Iskustvo veli da ce se uskoro nekakav vrhic s malom kolicinom i onda pun k… naslaganih ispod tih 1000 i nize
Nije ti put viiše čist jer se stalno uvaljuje netko sa 100 kom.,
već je dvaput poćišćen ali evo ga opet sa 100 kom. na 600 kn.
evo i 120 kom. na 585 kn
Polako Investimir, složiti ću kroz par dana priču pa podijeliti što sam iskopao/zaključio, ne volim se nabacivati s polovičnim zaključcima…
Sjedišta obje kompanije su u Nizozemskoj, a što se tiče Sugarhilla to je bilo vidljivo još u pozivu iz 12-og mjeseca: Dvadeset Osam je većinski vlasnik društva Sugarhill (88%) a time posredno i vlasnik Sugarhill Grupe. Postoji i opcija za kupnju preostalih 12% koja će vjerujem biti realizirana.
A zašto mislim da će ovo na kraju biti jako dobar posao samo par crtica za pripojene operacije:
2015
Occupancy 80,40%
ARR 75,30 €
RevPAR 60,60 €
1H 2016
Occupancy 67,40%
ARR 61,10 €
REVPAR 41,20 €
Improved EBITDA margin In 2015, our EBITDA margin increased by 150 basis points (bps) to 36.6%, reflecting improved trading and effective cost management.
Prihodi su:
2014 – 24,2
2015 – 26,1
2016 – 27,2 – njihova procjena (1H je 10,6 ali uz opaske da je Second half usually the strongest trading period)
2017 – njihova procjena je rast prihoda 20-ak%, manje dio se odnosi na redovno poslovanje i novi hotel Park Plaza Nurnberg dok se veći dio odnosi na naknade i sl. ako sam dobro shvatio ali s ovim dijelom se moram pozabaviti – ovdje leži ključ za projekcije i valuacije u budućnosti.
Toliko za sada…
hvala, value.
Ako sam dobro razumio – arnt će naplaćivati od tih hotela proviziju za upravljanje i rukovodenje, onako kako je to prijašnji vlasnik naplacivao od arnt.
Naravno uz to, 88 posto dobiti iz reultata pripada 88postotnom vlasniku tj arnt.
Ovdje netko od jutra bezuspjesno štopati dionicu ali mislim da je to kratkotrajno.Bid se pojačava,arena nam ispisuje lijepu priču nakon dosta vremena.
Dokučiti što Sugarhill donosi arnt u smislu prihoda, ebitda i neto dobiti, pa onda kapitala i duga, to nije baš jednostavno. i value u trebaju dani, a drugi koliko vidim i ne zamaraju se previse tim brojčicama.
Pitanje po emnei je sljedeće – po kojoj cijeni će arnt na kraju 2017 vrijediti ev/ ebitda 12. Za rivp znamo odgovor – po cijeni od 48 kn rivp će na kraju 2017 imati ev/ ebitda omjer od 12.
To bi onam oda omogućilo da vidimo koliki diskont ili pak premiju placamo sada za te ocekivano dobre i veće rezultate od lanjskih.
Ovo je stvarno lijepa priča. Čekam da vidim prve rezultate njemačkih hotela. Ne sviđaju mi se transakcije unutar iste grupacije
hvala, value.
Ako sam dobro razumio – arnt će naplaćivati od tih hotela proviziju za upravljanje i rukovodenje, onako kako je to prijašnji vlasnik naplacivao od arnt.
Naravno uz to, 88 posto dobiti iz reultata pripada 88postotnom vlasniku tj arnt.
Također se zahvaljujem Value!
Investimir, tako sam i ja shvatio, s time da je arena kupila 2 hotela, a ostalih 6 ili 7 ostaje u sugarhillu u vlasništvu ili najmu od trećih strana, Arena će upravljati tim hotelima za naknadu (dobiva licencu Park Plaze), jel ta naknada financijki prihod od povezanih osoba?? A pošto ima 88% u sugarhillu onda će se njihovo poslovanje konsolidirati u FI arene. I ono što mi je još zanimljivo u ugovoru stoji obveza “stjecanja” minimalno jednog novog hotela u prvih 24 mejseci, te zatim 2 hotela sljedecih 24 mjeseci.
Ako negdje griješim, molim da me ispravite, hvala!
Ali i katalizator za daljnje korake koji će sada sigurno ići sve brže. U manje od godinu dana su isplatili Goldman Sachs, refinancirali skoro kompletan dug Arene, konsolidirali sve domaće operacije (100%), te pripojili Njemačku i Mađarsku (88%).
S provođenje ovog pripajanja zaduženost ako promatramo statički bilancu pada na 35% (sada 43,59%, a RIVP i MAIS koji su u sličnom investicijskom zamahu 40,47% i 38,24%) što znači još kvalitetniju strukturu kapitala i novi investicijski potencijal, dok po zadnjim cijenama P/B iznosi 1,51 što nije samo po sebi nisko ali je i dalje ispod RIVP na 2,32 i MAIS na 2,04.
Ipak, osobno najviše promatram EBITDA maržu i smatram ju najvažnijim pokazateljem jer je ona u konačnici generator casha. Ovdje je veliki potencijal ARNT koja je trenutno na 29,55% dok su RIVP i MAIS 33% što također nije konačno već im je cilj preći 35%.
To se naravno ne događa preko noći, ali kao pogledate bilo kojeg hotelijera očito je obrnuto kretanje EBITDA marže i zaduženosti. Investicije gore, prihodi gore, marže gore (između ovog i generiranja casha do izražaja dolazi podizanje interne efikasnoti – ovdje mislim na sami biznis, ne na preslagivanje unutar grupe), generiranje casha gore, zaduženost dole, te na kraju kada cijeli ciklus završi ostaje redoviti CAPEX. Ne može biti jednostavnije, a kod ARNT smo tek negdje između drugog i trećeg koraka.
Samo ovo spajanje će donijeti najmanje još jednu godišnju neto dobit, u kampovima recimo imaju veće kapacitete nego TUHO s tim da nisu još podignuti na odgovarajuću razinu, a znamo da su kampovi značajno profitabilniji od hotela (već je na blogu bilo puno o tome), itd…
Pisao sam još prije da ulaskom fondova očekujem povoljnije financiranje što su reprogramom 60 milijune eura kod Zaba-e i učinili, a s obzirom da im je nakon ovog pripajanja Sugarhill-a udio 77,09% ne bi me čudila dokapitalizacija putem burze. Mogu skupiti 500 milijuna kuna, ostali bi većinski vlasnici i dobili značajnu polugu. Ne mislim da bi išli baš na toliko, ali manevarski prostor svakako postoji i koliko čitam izvještaje matice razmišljanje u tom smjeru im nije strano.