Zrcala su jako problematična.
Zasebne pravne osobe (jako važno) u sastavu Agrokora imaju koncesije i najam državnog zemljišta od čak 33000 hektara. Sukladno službenim dokumentima Ministarstva poljoprivrede iz travnja 2017., ustaljenoj praksi, ali i zdravoj logici nikako nit po kojim uvjetima koncesije nisu prenosive i gube se ako vlasnici gube sve, odnosno postojeće pravne osobe nestaju. Naravno, postoji mogućnost da država protuzakonito koncesije pokloni vjerovnicima, al tada se mora suočiti s pravnim posljedicama takve odluke što je više pute naglašeno da se neće dogoditi (porezni obveznici plaćat protuzakonite radnje države).
Znači, vjerovnici mogu uzet imovinu (mogu li zakonito?), al koncesije nikako. One se slobodne i ponovno se nude svima pa da vidimo tko će ih dobit. Dioničari su pupčanom vrpcom vezani za koncesije državne zemlje i izvorima pitke vode. Odvajat vlasništvo i koncesije po službenim dokumentima Ministarstva poljoprivrede nije moguće.
Ista stvar je sa izvorima pitke vode Janino vrelo u Pisarovini i izvor Sveta Jana u Gorici Svetojanskoj. Kncesije nije moguće prebacit na druge pravne osobe.
Vjerovnici ako neće male dioničare neće ni 33 tisuće hektara zemlje a ni izvore pitke vode. Veselo!
Pravnici kazu da je moguce pripajanje, spajanje i razvodnjavanje da koncesije ostanu, ali u svakom od tih modela mali dionicari moraju biti ukljuceni.
Pravnici kazu da je moguce pripajanje, spajanje i razvodnjavanje da koncesije ostanu, ali u svakom od tih modela mali dionicari moraju biti ukljuceni.
Na zalost,ne moraju biti ukljuceni!
Zrcaljenje je opasna avantura i veliki rizik da nagodba ne prođe.
Ozrcaliti hrvatsku Jamnicu DD u nizozemsku Jamnicu d.o.o.gdje se u vlasništvu gubi 20 do 45% hrvatskog
udjela i predaje sve u ruke stranaca,čak im se da nova koncesija.Ako je i od ministrice Dalić i Ramljaka previše je.Pa to bi bio veliki politički udarac za HDZ-Za mene je to veleizdaja.
Ali i država ima adute koje za sada ne koristi.Ali kako vrijeme ide sve postaje trasnsparentnije,pa bi trebalo biti i poštenije.
Za početak je iz nagodbe po Ramljaku izbrisan epitet “nizozemski”u zrcalnim društvima.To bi bila
prva mala pobjedica Udruge,
Ramljak je sletio s pravom i zato je kriv sam.Sam je sebi nasapuna dasku.Ipak se kreće.
Zašto nisu objavljena izvješča za q4
citat iz teksta, kao što sam pisao odavno
Treća teorija govori o tome kako uprave tih tvrtki nisu znale kako knjižiti jamstva koja su ranije prihvatile za Agrokor.
Nizozemska je nepovratno protjerana. Nagodba se radi u Hrvatskoj.
Ono na sto treba dodatno obratiti pozornost jest slucaj Peruptnine Ptuj i posebno odluke slovenskih sudova. Ako nasi neznaju, nek prepisu od Slovenaca.
Stavite se u poziciju vjerovnika.
Da li biste vi pristali na haircut od jos 30ak% na otpise koji ce ionako biti poprilicni elem da biste ostavili nesto dionicarima?
Ja ne bih. Ni u ludilu.
Ako sud i skrese jamstva istekom Lexa ici ce se na prisilnu naplatu kredita, a pod zalogom je sve.
Naprosto manite se corava posla.
Serislave, ovo tvoja postavka se moze usporediti s istom da mi dioničari trazimo da nam ostane 52% Leda ili sl. To je bilo u jednom trenutku vremena i više nije.
Isto Tako su i vjerovnici su došli u prilku zgrabit nepripadajuće vlasništvo, no nisu uspjeli u svom naumu. U jednom trenutku vremena netko je izjavio da su dioničari izgubili svoj kapital, a oni su tim istim kapitalom trgovali jos 40 dana i ocito vecina nije smatrala da isti vrijedi 0, jer bi u suprotnom trgovanjem završio na 0 (mislim da je to bio cilj Dalić i društva, podpomognutim PR agencijom, i moguće nekim korisnicima ovog foruma)
Rejting je nazalost jedna od bitnih karika u nagodbi.
Kako će završiti vidjet ćemo tržište je reklo NIJE 0.
Ne postoji cijena nula.
Medjutim nije niti daleko.
Trguje je na 3-4% nekadasnje cijene.
Sto je efektivno numa, for all practical purposes.
Znaci postoji samo spekulativna cijena na ocekivanje “bit ce nesto”.
Kompanije su jamcile za kredite koje Agrokor ne bi dobio da nisu. Kreditori se toga drze i kresanje jamstava bi po pravdi bilo moguce jedino da Agrokor vrati kredite.
Vas bijes je usmjeren na krivo mjesto.
Todoric je kriv, a ne Ramljak.
Osnovna postavka negativaca i opravdanje autora igre je u stečaju bi dobili 0.
Pa neka onda vrijedi stečaj i za suvlasnike i dobavljače, ako su neosigurani.
Nema tog zakona i sile koja može reći za tebe vrijed stečaj, a za tebe ne. Ili je stečaj ili nije.
141 savjetnik još nije smislio kako računovodstveno tj matematički reći tebi (vlasniku) vrijedi stečaj a za neosiguranog vjerovnika ne vrijedi. Mogu oni crtat Nijagarine slapove, ako treba i Plitvičke, ali to moraju prije ili kasnije prikazat brojevima, a brojeve se može pobijat puno lakše nego misli riječi, pa čak i protuustavne odredbe Zakona i sl.
Todorića treba ovršit za 2,5 milijardi kuna
Koliko me sječanje služi protuzakonita isplata dobiti za 2015 i 2016 oko 1 milijarda i pozajmica vlasniku oko 1,5 milijardi.
Eto neka vlast ovrši Todorića, pa neka tu razliku preusmjeri dobavljačima kao neku formu poticaja na proizvodnju i sl.
Naravno da oni Todorića nemogu ovršit bez pravomoćne presude, a rekao bih niti ne žele. Bez obzira na sve mislim da ce Todorić poslužit za neki politički obračun (sve u svoje vrijeme)
serislav
Koliko Agrokor vrijedi bez 33 tisuce hektara zemlje i bez izvora pitke vode? A bez toga vjerovnici sigurno ostaju ako ugase postojece pravne osobe i stvore nove!
Mislili su vjerovnici zajedno sa Ramljakom da ce moci sve prebacit u Nizozemsku i tako dobit vise pa su pod pritiskom morali u defenzivu.
Vjerovnici moraju znat da cak i ako im je Dalicka obecala poklonit koncesije na nove pravne osobe, to nece proci.
Sto prije shvate da u ovakvoj igri mogu i hoce vise izgubit ako izbace male dionicare, to bolje za njih.
Samo da Nizozemsku nisu gurali, imali bi mjesec dana vise.