@escobar
Točno, pred britanskim sudom je priznat kao insolvencijski postupak, ne kao stečajni!
Ništa ja ne tumačim, razgovaramo… Kakva glava u pijesku? Ne bacaj pamflete…
to ti je inače isto 🙂 invsolvencijski postupak – stečajni postupak
Tako ti se negdje od kraja 90-tih recimo u pravnim krugovima umjesto stečajno pravo koristi termin insolvencijsko pravo 🙂
Doista, to je razina na kojoj ćemo raspravljati?
https://www.pravo.unizg.hr/images/50017364/Insolvencijsko%20pravo.pdf
@ escobar
da, očito da ćemo morati razgovarati… jer kao što je tebi insolvencijski postupak = stečajni postupak, meni nije… jer znam engleski…
Englezi nemaju termin za riječ nelikvidan, i zato je insolvencijski postupak za razliku od stečajnog postupka, postupak u kojemu se tvrtka nalazi zbog problema nelikvidnosti, a stečajni kada poduzeće ima dugove veće od imovine ili negativan kapital.
Dakle, to nisu baš sinonimi.
U Setu sažetih informacija sukladno Pravilniku o korištenju informacija Privremenog vjerovničkog vijeća NIKADA ne bi bilo procjena vrijednosti operativnih kompanija da povjerenik nije znao kakva će presuda biti u Ljubljani – da će biti negativna i da će se otvoriti prostor ZAPLIJENE imovine Agrokora u Sloveniji, odnosno zaplijene MERCATORA!
Pa su navrat-nanos preuzeli Todorićevu procjenu – koji konzultanti su je radili ? – iz vremena preuzimanja Mercatora. A vrijednosti ostalih kompanija su LAŽNE i nedostojne komentara – navrat nanos isisane iz prsta kako bi se prikazalo paralelno uz Mercator!
tek toliko radi forme!
I šta onda komentirati – komentirala je i udruga i Todorić, a jedina pozitivna stvar je da se rade PROCJENE vrijednosti iz razloga što su dionice ZALOŽENE i taj stari dug od 530m eura je priznat.
Nisu sinonomi 🙂
Mislim, o čemu ti pišeš? Nije za mene, nego insolvencijski postupak jeste stečajni postupak.
Pa naljepio sam ti sažetak kolegija sa pravnog fakultate, jesi uopće to otvorio?
A btw. – nelikvidnost nije isto kao nesolventnost, i firme nisu stečaju zbog nelikvidnosti 🙂 vidim da te muči mnogo više od temeljnih pojmova. I onda ćeš reći da ti netko s visoka govori. A doslovno pokazuješ sve odlike ignorantskog ponašanja.
@escobar
Dakle, razgovarali smo o priznanju postupka insolventnosti pred Britanskim sudom, jel tako?
A ti si raspravu odveo u smjeru insolventnost-stečaj…
Gle, ne da mi se trošiti vrijeme na glupe rasprave, mislio sam ti objasniti neke stvari, ali vidim džabe trošim vrijeme…
U ENG jeziku, pojam insolvency – nelikvidnost, insolventnost, dakle, može značiti i jedno i drugo, englezi nemaju izraz za nelikvidnost
U HRV jeziku, imamo insolentnost što znači stečaj, ali imamo i pojam nelikvidnosti…
Znači u tvojoj glavi je britanski sud zapravo samo pokušao ustanoviti da li je sustav Agrokor nesolventan ili nelikvidan 🙂
@zorangutan, donošenje lexa je jedna od najvećih gluposti u ekonomiji koja se mogla donijeti u to vrijeme , sa enormnom, ogromnom štetom po zdrave firme i postojeće dioničare .
ako je to bila "najveća glupost u ekonomiji" što je bila alternativa, tj. što bi bilo bolje od toga za našu ekonomiju??
a te "zdrave firme" kako ti kažeš, imale su i imaju dan danas svaka oko 20 milijardi kuna jamstva na leđima!!! o čemu pričamo pobogu?!
[/quote]
maloprije sam ti objasnio o čemu se radi
Procjena vrijdnosti Mercatora pokazuje da Agrokor nije bio PREZADUŽEN!
Procjena Mercatora je najvjerojatnije preuzeta iz vremena Agrokorova preuzimanja zato je jedina RELEVANTNA jer su je radili vrhunski konzultanti.
U tome i leži razlog ogromen razlike između procjene Mercatora i Konzuma – prvu su radili KONZULTANTI a drugu su radili LOPOVI i DILETANTI!
Tako je i s ostalim operativnim kompanijama.
Englezi nemaju poseban termin za nelikvidnost jer je u kulturi redovnog placanja neplacanje vec par racuna nekoliko dana dovoljno za blokadu i stecaj cime se brise diferencijacija pojmova nelikvidnosti i insolventnosti. Agrokorska platna rastezanja su tamo nezamisliva te stoga nisu niti lingvisticki opisana.
Prema tome za engleske pojmove, a ti u JEDINI RELEVANTNI, Agrokor je bio insolventan te samim time i stecajan.
Nelikvidnost jednako insolventnost.
@ecobrbar/bisakovi
pa kuda na @Ivan1902 o ignorantskom ponašanju ? Mislim da većina foruma vas ima na ignore.
Nemam dionice Todex, ali vaše destruktivno pisanje i slijepo viđenje prava na klimavim nogama nude zbrajanja i sortiranja kuverti u pravnom poslu .
Ove pravne note koje prosipate ovdje i njihove posljedice zna svaka nepismena osoba ovdje, ali postoji razni interesi, posebno političke boje, koji nadilaze puko nabrajanje pravnih posljedica.
Za sada imamo potpuno destruktivnu situaciju za Hravtsku i njeno gospodarstvo po pitanju Lex Agrokora, a što govori o ino pristisku starnih interesa.
Osobnog sam mišljenja da će Vlada polomiti zube na ovom slučaju i pasti naravno .
@ escobar
da, očito da ćemo morati razgovarati… jer kao što je tebi insolvencijski postupak = stečajni postupak, meni nije… jer znam engleski…
Englezi nemaju termin za riječ nelikvidan, i zato je insolvencijski postupak za razliku od stečajnog postupka, postupak u kojemu se tvrtka nalazi zbog problema nelikvidnosti, a stečajni kada poduzeće ima dugove veće od imovine ili negativan kapital.
Dakle, to nisu baš sinonimi.
Jesu,sinonimi su,a vi ne vladate engleskim jezikom.