Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja pak mislim da nikakvih posebnih blokada ne treba biti, osim kratkoročnih kada dođe do materijalnih činjenica i to samo u nekom normalnom roku od nekoliko sati da se svi upoznaju sa tim činjenicama.

Ovo kako to oni tumače (HANFA i ZSE) je nakaradno i potpuno pogrešno i uopće ne slijedi smisao blokade i obustave trgovanja. Naš regulator se naime doslovno postavlja na način da ide razmišljati u ime investitora i postavlja se kao neki njegov tutor. To uopće nije smisao toga.

Smisao svega je samo i jedino da svi investitori imaju jednake informacije i to je suština svega. Oni koji imaju insajderske informacije ionako imaju i uvijek su imali zakonske restrikcije nad trgovanjem.

Investitori su punoljetene osobe i točka. Tko voli neka izvoli. Uopće mi nije jasno zašto jednostavno ne pogledaju burze koje doista funkcioniraju, i to desetljećima, stoljeće i duže. Kakva dugotrajna obustava, to ne postoji. Postoji kratkotrajna blokada trgovanja ovisno o kriteriju i to je to, vozi dalje.

Ovo što imamo mi nije tržište, nego državno tutorstvo. Socijalizam i komunizam.

Žalbe i sudovanja od strane malih i većih dioničara su nakon toga moguće i realne. Ali sve to neće zaustaviti tijek nagodbe niti će bitno utjecati na položaj dioničara u nagodbi koja će se morati čim prije pod nekom vrstom pritiska sklopiti.

Žalbe i sudovanje je koštalo Ramljaka pozicije pa mi je nejasno pisanje izvan uzročno – posljedičnog konteksta Ramljakovog kraha?
Je li to nojevsko guranje glave u pjesak ili slijepo praćenje naučene mantre koju nam evo i HANFA sevira na 2% BV većine dionica operativnih kompanija.?
Koga oni sada mogu zaštititi?
Oni koji su prodali debelo su popušili – oni koji sada imaju dionice u stanju su potpuno zaustaviti proces nagodbe i bez konačnog očitovanja Ustavnog suda kao i rješenja statusa datih jamstava.

Ecobarbar
Kriterij je jasan: mora se znati sto je s tim.
Nije dovoljno da svi imaju jednake dez/polu/informacije.
Izrijekom se spominje da je upitna sama opstojnost Izdavatelja.
Zato blokada dok se ta okolnost ne rasvijetli.
Privremena. Do tada.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Ecobarbar
Privremena. Do tada.

Ne, to je neki naš socijalističko-državno-tutorski kriterij. Doslovno izmišljanje tople vode.

Gle, trgujem na vanjskim burzama više od petnaest godina već. Nikad, ali baš ama nikada, niti u situacijama sveopćih potopa (zadnji u vrijeme žestokih padova 2008.), na nijednoj kompaniji, koliko god ona bila pogođena bilo čime, nije bilo dugotrajne obustava trgovanja. Nema teoretske šanse. Sa svim financijskim institucijama u SAD-u koje su bile itekako pogođene i za koje se nagađalo hoće li ili neće li uopće preživjeti, nije bilo nikada nikakve obustave, osim kratkotrajne radi pada cijene, stabilizacije na sat dva i to je to.

Da, mi Hrvati ćemo sada ići izmišljati kako burza treba funkcionirati. I gospodarstvo i tržište.

Zato nam i jeste kako nam je.

Burza u Hrvatskoj danas je samo očigledan primjer koliko ni jedni ni drugi (ZSE i HANFA) ne vladaju temeljima svojeg posla. Dovoljno je pogledati stanje na burzama, likvidnost i sve druge parametre koji mi daju za pravo.

Da uopće ne spomenem činjenicu da obustava trgovanja ne znači da papire ne možeš prodavati – kupovati u privatnom aranžmanu. Što onda za sobom povlači sivo njuškalo tržište.

Po mome nakon nagodbe, trgovanje ako nagodbe ne bude stecaj i opet trgovanje imatelji Agrokorovih dionica mogu na sud ali kako se meni cini to je proces koji kosta a nista nepokrece poucen proslim iskustvima Dioki,Vdkt

birokracija čini veliku štetu ljudima na ZSE , te mislim da je pravo vrijeme za one koji nisu u Udruzi da sada postanu njeni članovi.

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

Žalbe i sudovanja od strane malih i većih dioničara su nakon toga moguće i realne. Ali sve to neće zaustaviti tijek nagodbe niti će bitno utjecati na položaj dioničara u nagodbi koja će se morati čim prije pod nekom vrstom pritiska sklopiti.

Žalbe i sudovanje je koštalo Ramljaka pozicije pa mi je nejasno pisanje izvan uzročno – posljedičnog konteksta Ramljakovog kraha?
Je li to nojevsko guranje glave u pjesak ili slijepo praćenje naučene mantre koju nam evo i HANFA sevira na 2% BV većine dionica operativnih kompanija.?
Koga oni sada mogu zaštititi?
Oni koji su prodali debelo su popušili – oni koji sada imaju dionice u stanju su potpuno zaustaviti proces nagodbe i bez konačnog očitovanja Ustavnog suda kao i rješenja statusa datih jamstava.
[/quote]
Vi nikad na burzi nećete niti možete nešto zaraditi jer imate svoju viziju stvarnosti koja je utemeljena na vašim očekivanjima a ne na stvarnim opće poznatim činjenicama i presedanima prijašnjih identičnih slučajeva.

Ecobarbar
Privremena. Do tada.

