granicama i sl.) i dio kojeg nema isplatom Goldman Sachsa, neto efekt na razini nove ARNT trebao bi biti 3,5-4 milijuna eura, odnosno 26-30 milijuna kuna. Ono što je bitno, ovaj iznos uvećava i EBITDA, a ne samo neto dobit.

Treće gdje bi trebao biti značajan pozitivan efekt je kupnja dva hotela u Njemačkoj (art hoteli Berlin i Koln). EBITDAR u 2015. je iznosio 8,2 milijuna EUR dok je nakon renta od 7,0 milijuna eura EBITDA iznosila 1,2 milijuna eura.

Od ukupnih 7 milijuna eura oko 4,5 milijuna odnosi se na ova dva hotela. Kredit od 54 milijuna eura s kamatom 3% ostavlja 3 milijuna eura godišnje u ARNT te povećava EBITDA za taj iznos (i popravlja EV/EBITDA omjer koji je većini postao skoro pa jedini orijentir).

Do ovoga nisam bio siguran koja je poanta pripajanja, ali sada je jasno i zašto je EBITDA bio na granici da bude negativan i zašto se PPHE odlučio na ovakvu kombinaciju.

Sugarhill nije imao imovinu kojom bi mogao jamčiti za financiranje ovolikog obujma, a izlaskom Goldman Sachsa prestaje izvlačenje novaca i kreće se u novi investicijski ciklus što je očito već iz refinanciranja kompletnih dugova i neto efekta upravljačkih naknada.

Mislim da bi ovu godinu nova ARNT mogla završiti na cca 90-95 milijuna eura prihoda i 30-ak milijuna EBITDA, što nije na željenih 35% EBITDA marže ali ne ide ni to preko noći. O ovome ću još detaljnije…

gust vas je citat, hvala!

Tako ću i ja ostaviti 4 dionice, svakom članu obitelji po jedna, kao podsjetnik gdje im je ćale namlatio lovu i da se o tome naraštajima priča uz logorske vatre

Dad počinjem shvaćati, ali nije jednostavno, ovo je potpuno nova priča bez presedana u hrvatskoj.

Imao bih par ppitanaj, ako value ima vremena osvrnuti se na njih u daljnim postovima

54 milje eura po 3 posto kamata – gdje piše taj podatak ili se do njega može doći tek posredno.

Koliko je arnt dužna sad Zagrebačkoj banci, a koliko PPhoe hotelima i po kojoj kamatnoj stopi – nalazim da je dug prema zb 15 milja, kamate ne nalazim, onda je osttak tj 39 milje dug prema vlasniku – dakle novi nekomercijalni, vlasnički kredit.

Ovo je bome tesko raspetljati, lrhc je mila majka naspram ovoga. Ostoja kupi, uloži, izvuče 14 posto s naslova ebitda, uloži ponovno, opet izvuce 14 posto itd itd

New Report

Close