Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Na mjestu IU ja bih to riješio ovako:
1. Pozvao bih uprave da daju ostavku što bi oni i učinili. Jedva čekaju da zbrišu.
2. Pronašao bih nekog klošara na Glavnom kolodvoru, platio mu pivu i cheeseburger da ga oraspoložim te ga imenovao direktorom svih društava. Na skupštinama imam 50%+1 glas, više manje svugdje, znači to prolazi. Može i više klošara, ali je onda ceh veći.:-):-)
3. Novoimenovani direktor(i) bi potpisali proknjižbu jamstava i za to bi dobili bonus od 100.000 kn svaki, u kešu, s uputom da to sakriju.
4. Ukoliko dođe do kaznenog progona istih njih to nije briga jer i ako odu u zatvor bit će im bolje nego na slobodi, 3 obroka i smještaj zajamčen, a imovine ovako i onako nemaju te ih s te strane boli đon. Uz dobro vladanje vani su za godinu dvije. I lova ih čeka.
Eto, ja bih to riješio tako. Znam da je moralno i zakonski upitno, ali je funkcionalno.
Bolje nego da neki dobrostojeći ljudi strahuju nad svojim sudbinama ili da nagodba propadne.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

I da to uradis, Serislav, prvi salvo tuzbi bi isao prema Drzavi, a nakon toga bi imao na naslovnicama Bloomberga, CNBC-a i svega ostalog slucaj.

“Government-appointed board sets scapegoats to fall in elaborate attempt to nationalize investors’ assets and steal their property”

Rezultat? Istog casa bi bilo tko sa imalo soli u glavi poceo otpustati radnike i prodavati imovinu i povlaciti se. Doslovno sinkanje ekonomije jedne zemlje.

Ignore: [b] Bisakovi - Escobarbar - Popolo - Sisoje [/b] [color=red]Ne budite b*dala - ne ulazite u Hrvatsku![/color]

@serislav

A ti bi zbrisao s 600m kuna na Bahame – e neće ići.
I klošari su nam jeftiniji ako ih držimo vani, a neke druge bi trebaalo smjestiti unutra.

IT je dobro znao što se sprema pa se shodno situaciji odlično pripremio – jedna od najboljih američkih odvjetničkih kompanija CRAVATH. SWAINE & MOORE LLP, ured u Londonu je zastupao Agrokor.
Izvanredna uprava vs CRAVATH. SWAINE & MOORE LLP!
Čista 2!!!!

barone
Ma ne bi. Pa utekao je tko je već utekao.
HT ne bu otišao nigdje, ne brini. A ni Mađari iz INA-e.
Ostali su samo mufljuzi, i to deep.
Osim toga, zar nije Moody-s pisao nekidan kako nagodba učvršćuje hrvatsku poziciju i izglede općenito?
E pa što je onda problem to, recimo to tako, “operacionalizirati”?:-):-)

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

sava
Samo je pitanje da li za tu utakmicu postoji venue.
Podneseš tužbu na trgovački, općinski ili neki drugi sud, a ovi ti tužbu odbace. Res iudicata. Riješeno nagodbom. Ćelavo obrazloženje, ali eto, uručili ti papir i bok. Jel ti to palo na pamet? Barem kao mogućnost.
Ili podneseš vani, a ovi ti kažu “nismo nadležni prema teritorijalnom principu”. Isto navodim kao mogućnost.
Vidiš, u pravu je sve moguće. Pravo nije matematika. Nije. 2 i 2 nisu uvijek 4.
I to nisam ja izmislio.

U ovom trenutku vidim 3 scenarija:

[ol]
[li] Nagodba prolazi i krece val masovnih tuzbi za razlicite odstete. Medju njima i tuzbe protiv Drzave zbog omogucavanja unistenja imovine (koje ce, ako nista, SIGURNU posljedicu imati da ce se prosiriti glas po investicijskom svijetu da je Hrvatska toksicna zemlja za investicije)[/li]
[li] Nagodba pada na tehnickim detaljima – nisu tazbine napravljene, nije odluceno o jamstivma, Lex je lose napisan, nisu svi potpisali, nema 51% itd. [/li]
[li] Nagodba pada na opcim detaljima – ne mogu se dogovoriti oko para, Rusi se iznenada okrecu i kazu da to sto su oni potpisali u prednagodbi nikog ne obvezuje i da oni sada traze nesto novo [/li]
[li] Nagodba pada jer se sudovi bude i sude po zakonima RH, a nisu samo javni biljeznici [/li]
[/ol]

Osobno mislim da je 1 dosta izgredan, ali pogledajte koliko toga je protiv toga pod 1.

