Samo su jamstva bitna ako ona padnu pada sve,onaj tko je davao lovu neka se namiri od onoga tko je istu trošio-Agrokor!
Ono što meni nikako nije jasno s obzirom na političku pozadinu cijelog procesa, zar nikome od oporbe nije stalo zauzeti se za 15000 potencijalnih glasova obespravljenih malih dioničara. Siguran sam da među njih 15000 ima i lijevih i desnih i plavih i crvenih i zelenih, ali svima njima je važno samo da se netko od političara zauzme za njih. Bez obzira na ishod tko god to prepozna može samo profitirati na sljedećim izborima…
Citam komentare i ne mogu vjerovat koliko ima dionicara koji smatraju da bi politicari trebali zastupati njihove interese.
Pa dobro ljudi, jeste li svjesni gdje zivite???
Pomoci cu vam… U Hrvatskoj, u drzavi koja mrzi svaki kapital, gdje su dionicari kapitalisti koji se bogate na racun jadne raje, gdje je dionicar spekulanti i gdje cijeli narod skupa s politicarima MOLI BOGA I NAVIJA DA IZGUBITE SVE (jer lezite i bogatite se na njihovom radu).
Pa da vas i neko od politicara podrzi vise bi izgubio politickih poena nego sto bi dobio i ovo stvarno mislim, cak bi se i kladio u to…
I uz put, koliko se sjecam, total EV cijelog Agrokora je cca 5. Raspolozivo za Izvanrednu Upravu je bilo 3.8. Razlika je 1.2.
EV je uglavnom korektno određen na razini pojedinačnih kompanija izuzev Konzuma i Tiska.
Usporedni podatci o M&A u USA i Europi to potvrđuju – no gdje je premija?
Sve je rađeno na razini pojedinačnih kompanija.
I najveža pogreška je dakle Konzum i Tisak.
Njih u ovom trenutku restrukturiranja procjenjivati na temelju EV/EBITDA je smrtni grijeh.
Jedino kroz EV/sales!
Minimalno 1 – inače je od 1,7 do 2.
To onda daj sasvim drugačiju sliku vrednovanja Agrokora.
Hrvatski radio u mreži prvg u pola 8 danas ujutro,vrijedi poslušat da se kasnije zna tko je šzo rekao. Mićo Ljubenko,Domazet I dragan Munjiza. Tema Agrokor,ozbiljno spominjani dioničari
Mozete svi zajedno uzeti jednog odvjetnika???Mozete i to teoretski(iako realno gotovo nemoguca opcija),ali svatko opet mora placati sve svoje troskove za sebe.Nitko za Vas nece nista placati.
bisakovi farba ekipu i ne staje. Ovo je cak i bezobrazno. Kako on moze znati kakav cu dogovor imat s odvjetnicima?
bisakovi, sine mamin, prije nego se upustis u komentiranje prouci kako su policajci ili doktori rijesavali svoj identican slucaj? Pa tako da su SVI (govorimo o tisucams tuzbi) podnosili iste tuzbe preko istih odvjetnika upucenih u materiju.
E tako ce ti kume moj biti i u ovom slucaju.
bisakovi farba ekipu i ne staje. Ovo je cak i bezobrazno. Kako on moze znati kakav cu dogovor imat s odvjetnicima?
bisakovi, sine mamin, prije nego se upustis u komentiranje prouci kako su policajci ili doktori rijesavali svoj identican slucaj? Pa tako da su SVI (govorimo o tisucams tuzbi) podnosili iste tuzbe preko istih odvjetnika upucenih u materiju.
E tako ce ti kume moj biti i u ovom slucaju.
Kad su policajci i doktori izgubili novce na burzi i po tome dobili parnice? Nisam čuo za taj identičan slučaj. Imaš neki link, info o tome?
Ono što meni nikako nije jasno s obzirom na političku pozadinu cijelog procesa, zar nikome od oporbe nije stalo zauzeti se za 15000 potencijalnih glasova obespravljenih malih dioničara. Siguran sam da među njih 15000 ima i lijevih i desnih i plavih i crvenih i zelenih, ali svima njima je važno samo da se netko od političara zauzme za njih. Bez obzira na ishod tko god to prepozna može samo profitirati na sljedećim izborima…
Citam komentare i ne mogu vjerovat koliko ima dionicara koji smatraju da bi politicari trebali zastupati njihove interese.
Pa dobro ljudi, jeste li svjesni gdje zivite???
Pomoci cu vam… U Hrvatskoj, u drzavi koja mrzi svaki kapital, gdje su dionicari kapitalisti koji se bogate na racun jadne raje, gdje je dionicar spekulanti i gdje cijeli narod skupa s politicarima MOLI BOGA I NAVIJA DA IZGUBITE SVE (jer lezite i bogatite se na njihovom radu).
Pa da vas i neko od politicara podrzi vise bi izgubio politickih poena nego sto bi dobio i ovo stvarno mislim, cak bi se i kladio u to…
[/quote]
Eto slazem se drzava (vodstvo) je hrpa umisljenih debila, ali neispustiti glasa i pomirit se sa situacijom je jos veca vrsta gluposti.
