Vremena ima sasvim dovoljno da se napravi kvalitetna i u sirem ekonomskom aspektu lakse prihvatljiva nagodba. Jamstva nikako ni pod kojim uvjetima u onakvom obliku ne mogu biti prihvacena. Novi povjerenik mora sa svim sjesti za stol. Losa nagodba u kojoj ne bi bilo malih dionicara napravila bi veliku i ekonomsku i pravnu stetu. Na kraju bi vjerojatno doslo do velikih odsteta po odlukama stranih sudova.
Ako su jamstva legalna onda ništa.
Ako nisu onda imate trećinu Agrokora, otprilike.
E ali za tu trećinu je onda manja imovina iz koje se vjerovnici mogu naplatiti.
I ovo što sada imaju je mršavo, otpisi veliki, a ovako bi postalo neprihvatljivo.
Zvali bi stečaj, a Plenkiju se na to diže kosa na glavi.
Niti produljenje Lexa nije rješenje: idu izbori, a i rejting agencije bi to kaznile zbog pravne nesigurnosti stranih investitora kojima je zarobljena lova legislativnim odlukama.
Dioničarima je ili ili s jamstvima, nema treće. Kapital je ili sačuvan ili nije.
A to treba odlučiti sud.
Znajući to sve predviđam lomljenje pravne logike i nastavak nagodbe po Raminom modelu.
Možda griješim…
Vjerovnici se ne mogu naplatiti iz tuđe imovine. Ne mogu se naplatiti iz 52% Leda koji nikad nije bio Agrokorov.
Čije interese, zapravo, zastupaju članovi Privremenog vjerovničkog vijeća?
Stvarno više ne znaš tko ovdje koga….
Ako ništa, bar je jedno sigurno, HR gospodarstvo će zahvaljujući ovim "genijima" osjećati posljedice još godinama…
Balkanska krčma.Radi kratkoročnog pogodovanja seljacima i vjerovnicima a preko privremenog/stalnog/vjerovničkog vijeća da se dočepaju odmah 250 mil.EUR moralo se nešto ponuditi i financijašima kroz roll-up kredite.Sper je izgorio jer nije sudjelovao u roll-up i tu su pogriješili.Naravno
da su se prije toga dogovorili da će malim dioničarima odnijeti sve tj .gotovo 1 mlrd EURa ,dovoljno da se
sve to pokrije.
Međutim,prijevremene isplate dobavljačima i pogodovanje vjerovnicima iz roll_up može izazvati lavinu
tužbi koje bi mogle pasti na leđa hrvatske države.Očito da Dalić a i Ramljak nisu bili kompetentni za ovaj veliki posao,a ako jesu onda sigurno nisu domoljubi i ne štite interese Hrvatske države.
Oporba bi trebala rušiti gosp.Dalić sa matematikom,a ne politikom.Da su dobri matematičar ne bi bili političari.Možda sam i u krivu,jer ipak su političari odlični matematićari,ali za osobne interese.
super ste mi sa tim jastvima 🙂 kad je LEDO prihvaćao jamstva 2010. 2012. godine i dalje, pa je cijena rasla sa 5 na 7 pa na 8 t, onda ste šutjeli i bilo vam je super i dobro i sve za pet . Ni bu ni me. Ništa, samo ste gledali portfelje i dizali koncern u nebesa.
Sada kada je cijena krenula u drugom smjeru, odjednom ste se sjetili kako su “nelegalna” i “nevaljana”.
Super ste investitori – dobro ćemo prihvatiti (porast prinosa), a loše (pad prinosa i gubitak) ne
po svemu sudeći, ramljakova smjena nije donijela ništa novoga ni dobroga za male dioničare jer nagodba izgleda ide pravcem koji je postavio ramljak
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/otkrivamo-tko-je-imao-presudnu-ulogu-u-dovodenju-peruska-i-weber-ramljakov-nasljednik-nije-covjek-martine-dalic/7078350/
da je ovo sve bilo gotovo prije 5 mj. pa makar da smo sve izgubili do sada bi se tržište oporavilo i nadoknadili bi taj gubitak na rastu drugih dionica
Ulagači se boje nakon ove legalne pljačke agrokorovih dioničara uložiti 1 kn na ovu burzu.
[/quote]
Izgubio sam i na DIOK-iu pa opet ulažem
Vjerovnici se ne mogu naplatiti iz tuđe imovine. Ne mogu se naplatiti iz 52% Leda koji nikad nije bio Agrokorov.
Mogu se naplatiti,barem dijelom, iz jamstva koje je “LEDO” dao,zar ne?
Radi se o odnosima koncerna i tvrki-kceri.
Kada tvrtka da i potpise jamstva,vise nisu bitni pojedinacni dionicari.
mogu, ako je cijeli ledo jamčio za kredit…a ti onda možeš tužiti gazdu da te obešteti
super ste mi sa tim jastvima 🙂 kad je LEDO prihvaćao jamstva 2010. 2012. godine i dalje, pa je cijena rasla sa 5 na 7 pa na 8 t, onda ste šutjeli i bilo vam je super i dobro i sve za pet . Ni bu ni me. Ništa, samo ste gledali portfelje i dizali koncern u nebesa.
Sada kada je cijena krenula u drugom smjeru, odjednom ste se sjetili kako su "nelegalna" i "nevaljana".
Super ste investitori – dobro ćemo prihvatiti (porast prinosa), a loše (pad prinosa i gubitak) ne
Sve je potpuno cisto i jasno. Kupovali smo dionice ocekujuci sukladno ZTD-u da ce nas o jamstvima pitat na glavnoj skupstini. Tamo bi glasali PROTIV i sve cisto, morali bi nas isplatit kao sto je bio slucaj u BIH. S obzirom da nas nisu pitali na skupstini, cijena dionice ja rasla znajuci da su jamstva protuzakonita. To je moje misljenje i nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
S obzirom da nas nisu pitali na skupstini, cijena dionice ja rasla znajuci da su jamstva protuzakonita.
jao…ovo je kao da rezonira dijete u vrtiću. do sada sam žalio ulagače u todex, ali više ne jer s ovakvim rezoniranjem bolje ni ne zaslužujete!
Sada kada je cijena krenula u drugom smjeru, odjednom ste se sjetili kako su "nelegalna" i "nevaljana".
Sve je potpuno cisto i jasno. Kupovali smo dionice ocekujuci sukladno ZTD-u da ce nas o jamstvima pitat na glavnoj skupstini. Tamo bi glasali PROTIV i sve cisto, morali bi nas isplatit kao sto je bio slucaj u BIH. S obzirom da nas nisu pitali na skupstini, cijena dionice ja rasla znajuci da su jamstva protuzakonita. To je moje misljenje i nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
[/quote]
Po kojem to Zakonu u Hrvatskoj se moraju isplatiti dionicari koji “ne glasaju za jamstva”?
Takva odredba jednostavno ne postoji.
Da li ste sigurni da GS mora uopce odlucivati o jamstvima,a ne uprava uz suglasnost Nadzornog odbora?
Ne znam kako to mislite dokazati na sudu,ali samo naprijed.