Nakon ovog s Maricem i davanja dionica Blje braniteljima, ocekujem povratak na razine prije cuvene izreke da vrijedi nula kuna!
A za to sam i pripremio novog casha
ajmo ne lupetati – ovdje mali dioničari izvuku mozda 5, uvrh glave 10 posto pretkrizne vrijednosti, ako uopće šta izvuku
Ako padnu nezakonita jamstva, ostaje
1. rolap – svi žigovi i sv enekretnin e, sve je založeno
2. zakonit aajmastva od miljardu , mozda i dvije
ako npr ledo vrijedi 4 miljarde kuna, oduzevsi ovo gore, koliko ostane – vrlo malo. dakle da ne lupamo. vodje je riječ o tome da mali dioničari trebaju nesto dobiti jer ledo jos im aneku imovinu – i kao sto osigirani vjerovnic dobiju najvise, tako ce neosigurani dobiti najmnaje, i to je logicno. i to najmanje je 5, uvrh glave 10 psoto.
Postavit ču ti jedno vrlo jednostavno pitanje ukoliko su jamstva nelegalna jer su založena za korist drugog objasni mi koji je benefit za Ledo potpis roll up kredita kojeg je on minimalno konzumirao?
Da li je to onda legalno? Koja je to glavna skupština odobrila?
Vlasništvo je neotuđivo!
Nagodba je dogovorena, večinu dobivaju rusi , manji dio dobavljači, stari dioničari ništa…. pošteno pa ko kog zaj…
Vidim, mijenja se ploča!
Neka nova muzika se pušta.
Više nismo na “nulovanju”.
Sada licitiramo sa očuvanjem vlasništva i udjelom od 5 – 10%.
Zar vas nije strah da vas, recimo, meteor pogodi zbog ovakve moralne prevrtljivosti?
Samo da znate, u ove sitne noćne sate, dobio sam inspiraciju napisati svojevrsno “otvoreno pismo” za forumaše koje ću objaviti na dan kada postane službeno da će se vlasništvo manjinskih dioničara ipak očuvati.:)
Drži me nesanica jer me danas čeka jedna zahtjevna planinarska tura sa grupom ljudi koju vodim.
Čitamo se!
Samo da znate, u ove sitne noćne sate, dobio sam inspiraciju napisati svojevrsno "otvoreno pismo" za forumaše koje ću objaviti na dan kada postane službeno da će se vlasništvo manjinskih dioničara ipak očuvati.:)
Drži me nesanica jer me danas čeka jedna zahtjevna planinarska tura sa grupom ljudi koju vodim.
Čitamo se!
5 ili 10% pretkrizne vrijesnosti je zapravo nula, za svakog tko je ulagao tada. Da ne cjepidlacimo.
Za onog tko je ulazio nedavno cijena Leda od 300-400 kn je blizu ovih 5%. A 10% daje premiju, ali svakako premalu za ovakav rizik.
Ovdje se mislim vise ne radi o pokusaju ocuvanja imovine, jer je glavnina nepovratno isparila, vec o cistom kapricu da se “dobije nesto”. Psihologije radi.
Nesto malo ili nista, dodje na isto, velikoj vecini.
Okrenite list i gledajte dalje.
Al ja opet ponavljam, nije mi jasno na temelju čega se tu konstantno vrti priča kako se ijedan udjel u budućem Agrokoru odnosi na postojeće dioničare ovisnih društava?
Mislim ima tu sto problema, al dva osnovna nitko nije izjavio da će dioničari dobiti išta, nitko nije (barem ne sluzbeno) razgovarao s predstavnicima malih dionicara?
To mi vuče na to da je netko temeljem nekog novinskog teksta zaključio da su “neki ostali” – dioničari, iako je vjerojatnije da se radi o nekim – ostalim vjerovnicima.
