Do sredine idućeg mjeseca očekujem konačno i FI koja će pokazati moć hobotnice u rastakanju Agrokora i ovisnih društava. To će ujedno biti i posljednja FI-a za tvrtke u onakvom obliku kakav smo poznavali do sada. Svojim formalnim potpisima direktori će zakucati posljednje čavle u lijes koji je davno izgrađen i pripremljen a zvao se Agrokor. Brat – bratu, čudom se čudim da je toliko dugo uopće uspijevao ostati otvoren. Pa i svi strani okupatori se čude da to već odavno nije propalo. Očito da smo poslije raspada Yuge bili prebogata država pa je zato sve to tako dugo i trajalo i odolijevalo nasrtajima kradoljuba.
Obično nakon što se izjede materija onda se materijalisti koji su je rastočili počnu međusobno gložiti. Kod nas to tek sada stupa na scenu.
Imam pitanje za forumsku družbu; ovih što su u posljednje vrijeme nešto utihnuli, ovi što bi nam namjenili nulovanje.
A pitanje je vrlo jednostavno.
S obzirom da nam već dugo tvrdite da Lex, kakav god da je, treba poštovati i s obzirom da tvrdite da su jamstva stigla na naplatu početkom izvanredne uprave, a što je ujedno objavljeno i na ZSE – slažete li se da bi predsjednici uprava ovisnih društava trebali proknjižiti prispjela jamstva u bilance i time potvrditi vaše prethodne tvrdnje i stavove?
Ovo pitam jer želim crno na bijelo imati zapisan vaš stav.
Tako da se na njega možemo vratiti za koji tjedan ili mjesec.
Ajde, ne budite pi*zde, kao ovi predsjednici uprava što sada daju ostavke.
Imajte muda i napišite što imate!
Ovako, imamo situaciju u kojoj su ti isti direktori s plaćama od 50.000 kuna i bonusima potpisivali sva jamstva koja su im se stavljala na stol bez ikakvog pitanja. Ta jamstva su puštena dalje u proceduru i sada ih drže vjerovnici. Stav direktora mi je jasan, samo problem je što to ne mijenja ništa na stvari, ako proces ne uspije sva ta jamstva će se svejedno aktivirati pa će sudovi odlučivati o njima pojedinačno, a u međuvremenu će firme biti blokirane i nad njima otvoren stečaj.
Inače da ti odgovorim protupitanjem, zamisli da si neki direktor preko tvrtke kupi avion, pa kaže ja avion vozim, firma ga je kupila, ali moja firma nema u djelatnosti avio prijevoz pa ja onda neću taj avion zaknjižiti kao imovinu tvrtke.
Inače, moje je mišljenje ako Lex ne prođe, da će se ponoviti situacija iz travnja prošle godine, igrati će se najbrži prst i svi vjerovnici će krenuti u naplatu svojih punih tražbina i za par dana će isprazniti sve račune svih tvrtki u koncernu i nakon toga game over, ljudi na cestama, firme zatvorene, rasprodane u dijelovima budzašto.
Nakon toga će svi radnici koncerna biti jako zahvalni svojim direktorima na njihovoj probuđenoj savjesti.
[/quote]
Dan D je 10.07.Do tada nagodba vjerovatno neće biti sklopljena.Vrag je u detaljima.Još nemamo
FI već samo prepostavke.Dijeli se imovina među vjerovnicima a ta imovina je nepoznata velićina.
Privremeno vjerovničko vijeće je donosilo odluke koje su bitno utjecale na stanje u Agrokoru, koje je sada lošije nego prije uvođenja lexa.Kada će to stalnom vjerovničko vijeće biti formirano.
postoji mogućnost da Ivica Todorić dođe ponovno na tron tj 11.7.2018.Na jedan dan ili možda neće jer će se na Saboru donijeti lex Todorić po kojem će svim osobama zvan Todorić biti zabranjen povratak u Agrokor iako će u tom trenu Todorić i dalje biti vlasnici Agrokora.U toku petnaest mjeseci vlasnik je predao u ruke
Hrvatske i njezinog povjerenika,ali samo privremeno.Dakle,nagodba mora biti sklopljena.To treba politici.Bolje bi bilo reći da treba biti sklopljena.
Vratite nas u trgovanje.Tko vam daje pravo da blokirate moju privatnu imovinu.Ako ste nesposobni
da napravite FI ,a ima vas ko termita dajte kolektivnu ostavku.
Ja i dalje čitajući sve komentare ( i ljeve i desne ? ) nisam vidio NIKAKVU poslovnu opravdanost tzv. Jamstava!
Ta jamstva su mi slična kao da Mrav jamči Slonu da ga neće pregaziti!
