Manjinskim dioničarima (ne malim!) je sada, kao i prije, "spas" u provođenju hrvatskih zakona koji NE dozvoljavaju ovo što Ramljak radi.
U slučaju Leda mi smo većinski !
Paulie, u pravu si!
Ledo je izuzetak u odnosu na ostale kompanije.
I to samo potvrđuje sve ostalo što je Purko rekao.
ohohoh. vidim da i hrt prenosi ovo. ovo ce vjerojatno bit i na dnevniku danas 🙂
Steta sto su prekinuli pravnog zastupnika Ivančića
Imaš ga uživo!
http://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-mali-dionicari-agrokora-traze-smjenu-ramljaka/1022942.aspx
Dakle, ovdje si je država dala za pravo, dekretom, pa čak i promjenom zakona da uđe u privatno vlasništvo a u cilju " općenarodnih interesa " i zaštite privrede u cjelini , te jednostavno rekla Todoriću i svim dioničarima : maknite se, ovo je sada moje i ja tu vedrim i oblačim – ko vas hebe, ne možete mi ništa. I još ću postaviti Ramljaka, neka bez ikakve odgovornosti pogoduje kome i kako hoće, zauzvrat neka se naplati od Agrokora.
Zašto to ne napravi u INI ?
Zašto to ne napravi u T-COM ?
NEMA MUDA ?
???
Pa da. Tako funkcioniraju svi stečajni zakoni, a ovo nije ništa drugo nego to, samo pod drugim imenom. Tako funkcionira to i primjerice u bankarstvu kada HNB može imenovati privremene uprave banaka.
Ti se sada čudiš o stvarima koje ne da postoje, nego tako funkcioniraju.
Ne kažem ja da je sve čisto, dapače, ništa tu nije čisto, ali da, država je – zakonodavac, i ona to može. I radi.
Manjinskim dioničarima (ne malim!) je sada, kao i prije, "spas" u provođenju hrvatskih zakona koji NE dozvoljavaju ovo što Ramljak radi.
Ne samo Hrvatskih zakona nego i međunarodnih zakona, bilateralnih sporazuma i slično.
Ova udruga je 3/4 prepisala s ovoe teme a onda su otišli na sud i izvršili uvid u spis da potvrde ono o čemu se ovdje piše – primjer uzvodnih jamstava.
No nema TUŽBE.
Vjerujem više u put koji je izabrao KBZ, a osobno ću se uključiti kada budem mogao konzumirati članak 333. Stečajnog zakona.
KBZ je dokazao da HR zakonodavstvo i sudstvo funkcionira, a to je vjerujem samo početak u ovom slučaju.
Čini mi se da bi i Udruga šišala ali manje, iako za šišanje ne postoji nikakvo pravno uporište.
Za sve će netko itekako odgovarati.
Udruga predlaže da se dugovi pretvore u vrijednosne papaire različitih vrsta (dionice, obveznice i sl.) kojim bi se trgovalo u Hrvatskoj na jedinom mjestu gdje se s time i treba trgovati – na uređenom i otvorenom tržištu.
A ne u Nizozemskoj i to samo za unaprijed poznate kupce!
Pa gdje toga ima?
Izgleda da Ramljaku plan ipak neće proći čak niti u ovoj žabokrečini Hrvatskoj.
Na užas mogih “pravnika” koji se nadaju drugačijem scenariju i za njega navijau.
NO PASARAN!! 🙂
OK, dopustam – slazem se da auditor ne moze MIJENJATI knjige, on kaze samo SVOJE MISLJENJE, ja sam isao pojednostavljivati stvari jer vidim da ljudi ovdje ne citaju.
Slazem se da i porezna uprava NE MOZE stajati iza tocnosti financijskih izvjestaja – ali ITEKAKO moze ukazati na nepravilnosti. Prijatelj mi je radio u firmi u kojoj je porezna otkrila pi****je, pa se to itekako proculo.
No, onda – cekaj, ti meni kazes da apsolutno nitko ne moze gledati u tvoje knjige ovdje?
A kako to moze SEC?
Tko je SEC kod nas? Kaj nije HANFA?
Jer ako ti kazes da NITKO ne smije gledati u tvoje knjige – onda definitivno ZSE treba ugasiti i zabraniti.
Ne, nije ni tako. Porezna nema što ukazivati na nepravilnosti u tome smislu kao što misliš. Porezna samo gleda bilance sa svojeg, poreznog aspekta – ona ih ne kontrolira u smislu da bi sada dala neko mišljenje, ovo ili ono, ona jednostavno gleda da li su u poreznom smislu stavke bilance ispravno iskazane i da li je porez uredno plaćen. Naravno, kompletne bilance nitko ne može pregledavati, ni porezna ni auditor.
SEC (kod nas HANFA) uopće ne gledaju financijska izvješća sa tog aspekta, njih to ne zanima u suštini. Njih zanima to u toj mjeri ako se to reflektira na trgovanje – znači to su onda stvari tipa pravovremeno izvještavanje, objavljivanje, inside trading, manipulacija sa tim povezana itd. Oni ne ulaze, niti mogu, niti im je posao, u knjigovodstvene stavke.
Suština je da je apsolutno odgovorna pravna osoba, tek nakon nje auditor ali samo u mjeri ako je doista bio uključen i lažna iskazivanja (što ovdje jeste vjerojatno slučaj), a porezna, HANFA i ostalo su kontrolni organi.
Ne možeš nikada reći da su neki kontrolni organi krivi za to što je netko radio, mogu biti krivi ako nešto nisu otkrili iz svoje domene, ali to nikako ne umanjuje odgovornost stvarnog falsifikatora.
Ovako na kraju ispada da je najmanje kriv falsifikator – a najviše svi ostali.
[/quote]
Kada porezna ide u nadzor kontrolira kompletno knjigovodstvo koje je podloga za bilance tako da niste u pravu. Najveći pojedinačni krivac oko Agrokora je porezna a kojoj je vjerojatno politika branila da ide u nadzor tih subjekata
Nema veze, strani sudovi će odlučivat o ovoj prevari,, tako da me naša demokracija u ovom slučaju ne brine.
a po kojoj osnovi? odnosno, ti očekuješ da će oni odlučivati i to u korist malih dioničara?? ništa od toga jer to su naše kompanije i sudit će naši sudovi po našem pravu, a čak i da nekim čudom ode na sudovanje van, zar si već zaboravio odakle su najveći kreditori agrokora koji imaju u zalogu sve todex brandove, žigove itd.??? sudovi vani su njihovi sudovi!