Ovo je zaista dobra prilika da se pokrene pitanje mobilnosti ljudi. Imamo firmu koja traži kadrove i to visokokvalificirane to treba pohvaliti i podpomoći. Tehnološki sektor i visoka i viša kvalifikacija u dobrom dijelu svijeta pokreće razvoj. Super![smiley11]
nešto mi tu nikako, nikako ne štima. puno strojarskih kadrova odlazi u bijeli svijet u potrazi za poslom, a alstom ih ne može naći. a karlovac je pak u dvorištu zagreba, udaljenost ne bi trebala biti problem. mislim da je problem u niskim plaćama. sjećam se da su za abb karlovac govorili da je posao inženjera isti kao u švicarskoj, a plaća mala i za hrvatske prilike. bilo bi jako zanimljivo da novinari to istraže! utjecalo bi na položaj strojara u nas…
Po mojim saznanjima Alstom u Karlovcu je za inzenjera strojarstva vrlo dobra firma za radit. Ali kvaka je u placama koje su poprilicno male i nikako motivirajuce da bi se netko preselio u Karlovac ili putovao samo zbog zanimljivog posla u struci. U zadnje vrijeme svi trube da na tržištu nema inženjera, a nitko ne govori da strojarske inženjere poslodavci još uvjek nisu spremni platiti barem jednako kao inzenjere elektrotehnike ili građevine a da ne govorim o plaćama ekonomista, pravnika i ostalih koje su znatno veće a ovog kadra svakako ne manjka. Zato poruka Alstomu ali i svim poslodavcima: ako želite kvalitetne inženjere strojarstva budi te ih onda i spremni platiti, a tržište radne snage će isti čas reagirati.
da, tko ne zna naše uvjete smatrao bi to istinskim misterijem: ekonomista i pravnika ima viška na tržištu rada, a i kad se zaposle obično raspolažu s vrlo malo znanja, a često su im i radna mjesta koncipirana da ne zahtijevaju nikakva posebna znanja. i još su tužno inferiorni stranoj konkurenciji. a opet dobiju uglavnom sasvim solidne plaće.
s druge strane strojari se mogu uglavnom odmah zaposliti vani i početi raditi, samo ih birokratske/granične/političke barijere sprječavaju, a opet kod nas muku muče sa svojim statusom.
to je jedan od pokazatelja naše anakrone ekonomije, maksimalno izolirane od evropskog okruženja i s prisilno spriječenim razvojem tržišnih odnosa…