ajmo ne lupetati – ovdje mali dioničari izvuku mozda 5, uvrh glave 10 posto pretkrizne vrijednosti, ako uopće šta izvuku
Ako padnu nezakonita jamstva, ostaje
1. rolap – svi žigovi i sv enekretnin e, sve je založeno
2. zakonit aajmastva od miljardu , mozda i dvije
Kakva je razlika između novih i starih jamstava – nema je!
Ako su stara osporena onda to po istom načelu vrijedi i za nova jamstva.
Alternativa je da novi Agrokor izvrši protučinidbu operativnim kompanijama, no onda imamo situaciju da LEDO, Jamnica,……itd zauzvrat izdanim jamstvima ima kolateral na udjelima novog Agrokora, drugim riječima kao kolatral služi udio Sberbank, VTB…..za kredite koji su dali Agrokoru Sberbank, VTB…….
Malo mi je to glupo – zašto bi npr LEDO jamčio Sberbanku, a za uzvrat imao kao kolateral Sberbankov udio u Agrokoru?
Još Ramljak je priznao pravo na protučinidbu operativnim kompanijama za izdata jamstva.
Zašto bi se za RollUp koristilo neko drugo pravno tumačenje kada je to već sadržano u svojevrsnom priznanju od strane povjerenika i trgovačkog suda u zagrebu?
Nije mi cilj dakle tumačiti zakon za to i nemam neke kompetencije no svakako imam dovoljno primjera sudske prakse kojima mogu potvrditi svoj stav.
Tako je i s jamstvima – protučinidbu je dakle potvrdio povjerenik i sud i ne treba sada čarobirati i tražiti nešto čega nema.
Da sam u pravu potvržuje činjenica da niti jedan vjerovnik koji ima jamstvo nije osporavao pravo na protučinidbu davatelju jamstva!
[/quote]
ma, molim vas, nemojmo pisati gluposti – stara i nova jmsstva nisu ista stvar – AKO VI MISLITE DA SU ROLAPERI KOJI SU ISKRCALI 480 MILJA IŠT APREPUSTILI SLUČAJU, VEOMA SE VARATE – SVE ŠTO J ELEDO ZALOŽIO Z AROLAP, TO JE 100 PSOTO U RUKAMA VJEROVNIKA
stara jamstva su predmet prijepora – valjda u ovoj drzavi neki zakoni vrijede – ako u ugovoru piše – samo onoliko koliko rh zakoni dopuštaju, a piše, onda je tako.
niti jeličić eosporava rolap kredit niti osporava da jamstva u nekom majem iznosu vrijede, pa nije on sarlatan, on covjek ozbiljno govori-. KAD ODUZMES ROLAP I VAZECA JAMSTVA (ONI STO JE NPR LDO DOBIO ILIKO KOLIKO JE JAMCIO ZADRZANM DOBTI), OD LEDA VRLO MALO OSTANE – 5 DO 10 POSTO
Nakon ovog s Maricem i davanja dionica Blje braniteljima, ocekujem povratak na razine prije cuvene izreke da vrijedi nula kuna!
A za to sam i pripremio novog casha
ajmo ne lupetati – ovdje mali dioničari izvuku mozda 5, uvrh glave 10 posto pretkrizne vrijednosti, ako uopće šta izvuku
ako npr ledo vrijedi 4 miljarde kuna, oduzevsi ovo gore, koliko ostane – vrlo malo. dakle da ne lupamo. vodje je riječ o tome da mali dioničari trebaju nesto dobiti jer ledo jos im aneku imovinu – i kao sto osigirani vjerovnic dobiju najvise, tako ce neosigurani dobiti najmnaje, i to je logicno. i to najmanje je 5, uvrh glave 10 psoto.
Postavit ču ti jedno vrlo jednostavno pitanje ukoliko su jamstva nelegalna jer su založena za korist drugog objasni mi koji je benefit za Ledo potpis roll up kredita kojeg je on minimalno konzumirao?
Da li je to onda legalno? Koja je to glavna skupština odobrila?
