U ponedjeljak je skup dobavljaca.
Ocekuje se i reakcija Plenkovica.
Uskoro rasplet.
Ocekujem da ce se krenuti u smjeru prijedloga udruge.
Dobra prezentacija Udruge.
Mđšutim malo su me razočarali glede stava udruge o Ramljakovoj ideji o nekim zrcalnim kompanijama
Zakon o postupku izvanredne uprave OMOGUĆAVA Povjereniku da raspolaže s gospodarskim cjelinama članak 12. stavak (8), uz odobrenje vjerovničkog vijeća.
Mešuti Opći porezni zakon u članku 38. stavak (1) objašnjava što je to gospodarska cjelina – gospodarska cjelina je dakle sva imovina i obveze.
Dakle ne mogu se iz npr. LEDO prenijeti imovina a obveze ostaviti u nekom novom LEDO.
Svi su tu, samo njega nema…
Očito je tamo panika samo takva kad se sve pokušava ubrzati, zataškati i nastaviti provlačiti kao do sada bez kolateralne štete. Svi brane Ramljaka a on se sakrio u mišju rupu. Možda bi trebalo pustiti vodu u nj.
Nastavno na gornji post
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=1025037
Ovaj PR u Jutarnjem je dostojan dugotrajne ulizivacke politike tog lista. Kako su onomade ljubili Todorica medju rogove, tako sad lizu suprotnu stranu.
U pravu je MB bio za njih, all along.
U svakom slucaju, ja razmatram tuzbu potiv Todorica isto zbog nesavjesnog postupanja prema povjerenom vlasnistvu.
Zanimljivo koliko im se žuri, znaju da su pogazili sve postojeće zakone, i pokušavaju proces dovršiti do kraja prije nego se ova krađa zaustavi.
Samo osluškivat, za sada imamo nove termine, kao što je razmatramo (Jandroković), za podsjetit se:
OSNIVANJE KOMISIJE – siguran signal za zataškavanje
RAZMATRANJE – ? poruka pratimo, pa eventualno hapsimo, to fali za tiražu novina
Mislim da je dosta pročitati samo ovo:
čije je riječi prisnažio Alojzije Stančić (70), umirovljenik koji je 38 godina radio u Ledu.
Znao sam da je Ledo najbolja firma koja nema konkurencije, lider čije dionice sam htio ostaviti u naslijeđe. Netko ulaže u nekretnine, netko na banku, a ja sam ulagao u dionice firme o kojoj sam znao sve. Sve sam zaradio svojim rukama. Nisam mešetar ni tajkun nego vrijedni radnik, ali netko je rekao da sve to danas vrijedi ‘nula’ jer je netko vodio takvu politiku da je gledao vjerovnicima kroz prste – rekao je Staničić.
Kad je riječ o vjerovnicima, čini mi se da se u medijima kao vjerovnici spominju samo banke i dobavljači, ali nužno je promatrati položaj dioničara kao osoba koje su na temelju ulaganja stekle upravljačka i imovinska prava u dioničkim društvima
Kad spominjem dioničare u kontekstu u svezi s tzv. lex Agrokorom, vidim još jedan problem. U javnosti se govori o Agrokoru kao jedinstvenoj cjelini. Ali prema onome što ja znam, Agrokor je koncern koji se sastoji od vladajućeg društva i više ovisnih trgovačkih društava, a svako je trgovačko društvo zasebne individualnost, bilo ono dio koncerna ili ne bilo. To znači da svako trgovačko društvo ima svoja prava i obveze, svoju imovinu, svoju upravu, svoje dioničare i svoju bilancu. Stečajni zakon poznaje stečaj pojedinoga trgovačkog društva i stečajni postupak otvorit će se ako je ono prezaduženo ili nesposobno za plaćanje.
Postupak izvanredne uprave primijenit će se na tvrtku majku u sva njezina ovisna i povezana društva ako je ona prezadužena ili nesposobna za plaćanje. Znači da će se taj postupak primijeniti i na ovisna i povezana društva iako ona ne moraju biti prezadužena, odnosno nesposobna za plaćanje i prema Stečajnom zakonu nad tim društvima ne bi bio otvoren stečaj.
Poseban je problem što u ‘lex Agrokor’ ulaze i tvrtke u kojima Agrokor ima 25 posto vlasničkog udjela jer Agrokor u takvim slučajevima nema broj glasova potreban ni za izmjenu statuta na za izbor ili opoziv nadzornog odbora, a pogotovo ako tvrtka nije prezadužena ni nesposobna za plaćanje. K tome treba uzeti u obzir da pravno uprave dioničkih društava samostalno vode poslove, nisu dužne postupati prema uputama glavne skupštine.
Prof.dr.sc. Slakoper
Zanimljivo.