Austrija je pravna drzava: https://www.dionicari-agrokora.hr/uncategorized/grafpitkowitz-international-law-office-vrhovni-sud-austrije-zauzeo-stav-da-je-svaka-transakcija-koja-predstavlja-povredu-pravila-ocuvanja-temeljnog-kapitala-nistava/
Sav normalan svijet je jasan sto se jamstava tice, kako ce biti u Hrvatskoj?
U redu, odredba o ocuvanju temeljnog kapitala je krasna, i logicna, i vi ju sad ovdje koristite da dokazete da se jamstvima nije smjelo ici iznad iznosa koji bi zarezao temeljni kapital tvrtki, kao trece, jamcujuce strane u kreditnom aranzmanu.
A kako bismo onda trebali tretirati slucajeve u kojoj su nizovi transakcina, kreditnih, kupoprodajnih pa i isplate placa kao izdaci, doveli do toga da tvrtka ima trenutni kapital nizi od temeljnog, pa cak i negativan? Uzmimo Ptkm kao notorni primjer. Ali ona je daleko od usamljenog slucaja. Kako to tretirati? Kako da te firme jos zive? Kako to da nije u zatvoru onaj tko je potpisao prvu onu transkaciju koja je book spustila ispod temeljnog kapitala? Vas slucaj osim po iznosu nije po nicemu jedinstven ovdje.
[/quote]
[color=red] Tuzno koliko je ovo tocno. [/color]
No, to ih ne cisti od tuzbi.
Osobno, mislim da onaj koji je potpisao takvu transakciju – i kod AGR i kod PTKM – zasluzuje metak u glavu. Nije poziv na nasilje, nego nada.
Pao dogovor: Agrokor priznaje tražbine Sberbanka, Rusi povlače tužbu
@jasko
krivo. nista nisu dogovorili, utvrdili su korake koji bi mogli dovesti do toga što ste naveli odnosno linkali. ne mogu oni nista dok najbitnije stvari nisu rješene, a rješava ih sud.
http://nagodba.agrokor.hr/izvanredna-uprava-agrokora-sberbank-potpisali-sporazum-kojim-se-utvrduju-koraci-koji-ce-rezultirati-povlacenjem-tuzbi-priznavanjem-trazbina-sberbanka/
eto nakon godinu dana vratili smo se na početak i zaključili da se bez rusa ne može. džaba je bilo guranje glave u američku g.zicu. ako će mo baš iskreno rusi su davali najmanju kamatu i nisu išli na deranje kože po 11% kao oni iz londona. po logici stvari domaće firme se najbolje mogu širiti na ruskom tržištu. na kraju će i ina tako završiti, mogla je i petrokemija ali politički slijepci i vazali su nas prodali u anglo saksonsko roblje. i tko će sad nadoknaditi izgubljeno vrijeme i propuštene mogućnosti.
Jest Agrokor izgubio spor u Slovniji – ne priznavanje Lex Agrokora – no s time Sberbank nije dobio NIŠTA!
Naime u obrazloženju se vidi da se berbank ne može naplatiti na imovini tvrtki-kćeri jer to je suprotno javnom redu i moralu u Sloveniji, a i u ostalim državama bivše Juge.
Dakle – ne priznaje se postupak materijalne konsolidacije, iako je Agrokor pokušao uvjriti sud da se radi samo o postupku.
isto tako ne smije se dovesti do proboja pravnee osobnosti.
Ako ja ovo dobro razumijem tu će na kraju ispasti da će vlasnici novog Agrokora a time i sestrinskih firmi na kraju biti Ameri i Rusi. Oni isplaćuju ostale vjerovnike a onda ulaze u vlasništvo kompanija i onda će slijedećih desetljeća crpiti njihove resurse i dobit iz poslovanja. Pa mogli su onda još prije 27 godina podijeliti bivšu Yugu na pola i ne bi bilo ni rata ni recesije, a pretpostavljam da bi i stanovništvo živjelo daleko kvalitetnije da je to tada napravljeno. Ovako ljudi su izginuli izgleda zabadava, stanovništvo iz svih bivših republika se osipa, bježi, nestaju sela i gradovi, ekonomija propada, narod zavađen. Do podne mrze sami sebe a poslije podne i sve ostale. Kakve svrhe i dobra od rata i žrtava kad je sve stvoreno u raspadu, pokradeno i razvaljeno od domaćih kradoljuba.
