kao da zaboravljate na dodatne zaloge za novi kredit u lipnju prošle godine na svoj imovini, žigovima, brandovima tvrtki kćeri koji nisu već bili pod hipotekom?
u biti nema ničega kod tvrtki kćeri što već nije založeno, mnogo toga i višestruko založeno.
još jedna stvar, ekipa tvrdi da jamstva mogu teretiti firmu samo do vrijednosti imovine, ali to je samo relativno točno jer ne znači da se svako jamstvo mora i aktivirati pa tako firma može platiti 1-2 kredita pa se jamstva maknu, ali ne plati 3.-i kredit pa ih to treće jamstvo opali po leđima. zato firma može dati i više jamstava , a problem je zadnjih vjerovnika u redu hoće li išta od toga naplatiti ili neće.
bez dogovora o jamstvima kroz nagodbu, a obzirom na visinu jamstava, jasno je da tu ni ne ostaje ništa osim 0.
@ecobarbar
jasno da ne postoje 2 službena modela nego samo ramljakov, ali nije fer reći da ne postoji i ovaj alternativni model od udruge bez obzira što su šanse da ga vjerovnici prihvate možda 0,1%
pa u tome je i problem
Ako pristaješ bit 3. na hipoteci koje je opterecena 300%, ne ocekujes u stecaju 100% povrat, što im je omogucio Ramljak s ekipom.
Ova shame 3 strukih hipoteka je dovela do sloma wall streeta 2008.
Ma jasno je da bi trebalo ganjati Todorića i Agrokor da plate dugove, a normalne firme pustiti na miru.
Ali je isto tako činjenica da su se okomili na dioničare i da to tako sad ide.
Čak ponekad pomislim da je trebalo možda uzeti oružje u ruke i ne dopustiti ulazak u tvrtke osoba koje je imenovao izvanredni povjerenik. Naprosto fizički spriječiti vlast nad firmama i na taj način ih fizički izuzeti iz koncerna Agrokor i ingerencije Lex Agrokora.
Pa makar sva proizvodnja stala i makar se mlatili s murjom.
Kada fizički učiniš da je to sve mrtvo slovo na papiru onda ti dođu vlasti i s tobom pregovaraju te to riješe na po tebe zadovoljavajući način.
Sjetite se Valpova, kad su radnici izbacili novog direktora privatizacijskog lopova. Uzeli cijev fi 80 u ruke i bum po pi.kulji i njemu i gorilama koje je doveo. Bježali su preko plota i nikad se više nisu vratili.
Ne zagovaram nasilje i bezakonje, ali evidentno funkcionira.
Ovo nasilje sto sada (prikriveno )zagovarate je nesto strasno,sto bi samo moglo dovesti do stecaja i prestanka proizvodnje jer bi onda vjerovnici vjerovatno aktivirali izlucna prava,hipoteke i zaloge.
Treba misliti i na radnike i njihove obitelji ,koje bi tada tesko stradale.
[/quote]
Ne zagovaram nasilje, ni prikriveno i neprikriveno. Kao niti bezakonje.
No eto vidite sto se dogadja kad ljudi sute, trpe i ne reagiraju.
A kad recimo poljoprivrednici blokiraju ceste tisucama traktora opla evo stizu poticaji.
Kuzite sto govorim?
Cisto akademski.
[/quote]
Istaknute osobe Njemačke politike i biznisa već su se nekoliko puta JAVNO izjasnile da se tako radi u Njemačkoj već bi glave, doslovno, padale.
Ovo sada je čisti lopovluk.
Ne postoji opravdanje za izvlašćenje postojećih dioničara u korist drugih .
Je li Agrokor prezadužen, je, ok idemo na stečajni postupak i normalnu pravnu proceduru, kao u cijelom svijetu.
Tek tada ćemo znati da li je uopće prezadužen i koliko će, te hoće li, Solidarni jamci participirati u tome.
U stečajnom postupku sve bi bilo pravno i pravedno, a rezultat obrnut.
ispod radara je prošla i epizoda sa Tiskom. Navodno je Ram isplatio 15 miljijuna eura da bi Tisak pristupio roll up-u.