A kakva je drzava i pravni sustav govori cinjenica da sam u skupnoj tuzbi protiv jedne drzavne uprave dobio upravni spor (nema odsteta i sl) tamo negdje 2000 god, ali do danas ta uprava nije postupila po istom rjesenju.
I valjda se moram pomirit s cinjenicom da je to tako i nikako drugacije. To se zove PEDERLUK
I da država je radila zajedno s Agrokorom, barem u slučaju Belja to je i napismeno.
Država MORA raditi s Agrokorom i Agrokor MORA raditi s državom – kako u prošlosti, tako u sadašnjosti i budućnosti bez obzira na to tko je vlasnik Agrokora.
ne smije se NIKADA smetnuti s uma činjenica da Todorić nije jedini kumovao krahu Agrokora – imamo mi tu i nekih 6 godina teške recesije koju nitko u svijetu nije imao – kakav je to utjecaj na Agrokor ostavilo?
Mi i sada imamo najmanji gospodarski rast od zemalja u okruženju – to zasigurno ne doprinosi većoj vrijednosti Agrokora, dapače smanjuje mu vrijednost isto kao i nedavna izjava da Hrvatska ne provodi nužne reforme.
Pogledajte procjenu Konzuma i Mercatora- koliko je doprinos izuzetno snažnog gospodarskog rasta Slovenije od 6% u procjeni Mercatora?
sava
To što po Vašem konceptu država MORA raditi s Agrokorom, kao što MORA raditi sa škverovima i Petrokemijom jer upravo recept za perpetuaciju gubitaka i beskonačno sisanje para iz države i naroda.
Koncept koji ja predlažem je potpuno suprotan i temelji se na onome što je radila Margaret Thatcher, a podrazumijeva nemilosrdno i beskompromisno zatvaranje svega što ne donosi čistu dobit iz svog osnovnog poslovanja na tržištu. I od Britanije je napravila vrhunsku modernu ekonomiju. A bilo je jako loše 80ih. Velike zemlje si mogu dozvoliti pomaganje brodogradnji, pomaganje ovome ili onome kad imaju prateću industriju i dovoljno veliki fiskalni kapacitet da izdrže eventualne udare na proračun. Mi to nemamo i kod nas toga ne smije biti.
Mora se ukinuti svaki oblik političke ekonomije i da, po pitanju beskompromisnosti oko čistog tržišta moramo biti veći katolici od Pape. Jer ćemo svačije gubitke morati plaćati, a to je potpuno neprihvatljivo. Jedva imamo za sebe, a kamoli još i za gubitaše.
DRŽAVA može i mora biti SOCIJALNA, ali EKONOMIJA mora biti samo ČISTO TRŽIŠNA.
Poželjan mehanizam pomoći domaćim poduzećima je onaj soft varijante: pisanje tendera na način da se stavljaju takvi uvjeti koji su nedostižni drugima. Kako u kojem sektoru. To može biti rok isporuke, točno određena kvaliteta itd. Ali i to po razumnim cijenama.
A gospoda dobavljači Agrokora neka se lijepo saberu: imaju oni u svojim troškovima sasvim dovoljno službenih auta, mobitela, bonusa itd. da mogu iz tih unutarnjih rezervi postići konkurentnost.
P.S.
Što se tiče Agrokora i krize ovdje, nitko ga nije tjerao da se širi.
Mogao je ostati u kompaktnom ekonomičnom obujmu i sve bi bilo ok.
Trebao je brusiti i optimizirati postojeće biznise, a ne grlom u jagode se zaletavati u nove.
Znam što govorim jer sam čuo toliko priča od poznavaoca materije da bih mogao pisati doktorat na tome.
sava
Također, može se pitanje postaviti i rekurzivno:
Zar doista mislite da su dugotrajna recesija i slabi gospodarski rezultati Hrvatske uzrok pada Agrokora? Što, mi bi se trebali sramiti jer smo toliko loši da smo srušili i jednog velikana kao što je Agrokor? Ne budite smiješni.
Ili je vjerovatnije da je rodijačka agrokorska ekonomija uzrok pada Hrvatske?
Razmislite malo.
To što su Hrvatske obveznice “junk” zasigurno ne pridonosi ne samo Agrokoru nego niti jednom privredniku i niti jednom stanovniku “Lijepe naše”.
Tu definitivno ne vidim odgovornost Todorića – tu odgovornost treba atribuirati onima kojima prirodno pripada, a to su političke elite. 6 godina recesije nije imao nitko u svijetu osim RH. Neke ekonomije nisu niti jedan kvartal bile u rcesiji.
A i sadašnji rezultati nisu bajni – najgori u ovom dijelu Europe – gori i od BiH za koju 99% tvrdi da i nije država.
U biti htio sam samo upozoriti na jednu bitnu činjenicu kada se govori o vrijednosti Agrokora – niti Fižulić, niti Bošković niti onaj Andrej ne spominje utjecaj makroekonomskih pokazatelja na poslovanje i uzročnoposljedično na vrijednost kompanije.
Što drugim riječima znači – NITKO kontra politike ma kakva ona bila.