ARNT (Arenaturist d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ARNT (Arenaturist d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

U petak svoja vrata otvara obnovljeni hotel Park Plaza Arena

Privodi se kraju najveća ovogodišnja investicija pulskog hotelijera Arenaturista- obnova bivšeg hotela Park, buduće Arene na Verudeli. Riječ je o investiciji od sedam milijuna eura uz pomoć koje je ovaj hotel sa 175 soba ponad poznate havajske plaže dobio moderan izgled te sav komfor i uslugu brenda Park Plaza. Obnovljeni hotel svoja vrata za goste otvara već ovog petka, iako još dio radova na najvišoj etaži, gdje su stvorene nove sobe te u spa i wellness centru, nisu zgotovljeni.

Kako nam kaže izvršni direktor Arenaturista Reli Slonim čitav će hotel biti gotov 10. lipnja, a na dnevnoj se bazi vide velike promjene. Naime, istodobno u hotelu rade turistički i građevinski djelatnici. Građevinari šminkaju bazen, wellness i najviši novi kat hotela te okoliš, dok se turistički djelatnici spremaju za prve goste te se privikavaju na novi prostor.

Stvorili sinergiju

– Uvijek smo smatrali da ovaj hotel ima jednu od najljepših lokacija u Puli i ovo je vrlo bitan objekt za nas. Željeli smo obnovom stvoriti sinergiju s okolinom tako da smo zadržali sva stabla oko hotela te imamo predivan pogled na more. Dizajn hotela je moderan, ali ipak je zadržao toplinu, kaže nam Slonim ističući kako je ovaj hotel za Arenturist poseban jer je jedan od manjih u njihovom portfelju zbog čega ga nazivaju i svojim boutique hotelom.

Inače, ovom investicijom hotelijerska tvrtka Arenaturist neće podignuti zvjezdice, već će Arena ostati na tri zvjezdice iako će usluga i komfor biti na višoj razini. Obnovom hotela izgrađenog 1963. godine, a zadnji put renoviranog 1999. godine, preuređen je kompletan smještajni dio i sve zajedničke prostorije. Nekadašnji kapacitet od 147 smještajnih jedinica povećao se na 175 jedinica podizanjem kata na krilu hotela. Ujedno povećana je terasa restorana te je kompletno preuređen vanjski bazen sa sunčalištem. Novost u hotelu je podizanje središnjeg dijela i desnog krila hotela gdje će su uz sobe uređena i dva suita s jacuzzijem koji će biti posebno opremljeni, nešto poput suita u novom krilu Histrije, odnosno nekadašnjem hotelu Palma. Dizajn interijera i arhitektonska rješenja povjerena su poznatom arhitektonskom studiju Scott Brownrigg iz Londona koji je zaslužan i za izgled Histrije.

– Ovo će biti hotel koji će biti namijenjen mlađoj klijenteli te mladim obiteljima s djecom zbog čega smo i uredili apartmane. Ne znamo još hoće li biti otvoren cijele godine, to ovisi o njegovoj popunjenosti. Ako bude dobro radio, nema razloga da ne bude otvoren za Božić i Novu godinu te zimi, tvrdi Slonim. Inače, cijene će biti u prosjeku više za 15 do 25 posto.
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/u-petak-svoja-vrata-otvara-obnovljeni-hotel-park-plaza-arena-501283

When wealth is lost, nothing is lost; when health is lost, something is lost; when character is lost, all is lost. ~Billy Graham

Svi pišu već godinama da arena vrijedi 500 kn čak je i Bloger u njoj.
Po meni je sve skup ipak čudno.Vrijedi ili ne vrijedi? To je gotov uhodan biznis za koji se zna koliko bi trebao uprihoditi a i čeka se navodno kupac i to već godinama ista priča.
Zašto kupaca nema i zašto dionica ne vrijedi 500 Kn a lovci u Hrvatskoj imaju sve manje za birati.
ILI računica nije dobra za kupca a situacija ovak kak je odgovara gazdi.

prošle godine ovoj dionici je stvarno zasmetala kiša i rušenje hotela
ove godine joj smeta otvorenje hotela i sunce
turisti u porastu arena u padu
situacija ovak kak je odgovara gazdi

@ dalibore
Zanimljiva analiza ARNT. Hvala.
Koliko bi po tebi vrijedila ARNT kad bi je sadašnji vlasnik(ci) prodavao(li)?
Oni su je kupili za oko 530kn (nije točno, ali ne da mi se tražiti) i kažu da je ispod toga neće prodavati.
P.S. sorry na off topic. Možeš odgovoriti i na temi ARNT.