@ecobarbar
jasno da ne postoje 2 službena modela nego samo ramljakov, ali nije fer reći da ne postoji i ovaj alternativni model od udruge bez obzira što su šanse da ga vjerovnici prihvate možda 0,1%
Da, to stoji, no u smislu analize situacije je jednostavno pogrešno baratati sa dva modela kao postojeća i onda iz toga izvlačiti neke zaključke, a vidimo da se to radi.
Inače, ne znam što bih mislio o ovom predloženome. Previše je tu unutra subjektivnosti, stvari koje jednostvano ne pripadaju unutra, ima dosta i previše populizma, neke stvari su jednostavno netočne, neke su u potpunoj suprotnosti sa funkcioniranjem tržišne ekonomije i tržišta kapitala, a cijela stvar se zapravo temelji jedino na lijepim željama, ali bez izvedbe. Primjer toga je prijedlog “dokapitalizacije”. Što može lijepo zvučati, ali taj prijedlog je doslovno jedno veliko ništa jer je barati sa nijednim jedinim imenom koj ibi dokapitalizirati htio, tko, što , u kolikim iznosima. Jednostavno se polazi od neke činjenice da novaca ima, da bi možda netko to htio, i da eto, mora ostati u hrvatskim rukama jer hrvati su bogomdani poduzetnici.
Mislim, i ja mogu predložiti nešto tipa “evo, želim da hrvatska poduzeća dokapitaliziraju Agrokor sa xx milijardi EUR i nakon toga će hrvaska pamet donijeti do prosperiteta uspješnih sastavnica iz sustava Agrokor, a obzirom da je sektor hrane budućnost svijeta i da radnici misle da su firme odlične, nemaju konkurenciju i da super rade, to mora biti uspješna priča”..
I što ja ja ustvari rekao i napisao drugo nego sublimirao cijeli prijedlog? Nisam napisao ništa. To su moje lijepe želje sa teretom subjektivnih dojmova sa raznih strana.
Da nebi samo pisali da sam destruktivan i da ne nudim nista afirmativno i moguce,navest cu jednu ,mozda jedinu mogucnost da Agrokor i ovisna drustva-kceri ostanu "u hrvatskim rukama" i nastave raditi.
Opci mirovinski fondovi bi mozda mogli (u dogovoru s HANFA-om ,zbog ogranicenja ulaganja)otkupiti,odnosno preuzeti potrazivanja od vjerovnika,onih najvecih,SBERBANK,roll-uperi,po velikom diskontu,mozda 60%-70 ili nesto manje za one u Roll-up-u.
Ja ne vidim druga rjesenja u ovom kratkom roku utvrdenom Zakonom.
ali ga mutite vodu ?
Roll-up neće pristati ni kamate otpisati, a ne glavnicu i to uopće nije tema niti je potrebno.
Dug Agrokora je napucan, a vrijednost prepolovljena, jamstva nezakonito potvrđena, a sve za poznate kupce Solidarnih jamaca u Nizozemskoj.
Tu je cijela priča i točka.
Nadam se da će se uskoro Ustavni sud javite i sve to lijepo srušiti.
Onda se otvara stečajni postupak Konzuma i Agrokora , a Solidarni jamci ostaju gdje jesu, u rukama postoječih dioničara. Možda pod teretom jamstva, ali solventni i profitabilni.
Ima li ovo veze s Agrokorom
Jos malo savjetnika
Ustavni sud je HDZ-ov. Ustavni sud je političko tijelo. Ustavno sud nije dio pravosudnog sustava RH. Mislim, na kakvom poznavanju političkih prilika se temlje uopće takve nebulozne procjene.
Ustavni sud je HDZ-ov. Ustavni sud je političko tijelo. Ustavno sud nije dio pravosudnog sustava RH. Mislim, na kakvom poznavanju političkih prilika se temlje uopće takve nebulozne procjene.
Ustavni suci dolaze iz raznih stranaka
Ustavni suci moraju suditi kroz Ustani zakon bez obzira na politiku. Svaku odluku moraju obrazložiti.
Problem je što s odlukom mogu odugovlačiti koliko žele
“Ustavni suci su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.” – Vlaho Orepić.
Pun pogodak.