Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

totalno si promašio poantu jer ovdje ništa nije ukradeno! ako je osoba koja je bila ovlaštena prodati auto to i napravila, a kupac dao novac i odvezao auto, onda čiča miča gotova priča! tako i kod jamstava, ako ih je ovlaštena osoba tvrtke kćeri odobrila, a jest, onda su jamstva validna! a ti se slobodno razračunavaj s onime tko je prodao auto/odobrio jamstva i naplati se od njega (ako imaš od čega) jer te preveslao!

Mislim da si ti promašio priču .Jamstva su validna u onom dijelu dok su u skladu sa zakonom štoviše davatelj kredita je bio upoznat sa ograničenjima i tu je caka . Jel i tebi treba primjer?
[/quote]

naravno, daj primjer i obrazloži pa ću ti dokazati da si u krivu.

Izvanredna uprava Agrokor dosad stajala 459 milijuna kuna

459 milijuna u 8 mjeseci???
Za sto???
Sto su napravili????

@popolo Evo primjer

Ja i moja brat smo vlasnici po pola kuće / stana ne bitno .,
Ja dignem kredit u banci od recimo 100 000 eura i stavim taj isti stan koji vrijedi 100 000 eura pod hipoteku . Banka je svjesna da sam vlasnik samo pola stana i to potpiše i odobri mi kredit .
Ja sad ne vratim kredit.
PITANJE
banka ima pravo:

a) uzeti cijeli stan
b) upisti se na moju polovinu

moje poruke nisu poziv na kupnju, prodaju dionica niti savjet za ulaganje - za takve stvari imate vlastitu glavu SVE VAS BUM TUŽIL !

primjer ti je pogrešan iz razloga što nije todorić došao u banku i založio cijelu firmu, nego je zatražio od nadležnog tijela (mislim nadzornog odbora) svake tvrtke kćeri da odobre jamstva u ime cijele firme !! zato ti sad ne možeš tražiti poništenje jamstava jer ih je izdalo nadležno tijelo i banka je tu čista!
a tebi ako se ne sviđa što i kako su to napravili, onda tuži NO (mislim da su oni odobrili jamstva), a jamstva su validna! druga stvar bila bi da je banka dala mito ili nešto slično što spada pod kazneno djelo, ali ovako je to sve formalno OK!

@noviulagac
Da ne ispadne na neki nagovor jer nemam dionice, samo bi rekao oprez pri kupovini! Posto ne mogu vise danas pisati jer je ovo 4.post, jos bih samo dodao da od A do E, vjerovnicko vijece ne moze prihvatiti…

@ popolo
pogledaj što sam u zadnje odgovorio Serislavu nitko ne priča o poništenju jamstava samo govorim dà su jamstva zakonski ograničena do neke mjere i da su to banke znale kad su davale novce ….

moje poruke nisu poziv na kupnju, prodaju dionica niti savjet za ulaganje - za takve stvari imate vlastitu glavu SVE VAS BUM TUŽIL !

Za jamstva koja otpočetka osporavaju u međuvremenu su otkrili da su u ugovorima prilikom Agrokorova zaduživanja kroz obveznice i sindicirani kredit izrijekom ugrađena zakonska ograničenja u pogledu obveza kompanija jamaca. Sve u svemu, ne pristaju na tezu “firma je bankrotirala i vrijednost dionica je nula”. Od operativnih kompanija iz sustava Agrokor praktično je samo Konzum insolventan.
Prema revidiranom izvješću, 97 posto svih gubitaka proizvedeno je na matičnom društvu Agrokor d.d. (81%) i Konzumu (16%), pa samo na njih adresiraju i potrebu financijskog restrukturiranja.

Govoreći o “demistifikaciji duga” Mihaela Grubišćić Šeba, znanstvenica s Ekonomskog instituta i recenzentica alternativnog plana nagodbe, kaže kako ukupni konsolidirani dug Agrokora iznosi 7,5 milijardi eura, od čega je financijski 5,6 (uključujući i dio duga prema dobavljačima koji se tako tretira), dok se na dobavljački odnosi 1,4 milijarde eura. Od 5,6 milijardi eura financijskog duga restrukturirati treba, tvrdi, 3,6 milijardi eura Agrokora d.d. i oko 700 milijuna eura Konzuma, dok se preostalih 1,3 milijarde odnose na zdrava ovisna društva.

Podsjetimo, za predstavljanja plana u petak istaknuto je da restrukturiranje duga u slučaju Agrokora d.d predviđa da neosigurani vjerovnici sva potraživanja (100%) pretvore u vlasnički udjel, dok bi operativne kompanije svoja potraživanja u potpunosti otpisale. Jedini kreditori Agrokora d.d. tako bi ostali sudionici roll up kredita i razlučni vjerovnici. Plan nagodbe predviđa i da Agrokor d.d. od Konzuma preuzme ulaganja u Velpro i PIK Vrbovec, a da se ulaganja u operativne kompanije (Jamnicu, Ledo, Zvijezdu…) revaloriziraju.

Pritom se pozivaju na projekcije same uprave odnosno AlixPartnersa, prema kojima bi u četiri godine sustav trebao generirati oko 12 milijardi kuna operativne dobiti, a što, smatraju, govori i o nemalom potencijalu servisiranja obveza po zaduženju.

Izgleda da su u cijeloj prici mnogi ljudi prekoracili svoje zakonske i ine ovlasti, pocev od Todorica preko njegovih direktora sve do povjerenika pa i vjerovnika. Puno toga je mutno.
I koji ce biti rezultat svih parnica, tuzbi, zalbi i kojem roku je stvarno nezahvalno prognozirati.
Bilo bi mi zao da ljudi koji su u dobroj vjeri kupili dionice “dobrih” firmi izgube sve. Cisto ljudski. Cumez totalni i od kulture i od drzave.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Jos jednom ,tvrdim da su vam sanse male ili nikakve,pogotovo ako tuzite Drzavu.

država uglavnom gubi sporove i plaća enormne kamate na iste pa ti slobodno drobi i dalje
[/quote]
Pa tuzite covjece Drzavu ili koga vec hocete i javite nam za nekih 10-30 godina kako ste prosli?
Tuzili su i BELJE dionicari,zar ne?Kako su prosli?
Vi ste tvrdili takoder da nitko nece “dirati tvrtke kceri”,da jamstva nisu bitna i sl.
Vidi se gdje su Vas vasi stavovi i tvrdoglavost doveli.

AlixPartners nije bio najjeftiniji konzultant

Ekipa koja štiti Ramljaka zapetljala se u lažima oko konzultanata

New Report

Close