Uh, tu bi trebalo raditi stvarno duboko dubinsko snimanje 🙂

Pitanje je što bi se prodavalo?
Napisao sa da je jedan dio imovine iznajmljen na 40 godina drugoj tvrtki većinskog vlasnika. To se radi dodatnih 60 mil kuna prihoda a to sada ne ulazi u prihode ARNT, ali te tvrtke također plaćaju za sada mengment fee i ogromne kamate većinskom (15% godišnje). Trenutno sama ARNT je dužna sa kamatama nekih 15 mil eur većinskom a na ovim tvrtkama (neda mi se sad gledati) ali i tu su dužni nekih 10ak

S jedne strane to je dobro jer u slučaju novog vlasnika to bi se nadam se zamijenilo sa nekim kreditima sa najmanje duplo nižom kamatom pa dobit raste.
Dobit raste i za menagment fee koji plaćaju koji je naravno čisto izvlačenje zarade jer ne znam što im to rade za 25 mil kuna koliko im plaćaju.

Ako bi gledali Arenaturist kao grupu zajedno sa tom imovinom koja je u najmu oni će raditi preko 400 mil kuna prihoda u 2015. To bi moralo donositi EBITDA od minimalno 35% pa do 40% pa govorimo o EBITDA od cca 150 mil kuna

Na 11 EBITDA onda tvrtka vrijedi 1,65 milijardi.
Dužni su bar 500 mil kuna (trebalo bi precizno pogledati ostale doo.ove)
Po tome ispadne točno 530 kuna po dionici :)))

NO MORAM POZVATI I NA OPREZ
Vlasnici su pokazali vrlo veliku domišljatost u zaobilaženju podijele kolača sa ostalima. U bilanci stoje rezerve od 280 kn po dionici, a nominala je 20 kuna, dug većinskom sa ogromnom kamatom, neriješena imovina u koncesiji, dio imovine dan u dugogodišnji zakup, visoka ulaganja tvrtki u najmu.
Za početak ovo uopće ne izgleda kao tvrtka koja je posložena za prodaju. Pitanje je i tko traži izlaz GS ili PP.
Ili bi netko preuzeo imovinu (uz isplatu 280kn iz rezervi), a firma ostala na PP ili ju kupila neka turistička tvrtka koja bi imala objekte u najmu (veliki dio tvrtki u tom poslu tako to i radi) Za mene previše nepoznanica

VIŠE NEPOZNANICA = VEĆI RIZIK = VEĆA ZARADA

Nemoj misliti na m2!

@ daliborop

Hvala još jednom.

Znači, po tome ARNT već sad na 11 EBITDA vrijedi oko 530 kuna po dionici?
A još ima prostora i potencijala za poslagivanje za prodaju …

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

Treba biti malo i oprezan sa tim EV/EBITDA parametrom
Nije baš isto dali je u EV dug 20% ili 50% jer u EBITDA nemamo trošak financiranja a i investicijski potencijal se jako smanjuje ako je poluga visoka.
Nije nikako isto Ev/EBITDA 10 ako je u tom omjeru 2 EBITDA ili je 6 EBITDA a kod ARNT je preko 6

Bilanca ARNT meni ne izgleda lijepo. Izostavimo sad ove povezane tvrtke.

Dug je 450 mil, samo kamate će ove godine biti preko 30 mil kuna. Kada na to dodamo otplatu glavnice tvrtka bi trebala godišnje oko 70-80 mil kuna za servisirati dugove. Do sada joj je EBITDA bila manja od tog iznosa.
Spašava ih naravno što dug vlasniku ne vraćaju, jer inače bi bili nelikvidni.
Ali taj dug treba vratiti 2021 i imati na računu 162 mil kuna !!