Vlasništvo je neotuđivo!
[/quote]
ROLAP JE GOTOOVA STVAR, NIKAD NIGDJE NIJEDNOM RJEČJU NI PURKO TO NIJE DOVEO U PITANJE. JDE DA NE PONAVLJAMO UVIJEK ISTE STVARI.
ovdje ej rijec o starim jamstvima, pa nisu roalperi bez vraga ugradili klauzulu u rolap da ramljak nece pobijati stara jamstva, sto misli da im se omaklo pa zaboravili to napraviti u rolaup – PA ZATO SU POBOGU I UZELI SVE POD ZALOG – SVE OD LEDA, SVE DO JAMNICE. ITFD. OKO JAMSTVA MOZE BITI FRKE,M OKO ZALOGA NE
Jesi pročitao roll-up ugovor?
E pa ja jesam, i u njemu piše, ukoliko se jamstva ograniče zakonom ili bilo kojim drugim sredstvom, roll-up dospijeva odmah!
Znači, oni su sve moguće ishode definirali u roll-up ugovoru, i ako se dogodi nešto što njima ne odgovara, roll-up dospijeva odmah!
A nadležan je sud u Londonu…
Jako je velika razlika u starim jamstvima i novima, prvo po pitanju odgovornosti, jer za stara je odgovoran IT, a za nova IU, tj. RH koja ju je postavila.
E pa ja jesam, i u njemu piše, ukoliko se jamstva ograniče zakonom ili bilo kojim drugim sredstvom, roll-up dospijeva odmah!
Znači, oni su sve moguće ishode definirali u roll-up ugovoru, i ako se dogodi nešto što njima ne odgovara, roll-up dospijeva odmah!
Ovdje je jedna stvar očita – 19 miljardi jamstva nije zakonito, to su priznali sami roalperi ugradivši klauzulu o tome. Tko utvrduje to – IU ili sud ili netko treći, ne znam.
Ja ovdje govorim o reidualnoj vriejndsoti npr leda nakon rolapa i nakon jamstva koja nedvojbeno jesu zakonita npr. onliko koliko je ledo dobio novaca – KOLIKA JE TA VRIEJDNSOT – 1 MILJARDA ILI MANJE
Samo od te vrijednsoti mogu mali dioničari nesto dobiti . zakonita jamstva moraju biti islaćena, rolap mora biti isplaćen.
Ako su jamstv azakonita nr 1 miljarda kuna, a rolap zalozi 2 miljarde (založili su goto ve sve – nista vise nije pod neklim ili starim ili sad novim zalogom) – koliko vrijedi ledo?
Nagodba vjerovnika dogovorena.Super.To je bolje od stečaja.
Vjerovnici ,a ne IU tj.Ramljak i Peruško,se dogovorili da će nas operušati i kako sada izgleda na nularicu.
Donositelji Lexa su krivci,tj. ministrica Dalić odnosno republika Hrvatska jer su vjerovnicima omogućili da
elimimiraju hrvatsko vlasništvo iz Agrokora i to je teški debakl Hrvatske.
Dobavljači su se naplatili više od očekivanja,ali dobili su puno manje od zbira imovine manjinskih dioničara i vlastitih potraživanja,iako će se to pokušati prikazati kao veliki uspjeh nagodbe.Spasili dobavljače,velike i naroćito male.Koliko to košta nije bitno.
Da li je država dala garanciju budućim vlasnicima Agrokora 2 da će udio manjinaca biti anuliran ili će prepustiti
da sudovi budu potpuno samostalni u donošenju pravorijeka. ili će država pritiskati.Da li će medijska blokada biti i dalje na snazi.
Dakle,izvjesno je da nam pripada nula pa bi kockari mogli zaigrati da neće biti nula.
Dokupio bih Jamnicu na 500,LEDO na 50,ZVZD na 20,Belje na 0,25 Vupik na 0,50 kn.za desetak tisuća kn,koje bi bukvalno vrijedili nekoliko mil kn.Naravno,dokup može i niže.