Koji je smisao Jamstva tzv. Investitorima tj. ključnim vjerovnicima ako se već u 100% iznosu mogu namiriti iz Agrokorove imovine?
Ja jedino vidim da je smisao da se nastavi po stratom – stave ti jaja u škripac i nakon toga si njihov i ispunjavaš njihove interese a ne ono što si dužan ispunjavati po pozitivnim propisima RH koji reguliraju materiju.
U tom smislu ne da su NEZAKONITA nego su KRIMINALNA i NEMORALANA, sve u svemu su NIŠTETNA i akoNETKO to potpiše ide krivična prijava kako protiv potpisnika tako i onoga tko ga je naveo na taj čin!
a zašto banka, uz to što što primjerice ima hipoteku nad nekretninom u 100%-tnom iznosu još traži solidarne jamce za kredit
Što, misliš da je “imovina” neki fiksni iznos koji je isti ili veći uvijek i za sva vremena. Ili možda ta imovina danas može vrijediti mnogo, a već sutra – ništa ili malo, posebno u poslovnom svijetu
vrlo čudna pitanja postavljaš
Više ti skoro nitko ne traži nikakve jamce. To je stvar prošlosti. Postoje drugi, bolji instrumenti osiguranja, a banka se koristi i povlaštenim ponderom ako se nekretnina kategorizira za tu povlaštenost.
Koji je po tebi bolji oblik jamstva nego da ima nekoliko solidarnih dužnika kojima možeš sjesti na – sve? Nekretnina? Get real. Možeš ti nekretninu ponderirati koliko želiš, na ovakvom malom tržištu nekretnina ona je najrizčniji kolateral
Ti ne želiš shvatiti……..ne daju se jamstva VTB-u, Sberbanci, ZABA-i,…………….
Jamstvo daješ Marici Vidaković, ti nju oslobađaš svake odgovornosti – a u budućnosti nju i slične jer UVIJEK baš Uvijek Glavni dioničar upravlja tijekovima novca i ako mu se nešto ne dopadne u zalihi ima JAMSTVO!
Ni biciklo naslonit što se kaže!
Preko INDEXA klupko se počinje odmotavati. Naravno da određeni interesi, a koji su u suprotnosti s Dalić interesima, pumpaju INDEX ključnim informacijama.
Očito je da postoje ljudi koji nisu suglasni u ovu otimačinu Agrokora za interese Zapadnih lešinarskih fondova, te sada i Ruskih, a na štetu domaće privrede i aktualnih vlasnika.
Ukoliko pritisak medija bude dovoljan, siguran sam, da će i Ustavni sud se probuditi i poništit LEX Agrokor.
Direktori solidarnih jamaca napokon su shvatili da su izigrani, te da netko za ovaj kriminal mora odgovarati. Naknadno naravno.
Sve u svemu, po meni, Nagodba će ostati samo želja.
@sava
a zašto banka, uz to što što primjerice ima hipoteku nad nekretninom u 100%-tnom iznosu još traži solidarne jamce za kredit
Što, misliš da je "imovina" neki fiksni iznos koji je isti ili veći uvijek i za sva vremena. Ili možda ta imovina danas može vrijediti mnogo, a već sutra – ništa ili malo, posebno u poslovnom svijetu
vrlo čudna pitanja postavljaš
Meni više nije jasno jer ispada da tebi nije ništa jasno a to je moguće samo u jednom slučaju……….
Ako dakle banka ima osiguranje u imovini dužnika i onda se dodatno osigura jamstvima u istom iznosu ja te pitam tko će danas – sutra kreditirati jamca? Nitko baš nitko jer je jamac opterećen jamstvima.
Jamac izvanredno posluje, ostvaruje velike profite ali ne može dobiti najobičniji kredit!
To je tebi normalno?
Više ti skoro nitko ne traži nikakve jamce. To je stvar prošlosti. Postoje drugi, bolji instrumenti osiguranja, a banka se koristi i povlaštenim ponderom ako se nekretnina kategorizira za tu povlaštenost.
Potpuno netočno. Izgleda da nisi gledao onda uvjete kreditiranja. Kod svih kredita većih iznosa, posebno kod stambenih, dugoročnih i preko nekog iznosa, uredno se traže jamci, sudužnici
Možeš otvoriti bilo koju banku po tome pitanju, nema razlika.
Netko od “izigranih” direktora mora u zatvor, za opomenu drugima.
Ima dosta kandidata izlistanih na ZSE, koji su na listi čekanja.
Sve u svemu, po meni, Nagodba će ostati samo želja.
Onda će se 10.07 sve na tren odblokirati, a onda kreću momentalne nove blokade računa radi naplate naloga s milijardama kuna teških jamstava koja će rasti iz sata u sat na računima tvrtki kćeri, kao jamcima za oko 20 milijardi kuna kredita agrokora