Američki matematičari dobili Nobela za ekonomiju (objavljeno 16.10.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Američki matematičari dobili Nobela za ekonomiju (objavljeno 16.10.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

A ja sam mislio da barem ozbiljan portal kao sto je poslovni nece objaviti istu krivu vijest o ovogodisnjim nobelovcima. Upravo je nevjerojatna cinjenica da do sada jos uvijek nisam uspio vidjeti ili naci ispravnu vijest o razlozima dobivanja Nobelove nagrade- Nobelova nagrada je ovo godine dodjeljena zbog istraživačkih napora triju znanstvenika o najefikasnijim alokativnim mehanizmima (točka). Priče o učincima ekonomskih polika kao razlogu dobivanja Nobela su apsolutno krive. Autor članka vi trebao malo pogledati ekonomske udžbenike iz “social choice theory and auctions” gdje su trojica znanstvenika tijekom 70tih i 80tih ostavila neizbrisiv trag i upravo zbog rada na teoriji društvenog izbora i alokativnih izbora su i dobili Nobela.

Postovani kolega, slazem se da u vremenskom škipcu nisam najbolje opisao razloge dodjele Nobelove nagrade. Međutim, nadam se da primjeri i pitanja koje sam naveo objašnjavaju čime se trojica znanstvenika bave. Riječ je o složenom području koje sam pokušao jednostavnije objasniti, a ni neki najčitaniji svjetski mediji nisu išli dalje od čistog prijenosa press release odbora za dodjelu nagrada. Moje isprike, ipak su mi bliži problemi kvantne fizike i matematike…

Stjepan Skramic urednik IT rubrike

New Report

Close