@pacodel: Rađe pitajte autora članka zašto su tek sada objavili nešto što je kompanija objavila prije par tjedana
Mislim na ostale info iz članka, ovo redovno/službeno ionako ne mijenja ništa u praksi.
I ovdje se nastavlja proces koji je uprava najavila. Sve dođe na svoje, samo treba biti strpljiv.
Ova akvizicija u skladu je sa strateškim namjerama Društva da integrira hotele i hotelske
operacije PPHE Hotel Grupe na području centralne i istočne Europe te je prvi korak prema
razvoju Arenaturista u vodeću hotelsku kompaniju centralne i istočne Europe s poslovnim
modelom koji uključuje vlasništvo te upravljanje vlastitom imovine i imovinom drugih,
primarno pod Park Plaza brendom.
Value i growth, dva u jedan…
A para za to nema, a nedavno donesena odluka na skupštini o mogućoj dokapitalizaciji uz isključenje prava postojećih dioničara. Nominala je 20 kuna, ništa ne impliciram, moguće da će sve korektno napraviti pa dokapitalizirati po nekoj tržišnoj, ali je opet riječ o razvodnjavanju kapitala ako se pita male dioničare. Druga opcija je kreditiranje ali u to ne vjerujem jer je prevelika zaduženost u tom slučaju premda je sve moguće jer kupuje se nekretnine.
Inače na ovim valuacijama ARNT vjerojatno najskuplji turist na tržištu fundamentalno gledajući.
Međutim zanimljiv je iskorak u Njemačku, po meni je za očekivati 2 moguća scenarija, ili će ići u širenje na dobrobit svih dioničara, ili će na uštrb Arenaturista profitirati najveći dioničar na uštrb ostalih dioničara. Ja bih volio da bude ovo prvo.
Zanimljivo je da se u top 10 vidi da prodaje AZ mirovinac, po meni oni bi trebali biti uključeni u stanje i namjere managmenta, a zašto prodaju to treba vidjeti ili probati zaključiti.
lp
Treba gledati malo širu sliku, a ovdje i malo duži rok jer nije sve u jednoj pravnoj osobi nego više operativno povezanih osoba s različitim odnosima i međusobnim vlasničkim udjelima. Kao npr. Valamar prije konsolidacije portfelja ili ono što trenutno gledamo nakon razilaženja kod Ostojinog djela portfelja.
Ponuda za preuzimanje i dokumenti koji su tu bili dostupni, bilješke uz izvještaje i nešto malo po medijima i dobije se cijela priča. Pripajanje lokalnih društava, preuzimanje ovih u Njemačkoj, treba još doći i Mađarska na red, te najvažnije od svega dio gdje će prihodi od upravljanja ići ARNT, a znamo po iznosu koji ARNT plaća da taj iznos nije mali. Naravno, na to sve još kompletan domaći portfelj koji nije razvijen do kraja na željenu razinu.
Ne vjerujem da bi se ovdje nešto moglo odvijati na štetu malih dioničara jer im treba poluga, u tom smislu je i razvodnjavanje besmisleno kada su se sami razvodnili kroz dogovor s AZ-om gdje su im zajamčili broj dionica bez obzira na ishod ponude (na kraju su im dali više nego je prikupljeno).
AZ prodaje dionice jer mora i prodavati će ih i dalje kako će cijena rasti (osim ako im neće rasti i ostatak portfelja) jer im je internim limitima KOJIH se moraju držati limitirana veličina pojedinačne pozicije VLASNIČKIH vrijednosnih papira na (rekao bih prema javno dostupnim izvještajima) 5% ukupne imovine fonda. Baš na ARNT se slična stvar događala Victoria fondu pa se cijena dugo vrtila na razini 330-350 (ispravite me ako je ovaj raspon krivi, iz glave tipkam) jer su oni smanjivali poziciju po bidu i posljedično sprječavali rast (znači ovaj pritisak na prodaji treba iskoristiti za ulazak). To je onaj dio gdje ih bloger napada, a zna da nije u pravu jer bi svatko na njihovom mjestu morao napraviti isto, i korist neznanje čitatelja koji se onda dižu na zadnje noge. Dio gdje bi se složio sa njim je da je AZ to sve morao razmotriti kao realni scenariji odmah u početku i drugačije alocirati dionice unutar svojih fondova.
Plavi, prvo provjeri prije nego sto nesto napises. Zasto prodaju?
Imaju dva AZ fonda
Samo jedan i to manji prodaje
A prodaje zato sto su dosegli maksimum koji smiju imati
Plavi, prvo provjeri prije nego sto nesto napises. Zasto prodaju?
Imaju dva AZ fonda
Samo jedan i to manji prodaje
A prodaje zato sto su dosegli maksimum koji smiju imati
Ne vidim što sam krivo napisao, međutim hvala na nadopuni.
Prodaje ” manji ” a taj ” manji ” je u top 10 i mora prodavati, što je manje zlo od toga da prodaje iz nekog drugog razloga.
Međutim ostaje činjenica de je ponuda dionica na ovim cijenama zajamčena osim u slučaju izvanrednog događaja što može stvoriti pritisak na cijenu odnosno zapreku nekom većem rastu.
lp
Kao prvo, forumaši, nemojte o razvodnjavanju, većina ionakon ne ide na skupštine tako da je svejdno jel nas razvodnilo ili ne, bitno je koliki nam je povrat svima zajedno.
Osim toga, s obzirom da ulaze na redovno tržište, ne mogu nas ne znam koliko razvodniti jer (ako se ne varam) postoji limit za free float.
Što se tiče financiranja, mislim da se mogu bez problema dodatno zadužiti i da to ne bi bilo previše. A pogotovo što su najavili da ide ponovna procjena imovine što će sigurno dovesti do (velikog) povećanja udjela kapitala u bilanci.
Plavi i ostali kolege, sta kazete na nove događaje? Otpale sumnje u dokapitalizaciju po nominali na štetu postojećih dioničara… Po svemu ovdje se sprema jedan lijepa priča.