Ignore: [b] Bisakovi - Escobarbar - Popolo - Sisoje [/b] [color=red]Ne budite b*dala - ne ulazite u Hrvatsku![/color]

@baron
1. šansa je 99%
2.-4. šansa je kumulativno 1%

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

barone
Nagodba prolazi 100%.
Nekim potpisom u 5 do 12, iza zatvorenih vrata, na papir koji nitko nije vidio.
Tako je odlučeno i tako ide.
A možda i pljunu nešto dioničarima, 5% npr. Ako baš zaškripi.
Od toga nešto Adrisu i Agramu, ostalima boranija i bok.
Da eliminiraju jake tužioce. Mali sami su livada.

@serislav

Stvar sa Moodysom i Nagodbom je kao i sa sudom u Londonu i Lexom – oni ce ti reci da je dobro da tako nesto postoji i da je apsolutno pravo svake drzave da na svom teritoriju radi zakone kakve zeli, ali ti nigdje nece reci da je to OK i ispravno.

Dakle, Moodys kaze da postojanje Lexa daje neku sigurnost da nema divljeg raspada velikih korporacija.

No sh*t.

Znas gdje Moodys nema takvu recenicu. U Zimbabveu. Jer tamo nema velikih korporacija.

Osim toga, Moodys mora tek provjeriti sve detalje tog zakona. 🙂

@serislav

Ja ti samo mogu preporučiti da u prijavljenim tražbinama koje su javno dostupne nađi one s kojima je poslovao Agrokor pa malo proguglaj – nije IT s talašikom radio on je zasigurno dobro upoznat s konačnim ishodom jer da nije vjeruj mi ne bi NIŠTA potpisao!
SLAUGHTER AND MAY su isto radili za IT.
Ima i niz konzultantskih firmi koje su radile za IT-a samo što su 100x jeftiniji od ovih sada!

Ne mislim da su mali livada, jer su direktno vezani na Adris i Agram.

ADRISOVA jamstva su dionice. Koje su sada bezvrijedne. Dakle, Adris mora te dionice napraviti vrijednima ili ima veliki problem. Agram isto tako.
Sto god oni napravili, to se MORA reflektirati na njihove dionice:
– Ili im priznaju da su dionice kolateral – tap, sve ostale dionice vrijede.
– Ili im ne priznaju da su dionice kolateral, ali im daju kompenzaciju u vrijednosti kolaterala dionica – tap, defacto su priznali da su dionice kolateral i to se moze dobiti na Europskom sudu
– Ili im ne priznaju da su dionice kolateral ni nista – ali onda ne smiju nista dobiti (sto se sad dogadja), pa im onda ovi osporavaju vjerovnicko vijece i rade VELIKI lag.

Jer, nemojte zaboraviti, oni osporavaju KNIGHTHEADU glas. Heeej, to dalje znaci osporiti doslovno sve obveznice (jer, jebiga, ako oboris Knightheadu obveznicu, onda i ostalima pada), i ako to uspijes…

Na listi Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu (ICSID) odnedavno je i tvrtka Razvoj golf koja tuži Hrvatsku zbog toga što nije pokrenuta investicija u golfište na Srđu. Kao što se već govorilo, odšteta iznosi visokih 500 milijuna eura. Ta tvrtka, iza koje stoji muž poduzetnice Maje Brinar, izraelski poduzetnik Aaron Frenkel, već oko 10 godina pokušava pokrenuti taj projekt u koji je već uloženo oko 130 milijuna eura, ali koji je učestalo nailazio na nove prepreke.

Razvoj golf doo je kompanija čiji je vlasnik i Osnivači te član društva Elitech B.V., Nizozemska, dakle spada pod zaštitu potpisanog bilateralnog sporazuma Hrvtska/Nizozemska.
Nema suđenja u HR nego se ide direktno na Međunarodni centra za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu (ICSID).

New Report

Close