Rekao bi da EBITDA će ove godine prema 80-85 mil, i ako servisiraju iz toga glavnice bankama 35-40 mil i kamate od 22-25 ne ostaje baš previše za neka daljnja investiranja. Dug na razini 4 EBITDA smatra se nekom gornjom granicom do koje bi trebalo ići.
Ako bi EBITDA bila i 80 mil kuna, ARNT je već sada zadužena preko tog limita što bi reklo da nema više prostora za rast.

Pogledajte si malo i bilance povezanih tvrtki. Velika su to ulaganja u “tuđu” imovinu. Sve mi je to malo nejasno.
Bio sam dioničara ARNT kad je bila na stvarno smiješnim razinama ali pratio sam da se vodio spor oko isplate smanjenja kapitala i bio oprezan.
Proučavao sam i kopao po podacima sam što sam više mogao, ali ima tu dosta toga nejasnog za mene pa sam na po meni zanimljivim razinama prodao. Naravno moja su znanja limitirana pa oni koji znaju više mogu “sigurnije” ulagati.

Nemoj misliti na m2!

daliborop
Vlasnici su pokazali vrlo veliku domišljatost u zaobilaženju podijele kolača sa ostalima. U bilanci stoje rezerve od 280 kn po dionici, a nominala je 20 kuna, dug većinskom sa ogromnom kamatom, neriješena imovina u koncesiji, dio imovine dan u dugogodišnji zakup, visoka ulaganja tvrtki u najmu.
Za početak ovo uopće ne izgleda kao tvrtka koja je posložena za prodaju. Pitanje je i tko traži izlaz GS ili PP.

ako se dobro sjećam nedugo je bila veća transakcija po 280 kn a dionica je bila
negdje oko 340 kn a objašnjenje nema ga?dali netko zna nešto

Meni se to nekako podudaralo sa smrti izvršnog direktora. Prodala je offshore tvrtka iz Paname na kojoj su dionice bile cca godina dana. Ja bi rekao da to ima veze sa njim. No samo nagađam.
280 kuna nije slučajna cijena.
GS zna kako se rade te stvari, računi u Panami, opcije, bonusi itd itd 🙂

BTWY ta tvrtka što je prodala (https://opencorporates.com/companies/pa/608413) osnovana je 2008-03-18 baš u vrijeme kada je Arenaturist sazvala skupštinu na kojoj se među ostalim odlučivalo o smanjenju kapitala za 280 kn po dionici (10.4.2008.)

Račun koji je sada preuzeo ove dionice je početkom prošle godine kupio paket i od DIONE, no nema traga transakciji kojom je ova offshore tvrtka preuzela dionice 1.4.2014 tj to se i do tada vodilo na ZABA skrbničkom računu ali od tada piše čije su. Taj račun pojavio se u TOP10 17.9.2007.

Nemoj misliti na m2!

http://www.glas-slavonije.hr/267942/7/Fond-manageri-blok-transakcijama-spasili-domace-trziste-kapitala
Petak je obilježila kupoprodajna blok transakcija dionicama Arenaturist, vrijedna 5,3 milijuna kuna, kada je 18.950 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni od 280 kuna.
a cijena na burzi je bila 365 kn

skupština snho je tako imala godinama najave isplate dividende ali se dva glavna igrača nikako nisu mogla dogovoriti ali je ipak pao dogovor pa je dividenda
nekih 170 kn isplaćena kroz dvije nove dionice koje su uvrštene i na burzu.

ovdje isplata dividende 280 kn ide godinama,arena se prodaje godinama i ta
dionica nema transparentnost da bi netko platio 500 kn

Nesto utihnula grupa? Jel svi ocekuju izvjesca pa pomalo strahuju, jer pored razvikanih LRH i Valamar, Arenaturist se bas i ne hvali sto rezultatima, sto otvorenjima i revoviranjima…. Ok hotel Park, ali to je valjda jedino….

Should we be worried?

Za razliku od (“razvikanih”) LRH i RIVP, ovdje nemam “nabrijana” očekivanja, pa ni najmanje nisam zabrinut.
Naravno, očekujem rast prihoda i mrvicu bolji izvještaj od prošle godine.

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

New Report

Close