I zato bi pod hitno trebalo skinutu blokade jer imamo plan nagodbe.Ionako nije bitno kakva će biti nova
FI izvješća jer koliko bilo da bilo otpisa i terećenja zbog roll-upa manjincima će uvijek biti nula.Izdržati ćemo ako treba i nova FI još dvadesetak dana.
Burza je i kocka i treba otvoriti trgovanje.doslovno sutra.Svakako na dan potpisivanja dogovora vjerovnika tj.do srijede.
Ovdje je jedna stvar očita – 19 miljardi jamstva nije zakonito, to su priznali sami roalperi ugradivši klauzulu o tome. Tko utvrduje to – IU ili sud ili netko treći, ne znam.
Ja ovdje govorim o reidualnoj vriejndsoti npr leda nakon rolapa i nakon jamstva koja nedvojbeno jesu zakonita npr. onliko koliko je ledo dobio novaca – KOLIKA JE TA VRIEJDNSOT – 1 MILJARDA ILI MANJE
Samo od te vrijednsoti mogu mali dioničari nesto dobiti . zakonita jamstva moraju biti islaćena, rolap mora biti isplaćen.
Ako su jamstv azakonita nr 1 miljarda kuna, a rolap zalozi 2 miljarde (založili su goto ve sve – nista vise nije pod neklim ili starim ili sad novim zalogom) – koliko vrijedi ledo?
Koliko je novaca npr Ledo dobio po roll up? E toliko su jamstva po roll up za Ledo zakonita.. nijedan ugovor nije iznad zakona pred bilo kojim sudom u svijetu.
sisoje je napisao: "kako ja tumačim razvoj situacije i model namire vjerovnika, imovina će se prebaciti na novi Agrokor koji se neće moći tužiti, a niti odgovorne osobe za ono sto je bilo u starome Agrokoru. A stari Agrokor se neće isplatiti tužiti."
Kada bi to bilo točno, ne bi postojao niti jedan razlog da se isto ne napravi ostalim ovisnim društvima.
Evo nekih koji su na burzi:
ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)
HT (Hrvatski telekom d.d.)
ZABA (Zagrebačka banka d.d.)
PBZ (Privredna banka d.d.)
INA (INA d.d.)
Očekujem dvoznamenkasti pad ovih dionica ako je točno to da se nikoga ne može tužiti i nitko nije kriv za pljačku dioničara Leda, Jamnice, Belje, Zvijezde, Vupika, Žitnjaka…
Postavlja se pitanje zašto to isto ne napraviti u svakom drugom ovisnom društvu u RH i tako, valjda legalno i zakonito potpuno izvlastiti postojeće dioničare. Ujedno bi ovakav model, nezabilježen u svijetu, mogli patentirati.
Tipa, želite se legalno i zakonito riješiti postojećih dioničara bez i jednog eura troška, dođite u Hrvatsku. Mi imamo ljude koji će napravit model u kojem vas dioničari neće više zaj.avati i riješit će ih se bez ijedne kune troška.
Ja sam ipak uvjeren da tako neće ići, niti da je takav model zakonit i ispravan.
Iako, ostavljam mogućnost otvaranje Pandorine kutije i pokušaja da se tako nešto učini…
A prema kome su ta društva ovisna?
Prema inozemnim vlasnicima. I koliko ja znam ta društva nisu izdavala nikakva jamstva za obveze vlasnika. Ili ti znaš nešto drugo? Da se matice tih društva nadju u problemima, vjerojatno bi se ovisna društva prodavala kao imovina matica. Ta društva niti su prezadužena, niti su insolventna, a još manje nelikvidna. K tome, većina njih ne bi pala pod Lex jer nisu kompanije od sistemske važnosti prema definiciji Lexa.
Agrokor i ovisna društva su hrvatske kompanije u jurisdikciji hrvatskog pravosudja i ne vidim nigdje poveznicu njih i slučaja Agrokor.
Kakva je razlika između novih i starih jamstava – nema je!
Ako su stara osporena onda to po istom načelu vrijedi i za nova jamstva.