I kakva je pozicija malih dionicara to me najvise zanima, ako je nikakva onda sto se mene tiće mogli su i kinezi ući u vlasnistvo Agrokora.
eto nakon godinu dana vratili smo se na početak i zaključili da se bez rusa ne može. džaba je bilo guranje glave u američku g.zicu. ako će mo baš iskreno rusi su davali najmanju kamatu i nisu išli na deranje kože po 11% kao oni iz londona. po logici stvari domaće firme se najbolje mogu širiti na ruskom tržištu. na kraju će i ina tako završiti, mogla je i petrokemija ali politički slijepci i vazali su nas prodali u anglo saksonsko roblje. i tko će sad nadoknaditi izgubljeno vrijeme i propuštene mogućnosti.
Ako ništa drugo, a ono : ne moramo pitati tko će sad nadoknaditi , jer uskoro neće imati kome…😦
Sad ste trebali gledati Sprajca. 😀 😀 😀
Ako bude kao sto je on rekao… 😀 😀
@jasko
krivo. nista nisu dogovorili, utvrdili su korake koji bi mogli dovesti do toga što ste naveli odnosno linkali. ne mogu oni nista dok najbitnije stvari nisu rješene, a rješava ih sud.
http://nagodba.agrokor.hr/izvanredna-uprava-agrokora-sberbank-potpisali-sporazum-kojim-se-utvrduju-koraci-koji-ce-rezultirati-povlacenjem-tuzbi-priznavanjem-trazbina-sberbanka/
Mislim da niste u pravu.Mogu oni “sve”.Vjerovnici odlucuju o nagodbi i “svemu” sukladno “Lex Agrokor”!
Sud ima uglavnom ulogu,samo da formalno provjeri da li su ispostovane odredbe “Lex Agrokor”prilikom izglasavanja nagodbe.Mislim da je sada nagodba gotovo sigurna.Uskoro cemo saznati.Dio trazbina koji se osporava, sada je relativno mali i ne utjece bitno na daljnji tok postupka,po meni.
Treba znati da su trazbine SBERBANK daleko najvece.
Ako ja ovo dobro razumijem tu će na kraju ispasti da će vlasnici novog Agrokora a time i sestrinskih firmi na kraju biti Ameri i Rusi. Oni isplaćuju ostale vjerovnike a onda ulaze u vlasništvo kompanija i onda će slijedećih desetljeća crpiti njihove resurse i dobit iz poslovanja. Pa mogli su onda još prije 27 godina podijeliti bivšu Yugu na pola i ne bi bilo ni rata ni recesije, a pretpostavljam da bi i stanovništvo živjelo daleko kvalitetnije da je to tada napravljeno. Ovako ljudi su izginuli izgleda zabadava, stanovništvo iz svih bivših republika se osipa, bježi, nestaju sela i gradovi, ekonomija propada, narod zavađen. Do podne mrze sami sebe a poslije podne i sve ostale. Kakve svrhe i dobra od rata i žrtava kad je sve stvoreno u raspadu, pokradeno i razvaljeno od domaćih kradoljuba.
Da se riješilo sve u miru tko bi vam prodao skupo oružje,skupe novce, ljekove,lošu robu? Kako bi otimalo kroz utjecaj,zakone,institucije?Da je sve u miru kako bi oteli najvrednija poduzeća kao maldenku na obećanje prve bračne noći?
Sve je isto ista ekipa otima oduvijek,samo su malo protresli susutav da imaš privid da je bolje