Ne, to je neki naš socijalističko-državno-tutorski kriterij. Doslovno izmišljanje tople vode.

Gle, trgujem na vanjskim burzama više od petnaest godina već. Nikad, ali baš ama nikada, niti u situacijama sveopćih potopa (zadnji u vrijeme žestokih padova 2008.), na nijednoj kompaniji, koliko god ona bila pogođena bilo čime, nije bilo dugotrajne obustava trgovanja. Nema teoretske šanse. Sa svim financijskim institucijama u SAD-u koje su bile itekako pogođene i za koje se nagađalo hoće li ili neće li uopće preživjeti, nije bilo nikada nikakve obustave, osim kratkotrajne radi pada cijene, stabilizacije na sat dva i to je to.

Da, mi Hrvati ćemo sada ići izmišljati kako burza treba funkcionirati. I gospodarstvo i tržište.

Zato nam i jeste kako nam je.

Burza u Hrvatskoj danas je samo očigledan primjer koliko ni jedni ni drugi (ZSE i HANFA) ne vladaju temeljima svojeg posla. Dovoljno je pogledati stanje na burzama, likvidnost i sve druge parametre koji mi daju za pravo.

Da uopće ne spomenem činjenicu da obustava trgovanja ne znači da papire ne možeš prodavati – kupovati u privatnom aranžmanu. Što onda za sobom povlači sivo njuškalo tržište.
[/quote]

Razumijem sto govoris. Ne brini.
Medjutim tu se radi o dubljoj stvari od poslovne uvjetovanosti, kriza, prezivljavanje firme itd. Ovdje se radi o golom identitetu. Da li to s cime se trguje uopce postoji ili ne. Najavljeno je da ne, neoficijelno. Da je nula. A trgovati za vise od nule necim sto je nula je skaredno.
Uredjeno trziste znaci uredjene informacije.
A tu ih naprosto nema. Upravo to je sustina Hanfinog obrazlozenja.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

… ovom rjesenjem Hanfe je vrlo velika opasnost da svi imatelji todex dionica izgube sav novac , jer nema precizne naznake kada ce /i hoce li uopce biti nastavljeno trgovanje , jedino sto moze nekoga zavarati, a to je rijec Privremeno.
a sto ce biti sa eventualnim naknadnim sudskim parnicama , to je sve na dugom stapu.
ipak, nadam se da ce razum prevladati , tj. da ce se ljudima dati mogucnost trgovine .
saka cast birokratskim obrazlozenjima i razlozima blokade, ali to sve treba biti kratkotrajno , kao sto rade sve normalne drzave .
da li smo i mi ta drzava ?

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

Uredeno trziste, demokratsku i pravnu drzavu mi koji se sada ovdje dopisujemo necemo docekati! Za to treba 100-tinjak godina barem.

… ovom rjesenjem Hanfe je vrlo velika opasnost da svi imatelji todex dionica izgube sav novac , jer nema precizne naznake kada ce /i hoce li uopce biti nastavljeno trgovanje , jedino sto moze nekoga zavarati, a to je rijec Privremeno.
a sto ce biti sa eventualnim naknadnim sudskim parnicama , to je sve na dugom stapu.
ipak, nadam se da ce razum prevladati , tj. da ce se ljudima dati mogucnost trgovine .
saka cast birokratskim obrazlozenjima i razlozima blokade, ali to sve treba biti kratkotrajno , kao sto rade sve normalne drzave .

Ali cemu trgovina bez informacija?
Da brokeri zaradjuju?
Papiri samo promijene ruke, rizik neinformirano predje s nekog na nekog drugog, a onaj tko je zadnji ce ili izgubiti sve ili masno zaraditi. Nacelno je svejedno tko je taj netko.
Jedni sad imaju todex jer su usli svjesno u rizik.
Poanta ovoga je da se zastiti ne sadasnje ulagatelje jer oni su vec unutra vec one nove da se oni ne spale.
Mozemo sad tu filozofirati koliko hocemo, ali ako ova blokada potraje, a iz rjesenja se jasno vidi da hoce, mogao biti Todex biti past history mnogo prije negoli smo se nadali.
Za mjesec dana ocekujem zaborav todexa i djelomicnu normalizaciju trgovanja, ovisno o rezultatima tvrtki. A onda kad se rijesi nagodba, odrade otpisi i netko kaze to je to cak i nesto bolje.

Ali cemu trgovina bez informacija?
Da brokeri zaradjuju?
Papiri samo promijene ruke, rizik neinformirano predje s nekog na nekog drugog, a onaj tko je zadnji ce ili izgubiti sve ili masno zaraditi. Nacelno je svejedno tko je taj netko.
Jedni sad imaju todex jer su usli svjesno u rizik.
Poanta ovoga je da se zastiti ne sadasnje ulagatelje jer oni su vec unutra vec one nove da se oni ne spale.
Mozemo sad tu filozofirati koliko hocemo, ali ako ova blokada potraje, a iz rjesenja se jasno vidi da hoce, mogao biti Todex biti past history mnogo prije negoli smo se nadali.
Za mjesec dana ocekujem zaborav todexa i djelomicnu normalizaciju trgovanja, ovisno o rezultatima tvrtki. A onda kad se rijesi nagodba, odrade otpisi i netko kaze to je to cak i nesto bolje.
[/quote]

ne može samo tako u zaborav otići cca 17000 dioničara i njihova (ogromna) imovina . pa ipak nije ovo (još ) vukohebina , još nešto koliko-toliko funkcionira .

New Report

Close