Alternativa je da novi Agrokor izvrši protučinidbu operativnim kompanijama, no onda imamo situaciju da LEDO, Jamnica,……itd zauzvrat izdanim jamstvima ima kolateral na udjelima novog Agrokora, drugim riječima kao kolatral služi udio Sberbank, VTB…..za kredite koji su dali Agrokoru Sberbank, VTB…….
Malo mi je to glupo – zašto bi npr LEDO jamčio Sberbanku, a za uzvrat imao kao kolateral Sberbankov udio u Agrokoru?
Još Ramljak je priznao pravo na protučinidbu operativnim kompanijama za izdata jamstva.
Zašto bi se za RollUp koristilo neko drugo pravno tumačenje kada je to već sadržano u svojevrsnom priznanju od strane povjerenika i trgovačkog suda u zagrebu?
Nije mi cilj dakle tumačiti zakon za to i nemam neke kompetencije no svakako imam dovoljno primjera sudske prakse kojima mogu potvrditi svoj stav.
Tako je i s jamstvima – protučinidbu je dakle potvrdio povjerenik i sud i ne treba sada čarobirati i tražiti nešto čega nema.
Da sam u pravu potvržuje činjenica da niti jedan vjerovnik koji ima jamstvo nije osporavao pravo na protučinidbu davatelju jamstva!
[/quote]
ma, molim vas, nemojmo pisati gluposti – stara i nova jmsstva nisu ista stvar – AKO VI MISLITE DA SU ROLAPERI KOJI SU ISKRCALI 480 MILJA IŠT APREPUSTILI SLUČAJU, VEOMA SE VARATE – SVE ŠTO J ELEDO ZALOŽIO Z AROLAP, TO JE 100 PSOTO U RUKAMA VJEROVNIKA
stara jamstva su predmet prijepora – valjda u ovoj drzavi neki zakoni vrijede – ako u ugovoru piše – samo onoliko koliko rh zakoni dopuštaju, a piše, onda je tako.
niti jeličić eosporava rolap kredit niti osporava da jamstva u nekom majem iznosu vrijede, pa nije on sarlatan, on covjek ozbiljno govori-. KAD ODUZMES ROLAP I VAZECA JAMSTVA (ONI STO JE NPR LDO DOBIO ILIKO KOLIKO JE JAMCIO ZADRZANM DOBTI), OD LEDA VRLO MALO OSTANE – 5 DO 10 POSTO
[/quote]
Dakle slažemo se da i za jamstva iz roll upa vrijedi da za onoliko kolko je npr Ledo dobio toliko i ta jamstva po roll up su zakonita. Bojim se da Ledo nije puno dobio po tom roll up, samo onoliko koliko mu treba za pripremu za ljeto..niti jedan ugovor nije iznad zakona…a koliko ostaje malim dioničarima nakon svih tih nezakonitih jamstava novih 8 starih to će se trebat dogovoriti. Sudovi će imati zadnju. Nitko od vas ne zna o kojem postotku se radi, zato dajte najte! Inače od tih skoro 500mil eura dobar dio ide na IU a jedan dio je na računika agrokora..jer kažu neki bilo je dovolino dići kredit za nekih 200mil..ne više. Još jednom jamstva hipoteke i po roll up su zakonita kolko je neko ovisno društvo dobilo novaca za to.
Misliš da je Ledo dobio 1 mlr kuna za pripremu sezone od roll upa? Ni blizu tome. Ipak se ne pojede tolko sladoleda po ljeti 🙂
U večernjaku Munjiza kaže da mali dioničari ostaju bez svega
Mali opdsjetnik na roll up
Dakle roll up-om je ubrizgano novih 480 milijuna eura keša
Roll upom je osigurana naplata 480 milijuna starog duga bez otpisa.
Roll upom su povlašteni KC isplatili sami sebi oko 260 milijuna EUR-a obveznica bez otpisa nakon samo 2-3 mjeseca
Rezultat:
Roll upom je investirano svega 480-260=220 milijuna EUR-a svježeg kapitala.