Da, otprilike tako, kako ja tumačim razvoj situacije i model namire vjerovnika, imovina će se prebaciti na novi Agrokor koji se neće moći tužiti, a niti odgovorne osobe za ono sto je bilo u starome Agrokoru. A stari Agrokor se neće isplatiti tužiti.
Mislim uvijek se moze nekoga za nešto tužiti, no pitanje je vjerojatnosti ishoda spora, naplate štete i sl. sto prema modelu kakav guraju izvanredni povjerenik i vjerovnici pretpostavljam neće biti isplativo.
ajmo ne lupetati – ovdje mali dioničari izvuku mozda 5, uvrh glave 10 posto pretkrizne vrijednosti, ako uopće šta izvuku
Ako padnu nezakonita jamstva, ostaje
1. rolap – svi žigovi i sv enekretnin e, sve je založeno
2. zakonit aajmastva od miljardu , mozda i dvije
Kakva je razlika između novih i starih jamstava – nema je!
Ako su stara osporena onda to po istom načelu vrijedi i za nova jamstva.
Alternativa je da novi Agrokor izvrši protučinidbu operativnim kompanijama, no onda imamo situaciju da LEDO, Jamnica,……itd zauzvrat izdanim jamstvima ima kolateral na udjelima novog Agrokora, drugim riječima kao kolatral služi udio Sberbank, VTB…..za kredite koji su dali Agrokoru Sberbank, VTB…….
Malo mi je to glupo – zašto bi npr LEDO jamčio Sberbanku, a za uzvrat imao kao kolateral Sberbankov udio u Agrokoru?
Još Ramljak je priznao pravo na protučinidbu operativnim kompanijama za izdata jamstva.
Zašto bi se za RollUp koristilo neko drugo pravno tumačenje kada je to već sadržano u svojevrsnom priznanju od strane povjerenika i trgovačkog suda u zagrebu?
Nije mi cilj dakle tumačiti zakon za to i nemam neke kompetencije no svakako imam dovoljno primjera sudske prakse kojima mogu potvrditi svoj stav.
Tako je i s jamstvima – protučinidbu je dakle potvrdio povjerenik i sud i ne treba sada čarobirati i tražiti nešto čega nema.
Da sam u pravu potvržuje činjenica da niti jedan vjerovnik koji ima jamstvo nije osporavao pravo na protučinidbu davatelju jamstva!
Jel izaslo tko su ti “ostali”?
sisoje je napisao: “kako ja tumačim razvoj situacije i model namire vjerovnika, imovina će se prebaciti na novi Agrokor koji se neće moći tužiti, a niti odgovorne osobe za ono sto je bilo u starome Agrokoru. A stari Agrokor se neće isplatiti tužiti.”
Kada bi to bilo točno, ne bi postojao niti jedan razlog da se isto ne napravi ostalim ovisnim društvima.
Evo nekih koji su na burzi:
ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)
HT (Hrvatski telekom d.d.)
ZABA (Zagrebačka banka d.d.)
PBZ (Privredna banka d.d.)
INA (INA d.d.)
Očekujem dvoznamenkasti pad ovih dionica ako je točno to da se nikoga ne može tužiti i nitko nije kriv za pljačku dioničara Leda, Jamnice, Belje, Zvijezde, Vupika, Žitnjaka…
Postavlja se pitanje zašto to isto ne napraviti u svakom drugom ovisnom društvu u RH i tako, valjda legalno i zakonito potpuno izvlastiti postojeće dioničare. Ujedno bi ovakav model, nezabilježen u svijetu, mogli patentirati.
Tipa, želite se legalno i zakonito riješiti postojećih dioničara bez i jednog eura troška, dođite u Hrvatsku. Mi imamo ljude koji će napravit model u kojem vas dioničari neće više zaj.avati i riješit će ih se bez ijedne kune troška.
Ja sam ipak uvjeren da tako neće ići, niti da je takav model zakonit i ispravan.
Iako, ostavljam mogućnost otvaranje Pandorine kutije i pokušaja da se tako nešto učini…
U svakom ce slucaju tuzbi biti kao u prici. Ne postoji nacin i zakon kojim se drzava moze iscupati iz gluposti koju je kreirala. Tuzbe ce biti razlicite prirode uvazavajuci cinjenicu da postoje razlike medu drustvima unutar koncerna. Na primjer, mene kao dionicara Zitnjaka ne zanima imati dionice/udjele Agrokora, niti novog niti starog. Ukoliko se sudski progura ideja da trgovacko drustvo, neovisno tko je vlasnik, smije izdati jamstvo preko visine svog temeljnog kapitala u korist drustva koje je u stecaju, tada pravna drzava i sluzbeno prestaje postojati, a presedan koji se uvodi biti ce samo pocetak pravne nesigurnosti koja ce imati puno vece posljedice nego se to sada cini. Mene kao dionicara Leda, buduci da su jamstva postojala od ranije (neovisno o njihovim ogranicenjima) zanima postati dionicar u novom Agrokoru. O postocima se moze pricati i o tome pregovarati ali situacija se ne moze primijenjivati na sva drustva u koncernu jednako. To je pravno nemoguce, neovisno o tome sto jedan glupo napisani zakon moze predvidati.
sisoje je napisao: "kako ja tumačim razvoj situacije i model namire vjerovnika, imovina će se prebaciti na novi Agrokor koji se neće moći tužiti, a niti odgovorne osobe za ono sto je bilo u starome Agrokoru. A stari Agrokor se neće isplatiti tužiti."
Kada bi to bilo točno, ne bi postojao niti jedan razlog da se isto ne napravi ostalim ovisnim društvima.
Evo nekih koji su na burzi:
ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)
HT (Hrvatski telekom d.d.)
ZABA (Zagrebačka banka d.d.)
PBZ (Privredna banka d.d.)
INA (INA d.d.)
Očekujem dvoznamenkasti pad ovih dionica ako je točno to da se nikoga ne može tužiti i nitko nije kriv za pljačku dioničara Leda, Jamnice, Belje, Zvijezde, Vupika, Žitnjaka…
Postavlja se pitanje zašto to isto ne napraviti u svakom drugom ovisnom društvu u RH i tako, valjda legalno i zakonito potpuno izvlastiti postojeće dioničare. Ujedno bi ovakav model, nezabilježen u svijetu, mogli patentirati.
Tipa, želite se legalno i zakonito riješiti postojećih dioničara bez i jednog eura troška, dođite u Hrvatsku. Mi imamo ljude koji će napravit model u kojem vas dioničari neće više zaj.avati i riješit će ih se bez ijedne kune troška.
Ja sam ipak uvjeren da tako neće ići, niti da je takav model zakonit i ispravan.
Iako, ostavljam mogućnost otvaranje Pandorine kutije i pokušaja da se tako nešto učini…
Agrokor je jedinstven slucaj. Nesvakidasnji.
I opet ce se to raspetljavati po sudovima.
Nema dileme.
Ali mi jedna stvar nije jasna: ako su vecina dionicara stari dionicari, od prije sloma, onda su vec popusili 90-95%, samoprijegornim radom Ivice Todorica. Cemu onda tolika frtutma oko preostalih 5 ili 10%, cemu razapinjanje Ramljaka i Peruska kao da su oni glavni krivci za to sve? Pa to je razina malo vece statisticke pogreske. I takva je i njihova razina i uloga, sporedna. Glavni lozionicar je bio IT.
Ali avaj, ako je netko ulazio spekulativno po manjim i najmanjim cijenama nakon deblokade, e onda njega Todoric vise ne zanima, njemu je glavni dusmanin izvanredna uprava i nagodba.
Nista, redovni sudovi neka rade.
Ali gle, baviti se vrlo riskantnim spekulacijama i kukati zbog nedovoljne pravne sigurnosti je pomalo licemjerno.